Web Analytics
More
    Reklāma

    “WhatsApp” jauns konkurents? Svarīgākais par saziņas lietotni “Signal” un ko tā piedāvā

    Jaunākie raksti

    Atskatoties uz pēdējiem notikumiem, nevar nepiekrist, ka “Twitter”, kā arī citiem sociālajiem tīkliem ir būtiska nozīme ne tikai viedokļa veidošanā, bet arī spēcīgā tā ietekmēšanā. Spilgts piemērs tam ir kaut vai nemieri ASV Kapitolijā, Donalda Trampa atbalstītājiem protestējot pret ASV prezidenta vēlēšanu rezultātiem. Pats Tramps šo notikumu, protams, nokomentēja “Twitter” un “Facebook”, par to tiekot nobloķēts.

    Taču īpašs stāsts ir par saziņas lietotni “Signal”, par kuras eksistenci līdz pat šī gada sākumam daudziem no mums nebija ne jausmas, bet, re – šobrīd tā atrodas plašā uzmanības lokā. Nebūtu viens no pasaules bagātākajiem cilvēkiem Īlons Masks (Elon Musk) “Twitter” ierakstījis frāzi “Use Signal”, nez, vai šādu popularitāti lietotne jebkad sasniegtu. Nedaudz komiski, jo Masks ar šo tvītu nemaz tā līdz galam nepasaka, ka runa ir tieši par saziņas lietotni “Signal”.

    Reklāma

    Vēl viens notikums, kas apliecina, ka laikam jau zvaigznes labāk jau vairs nevar sakrist, ir “Facebook” paziņojums, ka WhatsApp lietotājiem savi dati jānodot Facebook rīcībā. Ja šādiem nosacījumiem nepiekrīti, tad saki vien ardievas “WhatsApp”, ar kura palīdzību patiesībā savus datus “Facebook” nodod jau gadiem. Vienlaikus šāds tiešs paziņojums raisījis pamatīgu neizpratni lietotāju vidū un mudinājis aktīvi meklēt alternatīvas starp citām saziņas lietotnēm. Kāpēc gan lai tā nebūtu “Signal”, ko “iesaka lietot” pats Īlons Masks?!

    Pateicoties augstāk minētajiem notikumiem, “Signal” no 6. līdz 10. janvārim lejupielādēts 7.5 miljonus reižu, kas ir par 4200% (!!) vairāk nekā 2020. gada pēdējā nedēļā. Šobrīd “Signal” iespējas izmanto jau vairāk nekā 80 miljoni lietotāju, turklāt šis skaits ar katru dienu turpina strauji pieaugt.

    Atzīšos, ka pirms visas šīs ņemšanās ap “Signal” nemaz nezināju par šo lietotni. Taču tās aizvien strauji augošā popularitāte un neziņa, pie kā tas viss galu galā novedīs, mudina uzzināt kaut ko vairāk par šo lietotni – kas tad īsti ir “Signal”, ko tā piedāvā, kādi ir tās galvenie ieguvumi, riski, ar ko tā atšķiras, piemēram, no “WhatsApp” un daudz cita nezināmā. Tieši tāpēc nākamās rindas būs veltītas tam, lai tu varētu iepazīties ar “Signal” nedaudz tuvāk un saprastu, vai tā tiešām ir tik laba alternatīva citām populārām saziņas lietotnēm, piemēram, “WhatsApp”.

    Kas tad īsti ir “Signal”?

    Īsos vārdos – “Signal” ir bezmaksas, uz lietotāju privātumu fokusēta saziņas lietotne, ko var izmantot gan “Android” un “iOS” ierīcēs, gan arī uz datoriem. Lai pievienotos, nepieciešams norādīt tikai telefona numuru. Aplikācija ļauj sūtīt ziņas, veikt balss un video zvanus gan viens pret vienu, gan arī grupās. Ziņu paspilgtināšanai var izmantot emocijikonas, uzlīmes un GIF.

    Palīdzēja izveidot “WhatsApp” līdzradītājs

    “Signal” kā programmatūras izveides oficiālais datums ir 2014. gada 29. jūlijs. Sākot no 2018. gada būtiska loma lietotnes izveidē un pilnveidē ir bezpeļņas organizācijai “Signal Technology Foundation” un programmatūras uzņēmumam “Signal Messenger”.

