Web Analytics
More
    Reklāma

    Reorganizācijas ietvaros Google kļūst par Alphabet daļu un tiek pie jauna vadītāja

    Jaunākie raksti

    Kamēr mēs šeit Latvijā saldi dusējām, saulainajā Kalifornijā notikušas lielas izmaiņas. Google līdzdibinātājs Lerijs Peidžs ir paziņojis, ka ir izveidota jauna holdinga kompānija Alphabet Inc un par tās lielāko daļu kļuvis meklēšanas tehnoloģiju uzņēmums Google. No Google ir atdalīti vairāki ar meklēšanas tehnoloģijām nesaistīti uzņēmumi (piemēram, X Lab, Calico, Nest un Google Fiber), taču būtība nemainās un arī turpmāk Google attīstīs Google Maps, YouTube, Chrome un Android produktus. Par jauno Google vadītāju iecelts ilggadējais vadošais Google darbinieks Sundars Pičajs. Tikmēr Lerijs Peidžs un Sergejs Brins vadīs jauno kompāniju Alphabet. Laika gaitā Alphabet nomainīs Google arī Nasdaq akciju biržā un visas Google akcijas pārkonvertēsies par Alphabet akcijām. Tās gan joprojām nesīs GOOGL un GOOG nosaukumus. Sākot no šī gada pēdējā ceturkšņa Google finanšu dati tiks norādīti atsevišķi no pārējo Alphabet kompāniju finanšu datiem.

    Izmaiņas veiktas tāpēc, lai Google radītājiem un investoriem būtu pārskatāmāka ar interneta tehnoloģijām nesaistīto uzņēmumu (piemēram, Google robotizētie auto) attīstība. Abi Alphabet vadītāji arī turpmāk rūpēsies par to, lai lietussarga kompānijas paspārnē nonākušos uzņēmumus vadītu spējīgi vadītāji, kam tie arī palīdzēs.

    Reklāma

    Protams, interesantākais jautājums ir par to kāpēc šādas izmaiņas notiek tieši tagad. Lai arī Google pa šiem 16 gadiem ir izaudzis par milzīgu uzņēmumu, kas nu jau nosedz dažādas jomas, tomēr tā pamatbiznesi joprojām ir interneta reklāmas un meklēšanas pakalpojumi. Tomēr atkarība no viena vai pāris biznesiem ilgtermiņā ir diezgan liels risks un to lieliski parāda kaut vai Microsoft, kas pilnībā palaida garām Interneta un mobilo tehnoloģiju straujo attīstību un koncentrējoties uz galddatoriem iedzina sevi neērtā stūrī. Google, savukārt, totāli garām palaidis sociālo tīklu fenomenu (un nevajag naivi domāt, ka Google+ ir veiksmes stāsts) un šajā ziņā to apdraud Facebook. Pie tam, Facebook nu jau ir tik liela klientu bāze, ka tīkla video piedāvājums liek iesvīst arī YouTube vadībai. Diskutabls jautājums ir Google darbība mobilo ierīču tirgū, jo no vienas puses uzņēmums ir izveidojis pasaulē lielāko mobilo operētājsistēmu Android, taču no otras – pilnībā zaudējis kontroli pār to. Tādējādi šis triks ar Alphabet var tikt uzskatīts kā mēģinājums sagrupēt oliņas pa dažādiem groziņiem tā lai riskantās nesašmucē visas pārējās. No otras puses, tas ļaus Google radīt dullākas idejas (ievākt par mums vēl vairāk informācijas) un kopumā padarīt pasauli interesantāku.

    Interesanti, ka jaunā Alphabet tīmekļa vietne ir abc.xyz nevis alphabet.com (kas pieder BMW) vai kas tamlīdzīgs un tāpat Google nav spējis nomedīt labskanīgu Twitter konta nosaukumu (@alphabet). Tiem, kas skatās seriālu Silicon Valley, noteikti patiks Alphabet tīmekļa vietnē iestrādātā Lieldienu ola :)

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    11.08.2015 09:12

    The Verge salikuši kopā alfabētu un atzīmējuši pie katra burta konkrētus Google uzņēmumus. Vari papildināt?

    Alphabet (the main company)
    B (possibly Boston Dynamics, but whether it’s remaining under Google is unclear at this point)
    Calico (focused on longevity)
    Capital (investment)
    D
    E
    Fiber
    Google (now led by Sundar Pichai and includes search, ads, maps, apps, YouTube, and Android)
    Hooli
    I
    J
    K
    Life Sciences (“that works on the glucose-sensing contact lens”)
    M
    Nest
    O
    P
    Q
    R
    S
    T
    U
    Ventures (investment)
    W
    X lab (“which incubates new efforts like Wing, our drone delivery effort”)
    Y

    edzuslv
    11.08.2015 13:56

    Pats sev prasi papildināt? :D

    KKTK
    11.08.2015 16:15

    Mazā mīkstā joks – abc.wtf

    Reklāma