Arlo Go kameras apskats – novērošanas diskrētais šarms

19

Izskatās, ka kopš šī apskata publicēšanas brīža, Arlo ir pamainījis maksas plānus. Pirms iegādājies šo produktu, uzmanīgi izpēti par to kādas funkcijas būs pieejamas bez maksas.

Ja Tev ir ko zagt, tad ir lielāka iespēja, ka zagļi arī atnāks. Izejot no sava materiālā stāvokļa un dzīvesveida, cilvēki vienmēr ir centušies sevi pasargāt no nelūgtiem viesiem. Kāds izvēlās nedzīvot pirmajā stāvā, cits iegādājās skaļi rejošu suni, restes logiem un dzelzs durvis. Vēl kāds cits – lieki savu turību nereklamē. Jo pret jebkuru izvēlēto drošības risinājumu ir pretrisinājumi tiem, kas uzlikuši aci jūsu mantībai. Novērošanas kamerai būtu jāsniedz zināma papildus drošības un kontroles sajūta.

Reklāma

Gandrīz mēnesi pie manis ir sabijusi Bites piedāvātā drošības kamera Arlo Go. Pirms ķeramies klāt tehniskajām specifikācijām, esmu nolēmusi nedaudz pamainīt apskatu klasisko uzbūvi un sākt ar tādām kā pārdomām/secinājumiem – kas īsti ir šis simpātiskais mazulis un kam tas der, un kam pilnīgi noteikti – nē.

Kā jau sākumā teicu, nav 100% drošu risinājumu. Arlo Go ir ar datu sim karti aprīkota, ūdensdroša kamera, kura strādās jebkur, kur ir laba mobilo sakaru LTE zona. Ir sakari – ir novērošana, nav sakaru – nav arī novērošanas! Ja zona ir – tad vienīgais apsvērums šīs kameras iegādē ir ikmēneša izmaksas, kas pie Bites ir 16 eiro mēnesī, kuru varētu saukt par tādu kā abonēšanas maksu, kas sevī iekļauj kameras nomaksu, datu pieslēgumu un vietu mākonī video failu glabāšanai. Bites mājaslapā līdz galam gan nav izskaidrots, kurā brīdī esi kameru izmaksājis un tā pāriet tavā īpašumā. Internetveikalu piedāvājums liecina, ka tās cena brīvā tirdzniecībā ir ap 400 eiro. Uzbūves un darbības princips ir tik vienkāršs, ka ar to tiks galā pat visblondākais mājsaimnieks, kam tēvs bērnībā nav iemācījis ieskrūvēt spuldzi, vai draugi – uzinstalēt Mobilly aplikāciju.

Vai šis risinājums ir pietiekami drošs un adekvāts ikmēneša izmaksām – vai neesi potenciāls upuris kādam nopietnākam speciālistam, kas savos sirojumos dodas ar komplektu, kurā noteikti ir arī radiosignālu bloķētājs? Turklāt, mani mulsina zināma bezspēcības sajūta – labi, saņemu e-pastu, sensors nostrādājis, ir video ieraksts, zvanu policijai vai kaimiņiem – zaglis pa to laiku jau būs tālēs zilajās! Bet bez drošības ir vēl daudz iespējamo scenāriju, kur šāda kamera būtu pielietojama! Bite piedāvā… sekot saviem vecvecākiem laukos. Atgriezīsimies pie šī reklāmistu šedevra vēlāk, kad apskatīsim smalkāk – kā viss uztaisīts, kā tas strādā un kur vēl šī kamera izmantojama!

Tehniskā specifikācija

  • Video līdz 1280×720, H.264 kodējums, nakts redzamības sensors
  • Kustības sensors reaģē uz kustību līdz 7 metriem
  • Audio – skaļrunis un mikrofons
  • IP65 mitrumaizsardzība, -20 līdz +45 grādu temperatūras darbības diapazons
  • Akumulators 3360 mAh, mikro USB uzlāde
  • 90x70x78 mm, 335 grami
  • Bezmaksas iOS un Android lietotnes, web interfeiss
  • Vieta mākonī pēdējo 7 dienu ierakstiem

