Web Analytics
More
    Reklāma

    GoPro MAX 360 grādu kameras apskats

    Jaunākie raksti

    Pirms diviem gadiem GoPro izlaida savu pirmo 360 grādu kameru ar nosaukumu Fusion. Tā atnesa vairākas inovācijas šajā produktu segmentā, piemēram, OverCapture funkciju, taču tai bija vairāki vienkāršam lietotājiem nedraudzīgi mīnusi – smagnēji faili un sarežģīta apstrāde. 2019. gada rudenī GoPro izlaida jaunu šīs kameras versiju – GoPro MAX. Laiks papētīt ar ko tā atšķiras no Fusion un citām GoPro kamerām.

    Divas kameras vienā

    Būtiskākā atšķirība starp Fusion un MAX ir tās funkcionalitātē. Fusion bija samērā šaura pielietojama 360 grādu kamera (faktiski Fusion gribētos dēvēt par divām kopā salīmētām GoPro kamerām, Fusion pat nācās ievietot divas microSD atmiņas kartes), bet MAX ir kā hibrīds starp tradicionālajiem HERO modeļiem un 3D filmēšanu. Lai labāk saprastu uz ko spējīga šī kamera, apskatīsim atsevišķi katru no režīmiem.

    Reklāma

    HERO režīms

    Šajā režīmā kamera izmanto tikai vienu no abiem objektīviem, tādējādi imitējot visiem zināmo GoPro klasisko HERO modeli, no kurienes arī šis nosaukums. Man patīk, ka pats vari izvēlēties, kuru tieši kameru GoPro MAX izmantos parastajā vienas kameras HERO režīmā.

    Pārslēgšanās no 360 režīma uz HERO režīmu ir pavisam vienkārša – ar vienu pogu ekrānā. Arī filmēšanas process elementārs – izdomā ar kuru objektīvu filmēt un aiziet. Krāsainais un skārienjutīgais ekrāns palīdz iekadrēt un arī apskatīt nofilmēto materiālu. Ja izmantojat objektīvu, kas ir ekrāna pusē, tad kamera būs lieliski piemērota arī vlogošanai un ļaus filmēt pašam sevi.

    HERO režīma lielākā priekšrocība ir augstā stabilizācijas pakāpe, kuru GoPro dēvē par MAX HyperSmooth. Tā ir digitālā stabilizācija un tāpat kā HERO8 un HERO7 Black kamerām balstās uz algoritma spēju prognozēt kameras kustības un kompensēt tās uz nedaudz nogrieztu kadra malu rēķina. Ja HERO8 kameras gadījumā iespējas apgraizīt kadru ir ierobežotas, tad MAX gadījumā tās ir teorētiski dēvējamas par bezgalīgām. Rezultāts ir neticami gluda stabilizācija.

    Vēl viena interesanta funkcija ir horizonta līmeņošana (Horizon levelling). HERO8 Black kamerai šī funkcija pieejama tikai GoPro lietotnē, bet MAX horizonta līmeņošana notiek automātiski. Līdzīgi kā tas bija stabilizācijas gadījumā, sfēriskie objektīvi ļauj horizontu saglabāt nemainīgu līdz absurdam līmenim:

    Vai HERO režīms nozīmē to, ka MAX izkonkurē citas GoPro kameras, piemēram, jauno HERO8 Black? Atbildē atkarīgā no tā, cik prasīgs ir lietotājs attiecībā uz video izšķirtspēju. HERO režīmā MAX kameras maksimālā izšķirtspēja ir 1080p jeb FullHD ar 60 kadriem sekundē (pieejams arī 1440p ar 60 kadriem sekundē, bet tas ir ar 4:3 malu attiecību). Sociālajiem tīkliem ar šo pilnībā pietiek, taču, ja ir nepieciešamība pēc 2.7K vai 4K izšķirtspējas vai arī slow-motion kadriem, tad nāksies vien domāt par HERO7 vai HERO8 Black kamerām.

    360 grādu režīms

    “Filmē visu, izgriez labāko pēc tam” – tā varētu raksturot GoPro filozofiju attiecībā uz 360 grādu saturu. Respektīvi – filmējot 360 grādu režīmā, lietotājam nav jāuztraucas un jādomā – kurā virzienā vērst kameru – abi objektīvi nofilmēs pilnīgi visu apkārt notiekošo. Pēc tam pēcapstrādes procesā vai nu mobilajā lietotnē vai datorā lietotājs pats izvēlas divu dimensiju (plakanu) kadrējumu. Par pašu pēcapstrādes procesu pastāstīsim šī raksta beigās.

