Web Analytics
More
    Reklāma

    TP-Link Tapo C310 apskats – mitrumnoturīga viedā āra drošības kamera

    Jaunākie raksti

    Viedās drošības kameras nav nekāds jaunums, esam tās apskatījuši jau vairākas reizes, bet iepriekš neesam pārāk bieži saskārušies ar āra kamerām, tāpēc ir lielisks laiks, lai izmēģinātu kaut ko jaunu. Iepriekš esam apskatījuši TP-Link Tapo C200 un Imou Ranger Pro Z, kā arī Arlo Go.

    TP-Link Tapo C310 ir drīzāk budžeta klases āra drošības kamera no pazīstama ražotāja, ko pavada viedtālruņa lietotne, kā arī Tapo C310 kamera tikusi pie pāris viedām iespējām. Par tām parunāsim nedaudz vēlāk.

    Reklāma

    Tapo C310 paredzēta mājas lietotājiem, tāpēc tai secen iet vairāki labumi, ko jomas profesionāļu sagaidītu no novērošanas kamerām, bet šajā cenā diez vai var prasīt, lai TP-Link aprīkotu Tapo C310 ar kādām plašākām iespējām.

    Tehniskā specifikācija

    • Kamera: 3 megapikseļi, 2304 × 1296, 1/2.7”, 30 m nakts redze (850 nm IR)
    • Video: 15 kadri sekundē, H.264
    • Audio: mikrofons, skaļrunis
    • Savienojumi: Wi-Fi 4 (IEEE802.11 b/g/n), LAN, microSD atmiņu kartes pievienošana līdz 128 GB
    • Izmēri: 142.3 x 103.4 x 64.3 mm, ap 180 gramu svars
    • Papildus: kustību sensors, divvirzienu komunikācija, iespēja veikt ierakstu microSD atmiņas kartē, IP 66 mitruma un putekļu noturība
    • Darbības temperatūra: no -20°C līdz 45°C
    • Enerģijas patēriņš: zem 10 W
    • Cena: ap 55 eiro apskata tapšanas laikā

    Izskats un uzbūve

    Tapo C310 kameras izskats liecina par to, ka kameru nav neviens paredzējis slēpt no acīm, tā veidota visai uzkrītošās melni baltās krāsās, kā arī ap kameru ir sarkans plastmasas ielaidums un visai pamanāms logotips. Tapo C310 kamera pilnība veidota no plastmasas, arī objektīva aizsargstikls ir plastmasa, tāpēc ar to vajadzētu apieties uzmanīgi.

    Tapo C310 kamerai ir divas pamatīga izmēra Wi-Fi antenas, te jāatzīmē, ka 2.4 GHz kamera darbojas tiešām perfekti, trīs sienas un aptuveni 13 metri līdz maršrutētājam neradīja Tapo C310 nekādas problēmas.

    Tapo C310 kamera ir paredzēta izmantošanai ārā, bet to droši vien var arī izmantot telpās, te gan jāņem vērā, ka Tapo C310 kameru paredzēts tikai un vienīgi skrūvēt pie sienas, komplektā nav iekļauta nekāda veida atbalsta kāja tiem, kuri vēlētos Tapo C310 kameru novietot istabā uz plaukta. Protams, tad ir visai bezjēdzīgi aprīkot Tapo C310 ar IP66 mitruma un putekļu noturību. Komplektā atradīsi arī skrūvītes un dībeļus, kā arī nelielu šablonu caurumu urbšanai sienā.

    Tapo C310 kameras komplektā atradīsi pašu kameru, kas jau samontēta kopā ar pie sienas skrūvējamu stiprinājumu, kā arī ierīces barošanas avotu, kas vismaz man radīja nelielu neizpratni. Tapo C310 kamera neprot paņemt enerģiju no tā dēvētā PoE (power over ethernet) tīkla vada, vienmēr nāksies izmantot līdzi doto barošanas bloku, kas pats nav mitruma izturīgs. Elektrības vada garums ir ap 2.5 metriem, bet tāpat tas var būt par maz, lai no iekštelpām atrastu, kur to ērti pievienot elektrības tīklam. Faktiski sanāk tā, ka Tapo C310 kameras uzstādīšanai ārpus telpām nepieciešams urbt caurumu sienā elektrības pievadam un otrpus sienas (telpās) jābūt elektrības rozetei. Protams, nevajag piemirst par interneta piegādi Tapo C310 kamerai, bet tā prot izmantot arī Wi-Fi (2.4 GHz, b/g/n jebšu Wi-Fi 4).

    Tapo C310 kamerā ievietojama microSD atmiņas karte, Tapo C310 atpazīst līdz 128 GB kartes. microSD atmiņas kartes ievietošanai nāksies izmantot nelielu tā dēvēto krusta skrūvgriezi. Turpat zem nelielā plastmasas vāciņa ir arī ierīces atiestatīšanas poga.

