Web Analytics
More
    Reklāma

    Lenovo ThinkVision P44w-10 monitora apskats

    Jaunākie raksti

    Pēdējā laikā pie mums uz testiem atceļo arvien interesantāki produkti – iespaidīgas ietilpības cietie diski, pavisam svaigas videokartes, elektriskie motorolleri un pat monitors ar unikālu kājas mehānismu. Šodien aicinu iepazīties ar vēl vienu monitoru – 43.4 collu ieliekto milzeni Lenovo ThinkVision P44w-10. Latvijā šis monitors ir nopērkams par nepilniem 1300 eiro.

    Lenovo ThinkVision P44w-10 aizņem visu manu galdu

    Es mājās vēl pavisam nesen strādāju pie vecā labā Dell monitora, kas bija nieka 23 collas liels un ar šiem laikiem nenopietnu Full HD izšķirtspēju. Viens pēc otra sāka uzrasties dažādi testa monitori un tie kļuva ne tikai lielāki, bet arī platāki. Pirms pāris mēnešiem beidzot nopirku sev ikdienas lietošanai 34 collas lielo ultra plato LG Electronics 34UM88C-P monitoru. Izvēloties šo pirkumu, es zināju, ka beidzot gribu tikt pie 21:9 malu attiecības monitora ar pietiekami augstu (3440 x 1440 pikseļu) izšķirtspēju. Pāris dienu laikā pieradu pie milzīgā monitora izmēra un ērtās formas, kas man ļauj uz ekrāna blakus izvietot trīs programmu logus. Manā darbā tas lieti noder, jo rakstot apskatus man ir svarīgi turpat blakus turēt apskatāmā produkta specifikāciju vai citus noderīgus materiālus. Līdz šim brīdim domāju, ka lielāku monitoru man pavisam noteikti vairs ilgi negribēsies. Es rūgti maldījos! :)

    Reklāma

    Glauni taču, vai ne?

    Kādā siltā jūlija dienā es atbraucu uz mājām un pašā viesistabas vidū mani gaidīja miiiiilzīga kaste. Huh, nu gan monitoru atsūtījuši! Atkal sieva rāsies, ka es pa mājām cenšos saslēpt arvien izmēros pieaugošo gadžetu iepakojumu.

    Sieva, lūdzu, nerājies! Nesīšu šo kasti uz pagrabu.

    Pirms ķēros pie testa monitora atpakošanas, nolēmu papētīt sīkāk šī produkta aprakstu. Jo, zini, monitorus vai televizorus nav nekāda prieka nedz izpakot, nedz iepakot atpakaļ to milzīgajās kastēs.

    Šis ir svaigs modelis

    Lenovo šī gada pašā sākumā Lasvegasā notiekošajā tehnoloģiju izstādē CES 2019 prezentēja divus milzīgus monitorus – Legion Y44w un uz apskatu saņemto ThinkVision P44w-10. Tie abi ir šobrīd lielākie pieejamie Lenovo monitori un izmanto ieliektu 43.4 collas lielu VA tipa displeju ar 3840 x 1200 pikseļu izšķirtspēju pie 32:10 malu attiecības. Abiem displejiem ir 144 Hz attēla atjaunošanās ātrums, 4 ms ātrs reakcijas laiks, 450 nitu maksimālais spilgtums, DisplayHDR 400 atbalsts un divi USB Type-C porti, kas kopā spēj nodrošināt 90W enerģijas padevi telefona vai datora uzlādēšanai. Ja Legion Y44w monitors mērķēts videospēļu cienītāju virzienā, tad ThinkVision P44w-10 paredzēts profesionāļiem, kas novērtēs klasiskāka dizaina kāju un monitorā iebūvēto KVM komutatoru, kas ļauj uz ekrāna vienlaicīgi aplūkot saturu no diviem datoriem.

    Cik vispār ir liels 43.4 collu monitors? Lenovo šo izmēru salīdzina ar diviem blakus noliktiem 24 collu monitoriem ar 1920 x 1200 pikseļu izšķirtspēju. Tas vai viens ultra plats monitors ir labāka izvēle par diviem blakus saliktiem monitoriem ir vēl diskutabls jautājums, jo abām pieejām var atrast gan plusus, gan trūkumus. Bet tīri no kabeļu skaita un estētiskā viedokļa raugoties, labāk, lai uz galda ir viens monitors.

    Divi mazāki vai viens liels monitors? Lūk, jautājums!

    Nost ar putuplastu!

    OK, pakojam vaļā šo milzi! Kā jau iepriekš minēju, man ne pārāk patīk izpakot un iepakot tik milzīgus gadžetus, jo tas ir diezgan liels čakars. Monitori ir smagi, tos nevar nomest un putuplasta gabali pēc tam pieput pa visu istabu. Lenovo mani patīkami pārsteidza, jo putuplasta vietā izmanto krietni pateicīgāku un izturīgāku materiālu, kaste sastāv tikai no dažām izceļamām detaļām un pašam monitoram ir ērts rokturis aiz kura to var izcelt ārā.

