Web Analytics
More
    Reklāma

    Krievijas varasiestādes varēs centralizēti kontrolēt iedzīvotāju pieeju globālajam tīmeklim

    Jaunākie raksti

    Krievijā piektdien, 1. novembrī, stājies spēkā likums, kas varasiestādēm ļaus internetu Krievijā izolēt no globālā tīmekļa. Pretrunīgi vērtētā likuma izskatīšana iepriekš izraisījusi plašas protesta akcijas. Tiesību aktīvisti brīdina par interneta izolāciju un plašu cenzūru. Kremlis uzstāj, ka tam nav nekādu plānu izolēt Krievijas interneta lietotājus, un likums ir svarīgs nacionālajai drošībai un ārvalstu kiberuzbrukumu draudu novēršanai.

    Jaunais likums nosaka, ka Krievijas varasiestādes valsts teritorijā varēs centralizēti kontrolēt datu plūsmu internetā. Būs atļauts filtrēt saturu, lai iedzīvotājiem liegtu pieeju ar likumu aizliegtām interneta mājaslapām. Daudzviet civilizētajā pasaulē un pašā Krievijā šādus centienus izveidot masu interneta cenzūras sistēmu saista ar līdzīgu interneta filtru, kāds tiek izmantots Ķīnā vai pat Ziemeļkorejā.

    Reklāma

    Cilvēktiesību organizācijas brīdina, ka Krievijas valdība iegūs vēl lielāku kontroli pār vārda brīvību, pār iedzīvotāju iespējām komunicēt tīmeklī, kā arī šāda veidā var ātri apspiest modernus aicinājumus uz protestiem. Viens no likuma autoriem ir starp aizdomās turētajiem par Kremļa kritiķa Ļitviņenko noindēšanu.

    Kremlis, protams, pārmetumus un iebildumus noraida. Likums paredz, ka interneta datu plūsmas maršrutēšana tiks nodrošināta caur datu centriem Krievijā. Tam nepieciešamā infrastruktūra vēl nav izveidota.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Prusljix
    04.11.2019 14:04

    Kā šiem ir ar VPN? Vai viņi spēj izfiltrēt arī šādu saturu? Vai arī lietotājiem vienkārši tiek liegta pieeja šādiem servisiem?

    04.11.2019 16:50
    Reply to  Prusljix

    Likumdošanā ir iestrādāts, ka pakalpojumu sniedzējiem ir janodod (pēc pieprasījuma) Roskomnadzoram kriptogrāfiskās atslēgas + lietotāju dati jāglabā KF teritorijā.

    Nu un ja ne, tad protams ņem slēdz nost (mēģina) līdzīgi, kā ar Telegram.

    Lielākajiem vpn servisiem bieži vien ip apgabali (izejas serveriem) ir fiksēti ip reģistros (RIPE, ARIN utt) attiecīgi tos bloķēt ir minimāla problēma, mazos vai individuālos VPN grūtāk, bet nu tāpēc ar šī likuma pieņemšanu ir izdalīta nauda (diezgan astronomiska – bija prognozes, ka lai to nodrošinātu, vajadzēs tērēt 130 miljardus rubļu katru gadu) “rubiļņika” ieviešanai uz centrālajiem tīkla mezgliem, lai gadījumā, ja kaut kas nepatīk var ņemt un noslēgt visu ārpasauli un tad ar lokālajiem provaideriem jau galā tīkt ir vienkārši.

    Reklāma