Web Analytics
More
    Reklāma

    Lielbritānijas Centrālā banka apsver digitālās valūtas ieviešanu

    Jaunākie raksti

    Lielbritānijas Centrālā banka (Anglijas banka) un Valsts kase nākušas klajā ar paziņojumu, ka izveidojušas darba grupu, kas pētīs iespēju ieviest digitālo valūtu “Britcoin”. Galvenais mērķis ir apzināt iespējamos riskus un iespējas, ko sniegtu šāds norēķinu līdzeklis. Bankas emitēta, šī digitālā valūta kalpotu ikdienas maksājumu veikšanai un būtu lietojama līdztekus pašreizējiem norēķinu līdzekļiem – kontā esošajai, kā arī skaidrai naudai.

    Anglijas banka jau iepriekš izrādījusi interesi centralizētas digitālās valūtas ieviešanā, jo “šis esot būtisku izmaiņu periods gan naudas, gan maksājumu jomā”. Pēdējos gados skaidras naudas izmantošana finanšu darījumos nepārtraukti samazinās, savukārt debetkaršu maksājumu apjoms pieaug. Vienlaikus banka arī uzskata, ka šāda norēķinu līdzekļa ieviešana ir veids, kā “izvairīties no jaunu privātas naudas veidu radīšanas riskiem”. Tas attiecas uz kriptovalūtām.

    Reklāma

    Ja “Britcoin” tik tiešām kādreiz ieviesīs, tas tiks denominēts sterliņu mārciņās gluži kā banknotes. Tas nozīmē, ka viens “Britcoin” būs tikpat vērtīgs kā viena sterliņu mārciņa.

    Vairāku valstu centrālās bankas jau izrādījušas interesi par savu emitētu digitālo valūtu. Vistālāk šajā ziņā tikusi Ķīna, kuras digitālā juaņa pašlaik tiek publiski izmēģināta. Zviedrija nesen paziņoja, ka noslēgusi savas digitālās valūtas izmēģinājuma pirmo posmu. Taču, kas attiecas uz digitālo eiro – par to uz kādu laiku varam aizmirst. Kā norāda Eiropas Centrālās bankas prezidente Kristīne Lagarda – tā ieviešana varētu prasīt vēl vismaz četrus gadus.

    AvotsBBC
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    16 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    fosīls
    21.04.2021 12:09

    Tad sanāk,būs beigas BITCOINam un citiem crypto valūtiem?

    fufcix
    22.04.2021 18:03

    viens “Britcoin” būs tikpat vērtīgs kā viena sterliņu mārciņa.
    tad kāpēc dublēt debetkarti ? debetkarte jau visiem ir. vai tiešām Lielbritānija ar laiku atteiksies no sterliņu mārciņas.

    digitalk
    22.04.2021 19:07
    Reply to  fufcix

    ar laiku aizvien mazāk un mazāk būs jādrukā nauda un jātaisa kartes. visas finanses būs kā uz delnas par prieku valsts represīvajam aparātam un info nekādi nevarēs pazust no blokķēdes. ar big data mining varēs izvilkt acīm nepamanāmas kopsakarības naudas plūsmā un ja tu pa kluso būsi tirgojis paša audzētos kartupeļus, tad HMRC fiksi piestādīs tev rēķinu un soda naudas. ērti, vai ne?

    0939
    22.04.2021 21:14
    Reply to  digitalk

    paša audzētos (vai ne paša) mainīs pret paša (vai ne paša) dzīvo sīvuli vai pret zāliena pļaušanu utt.
    ja monetārā sistēma kļūs pārāk viegli uzraugāma, cilvēki izmantos maiņu ar ikdienā izmantojamām lietām/darbiem, tāpat kā pirms naudas izgudrošanas.

    Krotow
    22.04.2021 21:47
    Reply to  0939

    Mūsdienās ar barteri norēķināties bez morālas dilemmas var būt diezgan problemātiski. Kā domā, ko lai sekretāre barterī liek pretīm santehniķim par ūdensvada salabošanu viņas dzīvoklī?

