Web Analytics
More
    Reklāma

    GoPro Fusion 360 grādu kameras apskats

    Jaunākie raksti

    GoPro ir uzņēmums, kas radījis sporta kameru tirgu un tās HERO kameru modeļi ir zināmi teju ikvienam foto un video entuziastam. Taču GoPro Fusion kamera gan pēc formas, gan satura ir kaut kas pilnīgi atšķirīgs – pirmais uzņēmuma mēģinājums iekosties sfēriskā satura veidošanas pīrāgā.

    Pāris dienas sēdēju un skatījos uz GoPro Fusion, lai vispār aptvertu, ar ko man īsti ir šoreiz darīšana. Ja man atļautu izteikties brutāli, tad gribētos GoPro Fusion dēvēt par divām kopā salīmētām GoPro aktīvo sportu veidu kamerām. Šo salīdzinājumu būs grūti noliegt, jo GoPro Fusion ir divi objektīvi un arī divas microSD atmiņas kartes, turklāt abas atmiņas kartes ir obligātas, pretējā gadījumā GoPro Fusion nespēj veikt 360 grādu video ierakstu. Ieteicams, lai tās būtu identiskas gan pēc ātruma, gan ražotāja, gan ietilpības.

    Reklāma

    GoPro Fusion tīkotājiem uzreiz vēlētos norādīt, ka šī aktīvo sporta veidu kamera nav parasta, tā prasa rūpīgu apiešanos, lai nesaskrambātu no korpusa izvirzītos objektīvus, kā arī nāksies piedomāt pie viedtālruņa izvēles, jo GoPro Fusion atbalstīto viedtālruņu modeļu klāsts nebūt nav plašs, tas arī ir visai specifisks.

    GoPro Fusion spēj sadarboties ar visai plašu Apple iOS viedierīču klāstu, bet jaunākos iPhone modeļus GoPro Fusion šobrīd jau atbalsta, kaut arī tas nav norādīts oficiālajā atbalsta lapā. Ar Android ir vēl skarbāk, atbalsts ir vien pāris aktuāliem (pie mobilo sakaru operatoriem šobrīd pārdotiem) Android modeļiem. Diemžēl pie mums oficiāli nav un nekad nav bijusi iegādājama aptuveni puse no GoPro Fusion atbalstītajām Android ierīcēm. Protams, pastāv iespēja izmantot GoPro Fusion bez viedtālruņa, bet tad zaudējam skatu meklētāju. Jebkurā gadījumā nopietna 360 grādu video apstrāde pieejama datorā, kaut arī GoPro Fusion spēj visai labi sadarboties ar OverCapture lietotni.

    Tehniskā specifikācija

    • Objektīvi: divi f/2.0
    • Video izšķirtspēja: 360 grādu 5.2K ar 30 fps vai 3K ar 60 fps
    • Foto izšķirtspēja: 18 megapikseļi, JPEG
    • Stabilizācija: elektroniska 6-asu
    • Ūdens noturība: 5 metri
    • Atmiņa: 2x microSD līdz 128 GB
    • Savienojumi: Wi-Fi + Bluetooth, USB Type-C
    • Akumulators: līdz 1h 30 min
    • Skaņa: 360 grādu Spherical Audio
    • Sensori: GPS un akselerometrs
    • Papildus: balss vadība
    • Izmēri un svars: 74 x 75 x 40 mm, ap 220 g
    • Cena: ap 630 eiro

    Izskats un uzbūve

    GoPro Fusion pavisam noteikti ir tā saucamā action kamera, tur GoPro filozofijā nekas būtiski nav mainījies. GoPro Fusion sedz gumijots, neslīdošs materiāls, ierīce ir arī ūdensdroša. Būs grūti noliegt, ka GoPro Fusion ir visai smaga aktīvo sporta veidu kamera, ar saviem 220 gramiem kameras svars ir zem slēpošanas vai snovborda ķiveres svara, bet augstvērtīgas velosipēdu ķiveres būs atrodamas līdzvērtīgā svarā. Jāņem arī vērā, ka izbīdītie objektīvi padara GoPro Fusion visai trauslu.