    Monitora kastē atradīsim sauju noderīgu kabeļu: HDMI kabeli, DisplayPort kabeli un divus USB Type-C kabeļus. Barošanas bloks ir iebūvēts pašā monitorā, tāpēc ietaupīsim vietu savā darba vidē.

    Monitora kāja un pamatne

    Kad mēs runājam par patiešām lieliem monitoriem, tad svarīgs ir jautājums par to kājas un pamatnes mehānismu. Monitors kopā sver ap 15 kg un tas ir patiešām daudz, tam ir jāstāv uz galda stabili! Lenovo ThinkVision P44w-10 ir pamatīga metāla kāja pie kuras pieāķējams pats monitors (nekas pašiem nav jāskrūvē) un pa kuru monitors var grozīties pa labi un kreisi, mainīt augstumu, kā arī leņķi vertikālā virzienā. Šo monitoru nevarēsim pagriezt portreta veidā, taču varam to ar VESA 100 x 100 mm stiprinājuma palīdzību pieskrūvēt uz citas kājas (kronšteina) un šādi paplašināt tā kustību iespējas.

    Lai panāktu monitora stabilitāti, Lenovo par kāju izmanto iespaidīga izmēra plakanu pamatni. Tā ir plāna, smaga un aptuveni 40 cm plata. Apakšā pielīmēti seši gumijas spilventiņi, lai neskrāpētu galda virsmu un monitors pa to nebūtu viegli pastumjams. Diezgan prātīgs risinājums, jo nereti monitoru pamatnes ir platas kājas, kas atņem mūsu vietu uz galda. Uz šādas plakanas kājas vismaz varēsim sakrāmēt savas mantas.

    Rrrrrrokturis!

    Tā kā monitors ir patiešām milzīgs un smags, lieti noder tā aizmugurē iebūvētais padziļinājums, ko var izmantot par rokturi. Aiz tā monitoru ir viegli izcelt no iepakojuma, uzlikt uz kājas un pēc tam regulēt tā augstumu. Lūdzu, pārējie milzīgo monitoru ražotāji nošpikojiet šo pieeju no Lenovo!

    Monitora noņemšana no kājas ir vienkārša. Pieturam monitoru aiz roktura, paceļam uz augšu slēdzīti un izceļam laukā monitoru. Nekādas skrūvēšanas vai monitora guldīšanas “uz mutes” un potenciālas tā saskrāpēšanas.

    Plašs noderīgu pieslēgvietu klāsts

    Lenovo ThinkVision P44w-10 piedāvā diezgan kuplu pieslēgvietu klāstu. Aizmugurē mums ir divi HDMI 2.0 porti, viens DisplayPort 1.4 ports, viens USB 3.1 Type-C Gen1 un viens USB 3.1 Type-C Gen2 ports, kā arī divi USB-A porti.

    Šie abi USB Type-C porti ir viens no monitora galvenajiem trumpjiem, jo varam ar parasta USB-C kabeļa palīdzību pie monitora pieslēgt divus datorus un tie ne tikai spēs uz datoru padot audio/video signālu, bet arī uzlādēties. Kopā pa šiem portiem monitors spēj padot laukā 90W enerģiju, kas ir pietiekami viena jaudīga portatīvā datora pabarošanai. Ērti un estētiski, jo šādi varam uz galda samazināt vadu skaitu.

    Otrpus kājai labajā pusē ir pierastā barošanas pieslēgvieta un Kensington drošības slēdzenes caurums.

    Zem monitora Lenovo iebūvējuši interesantu mehānismu, kas paslēpj 3.5 mm audio pieslēgvietu un divus USB-A portus. Šo bloku varam pacelt uz augšu un iebīdīt monitorā, kad neko negribam pieslēgt. Piespiežam sarkano pogu un bloks izbīdīsies uz leju. Forši!

    Attēla kvalitāte

    Tā kā šis ir uz produktivitātes uzlabošanu vērsts produkts, Lenovo monitoru ir padarījis viegli matētu. Šādi tiek samazināts atspīdumu daudzums un acis mazāk nogurst. 3840 x 1200 pikseļu izšķirtspēja pie 43.4 collām nodrošina 92 ppi pikseļu blīvumu. Ja no monitora atradīsimies tālāk par 94 cm, tas mums šķitīs kā Apple Retina displejs. Šis displejs spēj attēlot krāsas šādās paletēs: sRGB 99.5%, BT.709 99.5%, DCI-P3 90% un vidējais ΔE<2.

