Web Analytics
More
    Reklāma

    Minut Smart Home Sensor apskats

    Jaunākie raksti

    Februāra beigās mēs publicējām rakstu par to, ka populārais īpašumu īstermiņa īres serviss Airbnb savus klientus aicina īpašumos uzstādīt skaņas līmeņa mērīšanas ierīces. Diezgan loģiska doma, kas varētu palīdzēt risināt potenciālas domstarpības ar kaimiņiem, kas sūdzās par skaļiem īrniekiem. Airbnb iesaka izmantot kādu no šiem trim risinājumiem – NoiseAware, Roomonitor un Minut. Visi trīs risinājumi man iepriekš bija sveši, tāpēc visai drīz pēc raksta publicēšanas par šo notikumu aizmirsu.

    Tomēr, kad marta sākumā mums uz testu piedāvāja Minut Smart Home Sensor, uzreiz atcerējos par Airbnb rakstu un uzreiz piekritu izmēģināt praksē šo interesanto viedās mājas gadžetu. Veselu mēnesi šo ierīci izmantoju mājās un tagad varu par to plašāk pastāstīt arī jums.

    Reklāma

    Kas ir Minut Smart Home sensor un kam to vajag?

    Minut Smart Home Sensor ir balta hokeja ripas formas ierīce, kas spēj uztvert skaņas, kustības, mērīt temperatūru, gaisa mitrumu un noteikt vai telpā ir paaugstināts pelējuma izveidošanās risks. Ierīces ievākto informāciju var ērti aplūkot no telefona un turpat arī saņemsim paziņojumus, ja mājoklī kļūs par skaļu vai nostrādās kustību sensors. Ierīce maksā 149 eiro, bet, ja pirksim uzreiz divus vai trīs šādus sensorus, saņemsim atlaidi. Ja vēlamies, lai sensoram var pieslēgties vairāki lietotāji, izvietot tos uzreiz vairākos īpašumos un saglabāt datus neierobežotu laiku, būs jāpērk Pro pakalpojums, kas mēnesī maksā 7.99 ASV dolārus par īpašumu. Minut nāk no Zviedrijas un uzņēmums spējis piesaistīt 10 miljonu ASV dolāru investīcijas. Uzņēmuma dibinātājs Nils Mattissons iepriekš strādāja Apple un viscaur produktā jūt Apple dizaina un lietojamības rokrakstu.

    Šāds sensors būs noderīgs Airbnb u.c. īpašumu izīrētājiem, lai pieskatītu kārtību tajos un uzreiz saņemtu informāciju, ja īrnieki sāk trokšņot skaļāk par atļauto. Taču šo ierīci var izmantot arī ikviens no mums, kas meklē vienkārši uzstādāmu un izmantojamu trokšņu un kustību detektoru.

    Tie, kam rokas neaug no pēcpuses, noteikti spēs sapirkt atsevišķi visus nepieciešamos sensorus un uzbūvēt paši savu DIY sensoru risinājumu. Pat ja tas varbūt nedarbosies stabili un saprotami, vismaz tiks iegūta noderīga pieredze. Minut produkts pārstāv otru pieeju, kad samaksājam vairāk par nostrādātu un gaumīgi izveidotu produktu un pakalpojumu. Jau pats iepakojums ieturēts neitrālos krāsu toņos un apraksta visas galvenās funkcijas. Pievērs uzmanību tam, ka Minut ar uzmundrinošu tekstu ir aizpildījis sensora iepakojuma iekšpusi.

    Ierīce pēc skata atgādina hokeja ripu vai dūmu detektoru un tās diametrs ir 85mm, bet augstums – 46mm. Sensora virspusē visa virsma ir spiežama poga, bet sprauga ap to paredzēta, lai cauri spīdētu apgaismojums. Sensoru var izmantot par blāvu naktsgaismiņu, kad noejam zem tās, kā arī iestatīšanās režīmā tai uz riņķi griežas violeta gaismiņa.

    Sānā redzam atveres, kas, acīmredzot, tiek izmantotas, lai līdz sensoriem dabūtu gaisa un skaņas informāciju. Tāpat sānā redzam USB-C pieslēgvietu, kas tiek izmantota, lai ierīci uzlādētu ar komplektā iekļauto USB kabeli. Ierīces uzlāde būs aptuveni 4-6 stundas ilga, bet pēc tam šīs enerģijas pietiks, lai sensors darbotos aptuveni 6 mēnešus ilgi.

