Web Analytics
More
    Reklāma

    Samsung Galaxy S21 Ultra ilgtermiņa lietošanas iespaidi

    Jaunākie raksti

    Esmu aptuveni četrus mēnešus ikdienā kopā sadzīvojis ar Samsung Galaxy S21 Ultra viedtālruni. Jā, zinu, viena lieta ir pašam samaksāt par viedtālruni, pavisam kas cits ir to iegūt bez maksas lietošanā, tomēr centīšos paskatīties uz Galaxy S21 Ultra no ērtību un neērtību viedokļa ar pircēja acīm.

    Apskata galvenajam varonim Samsung Galaxy S21 Ultra 5G ražotāja ieteiktā starta cena bija 1259 eiro, kas ir par 100 eiro mazāk par pagājušā gada Galaxy S20 Ultra sākumcenu. Šodien Galaxy S21 Ultra cena pie sakaru operatoriem vēl arvien turas tajos pašos apmēros, kas bija pirms vairāk nekā pusgada. Identiski rīkojas arī Apple un OnePlus, nelaižot zemē savu viedtālruņu cenas līdz pēdējam modeļa elpas vilcienam. OnePlus gan šad tad iztaisa kādu atlaidi vecākiem modeļiem, bet tas parasti izskatās pēc noliktavu iztukšošanas pirms jaunu modeļu nonākšanas interneta veikalā.

    Reklāma

    Galaxy S21 Ultra katru mēnesi saņem drošības ielāpus, kas ir tikai apsveicami, bet man ir jāsaka, ka Samsung ne vienmēr izdodas salabot tikai labojamo, nesabojājot to, kas iepriekš strādāja.

    Toties absolūti lielākais Galaxy S21 Ultra pluss ir tas, ka viedtālrunis atbalsta VoLTE jebšu iespēju vienlaicīgi veikt balss zvanu un nepazaudēt ātru interneta savienojumu. Ikdienā it īpaši vasarā sanāk izmantot viedtālruni par interneta pieejas punktu un bija šaušalīgi neērti, kad ienākošais balss zvans norāva interneta savienojumu. Ar Galaxy S21 Ultra un iespējotu VoLTE nekas tāds nenotika. Protams, jāatrodas ir LTE zonā.

    Samsung Galaxy S21 Ultra 5G tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 11, One UI 3.1
    • Ekrāns: 6.8 collu Dynamic AMOLED 2X, 1440 x 3200, 20:9 malu attiecība, ap 515 ppi, 112.1 cm2, ap 89.8% ekrāna un korpusa attiecība, 120Hz adaptīvā atsvaidze, HDR10+, 1500 nitu maksimālais spilgtums, Corning Gorilla Glass Victus aizsargstikls
    • Procesors: Exynos 2100 (5 nm), astoņi kodoli: 1×2.9 GHz Cortex-X1 & 3×2.80 GHz Cortex-A78 & 4×2.2 GHz Cortex-A55, Mali-G78 MP14 video apakšsistēma
    • RAM: 12/16 GB
    • Atmiņa: 128/256/512, GB UFS 3.1
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth 5.2 (A2DP, LE, aptX HD), NFC, USB Type-C 3.2, 3G/4G/5G
    • GPS: A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO
    • Papildus: pirkstu nospiedumu lasītājs zem ekrāna, IP 68 mitruma izturība, stereo skaļruņi, ko pielāgojis AKG, 32-bit/384kHz audio, irbuļa atbalsts, žiroskops, kompass, barometrs
    • Kameras: Priekšā: 108 MP, f/1.8, 26mm, 1/1.33″, 0.8µm, PDAF, lāzera AF, OIS; 10 MP, f/4.9, 240mm, 1/3.24″, 1.22µm, dual pixel PDAF, OIS, 10x optiskā palielinājuma periskopa kamera; 10 MP, f/2.4, 70mm, 1/3.24″, 1.22µm, dual pixel PDAF, OIS, 3x optiskā palielinājuma kamera; 12 MP, f/2.2, 13mm, 1/2.55″, 1.4µm, dual pixel PDAF, Super Steady video, utra platleņķa kamera; LED zibspuldze; HDR; video – 8K@24fps, 4K@30/60fps, 1080p@30/60/240fps, 720p@960fps, HDR10+, stereo skaņas ierksts. Priekšā – 40 MP, f/2.2, 26mm, 1/2.8″, 0.7µm, PDAF, HDR, 8K@24, 4K@30/60fps, 1080p@30fps video.
    • Akumulators: Li-Po 5000 mAh, 25W vada uzlāde, USB Power Delivery 3.0, Qi/PMA 15W bezvadu uzlāde, 4.5W reversā bezvadu uzlāde
    • Izmēri: 165.1 x 75.6 x 8.9, 227g
    • Cena: 1259 eiro (128 GB/12 GB)

    Cik izturīgs ir viedtālrunis?

