Web Analytics
More
    Reklāma

    Uzstādīju jauno Edge pārlūku un… nedaudz vīlos

    Jaunākie raksti

    Tā nu sanācis, ka pēdējā pusgada laikā izdevies paceļot starp dažādiem visai populāriem tīmekļa pārlūkiem. Jau gadiem lietoju Google Chrome, kas turpināja apaugt ar dažādām patīkamām iespējām, bet vienlaikus Chrome kļuva arvien prasīgāks pret dzelžiem. Kaut kad pagājušā gada vidū pārgāju uz Brave, šo pārlūku izmantoju viedtālrunī un datoros.

    Uz rudens pusi nācās kādu laiku lietot Linux darbinātu klēpjdatoru, loģiski, ka pārlēcu uz Firefox gan datorā, gan arī viedtālrunī. Tikko iznāca Edge Chromium versija, tāpēc nolēmu pamēģināt arī to.

    Reklāma

    Windows 10 datorā jauno Edge pārlūku var uzstādīt manuāli, aizstājot veco Edge. Process ir ātrs un vienkāršs, Edge pārlūks pat piedāvā ielogoties ar @live.com lietotājvārdu. Tik tālu viss veicas gludi.

    Re, kā izskatās Edge pārlūks darbībā. Nekādus pozitīvus vai negatīvi vērtējamus pārsteigumus neredzu, darbojas Edge pārlūks ātri, bet tas arī vēl nav piebāzts ar paplašinājumiem un citiem brīnumiem.

    Edge pārlūks piedāvā trīs dažādas privātuma sargājošas vai mazāk sargājošas nianses, tas pārslēdzams tumšajā režīmā, bet ar to arī visas pielāgošanas iespējas izbeidzas.

    Ir ļoti grūt izsijāt kurš-ko-kad sacījis un solījis par Edge pārlūka darbību, bet šobrīd Edge pārlūks visai viltīgi nepiedāvā ielādēt paplašinājumus no Google veikala. Paplašinājumus gan dabūsi iekš Edge pārlūka, ja pats dosies uz Google paplašinājumu veikalu. Man šķita dīvaini, ka Edge pārlūkā skaidri pateikts – paplašinājumus aktivizēt Edge pārlūkam šobrīd nav iespējams (skat. attēlu zemāk).

    Neatradu iespēju Edge pārlūka iestatījumu un citu nianšu sinhronizēšanai izmantot Google kontu, kas gan nav liels pārsteigums. Sinhronizēšanai ir tikai @live.com konts pieejams. Attiecīgi arī viedtālrunī nāksies likt Edge, lai saturs sinhronizētos.

    Pāriet uz Edge pārlūku var, bet tas izskatās visai nepabeigts (paplašinājumi it kā nav izmantojami, bet pašrocīgi tos iespējas uzlikt bez ierobežojumiem). Lietot ikdienā Edge pārlūku varēsi, nekādas problēmas tas, visticamāk, nesagādās. Droši vien pēc mēneša vai diviem Edge kļūs jau par pilnvērtīgu darba un izklaižu rīku, kaut kad tuvā nākotnē nenāksies uzreiz pēc Windows uzstādīšanas meklēt pēc Chrome vai Firefox. Manuprāt, šis būs ērti ierindas lietotājam.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    12 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Agnis
    20.01.2020 09:15

    Runājot par lēkāšanu starp pārlūkiem – Opera ir viens šausmīgi nenovērtēts pārlūks. Skaists, funkcionāls un ātrs ar integrētu Whatsapp un Mesenger. Flow fīča ļauj pat sūtīt failus starp datoru un telefonu kā arī tīri nostrādāta žestu vadība uz datora.

    Dzintars
    20.01.2020 09:50
    Reply to  Agnis

    Jap, pats arī izmantoju Opera, tikai GX versiju un ļoti ērts, ātrs un funkcionāls pārlūks, nezinu kāpēc citi neskatās Operas virzienā, bet meklē citu zelta bedri pārlūku pasaulē.

