Web Analytics
More
    Reklāma

    Kas ir “Google Pay” bezkontakta maksājumi un kā tos lietot Latvijā?

    Jaunākie raksti

    Pagājušajā nedēļā informējām, ka beidzot arī Latvijā oficiāli ir pieejami Google Pay bezkontakta maksājumi, kas nāk kā patīkama atbilde pagājušajā vasarā mūsu pusē ieviestajai Apple Pay bezkontakta maksājumu sistēmai, kas pieejama Apple ierīču lietotājiem. Par Google Pay bezkontakta maksājumu piedāvāšanu Latvijā uzreiz sāka runāt Revolut un arī Swedbank piedāvā iespēju savas kartes pievienot šai sistēmai. Pie mūsu raksta redzējām ļoti daudz jautājumu un neskaidrību par Google Pay un šīs sistēmas aktivizēšanu, tāpēc pateicoties ieteikumam no mūsu lasītāja Kaspara, sagatavojām šādu skaidrojošo rakstu. Ceram, ka tas būs noderīgs. Droši komentāros pastāsti par savu pieredzi vai problēmām, ja kaut kas vēl nedarbojas. Kopā centīsimies tās risināt.

    Vai Google Pay atšķiras no Apple Pay?

    Savā būtībā šī sistēma ir ļoti līdzīga Apple Pay, kas pieejama tikai Apple ierīcēm. Proti, maksājumus realizē operētājsistēma nevis kaut kāda atsevišķa mobilā lietotne. Kamēr Apple pilnībā kontrolē bezkontakta maksājumu aspektu savās ierīcēs un bez Apple Pay to gluži vienkārši nekā citādāk nevar dabūt, Google šajā ziņā ir pielaidīgāka un jau labu laiku Android ierīču lietotāji arī Latvijā varēja veikt bezkontakta maksājumus izmantojot šeit pārstāvēto banku mobilās lietotnes. Šāda funkcionalitāte jau vairākus gadus bija pieejama Citadeles, Swedbank un SEB banku klientiem.

    Reklāma

    Kas tad mainās tagad? Ja mēs jau iepriekš izmantojām iepriekš pieminēto banku mobilās lietotnes un veicām bezkontakta maksājumus caur tām, tad varam turpināt to darīt arī turpmāk. Šīs lietotnes turpinās darboties un neapstāsies arī bezkontakta maksājumu funkcija. Patiesībā mēs pat varam turpināt veikt bezkontakta maksājumus gan ar Google Pay, gan banku lietotnēm. Vajag tikai Android ierīces iestatījumos savienojumu sadaļā “Tap & Pay” izvēlēties mūsu vēlamo maksājumu veidu vai arī norādīt, lai tiek izmantots tas bezkontakta maksājumu veids, kura programma maksājuma veikšanas brīdī ir atvērta.

    Kā Google Pay sistēmai pievienot Swedbank un Revolut kartes?

    Tāpat ir iespējams mūsu Revolut vai Swedbank (ar laiku noteikti pievienosies arī citas bankas) maksājumu kartes, kam ir iespējota bezkontakta maksājumu funkcija, pārnest arī uz Google Pay sistēmu. Vienkāršāk to var izdarīt, ja bankas lietotnē karšu sadaļā atradīsim “Add to G Pay” pogu un sekosim norādījumiem. Šādu pogu var atrast Swedbank mobilajā lietotnē un tā krietni uzskatāmāk ir redzama arī Revolut lietotnē. Programma gan neļauj veikt ekrānšāviņus, tāpēc diemžēl nevaru parādīt, kā tas izskatās.

    Ja kaut kādu tehnisku iemeslu dēļ uz tava Android telefona līdz šim nedarbojās Swedbank mobilā lietotne vai tās bezkontakta maksājumu funkcija, pamēģini tagad karti pievienot Google Pay. Android pasaulē ir ļoti daudz ražotāju un vēl vairāk ierīču, tāpēc mobilo lietotņu izstrāde ir kā zoodārza apmeklējums un nereti tehniski nav iespējams lietotni padarīt pieejamu absolūti visām ierīcēm. Savukārt, ja ierīcē darbojas Google Pay, tad visdrīzāk sistēmai varēsim pievienot savu maksājumu karti un izbaudīt bezkontakta maksājumus. Ilgtermiņā raugoties, arvien vairāk cilvēku maksājumus veiks nevis ar lokālo banku mobilajām lietotnēm, bet gan Google Pay pa tiešo.

    Kur meklēt Google Pay lietotni?

    Pie mūsu iepriekšējā raksta komentāros bija nolasāms liels apjukums par to, ka Google Play lietotņu veikalā nav pieejama pati Google Pay lietotne un mūsu lasītājs Kaspars norādīja uz pareizo veidu kā šo jautājumu risināt. Tātad, nav nepieciešams Google Play veikalā meklēt vai no citiem avotiem uzstādīt telefonā Google Pay lietotni. Latvijai Google vismaz pagaidām neparedz piedāvāt šo lietotni un Google Pay sistēmas jaunā lietotne pagaidām pieejama vien dažās lielajās valstīs. Tomēr nebēdā, jo Google Pay funkcionalitāte atbalstītajiem telefoniem (ierīcei jābūt ar vismaz Android 5.0 versiju) ir iebūvēta pašā sistēmā. Dodamies uz ierīces iestatījumiem un “Google” sadaļā tālāk atveram “Account services” un tad “Google Pay”. Šajā sadaļā varam apskatīties savam Google kontam no banku lietotnēm Google Pay sistēmai pievienotās maksājumu kartes, kā arī pievienot jaunas kartes manuāli (no atbalstītajām kredītiestādēm), tās dzēst vai iestatīt par galveno maksājumu karti no kuras automātiski tiks novilkta nauda mūsu maksājuma veikšanas brīdī.