    Es teiktu, ka Galaxy S21 Ultra ir pat ļoti izturīgs viedtālrunis savam izmēram – jo lielāks ekrāns, jo vieglāk to ir saskrambāt vai pat sasist. Pēc aptuveni četru mēnešu lietošanas uz ekrāna bija viena neliela, gandrīz neredzama skramba, lai arī viedtālrunis tika nēsāts kabatā kopā ar pāris netīšiem smilšu graudiem (kā jau vasarā pieklājas). Nevajag piemirst, ka Galaxy S21 Ultra ir IP 68 mitruma un putekļu izturība, kas arī ne visiem ražotājiem ir pa spēkam. Ekrāns arī ir super spilgts ar visu HDR un citiem labumiem.

    Man īsti nepatika LED paziņojumu diodes neesamība, bet pārējais viss uzbūvē ir cienījami paveikts. Ik pa laikam lasīts, ka pirkstu nospiedumu sensors esot sliktā vietā ekrānā izvietots, bet man tas šķita visai ērts un pat gana ātrs.

    Pie manis Galaxy S21 Ultra nonāca kopā ar oriģinālo koverīti, kurā var ievietot digitālo S Pen irbuli. Sākumā šķita, ka koverītis izšķīdīs pēc pāris nedēļām, bet tam nekas nav noticis arī pēc četriem mēnešiem. Koverītis pārsvarā ir ar cietu rāmi un apvilkts ar silikonu, bet ap pogām un pie uzlādes atveres ir tikai silikons, kas šķita trausls, bet ilgtermiņā tomēr pierādījās pretējais. Koverītim gan ir tendence savākt apģērba spalvas un tās ne par ko nelaist vaļā.

    Uz kameru aizsargstikliem nav nevienas skrambas, bet kameru stikli visai bieži noķellējas un tos ir grūti tīrīt, kad viedtālrunis ir koverītī. Galaxy S21 Ultra ne reizi nenometu pret zemi, par šāda veida izturību nevarēšu neko komentēt, bet tam jau mums ir dažādas ekrānu apdrošināšanas iespējas.

    Protams, ir jāņem vērā, ka Galaxy S21 Ultra un citi Galaxy S21 sērijas viedtālruņi nopērkami bez lādētāja, kas ir liels šoks. Samsung lādētāji nebūt nav lēti, bet toties ar jaunajiem Type-C uz Type-C lādētājiem varēsi uzlādēt arī klēpjdatoru. Irbuļa esamība vismaz man ir visai vienaldzīga, jo to ir grūti izmānīt no koverīša un arī pats irbulis nav pārāk ērts. Tomēr kādreiz, kad irbulis iznāca no Galaxy Note sērijas korpusa, bija ērtāk.

    Kopumā Galaxy S21 Ultra pēc četru mēnešu lietošanas izskatās labi vai pat lieliski, nekas neliecina par nogurumu. Dodu 9 no 10 ballēm.

    Programmatūra cauri gadiem

    Galaxy S21 Ultra ar programmatūras labojumu biežumu veicas izcili, bet labojumi ik pa laikam ienes nelielu haosu. Viena no lielākajām iebildēm man ir par uzlādes rimbuli, kas it kā ziņo par uzlādes līmeni, bet kopā ar vienu no pavasara vai vasaras sākuma atjauninājumiem šis uzlādes rimbulis pēkšņi sāka parādīties pār visām pilnekrāna lietotnēm, piemēram, spēlēm un YouTube. Tā arī tas līdz šodienai nav salabots.

    Nez kāpēc kādu laiku modinātājpulkstenis bija izslēdzams tikai 5 minūtes pirms tā noskanēšanas, citiem ražotājiem var izslēgt modinātāju jau pusstundu pirms tā noskanēšanas. Šis gan tika sakopts ar pēdējo programmatūras labojumu.

