Web Analytics
More
    Reklāma

    Viedtālrunis kā garīgās veselības novērtēšanas atslēga

    Jaunākie raksti

    Lai noteiktu cilvēka garīgās veselības stāvokli, šķiet, mūsdienās mierīgi var iztikt teju bez jebkādas ārstu iesaistes – daļēji viņu vietā to šodien paveic tehnoloģijas. Dalhozas universitātes (Dalhousie University) pētnieki nākuši klajā ar mobilo lietotni “PROSIT”, kas spēj noteikt, piemēram, depresijas vai nemiera esamību, pamatojoties uz lietotāja viedtālruņa izmantošanas paradumiem.

    Lai noteiktu to, vai cilvēkam ir nosliece uz depresiju, ir nomāktība vai nemiers, aplikācija izmanto virkni viedtālrunī esošas, visai viegli izsekojamas funkcijas. Piemēram, miega kvalitātes rādījumi, zvanu biežums, dažādu ziņojumu vēsture, mūzikas gaume, sportošanas paradumi. Papildus tam tiek skatīti arī tik smalki dati kā rakstīšanas ātrums un spēks, kas var norādīt, piemēram, uz emocionāli uzlādētu stāvokli. Pilnīgam garīgās veselības novērtējumam no lietotāja tiek lūgts arī ierakstīt 90 sekunžu garu audio klipu, kurā īsumā jāapraksta aizraujošākie nedēļas notikumi un jānovērtē savas izjūtas piecu ballu skalā.

    Reklāma

    Pagaidām šī mobilā aplikācija vēl tiek testēta, tās funkcionalitāti novērtē 300 dalībnieki, no kuriem puse ir pacienti. Līdzīgi kā citos risinājumos, kur tiek iegūti kāda veida lietotāja dati, arī lietotnes “PROSIT” izstrādātājiem noteikti jāpadomā par privātuma jautājumiem. Šajā gadījumā, lai izmantotu šo aplikāciju, lietotājam nepieciešams parakstīt piekrišanas veidlapu par datu izmantošanu, turklāt, iegūtā informācija, kā norādīts, glabājas drošā vietā.

    Lai arī PROSIT nesniedz pilnīgu priekšstatu par cilvēka garīgo veselību, šis risinājums varētu palīdzēt psihologiem izsekot un labāk izprast pacientu uzvedības īpatnības ārpus sesijām. Īpaši noderīgi tas varētu būt šobrīd, kad vizītes pie ārstiem ir ierobežotākas nekā agrāk.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    27.07.2020 11:25

    Pēc telefona apdauzītuma pakāpes (te nedomāju atsistu stūrīti vai plaisu – tas gadās visiem) un salādētajām aplikācijām tiešām jau var šo to pateikt.

    Reklāma