Web Analytics
More
    Reklāma

    Izbijusi pilote sniedz F-15 iznīcinātāja paneļa instrukciju (video)

    Jaunākie raksti

    Vienmēr skatoties kādas filmas, kurās darbība norisinās lidmašīnās vai tieši iznīcinātājos, manī ir radies jautājums, ko gan tās visas daudzās pogas panelī nozīmē un kā pilots to visu saprot. Kāda izbijusi F-15C pilote sniedz plašu skaidrojumu par to, ko tad īsts pilots izmanto ikdienas lidojumos.

    Šādā kaujas lidmašīnā ir vairāk nekā 250 pogu un slēdžu, taču panelis ir veidots tā, ka pilotam ikdienas lietošanā nepieciešamie ekrāni un pogas atrodas tieši priekšā, kā arī dzinēju jaudas regulējums notiek ar kreisās rokas palīdzību un pedāļiem, kam pievienojas speciālā vadības svira. Kā jau filmās redzēts, tad šī svira nodrošina arī šaušanu, kur ar speciālu aizmugurējo slēdzi iespējams izšaut 6000 reizes minūtē, un lidmašīna ir aprīkota vien ar 940 šāviņiem, līdz ar to reālais šaušanas periods ir ļoti īss. Lai stobrs neiestrēgtu, pogu parasti spiež ar 2-3 sekunžu intervālu, bet ar īpašo sarkano pogu tiek palaistas raķetes.

    Reklāma

    Viss, kas pilota kabīnē ir ar dzeltenu krāsu ir domāts pilota drošībai, kas parasti ir krēsla katapulta, kad to ļoti strauji gaisā paceļ maza raķete, uz kā pilots ikdienā sēž. Tāpat ir iespējams atbrīvoties no visiem ieročiem un munīcijas, lai tādējādi ar samazinātu svaru briesmu gadījumā būtu iespējams iegūt lielāku ātrumu un garāku nolidojamo distanci. Ir pat speciāla poga, kura dzinēju uzkarsē par 22 grādiem, palielinot tā jaudu, taču šo slēdzi drīkt lietot tikai ļoti ārkārtējos gadījumos.

    Lidojuma datus pilots redz gan speciālajās mērierīcēs, no kurām augstuma un ātruma mērītāji darbosies neatkarīgi no lidmašīnas elektriskās jaudas, bet tikai uz gaisa spiedienu, līdz ar to pat bez jaudas pilots būtu spējīgs nosēdināt lidmašīnu. Savukārt otra daļa informācijas vienmēr ir redzama projekcijas displejā (angliski head-up display), kurš atrodas tieši pilota acu augstumā, kā arī daļa no tā ir redzama speciālajā ķiveres stiklā. Līdz ar to pilotam grozot galvu dažādos virzienos, vienmēr būs redzama aktuālā lidojuma informācija.

    Ir vairāki displeji, kuros redzama lidojuma informācija un radars, kas skaitās klasificēta informācija. Papildus tam ir vairāki radio, kas ļauj pilotiem vienlaikus sazināties ar vairākiem kanāliem. Parasti tas vajadzīgs tam, lai lidotāji komunicētu viens ar otru, jo iznīcinātāji lido pa 2, 4 vai 8 lidmašīnām vienkopus.

    F-15 vēsture stiepjas jau vairāku dekāžu garumā, tāpēc modernākas versijas ir aprīkotas ar vairāk displejiem un samazinājies noteiktu pogu skaits, taču ir kāda daļa, kuras paliek nemainīgas. Šeit var vilkt paralēles ar to, kāda bija vadības konsole Apollo misiju izmantotajās raķetēs un moduļos, pēc tam Shuttle ērā, kā arī tagad SpaceX Crew Dragon, kurš galvenokārt ir aprīkots vien ar skārienjutīgiem ekrāniem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Oskars
    05.07.2020 13:53

    Liels paldies, loti interesanti. Lielaka dalja ka es noteikti no ta nav redzejusi dzive, ne arii zin, to visu.

    Agris
    05.07.2020 22:27

    Interesanti.
    940 lodes lodes gan video saka..

    06.07.2020 07:44

    ai, nu ja piekasīties līdz galam, tad nevis 940 lodes (daļa, kura izlido no stobra), bet šāviņi, jo laikam 20 mm amunīciju par patronām vairs nesauc (kaut arī gatlings skaitās ložmetējs). tāpat ar sarkano speciālo pogu no F-15 bumbas nemet, jo tam ir tikai raķetes gaiss-gaiss :)

    bregs
    06.07.2020 12:43
    Reply to  digitalk

    Ja nu piekasīties līdz galam, tad latviešu valodā lieto vārdu munīcija, nevis amunīcija.

    06.07.2020 17:26
    Reply to  bregs

    jā, pārrakstījos, es nebiju domājis karavīra uzkabi :))

    Dzintars
    06.07.2020 09:13

    Ja nu pašam ir vēlme simulētā vidē izmēģināt lidojumus ar realitātei pielīdzinātiem iznīcinātajiem tad var ieteikt DCS World, nav tipiska arkāde vai simulators, bet gan diez gan tuvu realitātei piesaistīts simulators. Attiecīgi, lai paceltu gaisā lidmašīnu ir iespēja uzstādīt režīmu, kurā pašam ir jāizklikšķinās pa cockpita pogām attiecīgi pieslēdzot gaisu, iedarbinot dzinējus, radaru sistēmas u.t.t. Noteikti nav tas vieglākais ko izdarīt, bet izpētot instrukcijas dažādiem iznīcinātājiem kā to izdarīt, var sākt piešauties pie pogu izvietojumiem un to nozīmes.

    Reklāma