Web Analytics
More
    Reklāma

    Obsbot Tiny kameras apskats – kamera, kas seko runātājam

    Fotogrāfs: Jēkabs Aleksandrs Krūmiņš, @jekabsphotography

    Jaunākie raksti

    Gan jau, ka es neesmu vienīgais, kam pagājušais gads saistās ar ļoti daudz video zvaniem un konferencēm. Video zvani strādājot, video zvani atpūšoties, video zvani studējot… Tā es varētu turpināt vēl un vēl. Taču, lai video konference būtu kvalitatīva, nepietiek tikai ar vienu sakārtotu stūri mājoklī. Ja klēpjdatora kamera nevelk, nav ko cerēt uz tīkamu rezultātu, lai arī cik grāmatu nebūtu noliktu fonā. Patiešām, pat jauniem un dārgiem laptopiem, kameru sniegums mēdz būt cenai neatbilstošs. Ko darīt? Šis gads pierādījis, ka ir vērts apsvērt ārējās kameras iegādi. Šoreiz apskatīšu Obsbot Tiny kameru, kas rūpēsies, lai Tavas Zoom konferences iegūtu kvalitatīvāku skatu uz dzīvi.

    Kamēr pats WEB kameru koncepts šķiet nedaudz senils un stereotipiski saistās ar pikanto industriju, Obsbot Tiny bez kvalitatīvāka kameras snieguma, prot fiziski kustēties un pat izsekot runātāju. Līdzīgs triks, kādu jau aprakstīju Meeting Owl Pro apskatā, tikai šoreiz tas netiek darīts digitāli, bet mehāniski, sekojot runātājam. Būtiskākā atšķirība, ka Obsbot Tiny nav skaļruņu, tā ir krietni kompaktāka un maksā piektdaļu no Owl Pro, bet sniedz līdzīgu pieredzi, piemēram, skolotājiem. Obsbot Tiny pieejama par aptuveni 200 eiro. Tas ir padaudz priekš interneta kameras, tādēļ šis apskats domāts, lai saprastu, vai robotizētā kameriņa ir prasītās cenas vērta. Un jā, šis gads ir pierādījis, ka tīmekļa kameras atkal ir štelle.

    Reklāma

    Obsbot Tiny tehniskā specifikācija

    • Kamera: 1080p/30 fps; MJPEG; H264; pieejamās izšķirtspējas – 1920×1080, 1280×720, 960×540, 640×360;  90° skata leņķis; 2x digitālais palielinājums
    • Mikrofoni: 2x dažādu virzienu uztveres ar trokšņu slāpēšanu
    • Aktīvā stabilizācija: divu asu; kontrolējamais diapazons: horizontāli: ± 150°, vertikāli: ± 45°; strukturāli iespējamais diapazons: horizontāli: ± 160° , vertikāli: ± 90°; Maksimālais vadības ātrums: 120° / s
    • Savienojumi: DC Power Port, USB Type-C, UNC 1/4-20, magnētiska pamatne
    • Programmatūra un atbalsts: OBSBOT TinyCam datora versija; Windows 10 vai vēlāka versija, Windows 8, Windows 7; macOS 10.13 vai vēlāka versija
    • Izmērs un svars: 89.4 x 58 x 58 mm bez stiprinājuma; 142 x 58 x 58 mm ar stiprinājumu; 146g bez stiprinājuma, 175g ar stiprinājumu
    • Cena: ap 200 eiro

    Kas ir komplektā?

    Iepakojums ir kompakts, bet jāteic, ka pati kamera arī. Komplektā iekļauts magnētisks klipsis, lai pievienotu klēpjdatoram; vads ar USB Type-C vienā galā un USB Type-A otrā; pamācības un garantijas papīri. Būtībā, iekļauts viss nepieciešamais, lai, pēc izpakošanas, uzreiz sāktu Obsbot Tiny lietot. Tā arī ir viena no kameriņas priekšrocībām, ka to ir elementāri sākt lietot – izpako, pievieno datoram un aidā!