Uzbūve un dizains

Arlo Go ir nedaudz kantaina cilindra formas kamera no spīdīgas baltas plastmasas, kuras priekšējo daļu sedz melns plastmasas panelis, zem kura paslēpti sensori un kameras acs. Sinhronizācijas poga, uzlādes ligzda ar aizbāzni un atvēršanas mehānisms akumulatora un sim kartes/micro SD kartes ievietošanai. Kameras pamatne ir gumijota, tā stabili turēsies plauktā vai uz palodzes; tur atrodas arī standarta foto statīva vītne – kameru iespējams montēt gan uz komplektā ietilpstoša sienas kronšteina, gan arī uz jebkura statīva. Protams, jāņem vērā tas, ka „viegli uzstādīt” nozīmē arī „viegli nozagt” jo šī ir pilnībā bezvadu novērošanas kamera un nekādi „pieskrūvēsim tā pamatīgāk” nav paredzēti.

Uzstādīšana un lietošana

Uzstādīšana un lietošana, kā jau minēju, padarīta maksimāli vienkārša un ērta. Ievietojam sim karti, ielādējam tālrunī lietotni, ieslēdzam kameru un noskenējam kodu un voila! Tikpat vienkāršs ir lietotnes darbības princips. Izvēlamies ko ierakstīt, cik ilgu ierakstu un kādā kvalitātē veikt un kādus paziņojumus sūtīt uz e-pastu. Lietotnē iespējams apskatīties novērojamā objekta statusu tiešsaistes režīmā, nosūtīt uz kameru trauksmes signālu vai uzrunāt potenciālo kramplauzi ar „hei, aizej ielaid policiju”.

Lietotne, starp citu, ļauj pieslēgt līdz pat piecām šādām kamerām, tomēr jārēķinās, ka tie jau būs 16 eiro x5. Gan automātiski ierakstītie faili, gan paša rakstītie pieejami bibliotēkā 7 dienas. Maksimālais viena video garums gan ir tikai 30 minūtes – veicot manuālu ierakstu, šī darbība būs jāatsāk ik pa 30 minūtēm no jauna. Video failus ierakstīt un saglabāt iespējams arī micro SD kartē. Ražotājs gan īsti nenorāda maksimālo kartes apjomu, bet ar 64 GB karti nebija problēmu. 10 sekunžu video maksimālajā 1280×720 pikseļu izšķirtspējā aizņem ap pusotru megabaitu.

Videonovērošana in action

Tātad, galvenais videonovērošanas princips ir ļoti vienkāršs – fiksējot kustību, tā ieraksta līdz 10 sekundēm garu video, kas nekavējoties tiek saglabāts mākonī un par šo faktu tiek ziņots uz e-pasta adresi. Jauna kustība – jauns video, jauns e-pasts. Kustību sensora jūtību iespējams samazināt un rast kompromisu ar mājdzīvniekiem, bet pilnībā uz to paļauties nevar. Protams, ka nekāda mākslīgā intelekta pazīmju šaj kamerai nav un attiecīgi – nav spēju atšķirt suni no kramplauža. Lai arī kamera lepni saucās HD, pa manam ieskatam, 720p sanāk tāds ļoti diskutabls HD. Lai arī video kvalitāti par sliktu es nesauktu, tā drīzāk kalpo kā fakta konstatācija: CSI filmas triki ar noziedznieka sejas atpazīšanu diez vai izdosies…

Akumulators un darbības ilgums

Ražotājs sola vismaz mēnesi darbības ar vienu uzlādi, kas varētu arī atbilst patiesībai. Šī parametra novērtēšanai nav īsti kritēriju, mēģināju turēt ieslēgtu kameru tiešsaistes režīmā vairākas stundas, veikt garus ierakstus – nekādu strauju akumulatora jaudas kritumu ieraudzīt neizdevās. Uzlāde, protams, ir portatīvas bezvadu kameras lielākais pluss un mīnuss. Mēnesi gara darbība – forši! Bet agri vai vēlu kameru nāksies uzlādēt un ja to būsi piestiprinājis grūti aizsniedzamā vietā, tad tas var sagādāt problēmas katru reizi, kad šī uzlāde būs nepieciešana.

Ko tad īsti novērot

Te mēs atgriežamies pie Bites aicinājuma novērot savus vecvecākus. Es ļoti ceru, ka mani mazbērni man šo kādreiz aiztaupīs. Nē, ka viņi sev aiztaupīs ideju, ka varētu nolūkoties vecā vecenītē, kas purpinot klimst pa māju, un caur lietotnes palīdzību pie garākas manas snaudas šūpuļkrēslā apjautāties: vecmāmiņ, Tu dzīva vai vienkārši izliecies?

