Web Analytics
More
    Reklāma

    GoPro HERO7 Black sporta kameras apskats

    Jaunākie raksti

    GoPro – zīmols, kas aizsāka sporta kameru industriju tālajā 2002. gadā, pirms pusgada nāca klajā ar trīs jauniem modeļiem HERO kameru sērijā – HERO7 Black, Silver un White. Šajā apskatā vērtēsim jaudīgāko un, protams, arī dārgāko no jaunajām ierīcēm – flagmani HERO7 Black.

    Reklāma

    HERO7 Black ir vienīgais HERO7 sērijas kameras modelis, kas saņēmis trīs jaunas un ļoti noderīgas iespējas – HyperSmooth video stabilizāciju, iespēju veikt video straumēšanu un TimeWarp video, kas faktiski ir kamerā iebūvēta un visai ērta time-lapse video uzņemšana.

    Izskats un uzbūve

    Izskatās, ka arī sporta kameras sākušas sekot mobilo telefonu uzstādītajam piemēram – katru gadu nākt klajā ar jaunu, jaudīgāku modeli. Protams, gadu no gada pārsteigt lietotājus kļūst arvien grūtāk un bieži nākas jautāt – vai tas vispār ir nepieciešams? 4K izšķirtspēja kļuvusi par industrijas standartu, tāpat kā augsts kadru skaits sekundē. Vai parastajam lietotājam būtu nepieciešami vēl niknāki dzelži, ja jau ar esošo 4K izšķirtspēju filmētie video ir izaicinājums lielai daļai datoru un video apstrādes programmu?

    HERO7 Black un pārējās HERO7 sērijas sporta kameras ir identiska izmēra ar nedaudz vecāko HERO6 un pat HERO5 sēriju, kas nozīmē tikai to, ka nenāksies iegādāties jaunus aksesuārus. Protams, arī ekrāna izmērs un pogu izvietojums ir tas pats vecais. Ar iepriekšējām sērijām saderīgi būs arī nomaināmie akumulatori. HERO7 Black ir USB Type-C pieslēgvieta un microHDMI video izeja.

    HERO7 Black ticis pie nedaudz uzlabota skārienekrāna, bet man nākas norādīt, ka skārienekrāns nav diez ko atsaucīgs, tas ne vienmēr reģistrē pieskārienu. Arī saskarne dažkārt mēdz būt lēnīga pat tad, kad izmanto fiziskās pogas kameras režīmu nomaiņai.

    Šeit vēlētos pāris vārdus iestarpināt par GoPro saskarni – tā ne vienmēr ir pārdomāta. Manuprāt, saskarnei ir, kur augt, jo pārslēgšanās starp platu skata leņķi vai lineāru skatu (mazāks spilvena efekts) ir panākama ar četriem skārieniem pie ekrāna (atver konkrēto iestatījumu, nomaina, apstiprina, atgriešanās solis). To pašu mierīgi varētu panākt ar vienu pieskārienu pie ekrāna – iestatījumu nomaina uzreiz. Protams, ikdienā tu saliec iestatījumus un aizmirsti, bet izmēģināšanas laikā gan ir dikti kaitinoši.

    Pats GoPro gan uzskata, ka centrā ir lietotāja mobilais tālrunis un lietotājam ir nepieciešams ekrāns, lai novērtētu kadru, bet labāka un kvalitatīvāka ekrāna ievietošana kamerā būtiski sadārdzina ierīci. Tāpēc esošajā ekrānā tiek izmantots Gorilla Glass un kameras vadībai lietotājs tiek novirzīts uz savu viedtālruni. Tas savā ziņā ir ļoti pareizs solis vairāku iemeslu dēļ. Lietotājs pēc filmēšanas uzreiz savu video lejupielādēs viedtālrunī, apstrādās Quick aplikācijā un publicēs. Tā kā tā ir sporta kamera, tad daudzos gadījumos lietotāja pirksti būs nosaluši vai ekrāns būs mitrs un lieti noderēs vadība no telefona.