    Cītīgākie 360 satura pētītāji būs jau pazīstami ar neredzamā pašiņmieta jeb invisible selfie stick efektu šī veida kamerām – ja ierīce piestiprināta virs taisna un šaura stiprinājuma, tad algoritmi to automātiski izdzēš laukā, radot iespaidu, ka filmēts no drona:

    [Video: Toms Īvāns, Aerodium.lv]

    [Video: Justīne Zonne, Austrija]

    Jo garāks kāts izmantots, jo interesantākus kadrus iespējams iegūt. Šeit piemērs no kāda satura veidotāja ASV, kurš izmanto 5 metrus garu karbona kātu, radot iespaidu it kā video būtu filmēts ar FPV dronu. Bet šeit – tepat Latvijas mežu takās ar 3 metru garu, īpaši pielāgotu makšķerkātu filmēts video.

    https://www.instagram.com/p/B8zQGk7Ftnk/

    Vēl ļoti interesanta un jauna funkcija šai kamerai ir 360 TimeWarp. Jēdziens TimeWarp parādījās līdz ar HERO7 Black kameru un principā tas ir “Time-Lapse + kustība” – kameras algoritms nolīmeņo un nostabilizē katru atsevišķo kadru, veidojot paātrinātu un stabilu ceļojumu laikā. Ja HERO7 un HERO8 Black kameras paātrināja un vērpa laiku, tad MAX paātrina un savērpj arī telpu. Respektīvi – pēcapstrādē lietotājs netiek ierobežots uz vienu kadrējumu, bet var grozīt un stiept nofilmēto pēc patikas. Lūk, piemēri:

    [Video: Ziemassvētku tirdziņš Prāgā. MAX TimeWarp, montēts ar GoPro App]

    [Video: TEDxRiga konference Latvijas Nacionālajā Bibliotēkā. MAX TimeWarp, montēts ar GoPro App]

    [Video: MAX TimeWarp, montēts ar GoPro App]

    [Video: pastaiga Rīgā pa Matīsa ielu, montēts ar GoPro App]

    Fotografēšana ar MAX

    Bildēm, tāpat kā video, interesantākās nianses un iespējas pieejamas tikai pēcapstrādē. Jebšu – uztaisām 360 grādu bildi un pēcāk ar OverCapture funkciju grozām un lokām to kā sirds kāro. Arī šeit spēkā ir automātiskā selfie stick jeb pašiņmieta izdzēšana, kas feini noder pie grupas bilžu uzņemšanas.

    MAX aprīkots arī ar panorāmas foto funkciju un sauc to par PowerPano. Panorāmas foto jau labu laiku ir pieejama viedtālruņiem – lietotājam lēnām jākustina telefons un, ja notrīc roka vai objekts izkustas, process jāsāk no jauna. Ar MAX kameru šādas problēmas nav – pateicoties diviem objektīviem 270° panorāmas bilde tiek uzņemta ar vienu pogas nospiešanu un uzreiz. Līdz ar to process ir ātrāks un iespējams bildē iekļaut arī kustībā esošus objektus, kas ir milzīgs bonuss.

    Pie fotografēšanas, tāpat kā pie filmēšanas, ir svarīgi, lai objektīvu tuvumā neatrastos kāds objekts, kas traucētu kamerai salīmēt materiālu, radot redzamas šuves un kropļojumus. Tāpēc pie fotografēšanas ieteicams vai nu izmantot GoPro lietotni, balss vadību vai arī taimeri, kuru var uzstādīt uz 3 vai 10 sekunžu gariem intervāliem.

    Kā izveidot MAX video?

    Atšķirībā no Fusion kameras, kurai bija nepieciešamas divas microSD kartes (pa viena katrai no objektīviem), MAX kamera iztiek ar vienu. Iemesls – materiāla salīmēšana (stiching) notiek jau kameras procesorā. Tā kā kvalitatīvi salīmēt abu objektīvu safilmēto materiālu ir tehnoloģiski prasīgs process, tad fakts, ka kamera spēj to paveikt pati, noņem slogu tālākajā apstrādes procesā.

    Darbību, kad no 360º video tiek izveidots 2D kadrs, sauc par ReFraming. To iespējams veikt gan GoPro lietotne, gan datorā. Jāatzīst, ka telefonā process ir daudz vienkāršāks, jo iespējams izmantot viedtālruņa žiroskopa sniegtās opcijas. Bet tāpat būs visai ilgi jāpiešaujas pie lietotnes izmantošanas.

