Web Analytics
More
    Reklāma

    Coros Vertix piedzīvojumu viedpulksteņa apskats

    Jaunākie raksti

    Kursorā jau pāris reizes esam apskatījuši viedpulksteņus, kas būtu dēvējami par piedzīvojumu meklētāju un kalnā kāpēju ekipējuma sastāvdaļu, bet īsti neviens ražotājs nav bijis gatavs iet tik tālu, lai tieši piedzīvojumus kalnos izmantotu par lielāko ieganstu konkrētā modeļa iegādei.

    Iepriekš esam apskatījuši Garmin Instinct Solar un arī PowerWatch, kuri arī noteikti var kvalificēties kalnā kāpēju un brīvdabas piedzīvojumu meklētāju kategorijai, bet ražotāji izvēlējās uzsvērt arī citas šo pulksteņu īpašības. Coros ar Vertix viedo pulksteni uzsver dažādas priekšrocības kalnā kāpējiem, bet arī parastajiem ieleju un ieplaku ļaudīm šis varētu būt interesants pulkstenis.

    Reklāma

    Vismaz manās acīs Coros Vertix pirmkārt ir no augstvērtīgiem materiāliem veidots pulkstenis, pēc tam tas ir instruments kalnā kāpējam, tad seko citi sporta veidi un tikai beigās ir piemestas klāt pāris viedās iespējas. Coros Vertix gājis pat tik tālu, ka pulkstenī iebūvēta augstkalnu aklimatizācijas novērtēšana – pulkstenis pats pateiks, kad ir droši kāpt tālāk Himalajos.

    Tehniskā specifikācija

    • Aizsargstikls: safīrs ar dimantam līdzīgu pārklājumu + skārienfunkcija
    • Korpusa materiāls: titāns
    • Izmēri: 47 x 47 x 15.6 mm, der plaukstas locītavai ar apkārtmēru aptuveni 135 – 200 mm
    • Ekrāns: 1.2 collas 240 x 240 (64 krāsas), Always On Memory LCD
    • Svars: 76 g
    • Izturība: termiski izturīgs, triecienizturīgs un ūdensizturīgs (līdz 150 metriem)
    • Akumulators: viedpulksteņa režīmā: līdz 45 dienām; GPS režīmā (nolasa GPS ik sekundi): 60 stundas (maksimums); UltraMax akumulatora enerģijas taupīšanas režīms (GPS nolasījums ik 30 sekundes): līdz 150 stundām
    • Ūdens izturība: 15 ATM
    • Atrašanās vieta: GPS/QZSS, GLONASS, BeiDou
    • Ielādējamas kartes: nē
    • Sensori: sirdsdarbības, barometrs, SpO2, kompass, termometrs, akselerometrs
    • Pievienojamie sensori: Bluetooth un ANT+ atbalsts
    • Krāsas: pieejams piecās dažādās krāsās
    • Cena: ap 600 eiro

    Izskats un uzbūve

    Coros Vertix nāk iepakots visai parasta izskata kartona kastītē, bet kaste ir ļoti smaga. Veru to vaļā un redzu, ka iekšā ir vēl viens iepakojums, tāds kā neliels, izturīgs čemodāniņš. Čemodāniņā beidzot ieraugu pulksteni, bet tas ir izjaukts. Ātri pieklikšķinu klāt siksniņu un var jau likt Coros Vertix uz rokas. Plastmasas čemodāniņš ir tāda neliela izvirtība, kas, visticamāk, bez pielietojuma nonāks atkritumos. Coros Vertix komplektā ir pats pulkstenis, rokas siksniņa ar ātro pievienošanas iespēju un uzlādes vads, kas dikti atgādina Garmin uzlādes vadus, bet tie nav saderīgi.

