Web Analytics
More
    Reklāma

    1000km brauciens ar Lexus UX 300e elektroauto (video)

    Jaunākie raksti

    Pavisam nesen mūsu 1000km elektroauto testu otrajā sezonā mūs visus pārsteidza KIA e-Niro, kas uzstādīja līdz šim ātrāko brauciena laiku. Tas ir arī auto, kas man personīgi patika visvairāk, jo ir vienkāršs, saprotams un izdara to, ko sola. Tomēr pie sasnieguma mēs neapstājāmies un turpinājām tālāk testēt elektroauto!

    Ar visnotaļ lielu interesi pirms dažām nedēļām ieplānojām Lexus UX 300e testu, jo to beidzot var uzskatīt par pirmo Toyota (šeit un turpmāk tekstā es atļaušos starp šiem abiem zīmoliem likt vienādības zīmi) veidoto elektroauto. Līdz šim Toyota (un attiecīgi arī Lexus) ir ļoti aktīvi un daudz strādājuši pie hibrīdiem un tieši šo zīmolu veidotie hibrīdi ir populārākie pasaulē. Tomēr ar īsta elektroauto izziņošanu Toyota/Lexus nesteidzās, tā vietā veltot gana daudz enerģijas… ūdeņraža auto.

    Lai vai kā tur nebūtu, Lexus UX 300e ir atceļojis uz Latviju un izturējis arī mūsu 1000km pārbaudījumu. Skaties video, kā mums gāja!

    Tehniskā puse

    Lexus UX 300e ir bāzēts uz TNGA-C platformas, kas ir kopīga tādiem C segmenta auto kā Toyota Prius, Toyota Corolla, Toyota Auris un Toyota C-HR. Tāpat Lexus piedāvājumā UX subkompaktais krosovers ierindojas zem jau tā salīdzinoši mazā Lexus NX. Tātad, tas ir mazākais Lexus veidotais krosovers un to var just. Vismaz 1.85m garš un 100+ kilogramus omulīgs cilvēks kā es.

    Ar Lexus UX zīmolu mēs varam iegādāties UX 250h un UX 250h AWD hibrīdus un UX 300e pilnībā elektrisko auto. Šī auto cena sākas no 49 900, taču labāk aprīkots šis auto var pietuvoties arī 60 tūkstošu eiro cenas atzīmei. Vismaz tāds bija demo auto. Bet arī “parastais” hibrīda UX 250h AWD maksā sākot no aptuveni 45 tūkstošiem eiro. Premium ir un paliek premium.

    Automašīna ir aprīkota ar 54.3 kWh akumulatoru no kura lietotājam pieejami 50 kWh. Pēc WLTP standarta mērot, šis auto var mērot līdz 300km tālu ceļu.

     

     

    Ļoti interesanta ir šī auto uzlāde. Interesanta tādā ziņā, ka tam ir divas atsevišķas uzlādes pieslēgvietas. Kreisajā pusē atradīsim 50 kW CHAdeMO “ātrā” līdzstrāvas lādētāja pieslēgvietu, bet labajā – 6.6 kW Type2/Mennekes maiņstrāvas pieslēgvietu. Parasti elektroauto šīs abas pieslēgvietas apvieno vienā portā, taču parasti elektroauto izmanto CCS nevis japāņu CHAdeMO pieslēgvietu.

    Ar ātro lādētāju šo auto līdz 80% varam uzlādēt aptuveni stundā, bet ar lēno – pilnu uzlādēsim astoņās stundās. Tā kā akumulators nav diži liels, tad ļoti jūtama ir uzlādes jaudas samazināšanās pēc 90% uzlādes līmeņa sasniegšanas. Jauda un attiecīgi uzlādes ilgums samazinās tik ļoti, ka pie ātrā lādētāja vairs nav finansiālas jēgas turpināt lādēties. Arī mūsu testā mēs veicām uzlādes tikai līdz kādiem 70-80%, kas vispār elektroauto skaitās visoptimālākais uzlādes apjoms.

    Lexus UX 300e ir pieejams tikai priekšpiedziņas versijā un šis mazais auto spēj attīstīt 204 Zs jaudu, kā arī 160 km/h maksimālo ātrumu. Praksē tās jaudas ir reāli daudz un auto spēj lieliski paātrināties gan pilsētas, gan šosejas režīmos. Katrā ziņā man šim auto jaudas netrūka.