    Fusion kamerai ir nevis viena, bet gan divas izliektas lēcas. Katra no tām izvietota savā kameras pusē un tver ainu 180 grādu leņķī. Saliekot informāciju no abām lēcām kopā, iegūstam sfērisku 360 grādu ainu – vai tas būtu foto vai video. Izklausās vienkārši, bet tas ir ļoti sarežģīts uzdevums programmatūrai – savienot divas bildes tā, lai šuvuma līnija pēc iespējas nebūtu redzama. GoPro Fusion to atrisina ar pavisam vienkāršu triku – lēcas savstarpēji ir nobīdītas – viena atrodas augstāk, otra zemāk. Tādējādi katra notver savu daļu no salaiduma vietas un algoritms var izveidot teju nepārtrauktu attēlu.

    Kamerai ir tikai divas pogas (ieslēgšana/ izslēgšana un filmēšanas uzsākšana/ apturēšana) un neliels, melnbalts ekrāniņš. Faktiski ar šo pietiek, lai uzfilmētu visu nepieciešamo, bet mēs esam izlaidušies, noteikti jāieskatās saderīgo viedtālruņu klāstā, lai atrastu ierīci, kas tēlos skatu meklētāju.

    Labā ziņa ir tā, ka GoPro Fusion klāt piepērkama Smart Remote ierīce, kas gan nespēj darboties kā skatu meklētājs, toties piedāvā uzsākt filmēšanu no aptuveni 180 metru attāluma, lai tu pats nebūtu kadrā.

    Mani drusku bažīgu dara GoPro Fusion vāciņi, kas nosedz USB Type-C pieslēgvietu, kā arī microSD kartes un akumulatoru. Tie ilgākā laika posmā varētu kļūt par vājo vietu, vāciņu atvēršanai nākas pielikt palielu spēku, bet eņģītes kādā mirklī var neizturēt.

    GoPro Fusion komplektā ietilpst:

    • GoPro Fusion kamera
    • Fusion Grip
    • Fusion akumulators
    • Fusion stiprinājuma savienojums
    • Izliekts Fusion līmējamais stiprinājums
    • Plakans Fusion līmējamais stiprinājums
    • USB Type-C vads
    • Fusion Case maciņš

    Pāris vārdi par līdzi iedoto aprīkojumu. GoPro Fusion cena nav zema, bet par to mēs iegūstam komplektā ierastos pašlīmējošos stiprinājumus, kā arī Fusion Case maciņu un pat Fusion Grip trejkāji/ statīvu/ pašiņu biguli (selfie stick) vienā personā. Nopietnāki džentlmeņi noteikti vēlētos šāda veida kamerā tomēr redzēt standarta statīva skrūves vietu, bet GoPro ar šo nekad nav aizrāvies.

    360 grādu video

    GoPro Fusion un vispār GoPro kameras pamatā izmantojamas video filmēšanai, pārējās visas iespējas ir klāt pievienoti patīkami nieciņi, un tas ir ļoti jūtams GoPro Fusion gadījumā. 360 grādu fotogrāfija nav nekas jauns, ar iebūvētu programmatūru 360 grādu foto spēja uzņemt pat Google Nexus 4 viedtālrunis Android 4.2 laikos (ap 2013. gadu, ja atmiņa mani neviļ). Bet ar 360 grādu video nav viss tik vienkārši.

    360 grādu video parastam cilvēkam bija gana plaši pieejami kopš Samsung Gear 360 laikiem, kaut arī ļoti reti kurš spēja no Gear 360 izvilināt sakarīgus video. Tobrīd arī bija problēmas ar 360 grādu video ielādi tiešsaistē. Pat šobrīd YouTube ņem pretī 360 grādu video līdz 90 sekundēm, Facebook – līdz 30 sekundēm. YouTube vēl arvien visai jūtami nosēdina 360 grādu video kvalitāti – datora ekrānā jau gatavs 360 grādu video materiāls izskatīsies būtiski labāk par YouTube ielādēto.