    Kā veikalā veikt maksājumu ar Google Pay?

    Savukārt, veikalā mums pietiek telefonu izvilkt no kabatas, atbloķēt tā ekrānu un pietuvināt ierīci pie maksājumu termināļa (telefonā jābūt ieslēgtai NFC funkcijai). Uz ekrāna parādīsies Google Pay logs un karte ar kuru tiek veikts maksājums. Pašam vairāk nekādas darbības nav jāveic. Telefonā pēc pirkuma būtu jāparādās paziņojumam ar pirkuma informāciju (pārdevēju un samaksāto naudas daudzumu). Ja šī informācija nerādās, paskaties vai funkcija ir ieslēgta Google Pay iestatījumos.

    Cik droši ir Google Pay bezkontakta maksājumi?

    Šo jautājumu es labprāt sadalītu divās daļās. Google ir tehnoloģiju gigants un rūpējas par to, lai tās produkti būtu droši izmantojami un tāpat šādi finanšu risinājumi top sadarbībā ar bankām, kas arī rūpējas par savu klientu drošību. Pašam telefonam ir jāuzstāda ekrāna bloķēšana ar PIN kodu, figūru vai pirksta/sejas atpazīšanu un tas nav jādod citiem cilvēkiem. Par to vai bezkontakta maksājumi kā tādi ir droši, esmu savulaik izveidojis video un aicinu to noskatīties. Tajā runāju par vairākiem ar bezkontakta maksājumu drošību saistītajiem mītiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    16 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Matisons
    23.11.2020 22:51

    Man Samsung S9+, iestatījumos, zem Google-konta pakalpojumi, nerādās Google Pay.
    Ja arī ir tāda iespēja pievienot karti, vai der arī no citām Latvijas bankām (man konkrēti ir Luminor), vai tāda iespēja ar telefonu maksāt ir tikai swed, seb un kādai tur vēl bankai?

    Matisons
    23.11.2020 23:21

    Tieši to konkrēto sadaļu neatradu, bet atradu savos google konta iestatījumos- māksājumi un abonementi, tur jau sen esmu pievienojis savu karti, ar kuru arī ir izdevies veikt maksājumus kaut kadā aplikācijā vai spēlē. NFC maksājumos rādās Gpay, tap to pay.
    Zinu ka pirms kāda pus gada vai senāk, mēgināju caur telefonu pīkstināt veikalā, tad nesanaca.

    KKTK
    24.11.2020 11:54
    Reply to  Matisons

    Man arī kaut kāds sviests. Jaunais Google Pay nerādās veikalā un nav “compatible”, kad atver precīzi linku. Bet rādās uzinstalēc vecais, taču to nevar atrakst kā izdzēst :/

    Last edited 3 years ago by KKTK
    KKTK
    24.11.2020 11:55
    Reply to  KKTK

    Gpunka bilde

    Screenshot 2020-11-24 105502.png
    Mārtiņš
    24.11.2020 10:32

    Man mēģinot caut Google pay pievienot Luminor atmeta, ka banka neatbalsta šo karti bezkontakta norēķiniem telefonā!

    Maris Beikerts
    24.11.2020 11:15
    Reply to  Mārtiņš

    Ar Citadele bankas karti tāpat, atmeta

    patrictietis
    24.11.2020 19:24
    Reply to  Maris Beikerts

    Revolut konts ir ar VISA karti un to pati Revolut aplikācija ļauj savienot ar G Pay. Protams, Revolut nav LV banka. Vnk gribēju pateikt, ka G Pay savienojas ar Visa kartēm kā tādām.

    Matisons
    24.11.2020 21:08
    Reply to  Mārtiņš

    Man taspats

    Gooooogle
    25.11.2020 12:30
    Reply to  Matisons

    SEB banka neplāno tuvākajā laikā ieviest norēķinu ar Google Pay. Tā vismaz mani informēja šodien.

    Kaspars Baradach
    24.11.2020 12:03

    10? desmit??? normālam cilvēkam ir max 2-3 bankas.

    rudzu rikas
    24.11.2020 23:25

    Google pat ielicis speciālu paskaidrojumu par google pay pielietojumu tādās trešās sortes valstīs kā Latvija – https://support.google.com/pay/answer/10173487

    Cik saprotams, oficiāli aplikācija nebūs mums.

    Hhbbbb
    25.11.2020 01:07

    Latvija sevi reklamē kā kruto tehnoloģiju zemi, bet Android pay parādās 2020 🤣 Eiropā jau pirms gadiem 5 pirkos gan ar Andri, gan ābolu.

    nunu
    27.11.2020 18:18

    Man arī neiet šitā štelle. Testēju gan tikai ar Revolut.
    Rimi pīkstulis nopīkst, ka maksājums nav veikts un pļurkt.
    Truba Mi9. Viss softs jaunākais. Revolut karte pievienota, kas redzams gan Revolut aplikācijā, gan Settings/Google/…/Google pay redzama konkrētā karte.
    Cik atminos, pāris gadus atpakaļ bija līdzīga problēma ar Swedbank telefona maksājumu. Rimi neņēma pretī tikmēr, kamēr pēc tam neatgriezeniski uzkārās Revolut karte. Nezinu, vai tas bija saistīti, bet Revolut karti man atsūtīja jaunu for free. Pateicu šiem, ka maiņa nepieciešama nevis pa 5EUR, bet free. :)

    Ivo
    09.10.2021 10:30

    Izskatās, ka google play lietotne pieejama play store arī Latvijā.

    Reklāma