    Vienu mirkli bija iesprūdusi arī peldošā slēdža poga (pats var izvēlēties slēdža pogas atrašanās vietu), tā pēkšņi nebija pārvietojama, bet arī šis tika salabots.

    Daudzi sūdzas, ka mēdzot būt pārāk agresīva akumulatora optimizācija, ar izslēgtu ekrānu pat Whatsapp nepienākot, bet es to nenovēroju. Galaxy S21 Ultra nav ANT+ un aptX savienojumu atbalsta, kas daudziem varētu nepatikt. Nav arī MST (Magnetic Secure Transmission) atbalsta Samsung Pay.

    Samsung visai agresīvi uzmācas ar oranžu bumbiņu izvietošanu pie jaunumiem saskarnē. Mani šīs bumbiņas un to satura apskate sākumā nevajadzīgi satrauca, bet pēcāk tās vienkārši ignorēju. Šis informācijas bumbiņas parādās arī par pilnīgiem sīkumiem.

    Visai feini strādā iebūvētais spēļu režīms, tam ir pat ieraksta funkcija un savienojums ar Discord.

    Programmatūrai dodu 7 no 10. Ja ņemam vērā VoLTE, tad lai iet 8 no 10, bet VoLTE ieguvumus ne visiem vajag.

    Akumulators strādā nepaguris

    Galaxy S21 Ultra ir ļoti spējīgs akumulators, to gan esmu mocījis ikdienā, jo viedtālrunis pie lādētāja (pieejas punkta režīmā) ir gandrīz katru darba dienu, kā arī caur Galaxy S21 Ultra mēnesī iziet cauri ap 350 GB datu.

    Galaxy S21 Ultra akumulatora darbības laiks ir ļoti paredzams, kā arī var tikai labu teikt par uzlādes ātrumu ar oriģinālo lādētāju un arī citiem QuickCharge 3.0 lādētājiem, kas man pieejami mājās un automašīnā. Reverso bezvadu uzlādi tā arī nekad neesmu izmantojis, lai arī man ir austiņas ar bezvadu uzlādes kastīti.

    Akumulators šoreiz saņem 10 no 10 ballēm.

    Kameras

    Samsung jau otro gadu iziet uz superzoomu ar 100x digitālo palielinājumu un citām ne pārāk ikdienā izmantojamām niansēm kameru lietotnē. Uz papīra bez 100x digitālā palielinājuma viss izskatās pieņemami, bet man tomēr iztrūkst tās stabilitātes (pastāvīguma), ko varam gaidīt no Apple. Galaxy S21 Ultra ir miljons dažādas iespējas lietotnē, optiskiem palielinājumi, triki un joki, bet Apple jaunie viedtālruņi vēl arvien automātiskajā režīmā dod glītākus un paredzamākus attēlus.

    Varam jau sākt cīņu par to, kuram izdodas sliktākā gaismā uzņemt jēdzīgāku bildi, bet man tomēr no viedtālruņa uzreiz gribētos redzēt attēlu, kas bez lieliem pielāgojumiem (#nofilter) der izvietošanai Instagram.

    Gandrīz visus apskatus pēdējo mēnešu laikā esmu fotografējis ar Galaxy S21 Ultra un, kā jau sacīju, citas fotogrāfijas izdodas, bet citas atkal ir galīgi auzās – fotogrāfijas dažkārt šķiet pamatīgi apstrādātas (agresīvi palielināts kontrasts), tām zūd detalizācija un krāsas kļūst dīvainas. Pēc pēdējā (jūlija) programmatūra labojuma arī šķiet, ka baltās krāsas balanss ir aizpeldējis uz zilo pusi.

    Kamerai vārētu dot aptuveni 6 no 10 ballēm.

    Nobeigumā

    Galaxy S21 Ultra pavisam noteikti ilgākā termiņā uzvedas labāk par Galaxy Z Fold2, kas jau pēc īsāka laika sāka uzrādīt zināmu nogurumu. Arī pēc gada pārdot Galaxy S21 Ultra būs vienkāršāk, nekā lokana ekrāna viedtālruni. Labā ziņa ir arī tā, ka Samsung saviem viedtālruņiem sola ļoti ilgus atjauninājumus un drošības ielāpus, kas nu jau ir vienā līmenī ar Apple atjauninājumu ilgumu.