    Vispirms video jālejupielādē viedtālrunī (lietotnē). Tālāk nepieciešams secīgi izvēlēties kadrus, kurus vēlamies redzēt jeb iestatīt keyframes. Pēc tam izvēlamies, cik dinamiskas pārejas vēlamies starp šiem kadriem. Nogriežam nevajadzīgo un eksportējam rezultātu. Patīkami, ka GoPro lietotne pati parādā ļoti izsmeļošu, bet ne garu pamācību. Turpat GoPro lietotnē varam pievienot filtrus, mūziku un citas iespējas:

    Tā kā 360º režīmā kamera filmē pilnīgi visu, tad pēcapstrādes procesā tas paver iespējas izvēlēties dažādus formātus. Respektīvi – no viena materiāla varam izveidot gan 16:9 attiecības video, kas piemērots YouTube, 1:1 formātu, kas derēs Instagram un vertikālo 9:16 video, kas ideāli atbilst Instagram Stories vai TikTok saturam. Tas paver plašākas iespējas satura veidošanā, jo lietotājam pirms filmēšanas nav jālauza galva par to, kur tiks publicēts video un attiecīgi jāizvēlas piemēroti iestatījumi. Ar MAX viens izejmateriāls derēs visam.

    [Video: RedBull Nūju karaļi 2020. gadā. Kamera montēta uz tiesneša ķiveres]

    [Video: Ziemassvētku tirdziņš Prāgā. Montēts ar GoPro App lietotni]

    [Video: kamaniņu braucējs Kristers Aparjods Altenbergas trasē Vācijā]

    Darba process Mac lietotnē ir praktiski tāds pats kā mobilajā GoPro lietotnē, taču ļaus eksportēt video augstākā kvalitātē. Diemžēl Windows lietotājiem šāda programma vēl netiek piedāvātā, tāpēc ReFrame izmantošanai būs nepieciešams:

    • vispirms ar MAX Exporter programmu sagatavot video tālākai apstrādei;
    • instalēt spraudni Adobe Premiere Pro programmai, kas ļaus veikt detalizētu tālākapstrādi.

    Šāda veida apstrāde ļaus izveidot daudz augstākas kvalitātes video, taču būs arī laikietilpīgāka par procesu mobilajā lietotnē. Šeit detalizēta darba gaitas instrukcija. Adobe Premiere nav bezmaksas programmatūra, tāpēc pagaidām izskatās, ka daudzi Windows datoru lietotāji piespiedu kārtā izmantos tikai GoPro lietotni viedierīcē.

    Man ir jāatzīst, ka par GoPro MAX radās divējādas sajūtas. No vienas puses ikdienas video niekus vari padarīt super interesantus, jo tev ir 360 grādu video, ko vari grozīt pēc savām iegribām, iegūstot apbrīnojamus plakanus video. Faktiski gribētos GoPro MAX dēvēt par praktiskāku kameru, ja to salīdzina ar HERO sēriju. HERO8 ar saviem jaunajiem aksesuāriem blogošanai ir nedaudz cits stāsts, bet kopumā tāpat radās ļoti pozitīvs iespaids par GoPro MAX, jo vairs nav māžošanās ar divām atmiņas kartēm un citām problēmām.

    No otras puses – video apstrāde datorā ir šausmīgi piņķerīga, nākas noskatīties vairākus apmācību video, lai kaut nedaudz spētu izmantot GoPro MAX sniegtās iespējas. Tāpat jāatceras, ka GoPro MAX video apstrādei Windows operētājsistēmā būs nepieciešams īrēt gana dārgu programmatūru (nedaudz virs 24 eiro mēnesī), kamēr macOS lietotājiem ir jau gatava bezmaksas programma.

    Tehniskā specifikācija

    GoPro MAX kamera dizainiski veidota gana līdzīgi citiem GoPro modeļiem, jāņem gan vērā, ka GoPro MAX ir jūtami lielāka un smagāka kamera. Tā ir ūdensizturīga līdz 5 metru dziļumam. Idejiski nekas nav mainīts kameras darbināšanā – GoPro MAX izmanto divas pogas (ieslēgšanas un ieraksta uzsākšanas), kā arī skārienekrānu.

    Salīdzinājumam – HERO8 Black ir 66.3 x 48.6 x 28.4 mm liels un sver 126g, kamēr GoPro MAX ir 64 x 69 x 25 mm un sver 154 gramus. Stiprināšanai pie ķiveres noteikti HERO sērijas kameras būs ērtākas, jāņem arī vērā, ka GoPro MAX kamera ir augstāka, tātad tā arī vairāk “lauzīs” tavu kaklu.