    Interesanti, ka “Signal Technology Foundation” dibinātājs Braiens Ektons (Brian Acton) savulaik palīdzēja izveidot saziņas lietotni “WhatsApp”. Ektons “WhatsApp” pameta 2017. gada septembrī un, ieguldot 50 miljonus dolāru, 2018. gada 21. februārī radīja “Signal Technology Foundation”. Galvenais mērķis bija dot cilvēkiem iespēju komunicēt privāti, izmantojot šifrētu ziņapmaiņas lietotni.

    Avots: Business Insider

    Ja nu kādam vēl plašāk interesē “Signal” izcelsme, piebildīšu, ka tās pamati veidoti uz balss zvanu lietotnes “RedPhone” un šifrētās ziņu sūtīšanas programmas “TextSecure”, kuras abas oficiāli beta versijā 2010. gada maijā palaida jaunuzņēmums “Whisper Systems”. 2014. gadā tās nolēma apvienot, radot lietotni “Signal”. Pakāpeniski līdz 2015. gadam (vispirms Android, pēc tam iOS) tika pilnveidots atbalsts šifrētām ziņapmaiņas (SMS/MMS) iespējām. Savukārt 2017. gadā “Signal” tika pievienota iespēja arī veikt videozvanus. Līdz pat šim brīdim “Signal” lietotāji ik pa laikam tiek pie jaunām funkcijām, ar kurām iepazīstināšu turpinājumā.

    Kādi būs mani kā lietotāja ieguvumi, pārejot uz Signal?

    Protams, ka pirms sākt lietot kādu aplikāciju, gribam uzzināt, nu pirmkārt, kādas iespējas tā mums sniegs kā lietotājiem. Kas attiecas uz “Signal” – tā nav piesaistīta nevienam tehnoloģiju uzņēmumam. Par spīti tam “Signal” ir bezmaksas aplikācija, kas darbojas ar Wi-Fi vai datu savienojumu un sniedz līdzīgas iespējas kā “WhatsApp”. Tie ir balss un video zvani, grupu zvani līdz astoņiem cilvēkiem, lietotājs var nosūtīt teksta ziņas gan individuāliem kontaktiem, gan grupās līdz pat 1000 dalībniekiem ar klāt pievienotiem failiem, balss ziņām, attēliem, GIF, kā arī video. Tas viss darbojas kā viedtālruņos, tā arī desktop versijā un “iPad” planšetdatoros.

    Tomēr tas, kas, manuprāt, būtiski atšķir “Signal” no, piemēram, “WhatsApp” un citās saziņas lietotnēm, ir drošības un privātuma aspekti.

    • Visa komunikācija starp “Signal” lietotājiem tiek automātiski šifrēta no sākuma līdz beigām. Atslēgas, kuras izmanto saziņas šifrēšanai, ģenerē un glabā pats lietotājs, nevis serveri. Tas nozīmē, ka ne “Signal”, ne arī kāds cits nevarēs piekļūt lietotāja ziņām, noklausīties zvanus, ne arī piekļūt citam saturam. Īpaši šim nolūkam “Signal” ir radījis savu šifrēšanas protokolu.
    • “Signal” sniegtās iespējas dažādu ierīču lietotājiem var atšķirties. Piemēram, “Android” lietotāji “Signal” var izmantot arī kā noklusējuma SMS/MMS lietojumprogrammu. Šādā veidā iespējams nosūtīt un saņemt nešifrētas ziņas. Tomēr, kas šķiet ērti – “Signal” lietotāji šādi var sazināties ar tiem kontaktiem, kuri šo aplikāciju nelieto. Nešifrētas ziņas savā starpā var sūtīt arī “Signal” lietotāji, kuri lieto “Android” telefonus. Būtiski, ka šī funkcija nedarbosies ne “iOS” ierīcēs, ne uz darbvirsmas.