    Sensora apakšā redzam uzlādes indiktorgaismiņu, iestatījumu nonullēšanas caurumu un ieslēgšanas/izslēgšanas slēdzi.

    Sensoru pie griestiem varam piestiprināt vairākos veidos

    Nākamais loģiskais jautājums ir par to, kur un kā šo ierīci piestiprināt. Ražotājs norāda, ka viens šāds sensors nosedz aptuveni 50 m² telpu un iesaka vienu sensoru nolikt koridorā, bet otru – dzīvojamā istabā vai guļamistabā. Kustības tiek noteiktas aptuveni 25 m² lielā riņķī tieši zem sensora, tāpēc to vajadzētu piestiprināt pie griestiem. Ņem vērā, ka šis sensors ir paredzēts izmantošanai tikai iekštelpās.

    Jāsaka, ka piestiprināšanas risinājums ir diezgan pārdomāts un vienkāršs. Paša sensora pamatnē ir iebūvēts magnēts pie kura ļoti stingri pielīp metāla ripa ar caurumu vidū. Šo ripu ar komplektā iekļauto skrūvi+dībeli varam pieskrūvēt pie griestiem. Ripas otrā pusē ir arī lipīga virsma un varam pie saderīgas virsmas pielipināt arī bez skrūvēšanas.

    Trešais variants ir atrast pie griestiem kādu metāla gabalu un vienkārši pielikt sensoru klāt bez skrūvēšanas un līmēšanas. Man tas izdevās uz lampu pamatnes. Kā redzam, ir pilns iespēju un katrs var izvēlēties sev piemērotāko.

    Iestatīšana ir vienkārša

    Kad esam sensoru uzlādējuši (apakšā zaļā gaismiņa deg nevis mirgo), savā Android vai iOS viedtālrunī lejuplādējam Minut Smart Home Alarm lietotni un uzstādām to. No sākuma lietotne palūgs izveidot lietotāja kontu vai pieteikties, ja mums tāds jau ir. Pēc tam būs jānokārto atļaujas lietotnei sūtīt mums paziņojumus par dažādiem notikumiem. Pēc tam sekos mājokļa izveide un paša sensora pievienošanas process.

    Lai lietotnei un tajā izveidotajam mājoklim pievienotu sensoru, tas ir jāieslēdz un jāpiespiež augšpuses poga līdz redzam violetu mirgojošu gaismu. Telefons un sensors, izmantojot Bluetooth savienojumu, savienosies savā starpā un palūgs ievadīt mūsu Wi-Fi bezvadu interneta paroli. Sensors darbojas tikai Wifi 802.11 b/g/n (2.4GHz) bezvadu interneta tīklos. Iestatīšanas vedņa pēdējā darbība ir istabas norādīšana.

    Monitorē kustības, troksni, temperatūru un gaisa kvalitāti

    Kad sensors pievienots, to varam redzēt lietotnē sadaļā “Minuts”. Manā gadījumā testēts tika viens sensors, bet es pieņemu, ka vairāku sensoru gadījumā šajā skatā tiek attēloti uzreiz visi konkrētajam mājoklim piesaistītie sensori. Uzreiz varam redzēt sensora uzlādes līmeni, pēdējo atjaunošanās laiku un sensora mērījumu rezultātus. Ja uzspiežam uz sensora, redzēsim grafikus par dienu/nedēļu/mēnesi/gadu. Grafiki ir pietiekami detalizēti un varam tos arī izvērst. Bezmaksas konta lietotājiem tiek saglabāta informācija par pēdējām 90 dienām.

    Telpas iestatījumos varam operēt ar dažām noderīgām funkcijām. Varam norādīt noteiktu laiku naktī, kad sensors, uztverot kustību, ieslēdz apgaismojumu. Tas gan nav pārlieku spožs. Tāpat varam norādīt sensoram uztver un atpazīt stiklu plīšanas skaņas, kā arī atpazīt citas signalizāciju skaņas. Vismaz multivāres katla radītos pīkstienus sensors atpazina kā brīdinājuma skaņu. Noderīgi, ka varam izvēlēties noteiktus skaņas, gaisa mitruma un temperatūras līmeņus pie kuriem sūtīt uz telefonu paziņojumu.