    Kopumā jāsaka, ka 55 eiro ierīcei Tapo C310 kamera ir būvēta gana kvalitatīvi, kamera gan nav tikusi pie motorizētām grozīšanas iespējām, kas šajā cenā nemaz netiek prasītas. Mani visā šajā filozofijā visvairāk mulsina elektrības piegāde kamerai, jo to paredzēts nobarot tikai ar līdzi doto lādētāju, netiek piedāvātas nekādas PoE iespējas vai elektrības vada pievienošana “pa tiešo” pie kameras.

    Iespēju klāsts

    Viens no lielākajiem Tapo C310 kameras plusiem ir nakts redzamība līdz pat 30 metriem. Nakts redzamība šoreiz tiešām strādā un tā darbojas lieliski, ņemot vērā kameras cenu un piedāvāto izšķirtspēju. Dažu brīdi pat šķiet, ka nakts redzamības izšķirtspēja un kvalitāte pārsniedz dienas režīmā iegūstamo attēlu.

    Visai interesanta ir kustību noteikšanas iespēja, turklāt vari iestatīt, ka, piemēram, kustību noteikšana un paziņojumi uz viedtālruni atnāk tikai tad, ja kustība tiek noteikta konkrētā kadra daļā. Tādējādi var atsijāt, piemēram, koku un krūmu kustēšanos vējā no cilvēku pārvietošanās. Protams, ideāli iestatīt šo iespēju var neizdoties, bet tāpat tas ir nesalīdzināmi labāk par iepriekš redzētiem konkurentiem, kuri kustību nosaka visā kameras redzes zonā.

    Tapo C310 kamerai iespējams iestatīt arī signalizācijas tipa skaņas signālu, kad Tapo C310 kadrā konstatē kustību. Signalizācijas kauciens nav ļoti skaļš, bet ar to būs gana, lai iztramdītu nelūgtu viesi.

    Ja uzstādīsi Tapo C310 kameru virs ieejas durvīm, varēsi izmantot divvirzienu balss saziņas iespēju ar kurjeru. Tādējādi Tapo C310 kamera piedāvā kaut ko ļoti līdzīgu viedajiem durvju zvaniem.

    Tapo C310 kamera saprot arī dažas Google Assistant un Amazon Alexa balss komandas. Bet te nāksies turēt ieslēgtu kādu Chromecast saderīgu ierīci vai Google Home Hub.

    Video un fotogrāfijas iespējams saglabāt microSD atmiņas kartē, kas ievietota Tapo C310 kamerā. Ierakstu vari uzsākt no pavadošās viedtālruņa lietotnes, tāpat ierakstu var uzsākt tad, kad tiek konstatēta kustība kadrā, kā arī iespējams iestatīt noteiktus ieraksta sākuma un beigu laikus.

    Kameras iestatīšana ir vienkārša

    Tapo C310 kameras iestatīšana bija ļoti vienkārša, atliek vien uzstādīt viedierīcē Tapo lietotni (uz Tapo C310 kameras iepakojuma ir QR kods, kas aizved uz Apple vai Google lietotņu veikalu), izveidot savu lietotāja kontu un uzreiz tiek piedāvāta iespēja pievienot kameru. Izvēlies atbilstošu modeli (vari to izvēlēties pēc attēla vai nosaukuma), savieno kameru ar savu mājas tīklu (Wi-Fi vai Ethernet) un Tapo C310 kamera ir gatava darbam. Kameras iestatīšanu vari veikt arī pēc tam, kad tā jau pieskrūvēta pie sienas.

    Tapo C310 kameras iestatīšana aizņems ne vairāk par 5 minūtēm, turklāt man ne reizi nenācās iet kādu soli atpakaļ vai iestatīšanu atsākt no nulles. Te TP-Link ir paveicis lielisku darbu.

    Video un foto kvalitāte

    Tapo C310 kameras 1/2.7″ sensors veido video diezgan dīvainā 2304 x 1296 punktu izšķirtspējā ar 15 kadriem sekundē. VLC pleijeris gan uzrādīja 17 un 18 kadrus sekundē, bet šim VLC izdotajam rādītājam var arī neticēt. Tapo C310 kamera izmanto H.264 (MPEG-4 AVC) video kodējumu.

    Manuprāt, Tapo C310 kameras spējas dienas laikā varēja būt augstākas, bet te ir jāņem vērā, ka šos video ir arī kaut kur jāsaglabā, tāpēc tie nevar būt ar ļoti augstu izšķirtspēju, kadru nomaiņu un bitreitu. Turpretī naksnīgajos skatos ar infrasarkano staru kameru man šķita, ka Tapo C310 kameras spējas ir labākas par to, ko biju no šādas 50 eiro ierīces gaidījis. Tumšākā laikā parastajā video režīmā attēla kvalitāte ir drīzāk vāja, bet to pilnīgā kompensē  infrasarkano staru kamera.

