Web Analytics
More
    Reklāma

    Pētnieki atraduši veidu, kā noklausīties sarunas, izmantojot spuldzes (video)

    Jaunākie raksti

    Izraēlā esošās Bena Guriona universitātes un Veizmana Zinātnes institūta pētnieki izdomājuši veidu, kā noklausīties sarunas gadījumos, kad runātāji atrodas arī lielākā attālumā. Izmantojot mazāk nekā 1000 ASV dolāru vērtu aprīkojumu, pētnieki spēj izmērīt smalkas gaismas izmaiņas telpā. Tās rada skaņas viļņi, kas, savukārt, liek vibrēt spuldzei.

    Tehnoloģiskā attīstība sniedz vēl līdz šim neredzētu atbalstu procesu veikšanai. Protams, ka tajā skaitā rasti risinājumi arī ziņkāres apmierināšanai ar iespēju noklausīties svešas sarunas un nemanāmi iebāzt degunu citu darīšanās. Tomēr lielākoties līdz šim tam nepieciešamas speciālas iekārtas un programmatūras. Vienlaikus Izraēlas pētnieki atklājuši pieeju ar nosaukumu “Lamphone”, kas ļauj noklausīties sarunas arī no liela attāluma. “Lamphone” aprīkojumā ietilpst portatīvais dators signāla apstrādei, teleskops, lai nodrošinātu tuvinātu un pastiprinātu telpas skatu simtiem pēdu attālumā, un elektrooptiskais sensors, kas gaismu vienkārši pārvērš elektriskā signālā.

    Reklāma

    Ja atrodies telpā, kuru apgaismo pie griestiem piekārta spuldze, atliek pakustināt šo gaismas ķermeni, lai viss telpas apgaismojums mainītos atkarībā no tā, uz kuru pusi spuldze šūpojas. Šīs būtībā ir līdzīgas izmaiņas, kas tiek pētītas. Tomēr atšķirība ir tā, ka pētījumā tiek vērotas pavisam mazas spuldzes kustības izmaiņas, kas cilvēka acij nemaz nav uztveramas. Tās rada skaņas viļņi, kas triecas pret piekārtiem gaismas ķermeņiem. Tādējādi skaņa var likt spuldzei kustēties, taču ātrums ir neizsakāmi mazs. Cilvēki šādas spuldzes vibrācijas var pat nepamanīt, taču tam jau domāti sensori.

    Eksperimentā, izmantojot trīs dažādus teleskopus ar atšķirīgu objektīva diametru, pētnieki 25 metru attālumā veiksmīgi spēja uztvert skaņas, tajā skaitā The Beatles dziesmu “Let It Be”, kā arī Trampa runu. Izmantojot vēl jaudīgākus teleskopus un jutīgāku sensoru, pētnieki uzskata, ka noklausīšanās attālums varētu būt vēl lielāks par 25 metriem.

    Pagaidām vēl nav izpētīts, cik efektīva šī tehnika ir gadījumos, ja telpā bez piekārtas spuldzes atrodas arī citi gaismas ķermeņi. Šajā virzienā pētniekiem droši vien vēl ir, kur tiekties.

    AvotsGizmodo
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Juris
    16.06.2020 11:05

    Youtūbā ir atrodams intresantāks un paskaidrojošāks video, kur no čipšu pakas, kas aiz loga, ar kameru nolasa pikseļu toņā izmaiņas un dabū skaņu. Tas pats princips.

    Reklāma