Web Analytics
More
    Reklāma

    Facebook palīdz paredzēt koronavīrusa izplatību ASV

    Jaunākie raksti

    Sociālā tīkla Facebook kustība Data for Good, kas noteikti kalpo par veiksmīgu tēla spodrinātāju pēc daudziem lietotāju datu izpaušanas gadījumiem, anonīmi ievāc datus no Facebook lietotnēm, lai tālāk tos nodotu zinātniekiem un ļautu efektīvāk pētīt COVID-19 vīrusa izplatību ASV.

    Facebook zinātniekiem jau ir nodevis datus par cilvēku lokalizāciju, kura iegūtu caur mobilo telefonu lietotājiem, kuri atļāvuši tai pieslēgties GPS datiem. Kā uzsver Facebook, tad visa šī informācija tālāk tiek nodota šifrētā veidā ar anonīmiem identifikācijas numuriem, līdz ar to zinātnieki saņem tikai skaitļus bez noteiktas personu informācijas. Tādējādi veidojas koronavīrusa izplatības karte ASV.

    Reklāma

    Šīe visi dati ir veidota tā, lai ļautu pēc iespējas ātrāk un efektīvāk analizēt vīrusa izplatību Amerikā, pat pirms veselības dienesti ir spējuši veikt savus spriedumus. Kā arī tie ļauj noteikt, kurās daļās cilvēki atveseļojas. Pati nesenākā informācija ļauj noteikt kā cilvēki no dažādiem apgabaliem nonāk kontaktā, cik daudz cilvēku paliek mājās, kā arī kontakta iespējamības indeksu. Šādi dati ļauj analizēt cik efektīva ir sociālā distancēšanās. Papildus tam, Facebook savā lapā pie News Feed izlicis paziņojumu amerikāņiem, kurā iespējams anonīmi dalīties ar saviem simptomiem, kas vēl precīzāk ļaus veikt analīzi un vismaz informatīvā ziņā identificēt saslimušos.

    Kā norāda atbildīgo veselības iestāžu pārstāvji, tad šis ir labais piemērs, kā sociālie tīkli var dalīties ar sev pieejamo informāciju, saglabājot maksimālu privātumu, jo uz spēles šoreiz ir likta cilvēku veselība.

    Ikvienam zinātniekam ir iespējams pieteikties dažādām datu kopām, kuras Facebook ir spējīgs ievākt. Jau šobrīd ir pieejamas vīrusa izplatības kartes arī par citām valstīm kā Spānija un Itālija.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma