Web Analytics
More
    Reklāma

    Pētnieki izmanto radio signālus, lai fiksētu ikdienas aktivitātes mājoklī

    Jaunākie raksti

    Ar jaunu risinājumu atkal izcēlusies Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta (MIT) pētnieku komanda, izstrādājot sistēmu, kas izmanto bezvadu radio signālus, lai fiksētu personas kustību un aktivitātes bez nepieciešamības tās filmēt. Datorzinātņu un mākslīgā intelekta laboratorijas (CSAIL) pētnieki norāda, ka šāda sistēma varētu palīdzēt aprūpētājiem efektīvāk sekot līdzi cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, saglabājot viņu privātumu.

    Tā sauktais “RF-Diary” risinājums, kura pamatā ir dziļā mašīnmācīšanās, spēj ģenerēt teksta veida aprakstus par personas veiktajām darbībām un mijiedarbību ar citiem cilvēkiem vai objektiem. Šāds risinājums būtu vērtīgs ne tikai aprūpētājiem, bet jebkuram, kam ir kāds tuvinieks ar īpašām vajadzībām, sniedzot gan reāllaika informāciju par cilvēka ikdienas gaitām, gan arī sirdsmieru.

    Reklāma

    RF-Diary spēj identificēt tādas aktivitātes kā, piemēram, gulēšana, lasīšana, ēdiena gatavošana un televizora skatīšanās. Pēc pētnieku domām, risinājums precīzi identificē vairāk nekā 30 cilvēka ikdienas aktivitātes mājsaimniecībā 90% no visa novērojuma laika. Lai noteiktu, kādas darbības persona veic dažādās mājas daļās un kādus priekšmetus izmanto, tiek izmantota tā sauktā, “floor map” pieeja. Ar tās palīdzību iespējams arī pārliecināties, ka cilvēks neatrodas tādās vietās, kur tam drošības dēļ nevajadzētu būt.

    CSAIL pētnieki šo risinājumu jau pielietojuši praksē – slimnīcās, kā arī dzīvesvietās, lai sekotu līdzi tādu cilvēku ikdienas gaitām, kuri slimo, piemēram, ar Parkinsona slimību, demenci vai Covid-19.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    26.08.2020 15:57

    Šitas ir reāli interesanti un reizē arī biedējoši, kad padomā, ka visi hujaveja rūteri pēkšņi var dabūt patču ar šādām papildiespējām. Zināt cik cilvēki ir mājā, kad viņi iet gulēt un vai klusībā nedomā kaut ko sliktu pa Ķīnas komunistisko partiju.

    Last edited 3 years ago by KKTK
    1118
    26.08.2020 16:28
    Reply to  KKTK

    da labi, daudzi par lielu daļu savu aktivitāšu, fizioloģiskās ieskaitot, kārtīgi un regulāri atskaitās soctīklos.

    Reklāma