Web Analytics
More
    Reklāma

    F1 vēlas sasniegt nulle izmešu līmeni līdz 2030. gadam

    Jaunākie raksti

    Vēsturiskais autosporta sacensību seriāls Formula viens (F1) beidzot paziņojis par saviem pirmajiem vides saglabāšanas plāniem, apņemoties līdz 2030. gadam kļūt par sistēmu, kura ir neitrāla no oglekļa dioksīda izmešiem.

    Projekts tiks uzsākts nekavējoties, apņemoties, ka dažādi notikumi ap F1 būs ilgtspējīgi līdz 2025. gadam. Pirmās formulas čempionāta rīkotāji tādējādi apstiprina savu vēlmi iet līdz pasaules tendēncēm, mēģinot padarīt zaļu arī tādu nozari, kā autosports ar iekšdedzes dzinējiem. Jau 2014. gadā tika veikta motoru nomaiņa no V12 uz V6, radot visefektīvāko iekšdedzes dzinēju, kurš spēj sasniegt vislielāko jaudu ar vismazāko degvielas patēriņu. Uz ko norāda organizatori, ka mērķis ir izveidot tādu hibrīdveida iekšdedzes dzinēju, kurš neradīs nekādus izmešus.

    Reklāma

    Tāpat plānos ietilpst pēc iespējas efektīvāka loģistika un 100% atjaunojamās enerģijas darbināti ofisi un tehniskās telpas. Tas sevī iekļauj arī vienreizējās plastmasas lietošanas aizliegumus, īpaši, būvējot un attīstot pašu formulu. Tiks piedāvāti arī “zaļāki” veidi skatītāju nokļūšanai līdz sacīkšu trasēm.

    McLaren komanda jau 2011. gadā tikusi pasludināta par šo nulles oglekļa dioksīda radītāju, taču pats sporta veids kā tāds vēl nes savu neekoloģisko vārdu pa priekšu. Ir nepieciešams laiks, lai notiktu tēla maiņa. Tāpēc šobrīd tiek zaudēts Formula E sacensību priekšā, kurās arvien vairāk iesaistās lielie autoražotāji.

    Jau iepriekš bijām rakstījuši, ka Google darbinieki pieprasa uzņēmumam īstenot darbību pilnībā bez emisiju radīšanas, kas jau ir nākamais solis. Pirmā formula pagaidām apņēmusies noreducēt oglekļa izmešus, ko tehniski iespējams dzēst iestādot pietiekamu skaitu koku. Piemēram, #teamtrees kampaņā.

    Nesen kā kronētais seškārtējais pasaules čempions formulā Luiss Hamiltons izrādījis savu atbildību pret vidi, pārdodot savu privāto lidmašīnu, lai tāpat vien nelidinātos apkārt, kā arī savā mājā apņēmies nelietot vienreizlietojamo plastmasu. Tāpat pilots uzsvēris, ka saprot kādas jomas pārstāvis ir, taču tas nemazina viņa vēlmi kaut ko mainīt šajā lielajā sistēmā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Raimonds Kleinbergs
    13.11.2019 13:14

    Garlaicības kalnagals, e-formula jau tagad ir pilnīgi nebaudāma. Tagad arī F1 būs miris.

    Krotow
    13.11.2019 15:13

    Tad jau čau Rasma pasākumam, kurš pirmsinterneta ērā vairumu skatītāju piesaistīja ar braucēju sišanos un lielo apgriezienu “iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii…”. Lai klapē ciet laicīgi un domā par alternatīvu.

    Muah
    13.11.2019 16:20

    F1 biznesa bosi saprot to, ko negrib saprast dažs labs novecojošais skatītājs. Pasaule apkārt mainās un, ja gribi palikt biznesā un piesaistīt jaunus skatītājus, tad ir jāmainās tavam produktam līdzi laikam. Reitingi rāda, ka izmaiņas tiek uzņemtas pozitīvi un tiek piesaistīti vairāk jaunie produkta patērētāji, nekā pazūd vecie.

    Skābene
    14.11.2019 08:20
    Reply to  Muah

    Neko viņi nesaprot. Pirmā kļūda bija aizvākt smukās meitenes.

    Krotow
    14.11.2019 14:07
    Reply to  Skābene

    Kādas meitenes? Tas taču seksisms un pret #meetoo :)

    13.11.2019 17:12

    1,6 litru V6 turbo motori aizvietoja 2,4 l V8 nevis V12.
    Tāpat pieminēšanas vērts ir fakts, ka šī brīža mazie 1,6 l hibrīdmotoriņi izspiež iespaidīgus 1000zs.

    Jānis
    14.11.2019 12:48

    Cilvēki, sķiet, nesaprot, ka rūpnīcas piedalās autosacīkstēs, lai testētu dažādus jaunus risinājumus. Tāpēc pāreja uz elektro ir tikai loģiska. Iekšdedzes dzinēji ir pagātne, patīk vai nē.

    Krotow
    14.11.2019 14:18
    Reply to  Jānis

    Taisnība. Taču jaunie risinājumi vieni paši vizuāli vairs nav pievilcīgi vidusmēra skatītājam. Paliek tehniska sacensība, kuru ražotāji var mierīgi pārcelt uz testa poligoniem kaut kur nekurienes vidū.

    Reklāma