    Laikam lielākie iebildumi man šo mēnešu laikā radās pret Galaxy S21 Ultra kameras ne pārāk paredzamo darbību, kā arī Samsung ik pa laikam ar atjauniājumu salauza kaut ko, kas iepriekš strādāja bez problēmām. Šis gan gadās arī Apple, to būs grūti noliegt. Šī raksta tapšanas laikā atnāca arī augusta atjauninājums, bet to speciāli te neiekļāvu, jo nebija pietiekami daudz laika ar atjauninājuma nestajiem labumiem iepazīties.

    Iespējams, Galaxy S21 Ultra lielākā problēma ir nu jau ļoti labie vidējās klases un pat budžeta klases viedtālruņi. Tie nāk ar gana jaudīgiem procesoriem, līdzīgiem atjauninājumu ilguma solījumiem un pat lādētājiem kastītēs. Ap un zem 300 eiro jau nāk tādi aparāti kā Poco F3 ar Qualcomm Snapdragon 870 5G (7 nm) un nedaudz virs 300 eiro jau iegūstam uzreiz 256 GB atmiņu un 8 GB RAM. Poco gan izpaliek vesela sauja ar labumiem, bet arī cenas starpība ir (saprātīgi noapaļojot) tuvu pie 1000 eiro. Poco F3 laikam gan nebūs Galaxy S21 Ultra konkurents, bet tas noteikti var paspēkoties ar lētākajiem Galaxy S21 sērijas modeļiem.

    Kopumā jāatzīst, ka Galaxy S21 Ultra un citiem Galaxy S21 sērijas viedtālruņiem klupšanas akmens ir cena un cenas aplamā stabilitāte. Iepriekš Samsung visai braši laida ar laiku cenu lejā, kā arī pielāgoja dažādas atlaides un veidoja akcijas pie sakaru operatoriem, kamēr nu nākas doties uz veikalu un piepirkt klāt vēl arī gana dārgu lādētāju.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    14 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Visuris
    12.08.2021 11:50

    Esmu ļoti apmierināts ar S21 Ultra. Lietoju ar to pašu ‘koverīti’, kurš pieminēts apskatā. Man grūti spriest par “uzlādes rimbuli”, jo lietoju Nova Launcher, Battery Widget. LED paziņojumi jau vairākus gadus nav Samsung telef, to aizstāj Always On ar paziņojuma ikonām. No šīm ikonām labi saprast kura programma atsūtījusi paziņojumu. Man tas patīk labāk nekā vienk mirgojoša lampiņa. Problēmas ar modinātāju un peldošā slēdža pogu neievēroju, kaut gan visu laiku šīs lietas aktīvi lietoju. Arī ar akku optimizāciju neko neievēroju īpašu. Pirms diviem gadiem īsu brīdi lietoju Huawei P20, nu tur ir optimizācija! Fonā viss tiek bloķēts: Swedbank paziņojumu par naudas noņemšanu no kartes var saņemt tikai atverot Swedbank programmu; Samsung Health soļu skaitīšanu jāieslēdz katru reizi pirms sāc iet/staigāt, jo ir taču Huawei Health! Ko tu iedomājies – uz Huawei lietot Samsung programmu! uttNeesmu pārliecināts pat aptX neesamību. Lietoju ifi Zen Blue (iekārta norāda izmantoto codec) un iekārta vienmēr norāda, izmantoju aptX formātu.Ar S21 Ultra esmu ievērojis, ka sliktas bildes ir mazāk, nekā ar iepriekš lietotajiem telefoniem (Note1, LG3, LG6, S7, S10).

    User
    12.08.2021 11:53

    Telefons perfekts, bet tā kamera tāda švaka. Ķip graudaina, ķip mākslīgi izpludināta. Nu nav tur asuma un nav krāsu balanss.