    • Vēl viena drošības un privātuma ziņā būtiska nianse, kas padara “Signal” atšķirīgu, ir bloķēšana jeb aplikācijas aizslēgšanas iespēja. Tas nozīmē, ka, tikai izmantojot PIN kodu, paroli vai biometrisko autentifikāciju, lietotājs var atslēgt lietotni. Drošības nolūkos iespējams uzstādīt arī taimeri, kas “Signal” aizvērs pēc noteikta laika un sniegs papildu aizsardzību tālruņa nozaudēšanas vai nozagšanas gadījumā.
    • Visai noderīga fīča varētu būt arī automātiska nosūtīto ziņu izdzēšana. Lietotājs var izvēlēties kādu no laika periodiem – piecas sekundes līdz pat vienai nedēļai -, un tiklīdz saņēmējs ziņu būs izlasījis, tā norādītajā laika posmā izdzēsīsies.
    • “Signal” acīmredzami koncentrējas uz privātuma jautājumiem, ko pierāda vēl viena iespēja, ko nepiedāvā citi saziņas rīki. Aplikācija ļauj lietotājam automātiski aizmiglot fotoattēlos redzamo cilvēku sejas, šādi pasargājot viņu identitāti.

    Lai arī “Signal” nav aplikācija, kas pelna uz maksājošiem klientiem, bet dzīvo no ziedojumiem (šim nolūkam izveidota pat atsevišķa sadaļa lietotnē), tā nekaitina lietotājus ar uzbāzīgām reklāmām un bezjēdzīgiem mārketinga piedāvājumiem.

    Ar kādiem ierobežojumiem jārēķinās?

    • Lai saņemtu visas šīs iespējas, ko sniedz “Signal”, lietotājam, protams, arī kaut kas mazlietiņ jādod pretī. Šajā gadījumā tas ir tālruņa numurs, kas nepieciešams aplikācijas iestatīšanai. Uz norādīto tālruņa numuru tiek atsūtīts verifikācijas kods, kas ļauj reģistrēties “Signal” un atlasīt tos kontaktus, kuri izmanto šo lietotni. Līdzīgs nosacījums ir spēkā arī “WhatsApp” un citās saziņas lietotnēs. Šī prasība tiek uzskatīta par būtisku mīnusu galvenokārt no to lietotāju puses, kuriem svarīgs ir privātums un nevēlas tik vienkārši kādam dod šādu informāciju.
    • Ja vēlies “Signal” lietot arī datorā, vispirms šī aplikācija jāinstalē “Android vai iOS” ierīcē.
    • Lietotni nevar instalēt planšetdatoros ar “Android” operētājsistēmu.

    Kādas ierīces atbalsta?

    Iepriekš jau nedaudz pieminēju, kādas ierīces atbalsta “Signal”, bet nu šeit nedaudz plašāk par to. Aplikācijai vajadzētu veiksmīgi darboties gan “Android” un “iOS” viedtālruņos, gan arī desktop versijā kā atsevišķai aplikācijai.

    Runājot par “Signal” atbalstu planšetēs, joprojām apdalīti ir “Android” lietotāji. Tikmēr “iPad” īpašniekiem šādai problēmai nevajadzētu būt, ja vien ir instalēta atbilstošā “iOS” operētājsistēmas versija.

    Ja vēlies “Signal” lietot ne tikai telefonā vai “iPad”, bet arī, piemēram, datorā, sistēma strādās līdzīga kā “WhatsApp”, kur pievienot jaunu ierīci var ar QR koda palīdzību. Visa tā pati rīcības gaita arī “Signal”. Lai lietotne pilnvērtīgi darbotos, jāpārliecinās, ka ierīcē instalēta Android 4.4, iOS 11.1, Windows 7, MacOS 10.10, vai vēlākas operētājsistēmu versijas. Tāpat aplikāciju ar dažiem izņēmumiem var izmantot arī “Linux” lietotāji. Es  “Signal” izmēģinu divās ierīcēs – “iPhone” un “MacBook”.

    Ikdienas lietošana

    Ja jau visi par to runā, arī es gribēju izmēģināt “Signal” un paskatīties, cik saprotama tā ir parastam lietotājam un kādas iespējas sniedz. Tikšana pie “Signal” ir burtiski pāris minūšu jautājums, nekā sarežģīta. Ļoti līdzīgi kā tas ir ar “WhatsApp”.

    Kad savu telefona numuru esmu nodevusi “Signal” gādībā, gribu vispirms paskatīties, ko tad tieši tā piedāvā. Nekā īsti sarežģīta jau un iespējas tieši tik daudz, lai apmierinātu basic lietotāja vajadzības. Un basic lietotājs, kurš bailēs par savu privātumu nupat aizbēdzis no “WhatsApp”, noteikti priecāsies arī par to, kas slēpjas zem sadaļas “Privacy”. Zem tās tipiski šai lietotnei atrodama vesela rinda ar funkcijām un iespējām, ko var gan ieslēgt, gan atslēgt.