    Patīkams izmērs un dizains

    Obsbot Tiny kustīgais Gimbal stabilizācijas mehānisms novietots uz nošķelta konusa platformiņas. Pamatne tikusi pie ražotāja logo, diviem mikrofoniem, USB Type-C ligzdas, virs kuras novietota strāvas adaptera ligzda. Pēdējā gan ir mulsinoša, jo strāvas kabelis komplektā nav iekļauts, barošana un savienošana notiek caur USB, turklāt kameriņa nav saņēmusi nekādu bezvada savienojumu opciju, tad, kādam scenārijam tā domāta? Nu varbūt, ja datora USB neatbalsta barošanu, bet tad vads jāmeklē pašam. Platformas apakša tikusi pie statīva vītnes un pretslīdes gumijas, ja plāno kameru likt uz galda. Kopumā forši, ka piedomāts pie dažādiem scenārijiem, kur kameru novietot.

    Kamera un kustīgās daļas izvietotas virs platformas. Tur arī atrodas kiborgiska LED strīpa, kas ziņo, kad kamera uztver žestus un tamlīdzīgi. Visu korpusu klāj melna, matēta plastmasa. Korpuss gan nav vienlaidus, bet sastiķēts kopā no gabaliem un salaiduma vietas ir diezgan rupjas. Par dižu trūkumu to neuzskatu, jo kamerai nebūs bieži jāpieskaras, lai iestatītu pareizo leņķi, Obsbot Tiny to padara pati.

    Ļoti viegli uzsākt lietot

    Biju jau atradis no gadžetiem, kas nav jāsapāro ar viedtelefonu, kam nav vajadzīga aplikācija un, kas nenoslogo dienišķo rūteri. Izpako, piespraud un sāc lietot! Tieši tik vienkārši tikt pie Obsbot Tiny labumiem. Tas ir reizē viens no lielākajiem kameriņas plusiem un trūkumiem. Es vienmēr esmu bijis tas lietotājs, kurš uzskata – ja man ar pirmo reizi un vēlams ne ilgāk par 10 minūtēm, neizdodas dabūt ierīci pie darbības, tad inženieri un dizaineri nav izpildījuši savu mājas darbu. Šoreiz viss ir kārtībā! Tiešām piedomāts, lai ātri un ērti sāktu strādāt. Tomēr tas arī iezīmē Obsbot Tiny limitēto darbību, ko būtu ērti papildināt ar aplikāciju viedtālrunī.

    Vispirms, jāizlemj, kur kameru novietot. Iespējas ir dažādas – uz galda, ar magnētisko klipsi piespraust pie klēpjdatora vai monitora, lietot uz statīva. Patīkami, ka ir izvēle. Komplektā iekļautais monitora stiprinājums ir ar divām eņģēm un spēcīgu magnētu virspusē. To pievienot ir ērti un ātri, papildus stiprumam, tam pieejama abpusējā līmlente, kas pielīp pie monitora aizmugures. Tomēr uzpariktes izmērs un stiprinājuma spēcīgais magnēts nes līdzi, kādu negaidītu blakusparādību klēpjdatoriem. Obsbot Tiny izmēģināju ar trim dažādiem klēpjdatoriem. Piemēram, Lenovo Thinkpad T450 magnēta un kameras izmēra dēļ nodomāja, ka tas ir aizvērts un visu laiku centās sevi iemidzināt. Varbūt labāk tomēr izvēlēties novietojumu uz galda, ja tas iespējams.

    Kamera izseko runātāju

    Mākslīgais intelekts iemācījis kamerai fiziski izsekot runātāju. Varētu jau prasīt, ja es sēžu Zoom, kam man šāda fīča? Šoreiz runa varētu būt tieši par pedagogiem, kam var būt nepieciešamība piecelties un kaut ko parādīt uz tāfeles. Turklāt ierīces cena varētu būt pa kabatai arī mūsu izglītības sistēmai. Ja prezentēšanas māksla ietver interaktīvus elementus telpā un neaprobežojas tikai ar dalīšanos ar ekrānu, Obsbot Tiny ir riktīgi noderīga. Ja pēkšņi vajadzīgs privātums, pats var kameru norotēt uz leju.