    GoPro Fusion video kvalitāte noteikti ir vistuvākā trakajām 360 grādu video ierīcēm, kas tiek būvētas no vairākām GoPro vai citu ražotāju kamerām. GoPro Fusion piedāvā 5K izšķirtspēju, kas ir gandrīz pietiekami, lai attēla kvalitāte tuvotos plakanam 1080p izšķirtspējas video.

    GoPro Fusion jāuzteic par kameras spēju sasiet kopā abu kameru uzņemtos video tā, lai nebūtu redzama salaiduma vieta. 360 grādu attēls būs gandrīz ideāli kopā salaists, vien ļoti tuvu esošiem objektiem (tuvāk par aptuveni 10 cm) varēs redzēt attēlu salaiduma vietas. GoPro Fusion ar katru programmatūras atjauninājumu saņem arvien labāku video kopā sasaistīšanu, bet vislabāk veiksies, ja video materiālu apstrādāsi datorā. Filmējot var redzēt viedtālruņa ekrānā, ka salaiduma vieta nav īsti laba, bet datora programmatūra to spēj sakopt.

    GoPro Fusion kamera saņēmusi ne sliktāku attēla stabilizāciju par citām modernajām GoPro kamerām, stabilizācija tiek aprēķināta datorā video samontēšanas laikā.

    OverCapture ir viens no foršākajiem GoPro Fusion trikiem, kas spēj pārvērst 360 grādu video atpakaļ plakanā video, vienlaikus piešķirto vārdos grūti aprakstāmu efektu. Ar Fusion kameru lietotājs var nofilmēt pilnīgi visu, kas notiek tam apkārt un nebaidīties, ka kaut ko palaidīs garām. Pēc tam pēcapstrādē, izmantojot GoPro mobilo aplikāciju, lietotājs pats izvēlas klasisku divu dimensiju kadru un izvelk esences veidā pašu svarīgāko.

    Par OverCapture iespējām labāk vēstīs šis video:

    OverCapture izveides laikā būtisku lomu spēlē 5K izšķirtspēja un video stabilizācija. Citas 360 grādu kameras spēj veidot līdzīgus efektus, bet tie būs zemākā kvalitātē un ar niecīgu vai nekādu attēla stabilizāciju, ja vien netiek izmantota kāda ārējā stabilizācijas ierīce.

    Te norādīšu, ka iespaidīgākie OverCapture paraugi nāk ārā no Adobe Premiere Pro lietotnes, kurai pieejams bezmaksas spraudnis. Tāpat lietotājam nāksies piešauties pie OverCapture izveides, lai iegūtu tiešām iespaidīgus kadrus.

    OverCapture funkcijā tad arī ir lielākais Fusion spēks. Varētu teikt, ka vienas kameras vietā Fusion kombinē 2 vai pat 3 kameras. Piemēram, ja motobraucējs sacensībās vēlas būt drošs, ka neko nepalaidīs garām, viņam būtu jāizmanto divas sporta kameras – viena uz stūres, vērsta uz priekšu, bet otra zem sēdekļa, vērsta uz aizmuguri. Bet tagad atliek vien uzlikt Fusion virs ķiveres un kombinācijā ar OverCapture problēma būs atrisināta. Zemāk piemērs šādi veidotam saturam – Leldes Māliņas nobrauciens Siguldas trasē “Ice on Fire” sacensību ietvaros:

    GoPro Fusion visai veiksmīgi tiek galā arī ar 360 grādu video atbilstošu telpisku (angliski to dēvē par ambisonic) skaņu. GoPro Fusion iebūvēti vairāki mikrofoni, kas spēj veidot ticamus skaņas efektus. Bieži lasīts, ka citas 360 grādu kameras ar skaņu ļoti halturē, nākas izmantot ārējos mikrofonus. Arī skaņas efekti ir pielāgojami tikai datora lietotnē. Facebook un YouTube prot apieties ar ambisonic skaņu.