Joki jokiem, bet šai kamerai var atrast veselu kaudzi situāciju, kur tā būtu ideāls risinājums (še tev, Bite biznesa plāns – kameras iznomāt uz īsiem termiņiem)! Dzīvokļa remonts vai mājas būvniecība? Novērojam meistarus darbībā! Dodies uz kempingu? Pieskrūvējam pie tuvējā koka vai ieliekam teltī un paši dodamies atpūsties. Putnu ligzdas vai lapsu alas… Kā to dara eži? Dodies komandējumā un stirniņa paliek mājās viena?

Plusi

  • Viegli uzstādīt un vadīt
  • Divvirziena komunikācija
  • Ilgs akumulatora darbības laiks
  • Plašs iegādājamo aksesuāru klāsts, ieskaitot dažādus kamuflāžas ietvarus

Mīnusi

  • Uzlādes veids apgrūtina šis kameras uzstādīšanu grūti aizsniedzamās vietās
  • Mājdzīvnieki var sagādāt problēmas
  • Augsta abonēšanas cena

Secinājumi

Kā pastāvīgs viena objekta apsardzes un novērošanas risinājums? Es laikam izvēlētos ko nedaudz diskrētāku, pastāvīgi pieslēgtu pie citiem sakaru risinājumiem (vads vai WiFi un elektrības). Un lētāku. Bet dodoties uz mēnesi uz vasarnīcu, kempingu vai laivu braucienā, es šādu kameru noteikti ņemtu līdzi!

Paziņot par jaunumiem
Paziņot par
19 komentāri
Inline Feedbacks
View all comments
Skābene
25.06.2018 09:08

Izskatās, ka šitais drīzāk pildīs video aukles funkciju, nevis sargās māju! Kaut gan arī šai funkcijai var atrast daudz lētākas alternatīvas. :D
Un ja vēl tev ir Bites internets, kas visu dienu strādā puslīdz ok, bet pēc 22 vakarā nogriež kā ar nazi, tad baidos, ka zaglis nāks tieši tad, kad bites internetam beidzas elpa.

madarasaule
25.06.2018 16:40
Reply to  Skābene

Video aukle ir blēņas. Vai nu tu auklē, vai neauklē. Neko baigi nepadarīsi, ja visu laiku jāskatās ko bērns dara. Saku no pieredzes, kaut kādi beibī monitori tika izmēģināti: pāris reizes paspēlējās, un tad tiek iemesti plauktā putēt.

Lapsinieks
25.06.2018 10:09

Padārga rotaļlieta. Bet teltsvietas novērošana man, kā paranoiķim, tiešām dažreiz noderētu. Ideja par īslaicīgu nomu nemaz nav tik peļama.

x
25.06.2018 10:27

par bezspēcības sajūtu – kameras jau nav domātas novēršanai, bet gan tikai fakta konstatēšanai un pēc iespējas, fiksēšanai ar cerību izmantot video nelabvēļu meklēšanā/atpazīšanā. tāpat kā videoreģistratori nenovērš csng, bet safilmētais var līdzēt mazināt sekas.

Lapsinieks
25.06.2018 10:37
Reply to  x

nu zagļiem jau nav pie jakas lielas id nummurzīmes un sng svarīgāks par negadījuma faktu ir notikumu secība un vainas noteikšana. neizskatās, ka 720p bildītes varēs ļoti palīdzēt identificēt burlakus kapucēs un nāģenēs

x
25.06.2018 11:52
Reply to  Lapsinieks

tieši tā – secību, galvenos momentus. ja kamerā redzams zils busiņš, tas jau ievirza meklēšanu (nerunājot par klīniskiem gadījumiem, kad izmanto retu auto modeli). ja zagļi ar pieredzi, tad var nelīdzēt arī detaļu pētīšana daudz labāku kameru video (ja vispār nonāk video).

Janis
25.06.2018 12:33

Vai kameras attēlam ir savs URL un to var embedēt savā mājas lapā?

madarasaule
25.06.2018 16:43
Reply to  Janis

Par tādu izvirtību neiedomājos, bet drīzāk gan nē – vismaz lietotnē neredzu. Un tiešsaites režīms apraujās pēc pusstundas un tad būtu lietotnē jāpalaiž no jauna. Nepārtraukts onlains nesanāk.