    Vēl kāds triks, ko Obsbot Tiny prot, ir žestu vadība, kas ļauj kameru kontrolēt, nepieskaroties datoram. Ar paceltu roku var likt kamerai sākt izsekot un iekadrēt sevi, bet ar “L” žestu var panākt 2x tuvināšanu. Žesti strādā gana labi, tiesa, ja kadrā ir viens cilvēks. Tiklīdz pievienojas vēl kāds, kamera apmulst. Un bieži sarunā tuvinot, kāds var apvainoties, ka tiek nosaukts par lūzeri (vismaz jauniešu aprindās šis žests to nozīmē). Bet ja nopietni, tad žestu lielākā problēma ir tā, ka šo kameru nevar izmantot cilvēki, kas lieto zīmju valodu. Obsbot Tiny vienkārši šīs zīmes pārpratīs un tuvinās uz priekšu un atpakaļ.

    sekošanas žests/tuvināšanas žests

    Kamera atbalsta gana daudz populārākās video saziņas platformas. Tik tiešām, Zoom konferencēs vairākkārt saņēmu jautājumu, vai esmu nomainījis datoru, ka bilde daudz labāka? Kad parādīju izsekošanas iespēju, sarunas partneri bija pozitīvi izbrīnīti. 

    Vadība

    Jau nopukstējos, ka kamera neatbalsta vadību ar viedtālruni. Lai gan viss darīts tā, lai, izpakojot kameru, varētu uzreiz strādāt, pavisam bez kontroles tā atstāta nav. No remo-ai.com (zīmola mammas mājas lapas) var datorā ielādēt Obsbot TinyCam aplikāciju. Tajā var manuāli kontrolēt Gimbal leņķus, ieslēgt vai atslēgt žestus (šis būtu risinājums zīmju valodas lietotājiem vai dejotājiem), kontrolēt tuvinājumu un kontrolēt pāris citus iestatījumus. Tomēr jāteic, ka ar visu aplikāciju, manevri ir visai limitēti, turklāt aplikācijas dizains neļauj ātri un ērti kontrolēt kameru video konferences laikā. Vēl aizvien uzskatu, ka aplikācija viedtālrunī ļautu to izmantot kā tālvadības pulti.

    Lai atjauninātu pašas kameras programmatūru, vienīgais ceļš ir caur datora aplikāciju. Ar Windows nekādu problēmu nav, bet macOS atjauninājumi paši nerādīsies, tādēļ būs vien ik pa brīdim jāpārbauda ražotāja mājas lapa, vai, kas jauns, nav pieejams.

    Kameras kvalitāte

    Viens no būtiskākajiem Obsbot Tiny pienesumiem ir augstāka kvalitāte, kā klēpjdatoru kamerām. Proti, lai cik dārgs arī kompis nebūtu, tendence samazināt rāmi ap ekrānu un pašus ekrānus veidot super plānus, vienkārši neatstāj vietu kameras komponentēm. Tas visbiežāk rezultējas ar laptopa cenai neatbilstošu kvalitāti. Obsbot Tiny izmērs ļāvis izmantot lielāku sensoru un labāku optiku, tas arī ir rezultāta pamatā. Protams arī šai kamerai ir limitācijas, bet rezultāts ir krietni labāks par vairumu klēpjdatoru kameru.

    Loģiski, ka sniegums ir atkarīgs no apkārtējā apgaismojuma. Jo švakāks apgaismojums, jo graudaināks attēls. Švakā gaismā arī kameras žesti ne visai labi strādā. Kamera piedāvā 90° skata leņķi. Krāsas kalibrētas vairāk uz bālo pusi, bet Obsbot TinyCam datora aplikācijā ir iespējams veikt pielāgojumus.  Tas ir forši, jo ievāktie dati ir pietiekami daudz, lai manuāli pielāgotu attēlu konkrētās telpas un konferences satura īpatnībām. Kontrasts ir pietiekams, turklāt kamera spējīga uzņemt vairāk kadrus sekundē par citām tīkla kamerām. Arī 1080p izšķirtspēja dara savu. 2x palielinājums padevies tik gluds, ka sākumā pat šķita, ka tas ir optisks risinājums. Palielinājums ir digitāls un tā kvalitāte atkarīga no apkārtējā apgaismojuma. Un protams sejas izsekošana un iecentrēšana, kas ir triks, ko citas tīmekļa kameras šādā cenā neprot. Vienīgais mīnuss, ko izdevās atrast ir mikrofonu darbība, kas ir pieņemama, bet stipri viduvēja.