    Kamera nodrošina arī 360 grādu tā saukto time-lapse video uzņemšanu.

    360 grādu fotogrāfijas

    Lai arī ierasts, ka GoPro ir pamatā videokameras ar iespēju uzņemt dažas knapi viduvējas fotogrāfijas, tomēr GoPro Fusion ar 360 grādu foto galā tiek visai veiksmīgi. GoPro Fusion vājā vieta fotogrāfijās ir zemā izšķirtspēja (kad GoPro Fusion salīdzina ar konkurentiem), bet tai ļoti labi veicās ar objektīvu kvalitāti. Viedtālrunī šādas nianses neredzēsi, bet datora ekrānā ar augstāku izšķirtspēju varēs manīt, ka 18 megapikseļu izšķīdināšana 360 grādos dod visai manāmu (nevēlamu) efektu.

    Nopietnākiem 360 grādu foto GoPro Fusion nebūs ideāls risinājums, kamerai nav iespējas uzlikt kaut 10 sekunžu atlikto fotogrāfijas uzņemšanu, lai tu pats spētu aizmukt no kadra vai kaut vai aizvākt pirkstu prom no slēdža pogas. Te talkā varētu nākt jau iepriekš minētā tālvadības pults. Te atkal pierādās, ka GoPro Fusion pamatā ir videokamera.

    Lietotne

    Jau pašā sākumā atļāvos pastāstīt par savu ne pārāk pozitīvo pieredzi ar GoPro Fusion savienošanu ar viedierīcēm. Ja tavs viedtālrunis nav atbalstīto sarakstā, kamera vienkārši nepieslēgsies pie viedtālruņa. 360 grādu video un augstā izšķirtspēja nozīmē visai lielu slodzi viedtālrunim un datu pārraide uz to. Nevarētu teikt, ka savienojums ir ideāli uzticams. Viedtālrunī iespējams iegūt tikai 4K video izšķirtspēju, nevis pilnu 5.2K.

    Faktiski GoPro lietotne noder ne tikai kā skatu meklētājs un iespēja startēt video uzņemšanu. Diemžēl ar viedtālruni nevarēsi atkāpties no GoPro Fusion kameras tālāk par dažiem soļiem, lai uzņemtu video vai fotogrāfiju bez tevis kadrā, jo lietotne atslēdzas no kameras. Šādām vajadzībām nāksies izvēlēties 100 eiro maksājošo Smart Remote. Viedtālrunis, atšķirībā no datora, ir aprīkots ar žiroskopu – tas padara OverCapture izmantošanu daudz vieglāku, jo attēla pozicionēšanai tikai jākustina viedtālrunis, nevis jāvelk līnijas datora ekrānā.

    GoPro Fusion Studio datora lietotne veiksmīgi atrisinās daudzas viedtālruņu nespējas saprasties ar 360 grādu video. Atliek vien pievienot GoPro Fusion pie datora ar USB vadu, lai Fusion Studio datora lietotne atrastu visus video. Datora lietotne salīmēs kopā jau gatavu 360 grādu video gandrīz bez tavas iejaukšanās. Fusion Studio datora lietotne uzreiz arī ļauj ielādēt gatavo materiālu YouTube.

    Jārēķinās, ka H.264 kodeka izvēles gadījumā maksimālā video izšķirtspēja būs 4K, arī Prores var radīt bažas Windows lietotājiem, jo tas ir paredzēts Apple lietotājiem. Faktiski pāri paliek tikai CineForm, bet jārēķinās, ka būs nepieciešams pamatīgs dators video apstrādei, jo izšķirtspēja ir liela, arī datņu izmēri ir iespaidīgi.