    Signalizācijas iespējas

    Tagad apskatīsim signalizācijas iespējas. Mēs ar Minut sensoru varam kopā vai atsevišķi monitorēt trokšņa līmeni un kustības. Ja ieslēgsim trokšņa līmeņa monitorēšanu, “Alarm” sadaļā uzreiz uzskatāmi redzēsim šobrīd telpā aktuālo trokšņu līmeni.

    Kustības monitorēšanu mēs varam izslēgt pilnībā vai arī ieslēgt divos režīmos. Klusajā režīmā sensors neizdvesīs nekādas skaņas, bet par kustībām saņemsim paziņojumu telefonā (un arī viedpulkstenī). Skaļajā režīmā pēc kustības detektēšanas no sākuma mums tiek dota aptuveni minūte, lai atslēgtu signalizāciju. Sensors ir padevis ziņu uz telefonu un sāk klusiņām pīkstēt. Ja nepaspējam atslēgt signalizāciju, tā bauro diezgan skaļi un līdzīgi tipiskam dūmu detektoram. Zemāk vari noklausīties piemēru, ierakstīju abus signālus.

    Tā kā man nav zinātniski precīzu mērinstrumentu, tad grūti spriest, cik sensori ir precīzi, bet kustības Minut nosaka precīzi un temperatūras/gaisa relatīvā mitruma rādījumi ir diezgan līdzīgi tam, ko rāda Aranet4 sensors. Neizskatās, ka ierīcei būtu problēmas ar saziņu un visi notikumu paziņojumi uz telefonu atlido laikā un korekti.

    Minut lietotnē ir iebūvēta arī notikumu žurnāla funkcija, kas parāda paziņojumu vēsturi un to pavadošo informāciju. Tāpat varam lietotnei pievienot arī citus cilvēkus, piemēram, ģimenes locekļus, lai viņi var darboties ar sensoru, atslēgt signalizācijas vai saņemt no mums ziņu par to, lai apskatās, kas mājās notiek.

    Minut ir savietojams ar Google Assistant, Amazon Alexa (tikai ASV) un ražotājs norāda, ka ierīcei šobrīd izstrādā savietojamību ar Apple Homekit sistēmu. Te var palasīt plašāk par integrāciju iespējām. Bet idejiski varam ar balss asistentu palīdzību, piemēram, noskaidrot mājokļa temperatūru un ieslēgt/izslēgt signalizāciju.

    Ražotājs piedāvā arī plašākas iespējas nekustamo īpašumu izīrētājiem, lai tie var bez kameru palīdzības monitorēt viesu uzvedību un vienā administrācijas panelī aplūkot informāciju par visiem saviem īpašumiem. Plašākas detaļas var noskaidrot sazinoties ar Minut pārstāvjiem.

    Noslēgumā: Foršs premium produkts!

    Var just, ka Minut produktu ir veidojis cilvēks, kas strādājis Apple. Tas ir gaumīgi nostrādāts, kvalitatīvs premium klases produkts, kam ir padomāts ne tikai par noderīgām funkcijām, bet arī vienkāršu to lietošanu. Ja tev liekas, ka mājās varētu noderēt šāda vienkārši uzstādāma un lietojama ierīce, kas detektēs kustības un trokšņus, kā arī parādīs mājokļa gaisa kvalitāti, tad es varu rekomendēt izskatīt Minut Smart Home Sensor iegādi.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    12 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Rūdolfs Rancāns
    23.04.2020 13:56

    Žēl, ka tas links uz iegādi nav affiliate.

    Rūdolfs Rancāns
    23.04.2020 14:06

    Produkts interesants, un ja nosliektos par pirkšanu, tad gribētos, lai kursoram arī kāds grasis tiek.

    wils
    23.04.2020 15:02

    Nekur neatrodu pie kādām temperatūrām šo drīkst lietot.

    wils
    23.04.2020 15:25

    Mani interesē iekštelpām, bet telpā, kur temperatūra ziemā var noslīdēt zem 0°C.

    wils
    24.04.2020 09:22

    Paldies par atbildi.

    24.04.2020 04:41

    izlasot apskatu noprotams, ka visi dati tiek sūtīti uz kaut kādu mistisku ražotāja serveri un kārtējo reizi jātic uz vārda par datu drošību, neievākšanu un nedalīšanos. tāpat, ja ražotājs vai serveris aizies daunā, tad tu paliksi ar nestrādājošu, 150 eiro vērtu, pelēku sūdiņu pie griestiem.

    Reklāma