    Konkurence

    Ar to konkurenci ir tā – protams, ka tirgū netrūkst tīmekļa kameru, bet tādu, kam būtu Gimbal aktīvā stabilizācija, kas spēj izsekot runātāju, konkrētajā cenu grupā grūti atrast. Pieļauju, ka Logitech C922 Pro Stream kvalitātes ziņā neiepaliek, turklāt maksā uz pusi lētāk, bet tai nav motorizēta divu asu stabilizācija un performerim tā neprot sekot. Meeting Owl Pro spēj izsekot runātāju, tomēr pūces niša ir vērsta ofisu virzienā un cena (ap štuku) arī.

    Nobeigumā – nišas rīks ar lielu potenciālu

    Atgriežoties pie ievadā uzdotā jautājuma, vai aptuveni 200 eiro par šādu kameru, ir pieklājīgi prasīt, varu atbildēt, ka, jā ir! Obsbot Tiny krietni uzlabo video kvalitāti, kas klēpjdatoriem vienkārši nav pa spēkam. Turklāt Gimbal motoriņš paver plašas iespējas. Pats nodarbojos ar pedagoģiju un zinu, ko nozīmē vajadzību piecelties un šo to nodemonstrēt. Patīkami, ka šoreiz to var izdarīt bez neveiklās pareiza leņķa meklēšanas, kas aizņem laiku. Vienkārši Obsbot Tiny to padara pati. Turklāt cena būtu draudzīga pat mūsu izglītības sistēmai. Pielietojumu mierīgi varu iedomāties arī radošākās izpausmēs, piemēram, tiešsaistes deju nodarbībās (tad tikai jāatslēdz žestu vadība, lai kamera tos nepārprot). Gan jau derēs arī influenceriem, kam jādefilē ar jaunām kedām. AI izsekošana, savienojumā ar Gimbal aktīvo stabilizāciju paver plašu potenciālu video konferencēm.

    Protams, ir arī mīnusi. Ne visi jaunie klēpjdatori kameras novietojumam ir piemēroti. Mikrofonu darbība ir viduvēja. Vadība tikai ar datora aplikāciju nav tas ērtākais veids. Tā kā plusu ir vairāk par mīnusiem, Obsbot Tiny mierīgi varu ieteikt.

    Iepriecināja

    • Runātāja izsekošana paver plašu scenāriju spektru
    • Video kvalitāte ir krietni labāka par vairumu klēpjdatoru kameru
    • Ļoti viegli uzstādīt un uzreiz var sākt lietot
    • Plašas iespējas, kur novietot
    • Šādā cenā nav konkurentu ar aktīvu Gimbal

    Ne visai iepriecināja

    • Viduvēji mikrofoni
    • Limitēta un ne visai ērta vadība datora aplikācijā

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Cipans
    14.05.2021 00:28

    Pasūtīju šo indiegogo kampaņā, nu jau lietoju 4 mēnešus. Mājas lietotājam gan jau lielas starpības nav, bet izmantojot birojā kur darbojamies ar lielu displeju ir forši, saruna uzreiz ir dzīvāka. Laba lieta, kas nav standarta kamerām ir “anti flickering” , var pārslēgt starp 50 unn 60Hz režīmiem, aktuāli pie led apgaismojuma un ja jārāda displejs ne caur screen share

    digitalk
    14.05.2021 01:53
    Reply to  Cipans

    anti flickering ir jebkurai standarta kamerai, tipa, Logitech draiveros.

    Last edited 2 years ago by digitalk
    Cipans
    14.05.2021 00:31

    ā, un vēl viens žests, kas nāca pēc firmvare update – 2 blakus saliktas plaukstas ir STOP, pārtrauc sekošanu (ir arī citās šī ražotāja kamerās)

    Raimonds Kruzmans
    15.05.2021 19:37

    Vienkārši neticami! Telefonā jau sen tiek bāztas neticami labas kameras, bet laptopā vietas nav. Jāpērk tāda roida un jāmēģina saskatīt potenciāls. Man goda vārds šķiet ka tehnoloģijas iet nepareizā virzienā.

    Reklāma