    Sākšu laikam ar to, kas ne visai iepatikās. Tas, ko uzreiz pamanīju, no jauna pievienotie kontakti uzreiz neparādās sarakstā. Tā nav liela problēma, bet, ja ir vajadzība ar šo cilvēku sazināties nekavējoties, būs jāmeklē citi varianti, kā to izdarīt.

    Viena būtiska atšķirība salīdzinājumā ar citām saziņas lietotnēm, ko iepriekš esmu izmantojusi – “Signal” neparāda, kad pēdējo reizi lietotājs bijis online. Man personīgi šāda sistēma ne visai, bet droši vien jau, ka var pierast. Vismaz parāda, vai ziņa ir saņemta un izlasīta – tas ir daudz būtiskāk. Ko vēl ievēroju – ziņas nenosūtās tik ātri kā gribētos un ziņapmaiņa kopumā ir nedaudz lēnāka, salīdzinot ar citām lietotnēm.

    Kas attiecas uz ikdienas lietošanu kopumā – bez jau pieminētā principā citu būtisku trūkumu nav. Ziņām ērti var pievienot failus, bildes, video, emocijikonas. Turklāt, ja tev ir ļoti svarīgs savs kā lietotāja privātums un ar paceltu galvu vēlies soļot prom no “WhatsApp”, tad “Signal” būs diezgan labs un sakarīgs variants.

    “Signal” funkcijas un veiktspēja tiek uzlabota ik pa laikam, ar katru atjauninājumu. Taču no tādiem lielākiem jaunumiem, kas drīzumā varētu sasniegt lietotājus, ir lielāks grupu zvanos esošo dalībnieku skaits. Savukārt eksperimenta veidā plānots izmēģināt šifrētu kontaktu glabāšanas iespēju mākonī.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    58 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    HIGH-Zen
    15.01.2021 09:42

    Būtībā WhatsApp klons.

    1210
    15.01.2021 09:48
    Reply to  HIGH-Zen

    jā, un visi auto ir vienādi – kaste ar durvīm uz četriem riteņiem.

    KKTK
    15.01.2021 09:51
    Reply to  HIGH-Zen

    WhatsApp būtībā ir ICQ kolns. Ko nu?

    wils
    28.01.2021 22:01
    Reply to  HIGH-Zen
    anonn
    15.01.2021 09:53

    hmm.. Bet visi tacu lieto Telegram ar visām tām pašām privātuma funkcijām, tad kāpec vispāŗ Signal. ????

    Sig
    15.01.2021 11:07

    To Anonn — Īsumā par privātumu. Signal uzreiz ir E2E. Telegram tas ir pieejams tikai, ja izmanto secret chat. Telegram, saglabājas informācija serveros, Signal telefonā.

    Tālāk jautājums raksta autoram. Jūs, rakstat, ka uzreiz jaunu kontaktu neparādīja, kad pievienojāt. Šajā gadījumā, jūs izmantojāt refresh funkciju?

    Un vēl par raksta sākumu. Es nedomāju, ka zvaignzes sastājās šajā gadījumā. Jo Whatsapp paziņojums notika 6. janvārī. Musks twitteri ierakstīja 7. janvārī. Zvaigznes būtu sastājušās, ja otrādāk notiku. Vispirms Musk ieraksta par Signal un nākamajās dienās Whatsapp paziņo jaunumus par privātumu. Bet katrā gadījumā paldies par rakstu!

    edza
    15.01.2021 11:21
    Reply to  Sig

    Jaunumi par privātuma politikas izmaiņām bija zināmi jau labu laiku iepriekš. ;)

    Sig
    15.01.2021 11:43
    Reply to  Sig

    To edza — jauki. :)

    To Keitija — dīvaini, kad tad arī nenostrādāja.

    devnull
    15.01.2021 16:28

    END2END encryption nenozīmē 100% drošibu, cilvēka faktoru vēl neviens nav atcēlis ;)

    Durdāns
    15.01.2021 11:43
    Reply to  anonn

    visi lieto Telegram? Ok, ja esi Krievijā, tad varbūt.

    1210
    15.01.2021 11:48
    Reply to  Durdāns

    https://www.businessofapps.com/data/telegram-statistics/
    tur uz leju ir karte ar messenger/area sadalījumu, tiesa, ne svaigākā.

    reiny
    15.01.2021 10:18

    Paldies par apskatu! Kā reize aktuāla tēma.