    GoPro MAX kameras korpuss ir klāts ar gumiju un salīdzinoši robusts, taču jāatceras, ka izliektās priekšējās lēcas nav pārklātas ar aizsargstikliem. Līdz ar to, ja kamera netiek izmantota, objektīviem vienmēr vajadzētu uzlikt komplektā iekļautās gumijas vāciņus, lai tās nejauši nesaskrāpētu. Ja GoPro MAX tiek izmantota kādā aktīvākā nodarbē, kur riskējat to nomest vai trāpīt ar lidojošu akmeni, tad noteikti jāuzliek iekļautie caurspīdīgie aizsargstikliņi. Tie var nedaudz ietekmēt attēla kvalitāti, taču labāk tā, nekā sabojāt objektīva priekšējo lēcu.

    GoPro MAX neizmanto atsevišķu kameras ietvaru, lai piestiprinātu klāt aksesuārus, pašiņu mietu un citus turētājus. Kamera apakšdaļā ir atvāžamas austiņas, tās arī izmantojamas kameras piestiprināšanai.

    Kamerai ir tikai viens atverams vāciņš, zem tā ir vieta akumulatoram, microSD atmiņas kartei un arī USB Type-C uzlādes pieslēgvietai.

    Ja runājam par skaņu, tad šeit MAX ir soli priekšā gan Fusion, gan HERO7 un pat HERO8 Black kamerām. Kamera aprīkota ar 6 mikrofoniem, kuri izvietoti atšķirīgos augstumos un dažādās kameras pusēs, tādējādi nodrošinot sfērisku skaņu. Lielais mikrofonu skaits ļauj arī algoritmam atfiltrēt fona trokšņus, piemēram, vēja šņākoņu, padarot audio celiņu dzidrāku.

    1.7 collu skārienjutīgais ekrāns ne tikai ļauj priekšstatīt kadrējumu, bet arī ērti mainīt režīmus un iestatījumus. Profesionālā līmeņa lietotāji varēs ieprogrammēt dažādus filmēšanas vai fotografēšanas iestatījumus (Capture Presets), lai tie vienmēr būtu ātri pieejami. Uz ekrāna iespējams izvietot arī pielāgotus īsceļus. Piemēram, ja filmētājam regulāri nepieciešams pāriet no liela kadru skaitu uz mazu un atpakaļ, viņš uz ekrāna var novietot gliemeža ikonu, kas ļaus ar vienu pieskārienu dubultot kadru skaitu sekundē.

    Arī GoPro MAX ekrāns šķiet mazāk pasargāts, ja to salīdzina ar HERO sērijas ekstrēmo sportu kamerām. Iespējams, tā tikai šķiet, jo GoPro MAX ekrāns ir lielāks, tas arī netiek paslēpts kameras ietvarā.

    MAX, tāpat kā HERO8 Black, ir LiveStream funkcija. Tā pieejama HERO režīmā ar 1080p izšķirtspēju. Lai palaistu tiešraidi, būs nepieciešams viedtālrunis un stabils interneta savienojums – mājas Wi-Fi tīkls vai viedtālrunī izveidots piekļuves punkts.

    Ko atradīsi MAX iepakojumā?

    Starta komplektā bez kameras ietilpst arī maināms akumulators, uzlādes vads (USB – USB Type-C), izliektām virsmām paredzēts līmējamais stiprinājums, auduma maciņš drošai kameras pārvietošanai, divi vāciņi abu objektīvu aizsargāšanai un 2 caurspīdīgi stikliņi ekstrēmu aktivitāšu laikā. Protams, arī savienojums, kurš ļauj savienoties ar jebkuru stiprinājumu no GoPro produktu ekosistēmas:

    GoPro MAX cena ir 530 eiro, komplektā tiek dota arī nepieciešamajiem ieraksta ātrumiem atbilstoša 64 GB microSD atmiņas karte. Ar šo apjomu pietiek aptuveni vienai stundai 360 grādu video ierakstam vai aptuveni stundai un 30 minūtēm 1080p plakanā video ierakstam.

    Patika

    • Gan 360º, gan HERO funkcionalitāte
    • Ļoti augsta stabilizācija HERO režīmā
    • Uzlabota videofailu kompresija
    • Ūdensizturība bez papildu aksesuāriem

    Ne tik ļoti patika

    • Sarežģīta apstrāde datorā PC lietotājiem
    • 1080p (16:9) vai 1440p (4:3) kā augstākā izšķirtspēja HERO režīmā
    • Jābūt uzmanīgam ar objektīviem, tos var ātri saskrāpēt
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Edgars Rozentals
    01.04.2020 17:44

    Kāds ir 3 d aparata pielietojums neskaitot ja gribi tēlot dronu kurā tev nav ?

    Reklāma