    Kurbads
    23.04.2021 13:37
    Reply to  Krotow

    Uzdāvinātu savas apenes, vairāk šim nepienāktos :D

    Krotow
    24.04.2021 15:33
    Reply to  Kurbads

    Skuju, zaķīt. Tikai par apenēm paliksi bez karstā ūdens stāvvada.

    Kurbads
    24.04.2021 20:48
    Reply to  Krotow

    Ņemot vērā tavu sašutumu par gaiminga videokaršu cenām, tad pat bail iedomāties uz ko Tu būtu gatavs dēļ tiem dzelžiem… 🤢

    0853
    24.04.2021 15:47
    Reply to  Krotow

    palīdzēt sastādīt gada atskaiti vidam? nevajag jau trivializēt līdz tam, ka darbs ir tikai trubas pievilkšana.

    digitalk
    22.04.2021 22:08
    Reply to  0939

    britiem jau ir pieredze no 17. gs. ar privāto naudu. arī krypto varētu noderēt, ja tikai apbižotie cryptodrudža pārņemtie, kas nokavējuši lielo kumosu, nepārtraukti neizgudrotu jaunu kriptofaņķiku. pēc tam sarok sev pirmo miljardu un palaiž to pārējiem plebejiem, cerot uz haļavu.

    Krotow
    24.04.2021 15:33
    Reply to  digitalk

    +1

    0853
    24.04.2021 15:46
    Reply to  digitalk

    nauda var būt kaut katram ciemam sava – problēma ir maiņa, kas ir diezgan rijīgs starpslānis.

    digitalk
    24.04.2021 18:10
    Reply to  0853

    ja privātais kripto ir piesaistīts mārciņai (un kāpēc gan ne, mērķis jau aizbēgt no uzmācīgās uzraudzības), tad privātajā maiņā procents būs minimāls. tur drīzāk citas problēmas — kurš būs pietiekami uzticams, lai emitētu, bet pats galvenais, kā norēķināties. ideālā nepieciešams offline kriptomaks, kur apmaiņa ar žetoniem notiek ar NFC.

    0853
    24.04.2021 18:31
    Reply to  digitalk

    lai būtu privātās naudas, mazliet jāmainās koncepcijai ka naudu emitē valstu centr. bankas.
    kaut gan tas nebūtu nekas pilnīgi jauns – veikaliem un pārvadātājiem jau tagad ir lojalitātes punkti, uzņēmumi darbiniekiem izdala bonuspunktus utt. – bet megakorpi tikpat labi varētu izlaist savus digišekeļus kurus ņemtu pretī arī citi, līdzvērtīgi vai mazāki.

    digitalk
    24.04.2021 20:55
    Reply to  0853

    tā nav nauda (kā valsts garantēts legāls norēķinu līdzeklis), tas tehniski ir vaučeris jeb sertifikāts. nekādai koncepcijai nav jāmainās, alternatīvi norēķinu veidi ir atļauti UK un ASV, piemēram.

    0853
    24.04.2021 22:06
    Reply to  digitalk

    kopumā jau nav starpības, vai kopienas nauda apsedzas vai sprukās nonāk valsts ekonomika – ēdiens un siltums sāk maksāt vairāk un monētas ir grūtāk iegūstamas.
    papīra nauda vai digitālā – vai tas risina ekonomiskās problēmas, izņemot lietošanas ērtības? ja naudas apjoms neatbilst tam preču/pakalpojumu apjomam, kas par to ir pieejams un/vai ir jāpieliek nesamērīga piepūle naudas vienības iegūšanai (vai pūļu daudzums krasi atšķiras), tā gaidi turbulenci.
    savukārt ar cēlajiem mērķiem – raudzīties lai visi naudu izmantotu tikai likumīgos veidos – nekā jauna nekad nebūs, vecenītes samaksās ogošanas nodokli un optimizatori atradīs veidus, kā izvairīties no izdevumiem.

    Reklāma