Web Analytics
More
    Reklāma

    “SpaceX” savas pirmās civilās misijas laikā dalībnieku veselību uzraudzīs ar “Apple” ierīcēm

    Jaunākie raksti

    Veiksmīgi izejot visas nepieciešamās pārbaudes, “SpaceX” ar savu kosmosa kuģi “Crew Dragon” ir gatava sākt savu pirmo civilo misiju kosmosā “Inspiration 4”, par ko rakstīju arī iepriekš. To paredzēts veikt jau teju pēc nedēļas, 15. septembrī, taču nelabvēlīgu laikapstākļu gadījumā to var pārcelt uz 16. septembri. Šajā notikumā, kas ilgs līdz piecām dienām, nepiedalīsies profesionāli astronauti, tāpēc svarīgs uzdevums būs sekot līdzi dalībnieku veselībai. To šoreiz palīdzēs izdarīt “Apple” ierīces – “Watch 6”, “iPhone 12 Pro” un “iPad mini 4”.

    Atrodoties kosmosā, katrs no četriem dalībniekiem – kanādiešu investors un filantrops Marks Patijs (Mark Pathy), amerikāņu uzņēmējs Lerijs Konors (Larry Connor), bijušais Izraēlas gaisa spēku pilots Ītans Stibs (Eytan Stibbe) un bijušais NASA astronauts Maikls Lopess-Alegrija (Michael López-Alegría) – piedalīsies arī veselības izpētes pētījumos. Šie centieni ir sadarbība starp “SpaceX”, NASA sponsorēto Kosmosa veselības pētniecības institūtu un “Weill Cornell Medicine” pētniekiem. Šo pētījumu ietvaros primāri ar “Apple” ierīcēm tiks noskaidrots, kādu ietekmi uz cilvēka veselību un veiktspēju atstāj kosmosa vide.

    Katrs apkalpes loceklis nēsās “Apple Watch 6”, lai apkopotu datus par EKG, kustībām, miegu, sirdsdarbības ātrumu un ritmu, skābekļa līmeni asinīs. Savukārt ar “Crew Dragon” palīdzību tiks iegūti dati, piemēram, par gaismas intensitāti misijas laikā. Pētnieki varēs korelēt “Apple Watch” iegūtos veselības rādītājus ar “Crew Dragon” apkārtējās vides datiem. Šie rezultāti tiks apkopoti misijas laikā, kad katrs apkalpes loceklis veiks virkni testu, izmantojot lietotni “Cognition”, kas darbojas “iPad mini 4” planšetdatoros. Iegūtie rezultāti varētu uzlabot izpratni par to, kādu ietekmi uz cilvēka organismu atstāj kosmosa vide. Šādas informācijas iegūšana kļūst aizvien aktuālāka, jo, kā zināms, “Blue Origin” komerciālos lidojumus kosmosā ir atklājusi. Savukārt “Virgin Galactic” to plāno nākamā gada sākumā.

    Apkalpes locekļi izmantos arī “iPhone 12 Pro”, kas kalpos kā datu ieguves platforma. Ar tā palīdzību varēs apskatīt attēlus, kas iegūti ar mākslīgajā intelektā balstītās orgānu skenēšanas sistēmas “Butterfly IQ+” palīdzību. Šis risinājums dos iespēju šiem cilvēkiem, kuri nedarbojas medicīnas jomā, pašiem ar sistēmas palīdzību noteikt bioloģiskās izmaiņas organismā pirms misijas un tās laikā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma