Web Analytics
More
    Reklāma

    1930. gadu postošos laikapstākļus nākotnē, iespējams, piedzīvosim biežāk

    Jaunākie raksti

    1930. gadi ASV vēsturē iegājuši ne tikai ar ekonomikas lejupslīdi, bet arī tam laikam nepieredzētiem, nedēļām ilgiem dabas untumiem postoša sausuma un smilšu vētru veidā, kam pat tika dots vārds “Dust Bowl”. Postījumus pastiprināja karstuma viļņi ar nepanesamu tveici. Piemēram, 1936. gadā Teksasas štatā fiksēta 49°C temperatūra, kas joprojām ir augstākā līdz šim reģistrētā gaisa temperatūra ASV. Nesen veikts pētījums liecina par to, ka šāds scenārijs ir visai reāls arī pēc 90 gadiem un augstā siltumnīcefekta gāzu emisiju līmeņa dēļ tas ASV var piemeklēt pat reizi 40 gados.

    Vairāki pētījumi ir pierādījuši, ka jo augstāks siltumnīcefekta gāzu līmenis atmosfērā, jo karstuma viļņi kļūs par biežāk novērotu parādību, nesot sev līdzi arvien postošākas sekas. Lai noskaidrotu, kāda ir varbūtība tuvākajā laikā sagaidīt šāda mēroga dabas katastrofu ASV štatos, zinātnieki veikuši pamatīgu pētījumu. Izmantojot Oksfordas universitātes klimata modeli, pētnieki radīja klimata simulācijas un izveidoja vairāk nekā 1200 dažādus scenārijus. Pirmajā simulāciju kopā tika izmantoti dati par pašreizējo okeāna temperatūru un 1930. gados reģistrēto oglekļa dioksīda līmeni. Rezultāti liecināja, ka karstuma viļņu rašanos galvenokārt veicināja salīdzinoši siltā okeāna temperatūra. Taču modeļa izmēģinājumi parādīja, ka šāds scenārijs ASV iespējams tikai reizi 100 gados.

    Reklāma

    Savukārt otrajā simulāciju kopā par pamatu tika ņemti dati par pašreizējo siltumnīcefekta gāzu līmeni un 1930. gados reģistrēto vidējo jūras virsmas temperatūru. Tika atklāts, ka tieši augstā siltumnīcefekta gāzu līmeņa dēļ postošu karstuma viļņu parādīšanās varbūtība ir par 2.5 reizēm lielāka. Tas nozīmē – pie pašreizējā oglekļa emisiju apjoma atmosfērā pastāv iespēja, ka ilgstošu rekordaugstu temperatūru un postošu sausumu var piedzīvot pat reizi 40 gados.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    spriidiic
    21.05.2020 16:21

    Šobrīd jau ir acīmredzams , ka mazais leduslaikmets pamazām beidzas .
    Bezjēdzīgais ledus pamazām kūst , Sahāras dienvidi un Kalahari ziemeļi atkal zaļo , jo lietus līst arvien biežāk .
    Kad Grenlandes dienvidos atkal sēs un pļaus labību , Alpos atkal būs iespējams staigāt brunčos bez apenēm kā Romas ziedu laikos .

    Krotow
    21.05.2020 16:33
    Reply to  spriidiic

    Brunčos bez apenēm vari staigāt arī tagad. Lai gan policija nesapratīs.

    spriidiic
    21.05.2020 18:09
    Reply to  Krotow

    Tak auksts . Vai policija pārbauda , kas zem brunčiem , kad Alpos kādu Romas leģionāru pamana ?

    Reklāma