    Edgars
    15.01.2021 10:57
    Reply to  reiny

    Video zvans patērē vairāk akumulatora enerģiju. Tas ir uzreiz jūtams salīdzinot ar WhatsApp.

    1210
    15.01.2021 11:29
    Reply to  Edgars

    un video kvalitāte, nav no tās atkarība?

    Gastons Gašpuitis
    15.01.2021 10:49

    Lirtoju signal jau no 2017 gada.

    Žvingulis
    15.01.2021 12:15

    Es Signal lietoju kādu gadu, ir dzīvots ar Android un iOS. Starp platformām atšķirību nejutu, viss tas pats (atšķirībā no Whatsapp). Sākumā varēja just ka nav galīgi nostrādāts, bet tagad jau pēdējos mēnešos nav vairs kur piesieties.
    Vienkārši strādā un viss, diezgan līdzīgi kā visi citi saziņas servisi.

    zaabaks
    16.01.2021 14:13

    lietoju Signal-Signal sarunām vairākus mēnešus, ar to problēmu nav bijis. Pirms mēneša pārslēdzu noklusēto SMS lietotni uz Signal (android 9) un pēc laba laika konstatēju, ka atsevišķos un neizsekojamos gadījumos standarta SMS sūtītājam viss veiksmīgi, bet savā telefonā šīs ziņas tā arī nesaņēmu arī ne pēc restartiem un noklusētās lietotnes pārslēgšanu. tā nu nācās šo fīču atslēgt…

    Durdāns
    15.01.2021 11:45

    Lieto viens pats? Tu reāli gribi teikt, ka tur ir kāds cilvēku burbulis ar ko sazināties?

    Durdāns
    15.01.2021 11:46
    Reply to  Durdāns

    …izņemot, protams, visādus white power/isis/citus radikāļus, kam ir ko slēpt.

    trel
    15.01.2021 10:53

    Pamanīju, ka bildes/video tiek būtiski kompresētas un samazināta to izšķirtspēja. Whatsapp var kvalitatīvākus datus pārsūtīt otram nekā Signal.

    edza
    15.01.2021 11:22
    Reply to  trel

    Watsapp attēli tik kompresēti līdz 100KB un tie ir kritiskas kvalitātes. Lai to apietu, vienmēr sūtu tos kā dokumentus.

    trel
    15.01.2021 12:05
    Reply to  edza

    Paldies par ideju. Pamēģināšu.
    Šis tikai androīdam?
    Uz iphone piedāvā ‘dokumentus’ browsēt tikai no google drive, icloud un iphone kaut kādas Files sadaļas.

    Last edited 3 years ago by trel
    Jānis
    15.01.2021 11:02

    Var nedaudz paskaidrot par ziņu šifrēšanu? Ja pareizi sapratu tad Whatsapp un Telegram atslēga glabājas uz viņu servera jeb vārdu sakot, ja viņi grib izlasīt tavas ziņas, tad viņi to var jebkurā laikā, bet Signal gadījumā atslēga glabājas uz mob. telefona tāpat kā Telegram secret čati?

    Ja tā, tad ir protams forši no privātuma aspekta, bet galīgi garām no UX puses.
    Lai čatotu ar cilvēku no datora un mob. telefona, būs divi dažādi čati ar dažādām čata vēsturēm, kas ir galīgi garām… Vismaz tā ir telegram secret čatos, kas liekas ļoti neērti, bet protams tas ir tikai loģiski un fiziski nav iespējas citādi, bet neērti.

    digitalk
    15.01.2021 11:22
    Reply to  Jānis

    kāpēc lai nebūtu iespējas droši sinhronizēt tavu šifrēšanas atslēgu starp tavām iekārtām?

    Jānis
    15.01.2021 13:03
    Reply to  digitalk

    Par whatsapp’u kļūdījos palasot internetā, atslēga glabājas uz telefona, bet nesinhronizējas starp ierīcēm. Web un desktop versijas sūta uz telefonu un telefons sūta tālāk cilvēkam ziņu šifrējot ar to atslēgu, kas ir uz telefona.

    edza
    15.01.2021 11:23
    Reply to  Jānis

    Watsapp un Signal izmanto vienu un to pašu kriptēšanas metodi un ziņas tiek kriptētas pašā ierīcē. Starpība tāda, ka watsapp ierīcē izmanto ļoti daudz atļaujas un dalās ar taviem datiem. Signal to nedara.