Reinis Rozitis
25.06.2018 22:47

Pirms kāda laiciņa meklēju kaut kādus bezvadu risinājumus kamerām un sanāca palasīt lietotāju komentārus arī par šo – ražotāja norādītais akumulatora darbības laiks ir ļoti optimistisks, proti, tas ir aprēķināts filmējot vidēji kaut kādas dažas minūtes dienā (kad kameras ieslēdzas pēc kustību sensora). Nakts variantā daži bija pamanījušies nodedzināt kaut kādas dienas(-u) laikā ..

Pats koncepts (ja izmestu mākoni un tā abonēšanu), interesants ..

madarasaule
26.06.2018 09:08
Reply to  Reinis Rozitis

Mākonis jau būtībā ir šī koncepta sastāvdaļa.

Reinis Rozitis
26.06.2018 11:23
Reply to  madarasaule

Ar konceptu vairāk domāju tīri dizainu un tehnisko risinājumu.
Arī viņu Pro sērijai (lai arī ir hubs/stacija) tik un tā pa vidu ir iebakstīts mākonis, kas varbūt ir normāla papildus opcija, bet ne jau obligāts nosacījums ..

Artis
26.06.2018 23:51
Reply to  Reinis Rozitis

Kādus 2 gadus lietoju Netatmo. Pie 220 slēdzams. Bet… sejas un dzīvniekus atpazīst. Ieraksta vairāk par 10 sekundēm. Video iemet Dropboxā (kur man ir ap 9gb bez maksas). Reizi mēnesi visu izmetu no Dropboxa lai nav abonēšana jāmaksā.

Dzintars Rudzitis
25.06.2018 22:51

Madaras apskatus ir viegli lasīt un ir daudz vietas, kur sanāk pasmieties, super! Turpini šo piegājienu, jo tas nav parastais sarkasms :)

Par kameru, ir kādu laiku bijusi doma par tādas iegādi, protams, ne šīs, bet kādas citas, Nest utt. Viss vienmēr apstājas pie mēneša maksas un visiem pārējiem subscribšeniem!

Noteikti nav baigais pieprasījums šīm kamerām, bet ideja laba no Bites puses.

madarasaule
26.06.2018 09:09

Paldies!
Nest, laikam, ir krietni dārgāks risinājums. Bet mēneša maksa, jāpiekrīt, ir diezgan neuzrunājoša.

dididam
26.06.2018 11:25

“Ja zona ir – tad” <=== vārda "zona" vietā, ieteiktu izvēlēties "pārklājums".

madarasaule
26.06.2018 11:31
Reply to  dididam

Good point, apsvēršu. Bet konkrētajā teikumā tik labi neskanētu…

dididam
26.06.2018 13:21
Reply to  madarasaule

Resp., gribēju teikt to, ka runājot par mob. tehnoloģijām, kur ir kaut kas saistīts ar pārklājumu, izvairīties no vārda “zonas” lietošanas. Var saukt, protams, arī citos vārdos, ne tikai “pārklājums” (tas vienkārši sadzīvē visvairāk dzirdētais)

08.04.2019 19:00

Mākonī, protams, skan labi, bet kas tas par mākoni, kur tas mākonis “dzīvo”, kas atbild par datiem? Nekur Bites lapā neatradu norādes, bet pieņemot, ka viņi paši savu video novērošanas datu glabāšanu uztic ārpakalpojumam, tad neticu, ka šeit Bite pati ir datu apstrādātājs.

TiriPiri
07.01.2021 11:05

Par ARLO – ir pienākusi situācija, kad saimniecībā ir 7-8 ARLO kameras un viena daļa atrodas ārpus telpām :) Lēnām viens pēc otra nobeidzas vadi. Kur vadus nopirkt? Izrādās Amazon, Ebay tikai. LV to nevar izdarīt vai arī izplatītājs/veikals pat reāli nezina uzlādes vada saderību starp modeļiem. Bešemo naudu maksā vads. Arlo lapa ved uz amazon. Vietējie nespēj piedāvāt. Poļiem arī nav. Visi vadi DE/ UK vai USA.. kurus ātrāk dabūt. Tik sasodīti forši… pēc tā kā lidoja vadi ir vēlme rezerves iepirkt, bet ne jau par tādu naudu. galīgu ķīnas alternatīvu arī negribētu riskēt, bet būs jāmēģina.