     

    Atpazīstams Lexus dizains

    Jau pa gabalu ir skaidrs, ka šis ir Lexus. Šis zīmols ar savām asajām un agresīvajām formām reiz aizsāka tik atpazīstamu dizaina valodu, ka Lexus auto pēdējos desmit gadus. Gaumes jautājums, bet man tīri labi patīk Lexus UX dizains.

    Šajā auto ir ļoti, ļoti maz vietas

    Labi, pielabošu. Šis ir gana foršs auto, bet tikai mazāka auguma cilvēkiem. Garākiem cilvēkiem aizmugurē vispār nav iespējams normāli iesēsties nemaz nerunājot par braukšanu un arī priekšpusē sēžot, visdrīzāk galva dursies griestos. Bet ja tavs augums nepārsniedz kādus 1.7m un esi arī kārns miesās, tad viss būs labi un šajā auto sanāks satilpt.

     

    Visādi citādi Lexus UX 300e interjers rada divējādas sajūtas. No vienas puses, tajā izmantotie materiāli ir patīkami uz skatu un tausti, kā arī rada kvalitātes sajūtu. No otras – daļa pogu jau kaut kur ir redzētas.. dažus desmitus gadu vecos auto. Teikšu kā ir, šim pavisam svaigajam auto vietām pamatīgi ož pēc naftalīna. Pārnestā nozīmē, protams.

    Man ļoti patika tas, ka šis auto ir ļoti kluss. Skaņas izolācija ir ļoti augstā līmenī un es pat teikšu, ka tas ir viens no klusākajiem elektroauto ar kuru esam braukuši. Ļoti labi pārdomāta ir salona/krēslu dzesēšanas un apsildes sistēma, jo tā spēj sadarboties kopā. Proti, auto pats automātiski sildīs vai dzesēs gan salonu, gan krēslus, lai panāktu nepieciešamo temperatūru. Un praksē tas ir patiešām patīkami, jo pat aptuveni 30 grādu karstā dienā es nevienā brīdī šajā auto nejutos pārlieku sakarsis. Interesants ir arī pats gaiss, kas šajā auto tiek veidots. Lexus savos materiālos norāda, ka tas tiek mitrināts un tādējādi jutīsimies komfortablāk. Nevaru to nekā pārbaudīt, bet kaut kas labs ar gaisu šajā mašīnā patiešām notiek.

    Ja mērinstrumentu panelis vēl ir salīdzinoši moderns un gaumīgi nostrādāts, tad multimediju displeja pusē Lexus inženieri un dizaineri vispār ir padevušies. Tas izskatās atbaidoši novecojis un nav pārlieku noderīgs. Vienīgi analogais pulkstenis tur ir glīts.

     

     

    Bagāžnieks? Ir. Patiesībā bagāžniekā ir adekvāti daudz vietas dažām somām. Un arī aizmugurējie krēsli ir nolokāmi, ja sagribēsim no IKEA mājās atvest kādu mazāku mēbeli.

     

     

    1 miljona kilometru garantija

     

    Lexus UX 300e tiek nodrošināta 10 gadu vilces akumulatora garantija un cenā ietilpst apkope līdz 5 gadiem vai 100 000 km. Lexus arī piedāvā 10 gadu līdz 1 miljona nobraukuma papildus garantiju visiem auto baterijas elementiem un sola, ka tā šajā laikā nedegradēsies zem 70%. Tiesa, apkopes būs visu šo laiku jāveic pie Lexus dīleriem.