    GoPro nekad nav izcēlies ar ideāliem mikrofoniem, bet te būtu jāņem vērā, ka kameras ir ūdensdrošas arī bez speciālu ietvaru iegādes. HERO7 Black varēsi pievienot mikrofonu ar USB Type-C adaptera palīdzību, tev gan nāksies izmantot oriģinālo GoPro adapteri, kas ir gana dārgs prieks. Ja vēl paturpinām sarunu par audio GoPro kamerās, tad jāsaka, ka HERO6 Black skaņa tika būtiski uzlabota ar jaunu programmatūras risinājumu, kurš atslēdza tos mikrofonus, kuros pūta vējš. Bet HERO7 Black skaņas kvalitāte pamatīgi pieauga pateicoties diviem uzlabojumiem – jaunas mikrofonu membrānas + gudrāka programmatūra, kas prot minimizēt trokšņus. Protams, šādu sporta kameru audio sniegumu nav iespējams salīdzināt ar “parasto” kameru sniegumu, bet action cam pasaulē svarīgāk ir izturīgs un ūdensdrošs korpuss nevis uzsvars uz audio.

    https://www.facebook.com/pauls.timrots/videos/2575810749127574/

    HyperSmooth attēla stabilizācija

    Uzdodot vienkāršo jautājumu “Kas patiešām ir nepieciešams lietotājam?” GoPro inženieri sapratuši, ka jākoncentrējas uz lietu, kuru patiešām novērtēs ikviens – stabilu video kadru.

    GoPro jauno stabilizācijas režīmu nosaukuši par HyperSmooth, un ar šādu apzīmējumu tiešām nebūs melots. Stabilizācija balstās uz vieda algoritma sadarbību ar kameras jaudīgo procesoru un līdz 2 GB palielināto operatīvo atmiņu. Elektroniskā attēla stabilizācija darbojas pēc vienkārša principa – neliela daļa no kopējā matricas laukuma tiek “nogriezta”, lai uz tās rēķina varētu nogludināt vibrācijas un kratīšanos, kam pakļauta ierīce kustību laikā. Pēc šāda principa stabilizācija bija arī iepriekšējos GoPro modeļos (HERO5 un HERO6 Black), taču šoreiz sperts krietns solis uz priekšu – ja algoritms iepriekš spēja tikai reaģēt uz jau notikušu vibrāciju un savu iespēju robežās to novērst, tad HyperSmooth analizē lietotāja kustību un jau preventīvi kompensē kratīšanos, pirms tā vispār notikusi. Rezultāts, protams, jāredz savām acīm:

    HyperSmooth sniegums ir tuvu tam, ko sniedz mehānisks stabilizators. Jā, pie ļoti lielām, haotiskām kustībām kamera nespēs nostabilizēt pilnīgu visu, taču tā tiek sasodīti tuvu. Varētu teikt, ka, pērkot HERO7 Black kameru, tu saņem dāvanā arī pāris simtu eiro vērtu mehānisko stabilizatoru, kurš ir iebūvēts kamerā – to nav iespējams sabojāt, tas nav jālādē un jānēsā līdzi. Iespaidīgi, vai ne?

    Arī dzīvē pārbaudīju HyperSmooth darbību – pieķimerēju HERO7 Black pie velosipēda stūres un aizbraucu līdz Jūrmalai. Te piebildīšu, ka velosipēds ir bez amortizatoru dakšas, kā arī riepiņas ir 700×28, tātad te nekāda līganā braukšana kā Kadiljakā nespīd. Bet tieši šādos apstākļos var vislabāk novērtēt milzīgo HERO7 Black attēla stabilizācijas potenciālu – HyperSmooth darbojas vienkārši ģeniāli. Un to nesaku tāpēc, ka kāds no manis šo tekstu gaidītu vai būtu pieprasījis. HyperSmooth tiešām darbojas un būs vērts par to piemaksāt, kad izvēlies sporta kameru. Skaņa gan izdodas emmm… vidēji ārprātīga.

    HERO7 Black un pārējām HERO7 sērijas sporta kamerām ir f/2.8 objektīvs, kas ir pietiekami gaišs dienas laikam, bet sliktākos gaismas apstākļos video un fotogrāfiju kvalitāte nav gluži izcila. Tīmeklī klīst informācija, ka sliktākos gaismas apstākļos tiekot atspējota HyperSmooth stabilizācija.

    TimeWarp – uz Siguldu 2 minūtēs

    Viedā stabilizācija rezultējusies ne tikai profesionāla kaluma stabilitātē, bet arī jaunā funkcija ar nosaukumu TimeWarp. Kas tas tāds? Lielākā daļa video un foto entuziastu jau būs pazīstami ar Time-lapse funkcijām, kas ļauj tikt pie, piemēram, šāda skatuves būves video:

    TimeWarp paceļ šo ideju jaunā līmenī un ļauj paātrinājuma funkciju izmantot arī kustībā. GoPro procesors pats apstrādā video pēc lietotāja noteikta paātrinājuma (no 2 reizēm līdz pat 30 reizēm). Tas nozīmē, ka savu stundu garo auto braucienu no Rīgas pretī zelta rudenim Siguldā vari ietilpināt kompaktā 2 minūšu garā video, kurš ne tikai ietaupīs vietu atmiņas kartē, bet arī pacietību pie augšupielādes Facebook. Runājot par Siguldu, šeit piemērs, kā garu, ne visai interesantu pastaigu padarīt par kompaktu, sociālajiem tīkliem piemērotu materiālu, ar kuru nebūs kauns dalīties:

    Fotografēšana ar HERO7 Black

    Esam apskatījuši video un time-lapse funkcijas, bet kā tad ar fotografēšanu? Vai arī te ir kādi jaunumi? Jāatzīmē, ka šajā laukā spēcīgākais GoPro konkurents nu jau kādu laiku ir viedtālrunis. Godīgi sakot GoPro noteikti nebūs mana pirmā izvēle, kad jāuzņem restorānā pasniegtā maltīte – ar telefonu tas notiek teju instinktīvi. Bet tieši šajā salīdzinājumā arī slēpjas GoPro spēks. Viedtālrunis ar jaudīgu kameru ir teju katram, tāpēc arī bildes, kas ar to uzņemtas, reti kad izdodas tādas, kas atšķirtos no pelēkās masas. Taču GoPro kamera radīta tā, lai ļautu lietotājam atbrīvot savu radošumu, tverot to, ko nu nekādi nevarētu izdarīt ne ar telefonu, ne profesionālu kameru. Piemēram, nofotografēties miera stājā pie kalna ar snovborda dēli padusē var ikviens. Taču kurš gribēs savu dārgo, trauslo iPhone ķibināt pie pieres un mesties lejā no kalna? Ar GoPro tas notiek pavisam dabiski, turklāt fotogrāfijas uzņemšanai atliek vien nobļauties “GoPro – take a photo!” – balss vadība visu izdarīs jūsu vietā. Pieejamas arī komandas “GoPro capture” un “GoPro stop capture”.

    Man laikam nāksies atzīmēt, ka balss komandas ir vidēji neuzticamas, aptuveni 50% gadījumu tās nestrādā.

    https://www.instagram.com/p/Bslwy2aBQax/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

    Foto entuziastiem pieejama arī RAW funkcija, kas ļauj fotogrāfiju nedaudz uzlabot ar kādu no populārajām fotoapstrādes programmām:

    GoPro un Instagram: nākotne ir vertikāla

    Šķiet, vēl nesen internetā klejo kaudze joku par neprašām, kuri filmēja, turot sava telefona kameru vertikāli. Bet nu, pateicoties Instagram un Snapchat, vertikālais formāts ir kļuvis teju par normu. Arī GoPro gājis līdzi laikam – jaunā kamera saprot, ja to tur vertikāli un automātiski gan sagriež lietotāja saskarni, gan saglabā materiālu tā, lai to pa taisno varētu bliez storijos. Jā, arī vecākos GoPro modeļus neviens neliedza sagriezt vertikāli, taču tad materiālu pašam nācās sagriezt par 90 grādiem ar pēcapstrādes programmu. Tagad tas viss notiek automātiski, ļaujot lietotājam atsvaidzināt savus storijus ar, piemēram, peldi baseinā – ko tādu, kas pa spēkam būs tikai ūdensizturīgajam GoPro.

    HERO7 Black spēju klāsts papildināts ar video straumēšanu tiešraidē no kameras. Nepieciešams vien savienot viedtālruni ar Wi-Fi vai mobilajiem datiem, lai no HERO7 Black varētu straumēt 720p video uz Facebook un YouTube (ar speciāli sagatavotu saites adresi var straumēt uz Twitch, Vimeo un pāris citiem servisiem). Vienlaikus ar straumēšanu iespējams veikt arī 1080p iekrakstu SD atmiņas kartē.

    Telemetrija

    GoPro kamerās jau kopš 5. sērijas tiek iebūvēts GPS modulis. Kāpēc gan tāds būtu vajadzīgs? Šis modulis ļauj kamerai iekodēt video materiālus arī dažādus citus datus – ātrumu, paātrinājumu, trajektoriju, augstumu virs jūras līmeņa. Video montāžas laikā ar mobilo lietotni GoPro šos datus var pavisam viegli uzlīmēt uz gala materiāla, šādi piešķirot video papildus informāciju par notiekošo.

    Aizmirsu izslēgt, nu atmiņas karte pilna

    Teju katram video entuziastam ir gadījies piemirst par stop pogas nospiešanu brīdī, kad filmēšana būtu jāpārtrauc. Rezultāts – pilna atmiņas karte, tukšs akumulators un esi palaidis garām iespēju uzfilmēt ko patiešām svarīgu. GoPro radis risinājumu arī šai problēmai, ļaujot lietotājam iestatīt maksimālo video garumu – 15 vai 30 sekundes. Lietotājam atliek vien nospiest vienu pogu filmēšanas sākšanai, un tiklīdz kā laika intervāls iztecēs, kamera pati pārtrauks filmēšanu.

    Ar 64 GB atmiņas karti HERO7 Black maksimālajā izšķirtspējā un kadru skaitā (4K ar 50 kadriem sekundē) piedāvā filmēt nedaudz virs divām stundām. Diemžēl ar vienu akumulatora uzlādi HERO7 Black 4K izšķirtspējā spēj filmēt tikai knapi stundu. Un tas vēl ir labākajā gadījumā. Ja ārā būs pamatīgs spelgonis, akumulatora darbības laiks būs aptuveni 45 minūtes filmēšanas režīmā. Bet tā jau ir vairāk Li-Ion akumulatoru problēma nevis GoPro nianse. Ja dodies slēpot, droši vien nodrošinies ar vismaz vēl vienu akumulatoru. HERO7 Black spēj arī lādēties no ārējā papildus strāvas avota (powerbank).

    Savukārt filmējot 1080p izšķirtspējā akumulatora darbības laiks ir 1,5h. Ņemot vērā, ka lielākā daļa (~80% klientu pēc GoPro datiem) kopš kameras nopirkšanas paliek pie 1080 izšķirtspējas.

    HERO7 Black pret HERO6 Black pret HERO5 Black

    Līdz šim esam apskatījuši inovācijas jaunajā modelī. Tomēr, manuprāt, jebkuru tehnoloģiju attīstībā ir svarīgi ne tikai dzīties pakaļ jomas jaunumiem, bet arī apstāties un izvērtēt – ko no esošā vajadzētu saglabāt? Tā darījis ar GoPro, ieklausoties lietotājos un saglabājot funkcijas, kas nu jau kļuvušas par tradicionālām HERO vērtībām. HERO7 Black, tāpat kā HERO5 un HERO6 ir ūdensizturīga bez papildu loriņiem – izņem no kastes un bez bēdām lec pa taisno baseinā – ar kameru viss būs kārtībā. Tāpat saglabātas arī kameras formas, tumšāka palikusi vien krāsa. Tas būs ļoti būtiski tiem, kuriem saimniecībā ir kāds no vecajiem modeļiem – visi GoPro aksesuāri derēs arī jaunajam, un nebūs jāmet ārā. Saglabāts arī skārienjutīgais ekrāns un maināms akumulators – tieši tas, kas nepieciešams, lai filma pēc Mērfija likuma nepārtrūktu svarīgajā brīdī.

    https://www.instagram.com/p/Bs3IFqyhKZa/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

    Video montāža ar lietotni

    Kur mājo lielākā daļa safilmēto video materiālu? Protams, ne jau tur, kur tiem būtu jābūt – nopulētā, samontētā stāvoklī sociālajos tīklos. Lielākoties tie krāj putekļus atmiņas kartēs un cietajos diskos un gaida labākus laikus.

    Saprotot, ka lielākais pudeles kakliņš ķēdē “filmēšana -> uzglabāšana -> montāža -> publicēšana -> laiku skaitīšana” ir tieši montēšanas daļā, GoPro ir meklējis risinājumu mākslīgajā intelektā. Kā lietotne spēj cilvēka vietā atšķirt labu kadru no garlaicīga? Maģija slēpjas iepriekš pieminētajā GPS modulī – filmēšanas laikā kamera saglabā datus par visu, kas ar to notiek. Piemēram, ja braucot ar velosipēdu notiek strauja bremzēšana, algoritms to uztvers kā signālu – šeit notika kas interesants, ko vajadzētu iekļaut video. Pavērsi kameru pret sevi un pasmaidīji – ahā, to noteikti iekļausim. Uzņēmi maksimālo ātrumu tieši pirms tramplīna – bams, metam iekšā šo kadru. Rezultāts – pārdesmit sekunžu laikā telefons samontē video tavā vietā. Pat fona mūzika tiek piemeklēta, un kadru maiņa sasinhronizēta ar mūzikas ritmu.

    Ir padomāts arī par lietotāja vēlmēm – ja algoritms ielicis vai arī tieši aizmirsis kādu kadru, lietotne ērti sniedz iespēju to pamainīt. Protams, algoritms nav perfekts un nespēj lasīt Tavas domas, taču rezultāts noteikti ir labāks par to, kāds ir video kalnam, kurš krājas cietajā diskā. Iesaku pamēģināt šo lietotni, pat ja neesi GoPro lietotājs – tā ir bezmaksas un ļauj importēt arī bildes un video, kuri uzņemti ar telefonu vai citām kamerām.

    https://www.facebook.com/martins.kapzems/videos/2280292101982165/

    Kas ir komplektā?

    Starta komplektā bez kameras ietilpst arī maināms akumulators, uzlādes vads (USB – USB-C), 2 līmējamie stiprinājumi (viens plakanām virsmām, otrs liektām, piemēram, ķiverei), kameras rāmītis un savienojums, kurš ļauj savienoties ar jebkuru stiprinājumu no GoPro produktu ekosistēmas:

    Patika

    • šobrīd labākā stabilizācija
    • maināms akumulators
    • ērta vadība un sasaiste ar telefonu
    • ūdensizturība bez papildus loriņiem

    Nepatika

    • filmējot lielā tumsā jāpadomā par kādu lukturīti
    • labākai skaņas kvalitātei vajadzēs ārējo mikrofonu
    • ne pārāk uzticama ekrāna darbība
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Girts Eldmanis
    28.02.2019 12:04

    Labs apskats, paldies! Īpaši labi ir ka ir straumešanas funkcija!

    28.02.2019 12:49

    Piekrītu par skaņu, tā varēja būt labāka un teiksim pat mazajam DJI Pocket ir labāka, bet šāda tipa kamerai bilde laikam ir svarīgāka

    Krotow
    28.02.2019 18:11

    Nākotne ir vertikāla? Tikai nevajag. Tas, ka ka kamera spēj uzņemt vertikāli, nenozīmē, ka rezultāts ir labi pārskatāms. Griezīsi arī visu skatītāju monitorus un televizorus vertikāli? Un lielai daļai vertikāli uzņemtā pazūd sānos notiekošais, kas reizēm ir diezgan būtiski.

    Vimba
    01.03.2019 08:06
    Reply to  Krotow

    Ja mazliet padomā, tad ir ļoti saprotams kāpēc vertikāli video paliks populārāki kā agrāk. Vai ir ērtāk telefonu turēt vertikāli vai horizontāli? Par televizoriem ir skaidrs, ka nekustinās, bet mobilajās ierīcēs noteikti paliek populārāki tāda formāta video.

    .....
    22.04.2019 18:36

    Karsē gan nereāli kamera….

    Reklāma