    Kas attiecas uz apstrādi datorā, tad te jārēķinās ar krietnu laika patēriņu. Kameras faili ir apjomīgi, līdz ar to to salīmēšana prasīs lielus datora resursus. Kameras savienošanai ar datoru var izmantot iekļauto USB-C vadu, taču ātrāks rezultāts būs tad, ja katras atmiņas kartes saturs tiks iepriekš pārnests un saglabāts datora atmiņā.

    Šeit būtiskas divas nianses:

    1. Jāsaglabā katras kartiņas materiālu savā, atsevišķā mapē;
    2. Nedrīkst izdzēst dīvainos .THM un .LR formāta failus – tie ir ļoti būtiski kadru sašūšanas procesam.

    Lai arī kuru apstrādes veidu izvēlētos, iesaku par to sākt domāt jau filmēšanas laikā un sākumā veidot īsākus, piemēram, 10 sekundes garu nobraucienu no kalna, nevis visu Siguldas velomaratonu.

    Nobeigumā

    Fusion nav pilnīgs citplanētietis GoPro produktu ekosistēmā. Cilvēkiem, kas iepriekš izmantojuši citas GoPro kameras, arī Fusion vadība nesagādās būtiskas problēmas. Kamerai nav skārienjūtīgā ekrāna – tās kontroli var veikt ar mobilo lietotni, vai ar Shutter un Mode pogām. Šāda divu pogu vadība bija arī vecākiem GoPro modeļiem, un nav sarežģīta (kad piešaujas).

    Iespējams, video montāžas jomas entuziasti man nepiekritīs, bet ar Fusion video apstrādi radās sajūta, ka tā ir izmeklēti sarežģīta, lai iegūtu vēlamo rezultātu. Vāju un viduvēju 360 grādu video iegūt nebūs pārāk lielu problēmu. Arī nepieciešamās datora jaudas ir visai dramatiskas, jo apstrāde norit 5.2K video, kas ir būtiski lielāks par jau tāpat jaudas ziņā problemātisko 4K video. Manā gadījumā ar aptuveni sešus gadus vecu i5 procesoru, 12 GB RAM un SATA SSD disku 5.2K tuvumā vispār nav ko darīt.

    Fusion, tāpat kā HERO7/6/5 Black kameras ir aprīkots ar balss vadību, kā arī GPS. Pēdējais ļauj papildināt video ar telemetrijas datiem – ātrumu, paātrinājumu, trajektoriju u.c. Pietam tagad to ērti darīt jau mobilajā lietotnē.

    Sākot ar HERO5 Black modei, GoPro kameras ir ūdensizturīgas līdz 10 metru dziļumam bez jebkādiem papildus aksesuāriem un ietvariem. Fusion turas tam līdzi ar izturību līdz 5 metru dziļumam. Šeit gan nav pamata bažām – veidot 360 grādu saturu zem ūdens ir praktiski neiespējami fizikas likumu dēļ – salaiduma vietas būs ļoti labi pamanāmas ūdens radīto gaismas atspulgu dēļ. Līdz ar to šī 5 metru ūdensizturība vairāk ir kā drošības garants sirdsmieram – ar iekārtu nekas nenotiks, pat ja gadīsies to apliet vai izlaist no rokām peldes laikā.

    Ja runājam par stabilizāciju, tad arī šeit Fusion nav par ko kaunēties HERO7 Black priekšā – algoritms spēj darīt brīnumus, un kadrs ir patiešām gluds.

    Patika

    • OverCapture iespēja
    • Visai ērta apstrāde viedtālrunī
    • Nomaināms akumulators
    • Ūdensizturība bez papildus aksesuāriem

    Nepatika

    • Laikietilpīga apstrāde datorā, nepieciešamas pamatīgas PC jaudas
    • Smagnējas, lielas video datnes
    • Kamera ir krietni trauslāka par HERO modeļiem
    • Ražotājs noklusē par Android viedtālruņu saderību
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Tramvajs ble
    29.03.2019 15:17

    PC vai tomēr PD?

    Reklāma