    Galvenās atziņas pēc 1000km brauciena ar Lexus UX 300e

    • 1000 km brauciena gaitā es auto lādēju 6 reizes, kopā tam veltīju 3 stundas un 31 minūti. Braucienā beigās auto rādīja vidējo patēriņu 18.5 kWh/100 km. Brauciena gaitā ielādēju 143.2 kWh enerģijas. Kopā ātrajās uzlādēs man tas izmaksāja 31.65 EUR, jo E-mobi tīkla tarifs ir 0.15 EUR par katru uzlādes minūti. Mājās man šāds elektrības apjoms izmaksātu 15.75 EUR.
    • Ar šo auto vasaras apstākļos pavisam reāli ir nobraukt ap 250 kilometriem ar vienu uzlādi. Arī nobraukuma atlikums pēc vidējā patēriņa nostabilizēšanās tika attēlots ļoti precīzi. Tas rada uzticama auto sajūtu. Un arī pie niecīga nobraukuma atlikumu komforts netika samazināts.
    • Auto brauc stabili un paredzami, ir adekvāts patēriņš šāda izmēra auto un baterijai.
    • Šis auto nebūs ērts augumā raženiem cilvēkiem, taču mazāki cilvēki spēs novērtēt tā komfortu. Ar to šajā auto viss ir vislabākajā kārtībā. Īpaši vēlos uzteikt lielisko skaņas izolāciju un sildīšanas/dzesēšanas sistēmu. Arī interjera uzbūvē izmantotie materiāli ir patīkai, kaut šur tur tiek izmantoti ļoti novecojuši elementi.

    Secinājumi

    Man dažkārt liekas, ka ar Lexus brauc izteikti šī zīmola fani. Viņiem ir nauda, jo šie auto nemaksā lēti. Pat ne tuvu tam. Taču reizē šiem klientiem arī neinteresē loriņi un grabuļi, kas citos auto ir krietni attīstītāki. Kāds man zināms ļoti, ļoti turīgs cilvēks reiz Lexus RX izvēli par labu BMW X5 pamatoja ar to, ka vēlas mazāk uzkrītošu, bet reizē joprojām komfortablu un jaudīgu auto. Tas pats daļēji izpildās arī Lexus UX 300e gadījumā – beidzot Lexus faniem ir iespēja braukt ar pilnīgi elektrisk auto un saņemt to pieredzi, ko sagaida no šī zīmola. Personīgi man būtu ļoti liela interese par Lexus RX izmēra elektrisko auto, jo komforts te ir. Elektriskā spēja arī. Jāgaida!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Elektriķis
    29.07.2021 09:47

    Pieņemu ka tie 6kW AC ir viena fāze – tātad pilnīgi garām, ja gribi lādēties mājās. Vajag daudz ampērus no vienas fāzes. Arī standarta saules paneļu invertoriem prasās pēc vienmērīgas trīs fāzu noslodzes.

    Atis Dimants
    29.07.2021 14:56
    Reply to  Elektriķis

    Type 2 AC lādēšana visiem EV, kur jauda 6kW (jeb 7.2, ja precīzi) AC, tiek nodrošināta ar vienu fāzi. 32A no vienas fāzes nav nekāds “pilnīgi garām”, bet gan mūsdienīgs pieslēgums.

    Ja vēlas sadalīt slodzi uz 3 fāzēm, jāliek īpašs wallbox, un arī tas ir iespējams.

    Elektriķis
    29.07.2021 21:19
    Reply to  Atis Dimants

    Īpašais wallbox, kurš veic “mandeļu operāciju caur dibenu”, piemērojoties vienam konkrētam auto. Šis auto vairāk piemērots US un UK, tur tas varbūt ir mūsdienīgi. Ja mājā ir 32A pieslēgums katrai fāzei, tad noslogot vienu fāzi 100% ar auto uzlādi ir neprāts.
    Šī 7,2kW vienfāzu uzlāde ir raksturīga e-auto lētajam galam un Nissanam. Korejieši ir pārgājuši uz 3F 10kW.

    Elons*
    30.07.2021 09:40
    Reply to  Atis Dimants

    Type 2 AC lādēšana visiem EV, kur jauda 6kW (jeb 7.2, ja precīzi) AC, tiek nodrošināta ar vienu fāzi.
    Beidz muldēt. Lielākai daļai moderno mašīnu (un Līfs NAV moderna mašīna) ir 3,66 kW no fāzes. Un tad ir 2 vai 3 fāzes – 7,2 vai 11 kW

    02.08.2021 16:15
    Reply to  Atis Dimants

    Man arī šķiet diezgan muļķīgi, ka ir 32A uz vienas fāzes, ja var to pašu jaudu panākt ar 12A ar trim fāzēm!

    Elons
    29.07.2021 10:40

    Manuprāt – pilnīgs feils :(
    Lai kā man patiktu e-mašīnas, šī ir garām :(

    Krotow
    29.07.2021 22:35

    Nē.

    Reklāma