    12.08.2021 13:32

    Es pēc Note 20 U arī gribēju ņemt šo, bet jau biju papētījis Youtube apskatus, ka kamera nav tik laba kā pats Samsung deklarē. Paņēmu parasto S21, jo bija apnicis liels telefons -vilšanās bija pamatīga, kamera darbība ir salīdzinoši slikta. Tāpēc ātri to iemainīju pret Iphone12Pro – izmēra ziņā perfekts. Laikam jau DXomark testiem kaut kādā līmenī ir taisnība par kamerām. Iphone kopumā uzņem labākus foto.

    freelifelv
    13.08.2021 01:19
    Reply to  K. Johansons

    Vai 12 pro ir tos +330 eur (pret S21) vērts?

    16.08.2021 14:03
    Reply to  freelifelv

    Ja tas būtu S21 Ultra teiktu, ka nē. No IOS pasaules īsti nav alternatīvu jo 11Pro maksā gandrīz tikpat. Parastais Iphone 12 ir bez telephoto kameras, ko bieži izmantoju.

    Maisinsvaig
    13.08.2021 16:54
    Reply to  Artis Ābols

    Es kā tehno neeskperts gribu jautāt – mātei bija jauns ~250 eur xiaomi telefons. Un jau no kastes bija problēmas ar sarunām tīklā – zona bija ap 3 iedaļām, pat 2. Visi citi vecāki telefoni vienmēr darbojās ok. Šim tika mainīts viss un beigās tomēr nekas nebija brāķis – saruna raustās vienam, otram vai abiem. Un tā katru zvanu.
    Nav tā, ka lowkey daži lētie budžetnieki ir “paredzēti” darbībai stabilā 4G tīklā?

    Krotow
    13.08.2021 17:18
    Reply to  Maisinsvaig

    250€ telefons jau vairs nav gluži lowkey :) Taču citādi tā arī ir. Ja pilsētā darbojas, labi. Problēmas ar mikrofonu lētajam galam arī ir manītas un ne tikai Xiaomi.

    Geeks
    13.08.2021 17:51
    Reply to  Maisinsvaig

    Būtu piemetis pāris grašu, sanāktu normāls A sērijas samsungs.
    Nebūtu jāzīlē, kā ar visādiem kitajozām. Nopērc un tad domā kas tur nebūs, kā vajag.
    Xiaomi stils ir piedāvāt tehniski vienādu, vai itkā labāku telefonu salīdzinājumā ar konkurentiem, taču pat muļķim ir skaidrs, ka uz kaut ko tiek ietaupīts…

    Oskars
    14.08.2021 16:29
    Reply to  Artis Ābols

    Pedejais modelis Mi 11 Ultra izskatas iespaidigi u.c. interese ir, bet nu vinju MIUI ar visam reklamam nu gribas sutit kur saule nezpid. Beidzot vinjiem sak paradities ar normalu izshkjirtspeju, stereo skaljrunjiem un dazhos jau mitrumizturiba. Serviss un garantija vinjiem nu nekadi neuzrunaa. Samsungs shadaa zinjaa ir labaaks.

    Roberts
    14.08.2021 17:21
    Reply to  Oskars

    Izskatās jau iespaidīgi bet nu vai to jaudu spēles vajadzēs tuvākā pusgada laikā ?
    Pa pusgadu iznāks kas labāks lētāks ar 888 CPU un 660 GPU.

    Roberts
    14.08.2021 17:16
    Reply to  Artis Ābols

    Iesaistīšos diskusijā. Nesen izdomaju upgreidoties no poco x3 uz poco f3
    Ilgi domāju vai gribas 888 CPU pēc tiem datiem labākais būtu realme GT bet viņam pasudigs ekrāns.
    Tā nu izdomāju ka poco f3 ar 8 GB RAM un 256 GB iebūvēto atmiņu par 370 EUR gana labi.
    Tomēr 870 CPU 650 GPU.
    Spēles reāli lido uz Max setingiem.
    Jā ir protams tas no kā jāuzmanās ūdens neizturība un diemžēl wireless charging neesamība bet nu esmu kādu laiku palietojis galaxy s7 reāli apnika Samsung gluki ar itkā ūdeni lādētāja ligzdā kurš tur protams nav.
    Jāgaida kad poco jums iedos mobilo apskatam.

    AC/DC
    15.08.2021 10:57
    Reply to  Roberts

    Pašam vēlarvien zgalaxy S7. Nekad nav bijuši gļuki ar it kā ūdeni. Esi tirījis usb ligzdu? Tur mēdz savākties sūdi un tad problēmas lādējot.

    Reklāma