    Fotogrāfijas tiek uzņemtas ar 2.1 megapikseli (1920 x 1080), tās ir visai vājas, bet dod kaut kādu iespaidu par apkārt notiekošo. Fotogrāfiju detalizācija ir gana augsta, lai varētu mēģināt atpazīt tuvāk pienākušus cilvēkus. Fotogrāfijas nakts režīmā ar infrasarkano staru kameru izskatās kontrastaināk un skaidrāk par to, ko dod dienas režīms.

    Katrs pats var novērtēt TP-Link Tapo C310 spējas pievienotajos foto un video paraugos.

    Nobeigumā

    TP-Link Tapo C310 kamerai ir visai veiksmīgs dizains un to ir ļoti vienkārši iestatīt, bet tai trūkst pāris iespēju, ko var atrast dārgākās viedajās drošības kamerās. Piemēram, kamerai nav piedziņas motoriņa tās kustināšanai, arī skata leņķa platums nav tik ļoti izteikts, attiecīgi kadrā var netikt iekšā viss vēlamais. Varēja vēlēties, lai TP-Link Tapo C310 būtu iespējams iestatīt paziņojumu saņemšanu noteiktos laika periodos, nevis visu laiku. Kā arī TP-Link Tapo C310 nepiedāvā nekāda veida datu glabāšanu ārpus kameras (lokāls NAS vai mākonī).

    Daudzi konkurenti paļaujas uz datu uzkrāšanu mākonī, kas gan parasti ir maksas pakalpojums, bet vismaz pircējam tiek dota šāda iespēja.

    Cik paskatījos līdzīgas cenu kategorijas drošības kameru apskatos, tad TP-Link Tapo C310 visai labi vai pat lieliski veicas ar nakts video un arī dienas laikā uzņemtajiem video, bet fotogrāfiju konkurencē TP-Link Tapo C310 ir drīzāk laba viduvējība.

    Man patika, ka TP-Link Tapo C310 piedāvā pamatīgu mitruma noturību un arī kameras stiprinājums pie sienas izskatās gana kvalitatīvs un vienkārši pieregulējams. Liels pluss ir TP-Link Tapo lietotne, kas ir informatīva un nav pārbāzta ar kaut kādām pārspīlētām iespējām, kurām nereti ir tieksme nestrādāt.

    Patika

    • pieejama cena
    • laba video kvalitāte savā cenu kategorijā
    • perfekti nostrādāta lietotne
    • divvirzienu balss saziņa
    • IP66 mitruma un putekļu noturība

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • netiek piedāvāts glabāt datus NAS vai mākonī
    • nāksies pamatīgi plānot elektrības pievilkšanu kamerai
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    04.01.2021 12:39

    Gan jau ka auditorija šai kamerai ir tie, kuriem vajag kameru kaut kur koridorā vai pie mājas durvīm zem jumta. Neizskatās, ka šī konstrukcija zem lietus un sniega ilgi nodzīvos. Pret nopietnākiem iebrucējiem, kuri vizītes laikā atslēgs mājai elektrību, arī diez ko nederēs. Citādi ir Ok. Attēls par to cenu tiešām šķiet labs. PoE atbalsts gan derētu.

    KasparsR
    04.01.2021 14:13

    Principā zaglis pienāk, norauj kameru un viss?
    Protams paziņojums saimniekam, bet jebkāda bilde paliek norautajā kamerā?

    Krotow
    04.01.2021 14:30
    Reply to  KasparsR

    Vai arī nepienāk ja zaglim ir WiFi jammeris.

    Krotow
    04.01.2021 17:03
    Reply to  Artis Ābols

    Var arī ar tikai mikroviļņu krāsns magnetronu un virziena antenu. Un ja blakus dzīvokļa kaimiņš naktīs skaļi uzvedas, var uzcept viņa mūzikas centru. Neuzmanoties – arī acis pats sev un čomiem apkārt.

    Ansis
    05.01.2021 17:01

    Lielākā daļa lēto kameru pa taisno neņem POE. Kastītē zem kājas iespraust POE spliteri. RTSP streamu kamera dod – mājās iekšpusē video reģistratoru… 1Tb disks vairākiem mēnešiem pietiks

    Salvis
    06.01.2021 12:41

    Kasa lietotni nevar izmantot šai kamerai?
    Jocīgi, ka neatrodu filmēšanas leņķi..

    Kursors.lv
    06.01.2021 12:52
    Reply to  Salvis

    Nē, Tapo sērijas ierīces darbojas tikai ar Tapo lietotni un Kasa sērijas ierīces ar Kasa aplikāciju. Savā starpā tās jaukt un izmantot vienā lietotnē nevar.

    Reklāma