Web Analytics
More
    Reklāma

    Nokrāsojot vēja turbīnu lāpstiņas, varētu glābt putnus

    Jaunākie raksti

    Norvēģijas Dabas izpētes institūts veicis pētījumu, kura rezultātā iegūta svarīga informācija, ka vienkārša vēja turbīnu lāpstiņu nokrāsošana melnā krāsā varētu palīdzēt glābt putnus no ietriekšanās tajos.

    Kā norāda pieejamie dati par ASV mirušo putnu skaito no vēja turbīnām, tad 2017. gadā tie bijuši vairāk nekā 240 tūkstoši, kas patiesībā ir nieks, salīdzinot ar kaķu uzbrukumiem un māju stikliem, tomēr problēma ir aktuāla. Vienkāršais risinājums ir nokrāsot katra ceturtā vēja ģeneratora baltās lāpstiņas melnā krāsā, kas piesaistīs putnu uzmanību, jo tiem ir lieliska perifērā redze, bet skatīšanās tieši taisni var radīt problēmas.

    Reklāma

    Eksperiments norisinājies 3,5 gadu garumā, un šajā laikā putnu nāvju skaits samazinājies pat par 72%. Vislielākais ieguvums šādām izmaiņām un drošības pasākumiem ir tieši lielajiem putniem. Tāpat tika izmēģināts nokrāsot daļu paša kāta, kas arī palīdzējusi samazināt ietriekšanos turbīnās.

    Ar šādām pat problēmām saskārušies saules paneļu parki, kuros putni vienkārši ietriecas, tāpēc uzņēmumi ir uzsākuši izmantot mākslīgo intelektu, lai pētītu iespējamos cēloņus.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma