Web Analytics
More
    Reklāma

    Mani piedzīvojumi ar alternatīvu meklēšanas dzini

    Jaunākie raksti

    Pēdējā laikā ir visai moderni attālināties no Google piedāvātajiem servisiem, jo tie vienkārši ņem un izmanto tavus datus, meklējumus un visu citu, lai piegādātu reklāmas. Ja kāds vēl atceras, kādreiz Google moto bija “Don’t be Evil“, bet tās visas sen jau ir muļķības. Kopš pārejas zem Alphabet, nomainīts ar uzņēmuma moto.

    Protams, daudzi teiks, ka Google pieejai nav ne vainas, jo pretī tiek saņemts it kā bezmaksas Gmail, Android un citi labumi. Citiem atkal šāda datu izmantošana derdzas, tāpēc tie meklē apkārtceļus.

    Reklāma

    No 1. marta Eiropā Android viedierīcēs Google nāksies piedāvāt arī citu meklēšanas dziņu izmantošanu. Kuru meklētāju lietotājs izvēlēsies, tas arī kļūs par noklusējuma meklēšanas dzini visās lietotnēs un operētājsistēmā.

    Savos meklējumos esmu pagaidām apstājies pie DuckDuckGo meklēšanas servisa, kas pēdējā laikā ir visai manāms ziņu virsrakstos. Google Chrome pārlūkā šobrīd nav iekšā DuckDuckGo meklētāja, bet to var ļoti ātri uzstādīt. Galddatorā veicamās darbības ir vienkāršas – adrešu logā ieraksti “duckduckgo.com”, enter, turpat adrešu logā spied labo peles pogu, izvēlies “Edit search engines” un pievieno DuckDuckGo meklēšanas dziņu sarakstam. Pēc tam padari DuckDuckGo par noklusējuma meklētāju.

    DuckDuckGo piedāvā arī lietotni viedtālruņiem un spraudni tīmekļa pārlūkam, to visu meklē nedaudz augstāk pievienotajā saitē.

    Pats meklēšanas dzinis tagad ir nomainīts, bet tikai tagad sākas jautrība, jo mūs visus vada pieradums. Uzreiz pasaku, ka DuckDuckGo un daudzi citi meklēšanas dziņi nav tik ērti kā Google. Kaut kad senāk biju pamēģinājis DuckDuckGo, bet toreiz meklētājs neprata konvertēt mērvienības (piemēram, jūdzes uz kilometriem), bet šādas nianses pa lielam ir šobrīd novērstas.

    Faktiski man pret DuckDuckGo viedtālrunī nav pilnīgi nekādu iebildumu, tur tiešām meklēšana ir ne sliktāka par Google, Bing un citiem meklētājiem. Vismaz man lielākās problēmas ar DuckDuckGo ir galddatorā, jo šeit nez kāpēc DuckDuckGo neprot meklēt latviski rakstošos resursos – ķeksis latviešu valodas meklēšanai ir, bet izmaiņas rezultātos tas neievieš.

    Otra lielā problēma varētu būt tikai man specifiska, un tā ir DuckDuckGo nespēja atlasīt attēlus pēc to publicēšanas laika. Var atlasīt attēlus pēc izmēriem (te arī Google ir priekšā), bet ne pēc publicēšanas laika. Ja ir vēlme ļoti piesieties, tad DuckDuckGo nemāk ideāli smuki attēlot latviskās rakstzīmes.

    Celties kājās un aplaudēt vēl nevajag, DuckDuckGo nav nekāda labdarības organizācija. Zināms, ka DuckDuckGo sadarbojas ar Apple un Yahoo, toties netiek veikta IP adrešu saglabāšana, izsekošana, un DuckDuckGo nepaļaujas uz cookies, lai veidotu lietotāju profilus.

    DuckDuckGo piedāvā reklāmas no Amazon, Yahoo, eBay un citiem, bet reklāmas tiek balstītas uz meklētājā ievadītajiem vārdiem, nevis uz vēsturiski izveidotu lietotāja profilu. DuckDuckGo pat sadarbojas ar Tor Project.

    DuckDuckGo piedāvā visai ērtus iestatījumus, varēsi piemeklēt sev tīkamāko karšu servisa nodrošinātāju, izvēlēties vizuālās tēmas, pielāgot reklāmu parādīšanu un pat saglabāt iestatījumus.

    Negribētu teikt, ka esmu pilnīgi apmierināts ar DuckDuckGo meklētāju, bet kaut kādu asumiņu tas ikdienai piedod. Mazāk prasīgiem lietotājiem ar DuckDuckGo vispār nevajadzētu būt nekādām problēmām.

    Vari arī lasīt pārdomas par jauno Edge pārlūku.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    13 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Jānis Bukovskis
    21.02.2020 13:43

    Es pamēģināju, īpaši nepatika, pārgāju uz bing, tagad mēģinu pierast. 😀

    Artis 🍏
    21.02.2020 13:54

    Lūk, Bing man nez kāpēc šķita totāli ASV tirgum. Tur visādas viņu ziņas lec ārā… Kaut kā nemaz nelikās lietojams.