    Par Coros Vertix uzbūvi uzreiz jāsaka, ka te viss ir labākajā kārtībā. Iespējams, Coros Vertix varēja būt nedaudz plānāks, bet tā arī ir vienīgā nianse, ko nemaz ikdienā nevarēsi redzēt un just. Aiz džempera vai jakas piedurknes pulkstenis neķeras. Pirmajā acu uzmetienā nevar pateikt, ka Coros Vertix izmantots titāns un safīra stikls, toties ir patīkami apzināties, ka šis pulkstenis kalpos ilgi un saglabās savu izskatu ilgākā laikā. Jāsaka, ka Coros Vertix ir viens no retajiem vai pat vienīgais pulkstenis, kas pāris nedēļu lietošanas laikā netika pie kādas skrambas uz korpusa.

    Coros Vertix vadība nodota divu pogu un tā dēvētā kroņa pārziņā. Kronis ir grozāms un arī iespiežams, lai apstiprinātu izvēli. Gandrīz nevar pamanīt, ka Coros Vertix ir arī skārienekrāns, jo tas ikdienā netiek izmantots, skārienekrāns aktivizējas, piemēram, tad, kad atver pulkstenī ielādēto maršrutu (nākas pusmanuāli ielādēt GPX maršruta datni, bet par to vēlāk). Coros Vertix kreisajā sānā ir nelielas atveres skaļrunim, bet pa to ārā nāk tikai pīkstieni, kas ziņo par modinātāju un par veikto attālumu (apli) sportojot.

    Atzīšos, ka man nekad nav piederējis vai bijis apskatam tik feins pulkstenis, šis tiešām ir gandrīz perfektas uzbūves pulkstenis, kas izveidots no augstākās klases materiāliem.

    Ekrāns

    Coros Vertix izmanto 1.2 collu 240 x 240 pikseļu izšķirtspējas (64 krāsas) Always On Memory LCD ekrānu, ekrānam var iespējot izgaismojumu, arī tumsā Coros Vertix ekrāns pats izgaismojas. Always On Memory LCD ekrāns ir visu laiku aktīvs, tas gandrīz nemaz netērē enerģiju, jo to pārsvarā neizgaismo. Bet vienlaikus jāsaka, ka Coros Vertix ekrāns ir ar visai zemu kontrastu, to var būt sarežģīti nolasīt gan telpās, gan Saules gaismā. Ja lietotājam ir normāla redze, tad būs pieņemami, bet atsauksmēs par Coros Vertix lasīts, ka ar vājāku redzi neko nevar Coros Vertix ekrānā saskatīt.

    Man pat jāsaka, ka 64 krāsas piestāv šim pulkstenim, neko vairāk neprasās. Protams, krāsu daudzums ietekmē Coros Vertix digitālās ciparnīcas, tās šķiet visai vienmuļas un neinteresantas. Es arī neteiktu, ka digitālās ciparnīcas ir diži glītas, bet kaut ko lietojamu katrs atradīs.

    Lietotne un viedās iespējas

    Nevaru tā uzreiz sacīt, ka Coros Vertix pavadošā lietotne man nepatiktu, bet tā ir nedaudz citas filozofijas, kad lietotni salīdzina ar kaut vai Garmin veikumu. Coros lietotne parāda plašu informāciju par ikdienas aktivitātēm un treniņiem, vari nedaudz pielāgot pulksteņa saskarnes izskatu (ikonu izvietojumu, digitālās ciparnīcas), kā arī varēsi ar lietotnes palīdzību ielādēt GPX maršruta datnes. Te gan ir jāuzsver, ka ielādēts tiek tikai maršruts, bet ne pati ceļu vai apgabala karte.

    Bet man pietrūka tādas elementāras lietas, kā iespēja ātri iestatīt modinātāju lietotnē, tas ir jāveic pašā pulkstenī un šajā mirklī skārienekrāns ir neaktīvs, jāizmanto tikai grozāmo kroni.

    Coros lietotne ļauj savienoties un nodot datus vairākām fizisko aktivitāšu platformām, piemēram, Strava, WeRun un TrainingPeaks, bet nav savienojuma ar Google Fit, kas man ir visai liels pārsteigums.

