Web Analytics
More
    Reklāma

    Krievija: savs tīmeklis un sava Wikipedia

    Jaunākie raksti

    Laiks vilkt ārā savu plānveida ekonomikas ziedu laikos tapušo 200-gramu glāzi un avīzi, uz kuras liksi siļķi un marinēta gurķa akurātās šķēlītes, jo Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir vēl vienu soli tuvāk ilgi lolotajam sapnim par kontroli Krievijas tīmeklī. Izziņots, ka Krievijai būs ne tikai pašai savs internets, bet arī Wikipedia stila gudrību un informācijas krātuve.

    Krievija grasās aizstāt Wikipedia saturu ar Krievijā radītu alternatīvu, kuras saturu stingri uzraudzīs kārtējā valsts aģentūra vai līdzvērtīgs veidojums. Tīmekļa izziņas avota izveidošanai atvēlēti 30 miljoni dolāru (protams, rubļos). Valsts veiks visa satura pārbaudi un, visticamāk, pielabos labojamos… faktus.

    Reklāma

    Krievijā jau šobrīd ir spēkā likums, kas ļauj atslēgt valsti no globālā tīmekļa, tāpat jau nākamā gada vidū Krievijā nedrīkstēs pārdot viedierīces bez speciālas programmatūras. Vēl vasarā Krievija paziņoja, ka bloķēs deviņu lielu VPN servisa nodrošinātāju darbību valstī, jo tie atteikušies no pieejas sniegšanas valdības drošības struktūru izstrādātajam tīmekļa filtram.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    12 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Oskars
    04.12.2019 15:19

    Gribētu tagad redzēt tos cilvēkus, kas bija paliecināti, ka mums nevajag EU.

    Krotow
    04.12.2019 20:08
    Reply to  Oskars

    Vari būt drošs, ka viņi joprojām nesaprot, par ko ir runa. Ko lai dara, ja vairumam no viņiem kartona erzacdesa un “Ugunsgrēks” TV ekrānā ir saprašanas griesti.

    Yoohoo
    04.12.2019 15:35

    Viss kas notiek, notiek uz labu! ;)

    Janis Rozensteins
    04.12.2019 16:44

    Ko darīs Apple? Kompānija, kas grib kontrolēt visu, kas saistās ar ierīci, un tagad lai viņi pārkāptu savu privātuma politiku un ļautu uzstādīt kontroles aplikāciju vai back-door priekš krievijas valdības?

    Bet vispār lai jau – otra Ziemeļkoreja un miers.

    Kursors.lv
    04.12.2019 19:25

    Jā, tas ir interesants jautājums. No vienas puses, Apple nepiekāpjas un savos telefonos neuzstāda svešas lietotnes, bet no otras – neviennozīmīgi rīkojas Honkongas protestu un Krimas sakarā.

    Krotow
    04.12.2019 20:11

    It kā jau pie kājas. Taču šī otra Ziemeļkoreja atrodas tepat aiz mūsu austrumu robežas un tai Latvijā ir 240 tūkstoši tiešo pielūdzēju plus vēl krietns strēķis slēpto atbalstītāju. Tai skaitā arī latviešu starpā. Ja sāksies šūmēšanās, nebūs smieklīgi.

    Andris
    06.12.2019 07:34
    Reply to  Krotow

    Krotow laikam neko nav dzirdējis par Turkmenistānu, ja Krieviju nosauc par otru Ziemeļkoreju….

    06.12.2019 07:52
    Reply to  Andris

    nebiju dzirdējis, ka Turkmenistāna žvadzinātu ar ballistiskajām raķetēm un kodolprogrammu. apgaismosi?

    04.12.2019 18:14

    dzelzs aizkars #2, tagad tik atliek ierobežot pārāk brīvo braukāšanu pāri robežai.

    Krotow
    04.12.2019 20:14
    Reply to  digitalk

    Tas gan jau atkarīgs no Putinu atbalstošā grupējuma veiksmes nākamajās Prezidenta vēlēšanās. Tur nav problēmu vienā dienā izcelt atpakaļ dzeloņdrātis ar ložmetēju torņiem un parādīt dzimtļaudīm viņu īsto vietu.

    Rambāns
    04.12.2019 19:21

    Lai gan ik trešo nakti sapņos redzu Putina režīmu zārkā, te Ābols ir drusku iebraucis auzās. Meklējums rāda, ka Putins ieteica izveidot digitālu Lielo Krievijas enciklopēdiju ar argumentāciju, ka tā būs ticama informācija. Tas ir identiski tam, ko dara mūsu bāleliņi, veidojot https://enciklopedija.lv/ ar argumentāciju, ka mums ir vajadzīgs lietpratēju veidots augstticams saturs. Cita lieta, ka Krievijas izpildījuma tā informācija būs piegrozīta režīmam vajadzīgajā virzienā, bet tehniski viņi plāno darīt to, ko Latvijā jau dara.

    Jānis Ļahs
    05.12.2019 09:50
    Reply to  Rambāns

    Nu ne gluži auzās. Te Medūza ir nedaudz papētījusi. Un Lielā Krievijas enciklopēdija jau no 2016. gada ir digitālā veidā te https://bigenc.ru
    Tā kā sīkāk un smalkāk šeit. https://meduza.io/feature/2019/11/22/v-rossii-sozdadut-analog-vikipedii-proektom-za-dva-milliarda-rubley-zaymetsya-izdatel-pravoslavnoy-entsiklopedii

    Reklāma