    Jānis Bukovskis
    21.02.2020 14:32
    Reply to  Artis 🍏

    Man apnika googlē, ka pirmie rezultāti ir reklāmas, tā lietotu tālāk 🙄

    Edgars
    21.02.2020 13:50

    Būtiska lieta, kas nav pieminēta apskatā: https://duckduckgo.com/bang
    Piemēram, lai atrastu, kur tīmeklī var nopirkt cirvi vai tā daļas, atliek tikai pārlūka, kurā noklusējuma meklētājs ir DuckDuckGo, adrešu joslā ievadīt “!sal cirvis”, un pēc brīža tiks atvērta salidzini.lv lapa ar atrasto, kas atbilst atslēgvārdam “cirvis”.

    Igors
    21.02.2020 14:02

    Liekas muļķīgi uztraukties par to, ka google ievāc informāciju no meklēšanas – pieskaņotas reklāmas ir labāk nekā nepieskaņotas; un nav jau tā, ka ja nelieto google meklēšanu nebūs reklāmu.
    Ja tik ļoti uztrauc informācija ko par tevi ievāc tad jāsāk nēsāt folija cepurīte, un jāmet ārā viedtālrunis, jo viņš taču tevi izseko, noklausās, un izspiego tavu katru darbību ( lai gan skan ļoti sarkastiski, tā ir daļēja taisība), jābeidz lietot internets kā tāds, visas labās lietas kam ir piekļuve internetam arī metam ārā (IoT, u.c ).
    Kāda iespēja ka kādu kādreiz interesēs informācija tieši par tevi? viens no 8 miljardiem cilvēku, un ir vajadzīga informācija tieši par tevi, haha.
    P.S. No offence

    Artis 🍏
    21.02.2020 14:06
    Reply to  Igors

    Šajā ziņā noteikti Tev piekrītu, neviens te nav tik īpašs, lai satrauktos šajā sakarā. Te gan vairāk ir runa par iespēju, nevis par absolūtu nepieciešamību.

    Aldis Butlers
    21.02.2020 17:52
    Reply to  Artis 🍏

    Sargāt savu privātumu tagad ir vienkārši trendīgi un to ir aktivizējusi ES. Tur gan noteikti ir savi drošības apsverumi. Bet jāpiekrīt komentāram. Vai nu dzīvo alā vai arī izmanto visus šos informācijas servisus, kuri balstās uz datiem. Līdzīgi ar publisko fotogrāfēšanu. Ea nesaprotu par ko Tu, cilvēks, vari sūdzeties, ja tevi publiskā pasakumā ar ieejas maksu fotografē. Burtiski pats ar savu klātbūtni jau piekrīti, ka visas tavas cūcības tiks publiski redzamas. Tāds ir šis informācijas laikmets. Terms and Conditions visiem ir pieejams, pirms dodies internātā.

    Faust
    18.01.2021 12:37
    Reply to  Igors

    Kārtējā plānā galdiņa urbšanas meistarklase – “ja tev nav ko slēpt, tad nav par ko uztraukties” maldi. Tad jau jums visiem nebūtu iebildumu, ja jums vairākas stundas dienā sekotu tirliņš, dokumentējot, kā izskatāties, kāds apģērbs mugurā, ko pērkat veikalā, ar ko satiekaties. Jums taču nav ko slēpt, vai ne? Lūk, tas notiek jūsu ierīces, bet jūs samierināties, tāpēc, nedusmojieties, kad jums zvana telemārketings vai jūsu datus nopludina internetā un nāk spams epastā. Iespējas izmantot citus, ne tik invazīvus servisus, ir un tiesībām uz privātumu būt!

    Oskars
    21.02.2020 14:20

    Palietoju duckduckgo nu nepatika. Vai nu tas ka tiek paradiiti mekleshanas rezultati, vai tas ka bing search engine apaksha. Tagad lietoju startpage, kas izmanto google dzineeju bet bez reklamam. Un shis man tiesham iet pie sirds.

    Artis 🍏
    21.02.2020 14:36
    Reply to  Oskars

    Startpage biju uzskrējis, bet arī šim ir jālien dziļumos, lai meklētu konkrētā valstī. Attēlu meklēšana šķita vājāka par Duck.

    KKTK
    21.02.2020 16:02

    Pagaidám stádu kokus ar ecosia.org

    Oskars
    21.02.2020 17:10
    Reply to  KKTK

    Ecosia izmanto bing mekleshanas dzini. starp citu labs video par mekletajiem.
    https://www.youtube.com/watch?v=eOZFnMwkjV8

    Xin Zhao
    22.02.2020 15:40

    Tikmēr es lietoju yandex meklētāju, man patīk, tas nekas, ka krievi redz, ko es meklēju

    Reklāma