    Tāpat Coros Vertix prot parādīt paziņojumus no dažām lietotnēm, to saraksts gan ir visai īss. Ziņojumi nāk par ienākošiem zvaniem, SMS, no Gmail, Facebook, Instagram un WhatsApp. Citas lietotnes, piemēram, Twitter atbalstīto sarakstā parādās, kad tās ir uzstādītas viedtālrunī. Te uzreiz jāsaka, ka Coros Vertix īsti neprot apieties ar Gmail un WhatsApp, jo uz pulksteni nāk paziņojumi par Gmail sinhronizāciju un WhatsApp rezerves kopiju veidošanu, tāpēc šos paziņojumus slēdzu ārā.

     

    No īstena viedpulksteņa un sporta pulksteņa Coros Vertix atšķir tas, ka Vertix nav iespējas ielādēt kartes (tikai maršrutus ierobežotā skaitā), nav arī mūzikas ielādes iespēju un nav NFC. Cik papētīju, tad pāris citiem saviem pulksteņiem Coros tomēr piedāvā karšu datu ielādi.

    Kopumā gan jāsaka, ka Coros Vertix ir pietiekami vieds ikdienai, neko daudz vairāk no viedpulksteņa arī nesanāk izmantot, ja vien nepievērs tam īpašu uzmanību.

    Sportošana

    Coros Vertix sniegtos pulsa datus un GPS datus salīdzināju ar Polar krūšu jostiņas un moderna viedtālruņa sniegto informāciju, un jāsaka, ka Coros Vertix aptuveni 30 km braucienā ar velosipēdu uzrādīja aptuveni 400 metru starpību ar viedtālruni, arī pulsa dati bija visai tuvi un ticami. Kā jau optiskajiem sirdsdarbības sensoriem piederas, arī Coros Vertix mērījumus veic retāk, nekā krūšu jostiņa, attiecīgi ar būt kaut kādas nobīdes.

    Novēroju, ka Coros Vertix nākas visai stingri pievilkt pie rokas, jo pretējā gadījumā pat salīdzinoši gluda seguma velosipēda izbrauciena laikā nolasījumi mēdz nošūpoties un kļūt neprecīzi. Nejaukas traumas dēļ neesmu nekāds skrējējs, par šāda veida disciplīnām nevarēšu neko padziļināti pateikt.

     

    Coros Vertix ļauj pašam izveidot vai ielādēt jau gatavu treniņu plānu. Turklāt treniņu plānu vari veidot skriešanai, velosipēdam, peldēšanai, spēka treniņiem utt. Ierasts, ka sporta pulksteņu ražotāji šādas iespējas ierobežo pie skriešanas, pārējie paliek bez sastādīta treniņu plāna.

    Ja vēlies pavisam izbaudīt profesionāļu ikdienu, vari no coros.com vietnes ielādēt arī profesionālu atlētu treniņu metodes.

    Visai interesanta ir Coros Vertix iebūvētā SpO2 mērīšana, kas gan pati par sevi nav nekas unikāls, bet Coros Vertix piedāvā SpO2 datus, kas tiek pāroti kopā ar augstuma datiem, bet šāda informācija parādās tikai tad, ja esi vismaz 2500 metrus virs jūras līmeņa.

    Akumulators

    Akumulatora darbības laiks un temperatūras, kurās darbojas Coros Vertix, ir ražotāja lepnums. Coros Vertix darbosies no -20°C, tik auksts laiks samazinās kopējo akumulatora darbības ilgumu par 30%. Tiek solīts, ka GPS režīmā Coros Vertix pie -30°C strādās līdz 21 stundai.