    Oskars Pūris
    15.01.2021 12:09

    Paldies par rakstu! 👍

    hmmm :)
    15.01.2021 12:14

    Noderīgs raksts.
    Tā saziņa lietotnes jau ir daudz var izvēlēties pēc sirds patikas, tikai… ja parēji cilvēki lietotni neizmanto, tad priekš kam tāda lietotne.
    Būtu forši ja neatkarīgi no tā kādu lietotni izmanto, varētu sazināties ar visiem cilvēkiem. Kā ir parastā telefona, kad vari piezvanīt jebkuram lietotājam vai tā pat kā SMS.

    Ir taču arī tāda Kaizala…Microsoft produkts :) Whatsapp klons… pat nosaukums gandrīz to pašu nozīmē.

    Murgonis
    15.01.2021 12:36

    Es nezinu par Telegram neke :) Signal lietoja pārīts no telefonā esošajām kontakpersonām. Nezinu vai kursors.lv pie vainas, vai raksta autore vai kas cits, bet pēdējo 2h laikā Signal pievienojās vēl 5 kontakpersonas

    Enyoj
    15.01.2021 12:46

    Kurš pie plīts ir netu pieslēdzis?

    123
    15.01.2021 13:08
    Reply to  Enyoj

    velns viņu zin, bet kautkā jau Tu tiki pie neta.

    LAN
    15.01.2021 18:03
    Reply to  123

    O, Tvaika ielā beidzot plīts pieejama?

    123
    18.01.2021 16:30
    Reply to  LAN

    ja jau raksti komentārus, acīmredzot.

    Fufcix
    15.01.2021 14:05

    Paldies Keitija
    Beidzot labs raksts :)

    Elektriķis
    15.01.2021 16:10

    Ļoti gaidu kāda pieredzi ar ziedošanu Signālam.

    Jēkabs
    15.01.2021 17:14
    Reply to  Elektriķis

    Noziedoju mājaslapā caur PayPal. Likās diezgan vienkāršs process – 10/10 would recommend

    Elektriķis
    15.01.2021 18:44
    Reply to  Jēkabs

    Ok, ar PayPal parasti ir vienkārši, tā arī jādara, nevis no aplikācijas, ar bankas karti.

    ASh
    15.01.2021 17:12

    Paldies par rakstu, bet man visvairāk piesaistīja investīciju lielums aplikācijas izveidošanai, respektīvi 50miljoni. Loģiski, ka investors to vēlēsies saņemt atpakaļ un ar uzviju. Tātad tas ir tikai laika jautājums, kad vai nu sāksies reklāmas, vai aplikācija ar visu lietotāju bāzi kādam tiks notirgota un iestāsies tieši tās pašas privātuma lietas kas citiem – nopirks FB un prasīs atļaujas visus pieejamos datus izmantot krustu šķērsu..

    Last edited 3 years ago by ASh
    Amino
    15.01.2021 18:32
    Reply to  ASh

    Vai nu rakstā neprecīzs tulkojums, bet https://www.businessinsider.com/difference-between-whatsapp-and-signal-messaging-apps-encrypted-2021-1 rakstīts, ka Ektons, kurš ar čomu par 22 miljardiem USD pārdeva savu WhatsApp Feisbukam, no tā Signal nieka 50 miljonus USD ziedoja, nevis tas bija ieguldījums biznesā tradicionālajā izpratnē.

    1210
    16.01.2021 15:07

    nevarētu teikt, ka jauns – tagadējā veidolā signal ir kopš 2018ā.
    tā sagadījies, ka inerces pēc pie mums vairums salīda vatsapā.