    KKTK
    20.01.2020 11:27
    Reply to  Agnis

    Varbūt tāpēc, ka Opera pieder ķīniešiem?

    Gross
    20.01.2020 23:46
    Reply to  KKTK

    Ja nevar uzticēties ķīniešiem, tad kuram var?

    Jānis Bukovskis
    20.01.2020 13:33
    Reply to  Agnis

    Piekrītu, Operu pats lietoju kādus 4 gadus jau.

    Usinss
    20.01.2020 10:45

    Gan Opera, gan Edge gan Chrome ir viens un tas pats pārlūks. Tālāk- telofonā Android- visi pārlūki izmantot Chrome dzini un visi pārlūki iOS izmanto Safari ( kurš arī plāno pārtapt par chromium) Reāli var mekēt atšķirību starp Chromium un Firefox. Šiem ir dažādi dziņi utt. VIena lieta, kas man nenormāli besī chromium bāzētajos pārlūkos, jebkuru failu pirms atvēršanas ir jāsaglabā uz HDD (domāts ārpus tmp mapes). Ir daudzas lietas, kuras man tikai jāatver, jāpārlasa un ja vajag, tad jāsaglabā uz datora. Tāpēc tikai firefox. Ne opera ne opera gx (RGB baneri arī iekļauti?) ne citi chromium bāzētie pārlūki to nepiedāvā. Tas tik nenormāli pievazā datoru…

    Trolis
    20.01.2020 11:01

    Man patīk. Portatīvaijam daudz ilgāk iztur baterija. Un mājas lapu var uzlikt google. 🥳

    Roberts
    20.01.2020 11:10

    Vispār jau paplašinājumi pieejami no visiem veikaliem – Microsoft un Google ieskaitot, vienīgi vēl nav pieejama to sinhronizācija, respektīvi – uzliec uz desktop visus un ielogojoties pārlūkā uz portatīvā nāksies manuāli tos lejuplādēt, nevis kā šobrīd Chrome – automātiski sinhronizējās. Bet nu tie sīkumi, jo patīkami, ka Edge uz Android ir iebūvēts reklāmu bloķētājs un navigācija arī patīkamāka, lai gan tas varbūt subjektīvi.

    DMG
    20.01.2020 11:26

    Kamēr te tāds tusiņš iet vaļā par pārlūkiem. Vai izmantojat pareizrakstības pārbaudes pārlūkā? Esmu izmēģinājis visus pārlūkus un vienmēr atduros pret dīvainu situāciju, ka tikai uz Firefox šķiet latviešu valodā tiek adekvāti pārbaudīti vārdi. Jā uz visiem pārlūkiem var novilkt latviešu valodas vārdnīcu, bet ne visur tā adekvāti strādā. Par piemēru varu minēt kaut vai Google Translate lapu. Atveru un iekopēju tekstu caur Brave, Chrome and Firefox un tikai pēdējais pārbauda pareizrakstību. Pat Chrome savā lapā neko nepārbauda, lai kā nemainu spell check iestatījumus. Tiesa citur viss strādā, bet atkal ne visur. Kāds vēl kaut ko tādu ir novērojis?

    Labvēlis
    20.01.2020 17:31

    Es ir dīvains un izmanto Vivaldi, jeb Opera bez ķīnas ietekmes.

    Oskars
    21.01.2020 01:07

    Man piemeram loti nepatik Opera tiesi delj, whatsapp u.c. integretiem servisiem. Man vajag parlukprogrammu nevis sazinjas riku. Tam izmantoju telefona whatsapp. Es labak izvelos tam merkim uzlikt Whatsapp For Desktop nevis Operu. Un Android telefona Opera ir drausmigs parluks.

    ....
    21.01.2020 11:45

    Edge ir labākais. Continue on PC ir laba funkcija uz mobīlā.
    Brave tikai laiku tērē dēļ bagiem un google captcha.
    Opera un firefox meeh, atseviški account priekš sync un opera pebāzts ar fīčām.

    Reklāma