Web Analytics
More
    Reklāma

    Tesla saules paneļu jumti ir spējīgi atbrīvoties no sniega (video)

    Jaunākie raksti

    Ar vārdu Tesla jau ierasti mēs asociējam elektroauto, tomēr arvien lielāku popularitāti ieņem uzņēmuma radītie jumta segumi ar saules paneļu elementiem tajos, kas varētu būt nākamais plaši zināmais Tesla produkts.

    Tātad šis ir parasts jumta segums, kas varētu atgādināt dakstiņu jumtu, taču speciālās jumta flīzes ir pārklātas ar elementiem, kas spēj absorbēt saules enerģiju. Kaut parasti mums liekas, ka tā tiek iegūta vienīgi skaidros un saulainos laikapstākļos, tad fotoni ir spējīgi izlauzties cauri mākoņiem, kas arī šādos laikapstākļos ļauj ģenerēt enerģiju. Taču viens no lielajiem izaicinājumiem ir tieši sniegs, un tāpēc mūsu pusē šīs tehnoloģijas izmantošanai ir tīri dabas radīti ierobežojumi. Kaut gan arī vietēji enerģijas piegādātāji un komercbankas arvien aktīvāk sāk piedāvāt dažādus piedāvājumus saules paneļu un kolektoru uzstādīšanai.

    Reklāma

    Avots: Tesla

    Tikmēr ASV ir sākusies ļoti aktīva Tesla saules jumtu (angliski Solar Roof) uzstādīšana, un tā nenotiek tikai saulainajās vietās kā Kalifornija, jo kāds vīrietis ir dalījies ar savu pieredzi ar jumta darbību sniegotos laikapstākļos ASV Viskonsīnas štatā. Jāpiezīmē, ka šajā vietā laikapstākļi ir visai līdzīgi Latvijai. Ja parastie saules paneļi izdala noteiktu daļu siltuma un attiecīgi būtu spējīgi kausēt sniegu, lai uzņemtu saules enerģiju, tad acīmredzot arī Tesla jumta elementi ir spējīgi uz līdzīgu rīcību. Proti, video ir redzams, ka pat pēc sniegotas nakts, nākamajā dienām jumts ir gandrīz pilnībā brīvs no sniega, un tas ir noslīdējis no tā, ļaujot uzņemt saules enerģiju.

    Īlons Masks jau iepriekš ir minējis, ka šajā jumta tehnoloģijā varētu tikt iebūvēti sildelementi, kas sniegotos apstākļos ļautu kausēt sniegu, lai pēc iespējas efektīvāk izmantotu sauli. Izskatās, ka realitātē jau šobrīd process daļēji notiek pats no sevis.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Elektriķis
    22.02.2021 19:25

    Par šādām flīzēm esmu sajūsmā. Diemžēl tās Eiropā nav nopērkamas.

    Kursors.lv
    23.02.2021 07:59
    Reply to  Elektriķis

    Īlons saka, ka šogad vajadzētu būt pieejamām arī Eiropā: https://electrek.co/2021/02/22/tesla-solar-roof-coming-to-canada-europe-this-year-elon-musk/

    Elektriķis
    23.02.2021 09:22

    Sākumā būs jāuzliek kādam šķūnītim. Te vienīgā tehnoloģiskā problēma ir ar uzkrājošo “powerwall”. Diez vai to var turēt ārā, mūsu mīnusos, lai gan raksta ka strādājot no -20 grādiem.

    no name
    22.02.2021 22:46

    Šis pasākums ir diezgan bīstams ja kāds trāpās apakšā
    Tāpēc arī ranilām uzstāda tiltiņus lai sniegs aizķerās nenoslīdot

    Last edited 3 years ago by no name
    digitalk
    23.02.2021 09:01
    Reply to  no name

    nav gadījumā tā, ka bīstami tas ir, ja tīra neregulāri? tad sniegs paspēj sacietēt un pārvērsties traumatiskos blāķos. ja sildošais pasākums strādā katru dienu, tad nekas nevar paspēt uzkrāties.

    Elektriķis
    23.02.2021 09:15
    Reply to  no name

    Iedomājos ka tad, kad noslīd svaigi sasnidzis sniegs, nav tik traki kā tad, ja šļūc lejā visu ziemu krājies un vēl ar lāstekām.

    Čiekurs
    23.02.2021 09:20
    Reply to  Elektriķis

    Šorīt kāreiz 1m no mana ķirbja novēlās pamatīgs sniega blāķis, ejot gar kkādu 3+ stāvu ēku.

    Reklāma