    Usinss
    17.01.2021 09:16

    Tik pēdejie 3 apdeiti app kodā iecina, ka drīz zņas glaāsies uz serveriem arī signa, jo tas ir resursus taupošāks pasākums, nevis nodrošināt tādu p2p trfiku….

    nePūce
    17.01.2021 13:01

    Būtu Signal lietojuši savā sarakstē daži Latvijas politiskie spēki, varbūt netiktu atklājušies nesmukumi ar Rīgas domes caurlaižu lietu – nevarētu paskrollēt atpakaļ uz gadu vecām ziņām un sākt veidot screenshotus :)

    Bet Eiropas Komisija Briselē jau pirms gada ieteica saviem darbiniekiem lietot Signal, kā drošāku no publiski pieejamajiem variantiem.

    https://www.politico.eu/article/eu-commission-to-staff-switch-to-signal-messaging-app/

    Usinss
    18.01.2021 08:48
    Reply to  nePūce

    Valdība NEKAD neieteiks lietot saziņai instrumentu, kuru nevarēs sūdu gadījumā kontrolēt un atgūt ziņas. NEKAD Ir 100 reizes pierādījies,ka visvienkāršākais ir SMS un kodēti ziņojumi. To apliecina visi šoferi,kuri pūlī iebrauca ar kravas auto rietumeiropā… netika lietotas nekādas mūsdienu tehnoloģijas. Ja risinājums ir ērts un drošs, tas nav drošs.

    1210
    18.01.2021 09:09
    Reply to  Usinss

    sms taču nav šifrētas, vienkārši operatori neskanēja ziņas vai nezināja, kādus vārdus meklēt.
    ja nav iepriekš iegūtas/nolietas info, tad kautko atklāt nav acīmredzams uzdevums.

    Usinss
    18.01.2021 12:14
    Reply to  1210

    Tieši tā. Pārējos servisus, kuri glabājas datu centros utt, pareizās iestādes monitorē, lai arī ko stāstītu. Piewtiek, ja serverim ir vPRO (kas ir visiem Intel serveru scalable CPU) un CPU bez Jūsu ziņas var nodot šifrēšanas sertifkātu…

    1210
    18.01.2021 12:57
    Reply to  Usinss

    es ne pārāk to visu saprotu, bet vpro ir fiška biznesam.
    nu, ir kompis ar info, kam nebūtu jānonāk ārpus uzņēmuma, un tas ir attālināti jāpārvalda.
    tāpēc admini tur ne tikai komentē kursoros, bet seko tam, lai korp. kompji saņemtu arī firmwāres apdeitus, kas labo kritiskās ievainojamības un vispār, lai būtu kāda nebūt kārtība (līdz pat tam, ka nevar aploudot mākoņos un lietot portus disku pieslēgšanai).

    mājas lietotājam, kas nav instalējis attiecīgos draiverus u.c. pārvaldības softu, es pat nezinu vai tas viss ir aktuāli.
    lai drošāk, sarakstei ar snoudenu var izmantot proci bez vpro vai tā amd ekvivalenta) katrā ziņā, tantei kas feisītī publicē šausmu stāstus par 5g un vakcīnām, nav vērts baidīties no vpro, jo pārkāpjot noteiktu murgu slieksni, viņu atradīs arī bez hakošanas vai bakdorēšanas.

    Usinss
    19.01.2021 19:17
    Reply to  1210

    Tā funkcija ir katrā CPU, kopš parādījās i3 i5 utt. Admin panelis strādā caur Intel serveriem. Intel kontrolē visus CPU. Protams, oficiāli ir jāmaksā abonēšanas maksa šim servisam, lai korporācijas var lietot. CPU jābūt savienojumam ar internetu un Intel var ar to sazināties un apmainīties ar datiem.

    Malvis Melnalksnis
    20.01.2021 07:18
    Reply to  Usinss

    nu tad jau tiešām nav droši, jo lietot Signal ir ieteikuši ar NATO Briselē, tāpat LV Cert’s visiem valsts iestādēm izplatīja aicinājumu apdomāt Whatsapp lietošanu un kā alternatīvu piedāvājot Signal :)

    Malvis Melnalksnis
    20.01.2021 07:24

    Jā, Signal tagad ir baigi paplašinājies lietotāju loks. Ja agrāk (no ~2017-18 līdz COVID) man bija vien pāris kontakti, tad tagad man jau ir 104 kontakti ar Signal (WA = 174) un pēdējās nedēļas laikā ir parādījušies “kontakts is now on Signal” jau 14 kontaktiem :)

    Ivars Indāns
    28.01.2021 09:06

    Signal desktop variants nedarbojas ar 32 bitu procesoru

    digitalk
    28.01.2021 10:19
    Reply to  Ivars Indāns

    un tāds būtu?

    Kursors.lv
    28.01.2021 10:54
    Reply to  Ivars Indāns

    Kur tu atradi tādu procesoru?

    Reklāma