    Ikdienas lietošanā un nedaudz pasportojot Coros Vertix varētu ar vienu uzlādi izdzīvot līdz pat 45 dienām. Ja pulksteni nēsāsi kā viedpulksteni, tad nedēļā tas noēdīs aptuveni 10% no akumulatora enerģijas, sports noēd enerģiju nedaudz straujāk. Jebkurā gadījumā – Coros Vertix akumulatora darbības laiks atstāj kaunā visus citus populāro zīmolu viedos un arī sporta pulksteņus.

    Nobeigumā

    Jāsaka, ka Coros Vertix noteikti ir viens no kvalitatīvāk uzbūvētajiem sporta pulksteņiem, kāds vien ir redzēts. Arī Garmin un citi ik pa laikam dārgajiem modeļiem piedāvā vēl dārgākas to versijas ar safīra stiklu un augstvērtīgu metālu korpusu, bet vismaz manās acīs Coros Vertix pirmkārt ir kvalitatīvs rokas pulkstenis, tikai pēc tam seko sporta un viedās iespējas. No uzbūves viedokļa te vispār nerodas nekādi jautājumi.

    Man patīk, ka Coros Vertix izdevies salāgot akumulatora darbības laiku ar viedo iespēju klāstu. Protams, Coros Vertix nevar viedo iespēju ziņā sacensties ar Apple Watch vai Samsung pulksteņiem, bet par to konkurenti nespēj piedāvāt šādu akumulatora darbības laiku. Pat Garmin ar Saules enerģijas panelīšiem pulksteņos nespēj turēt līdzi Coros Vertix akumulatoram.

    Coros Vertix piedāvāti sporta režīmi un izdotie dati ir ļoti tuvi tam apjomam, ko varam sagaidīt no Garmin, Suunto, Polar un citiem. Domāju, ka arī optiskā sirdsdarbības sensora darbība visiem ražotājiem nu jau ir gana precīza, bet bez padziļinātas salīdzināšanas sportošanas laikā gan to negribētos apgalvot. Patika, ka Coros Vertix ērti pārvaldāms ar rotējošo kroni un pogām, skārienfunkcija aktīva tikai maršruta skatā. Nemaz citur pēc skārienekrāna neprasās.

    Pie augstās Coros Vertix cena gribētos, lai Coros lietotne būtu ar plašāku iespēju klāstu un spēju ietekmēt pulksteņa darbību, šobrīd lietotne ir vairāk kā otrs pulksteņa ekrāns. Gribētos arī kartes, mūzikas atskaņošanu un ietilpīgāku atmiņu GPX maršrutu ielādei.

    Patika

    • super uzbūve un materiāli
    • lieliski kalpo par ikdienas un sporta pulksteni
    • saskarne ērti pārvaldāma bez skārienvadības

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • nav karšu
    • lietotne ir ierobežotām iespējām
    • maz un ne pārāk glītas digitālās ciparnīcas
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Lauris Lauskis
    15.07.2021 13:25

    Principā amazfit bip, tikai jāpiemaksā 550 eur par titānu un safīru.

    Jānis Ļahs
    15.07.2021 14:00
    Reply to  Lauris Lauskis

    Principā Amazfit T-Rex Pro, un nekas nav jāpiemaksā.

    Jānis Ļahs
    15.07.2021 15:52
    Reply to  Artis Ābols

    Šis bija tieši tas, kas man bija jādzird! Paldies! Es vēl nedaudz svārstījos. Kā ar latviešu diakritisko zīmju attēlošanu?

    Osvalds
    15.07.2021 19:20

    Cik liels ir akumulators? Tehniski ne stundās.

    Čiekurs
    15.07.2021 22:07
    Reply to  Osvalds

    Tīri intereses pēc- kāda tam nozīme?

    Alex
    18.07.2021 11:46

    “Pat Garmin ar Saules enerģijas panelīšiem pulksteņos nespēj turēt līdzi Coros Vertix akumulatoram.” – vai tad tiešām? Garmin Enduro: GPS Režims līdz 80 stundām, GPS Ultra līdz 300 stundām. Jo Coros Vertix vajad salidzināt tieši ar Enduro..

    Reklāma