Web Analytics
More
    Reklāma

    Apple un Google kopā būvēs COVID-19 izsekošanas tehnoloģijas

    Jaunākie raksti

    Tā kā jaunais koronavīruss turpina savu uzvaras gājienu pāri visai pasaulei, atsevišķas valstis šī vīrusa izraisītās slimības ierobežošanai sāk plānot arī tehnoloģiju iesaisti. Proti, tiek izstrādātas mobilās lietotnes ar mērķi apturēt slimības izplatīšanos. To būtība ir izsekot slimības izplatībai, informēt epidemiologus un apziņot cilvēkus ar kuriem saskarsmē nonākušas inficētas personas. Šādas lietotnes izstrādā Singapūra, Lielbritānija, Francija un citas valstis. Eiropas Savienības privātuma sargsuns gan ir paudis viedokli, ka labāk izmantot vienotu tehnisko risinājumu nevis taisīt rasolu un palielināt privātuma draudu risku. Arī pasaules lielākais sociālais tīkls Facebook iesaistās slimības izplatības paredzēšanā.

    Tomēr no šādām lietotnēm būs maz jēgas, ja tās nelietos pietiekami liels skaits cilvēku. Un brīvās sabiedrībās nevienu īsti nevar piespiest uz savām ierīcēm uzstādīt kādas noteiktas lietotnes. Vismaz es uz savām ierīcēm šāda veida lietotnes neuzstādītu. Tāpēc Apple un Google izlēmuši likties gultā un savās platformās iebūvēs kontaktu izsekošanas mehānismus. Tiem automatizēti, izmantojot API, varēs piekļūt publiskās veselības organizācijas. Tāpat abas kompānijas kopā strādās pie tā, lai atvieglotu Android un iOS darbināto ierīču saziņu.

    Reklāma

    Apple un Google plāno izmantot Bluetooth bezvadu tehnoloģiju, lai blakus esošas ierīces nosūtītu viena otrai šifrētus ierīču identifikatorus pēc kuriem pēc tam var analizēt, kuru ierīču (un to lietotāju) tuvumā ir būts. Pēc tam, ja kāds lietotājs noskaidro, ka ir inficēts, tas var par šo faktu painformēt cilvēkus, kuriem tuvumā ir bijis pēdējā laikā. Jāpiezīmē, ka lietotājiem pašiem būs jāapstiprina dalība šajā izsekošanas sistēmā. Zemāk var aplūkot shēmu, kas attēlo provizorisko šādas sistēmas darbību.

    Jau tagad ir skaidrs, ka ar COVID-19 un slimības radītajām sekām mums būs jāsadzīvo vēl gadiem, tāpēc šim tehnoloģiju kompāniju kopdarbam ir lielāka nozīme. Bez papildus lietotņu uzstādīšanas, cilvēki varēs būt informēti par saskarsmi ar inficētiem cilvēkiem un šai informācijai piekļūs arī veselības jomas atbildīgās institūcijas.

    Mūsdienās ir tikai normāli neuzticēties lielajiem tehnoloģiju uzņēmumiem, kas gadiem ir pievīluši uzticību vācot milzīgus datu daudzumus par savu klientu darbībām un regulāri tos tirgojot vai pazaudējot. Tāpēc gan Apple, gan Google būs pamatīgi jāskaidro, kā tieši šīs tehnoloģijas darbosies, kas un kad piekļūs datiem un vai šo risinājumu nevarēs savā labā izmantot ļaundari. Pagaidām abi uzņēmumi norāda, ka netiek izmantota ierīču atrašanās vietas informācija, bet tikai informācija par to kādas ierīces atrodas blakus. Ierīču identifikatori tiks automātiski mainīti ik pēc 15 minūtēm un tie nesatur nekādu personību identificējošu informāciju. Plus, šī informācija glabājas lokāli uz gala ierīcēm un tiek nosūtīta prom tikai tad, ja lietotājs apstiprina dalīšanos ar šo informāciju.

    Bet no otras puses, cik bieži mēs aizdomājamies par savu privātumu, kad ar platu smaidu sejā sociālajos tīklos publicējam kaķēnu bildes? Tāpēc viss ir relatīvi un varbūt šī pandēmija ir tas gadījums, kad varam savu vēlmi pēc privātuma sarullēt un iebāzt sev vietā, kur nekad neiespīd Saule.

    Apple un Google sola informēt par risinājuma izstrādes gaitu un padarīt to maksimāli caurspīdīgu, lai speciālisti var to analizēt. Pagaidām varam izlasīt Apple un Google informatīvos rakstus par sadarbības uzsākšanu cīņā pret COVID-19.

    Arī Latvijā jau ir uzsākts darbs pie šādas izsekošanas lietotnes izstrādes un projektu kūrē Rīgā bāzētā NATO stratēģiskās komunikācijas izcilības centra “Stratcom” speciālisti. Vairāki citi uzņēmumi (Mobilly, LMT) strādā pie alternatīva risinājuma, kas balstās uz Eiropas iniciatīvu, kurai ideja radusies sekojot Singapūras piemēram.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    cvd
    11.04.2020 07:41

    Dīvains virsraksts….vīrusu viņi izsekot nevar, telefons nav medicīniska ierīce. Tie paši lietotāji vien ir, kam varbūt ir un varbūt nav vīruss.

    Ligita Virka
    11.04.2020 15:04

    Nuja, – kam vēl nav – tam caur 5G plāno iedot covid-19 – sātanisti !

    digitalk
    11.04.2020 16:19
    Reply to  Ligita Virka

    tas būtu smieklīgi, ja ar daļu ļaužu nebūtu tik bēdīgi :))

    cvd19
    11.04.2020 18:59
    Reply to  Ligita Virka

    Un zini – tiek plānots arī 6G kas uzlasīs visus tos, kas no kovīda paslēpsies pagrabos, tā kā nemaz neceri izsprukt sveikā bez vīrusa, čipa vai kas nu tev īsti mālējas hi hi hi

    Reklāma