    ThinkVision P44w-10 ir saņēmis DisplayHDR 400 sertifikāciju un zemāk attēlā var uzzināt, ko tieši tas nozīmē. Vienkāršoti runājot, monitors spēj būt pietiekami spilgts un attēlot plašāku krāsu gammu, kas var noderēt atsevišķu filmu un spēļu aplūkošanai. Pagaidām HDR saturs vēl ir diezgan reti pieejams un arī Windows relatīvi nesen ir apguvis spēju padot uz monitoru HDR saturu.

    Kamēr vēl esam displeju analizatora iegādes procesā, varu vien padalīties ar savu subjektīvo viedokli. Kad norimst sajūta par iespaidīgo monitora izmēru, tas kļūst par “normālu” monitoru, kas man šķita adekvāti kvalitatīvs. Proti, gan izšķirtspējas, gan krāsu attēlojuma ziņā man neradās nekādi pārmetumi.

    Monitora vadība

    Monitora svarīgāko funkciju vadīšana notiek no ierīces priekšpusē labajā apakšējā stūrī izvietotajām sešām pogām. Manuprāt, tas ir ērtāk nekā taustīties kaut kur monitora aizmugurē un meklēt pogas vai kursorsviras. Ja esam pie monitora pievienojuši peli un tastatūru, tad nospiežot uz monitora vienu pogu, varam pārslēgties uz viena vai otra pie monitora pieslēgtā datora vadīšanu.

    Zemāk attēlos vari aplūkot monitora pārvaldības rīka izvēlnes. Manuprāt, visnotaļ saprotamas un aptver visas svarīgākās funkcijas. Ekrānšāviņos arī varam redzēt, ka monitors piedāvā picture-by-picture (PBP) un picture-in-picture (PIP) funkcijas, kas ļauj uz monitora vienlaicīgi aplūkot attēlu no diviem avotiem, piemēram, datoriem.

    Harman Kardon skaļrunis ar gaismiņām

    Monitora kastē atradu vēl arī interesanta dizaina skaļruni. Tam vidū ir caurums un šo skaļruni ir paredzēts uzmaukt uz monitora kājas. Skaļrunī ir iebūvēts mikrofons un tas spēj izdvest pietiekami daudz skaņas, lai šis papildinājums varētu tikt izmantots, piemēram, videozvanu veikšanai. Skaļruni ir sertificējuši audio eksperti no Harman Kardon un tas skan diezgan kvalitatīvi, lai arī ne pārāk skaļi un bez izteikta basa. Bet ko tu vari gribēt no tik maza izmēra ierīces?

    Interesanti, ka skaļrunī ir iebūvēts RGB apgaismojums. Skaļrunis var izkrāsoties dažādās krāsās un izkrāsot mūsu garlaicīgo ikdienu. Ja ikdiena ir krāsaina un nav nepieciešamības pēc šāda palīgrīka, apgaismojumu var izslēgt.

    Vai mums vajag ieliektus monitorus?

    Monitoru ražotāji, protams, teiks, ka ieliekts monitors ir foršāks par plakanu un labāk pērciet tos lielos ieliektos modeļus. Pamēģināsim mazliet iedziļināties šajā jautājumā.

    Zinātnieki ir noskaidrojuši, ka mēs pasauli redzam nevis plakanu, bet telpisku. Lai arī mēs fokusējamies uz kādu konkrētu priekšmetu, ko apskatām, perifērā redze mums ļauj pamanīt arī šim priekšmetam apkārt esošās lietas. Tomēr tas ir nogurdinoši un pa sāniem attēls tiek kropļots – smadzenēm tas ir jāapstrādā pastiprināti.

    Kad mēs runājam par ieliektajiem monitoriem, ražotāji norāda to ieliekuma reitingu. Piemēram, šodien apskatāmajam Lenovo monitoram šis reitings ir 1800R. Ko tas nozīmē? Šajā gadījumā burts R nozīmē rādiusu, kamēr skaitlis pirms tā ir milimetru daudzums no riņķa līnijas (monitora) līdz centram. Vislabāk šo vizualizē Viewsonic lapā atrastais attēls.

    Jo vairāk ieliekts monitors, jo šis reitings ir zemāks un mums tuvāk jāsēž monitoram, lai būtu tā centrā. Piemēram, ieliektais monitors ar reitingu 4000R nozīmē, ka centrā būsim 4 metru attālumā no displeja.

    Liela izmēra ieliekti monitori ļauj radīt iekļaušanas sajūtu videospēlēs vai skatoties filmas. Pie tam, lai arī izslēgts monitors šķiet ļoti agresīvi ieliekts, pie tā ļoti ātri pierodi un attēls nešķiet izkropļots. Pētījumi rāda, ka ieliekti monitori mazāk nogurdina acis.

    Verdikts: Interesanti, bet dārgi

    Patiesībā apbrīnojami, cik ātri cilvēks var pierast pie izmaiņām. Pāris dienas darba pie tik milzīga monitora un vairs neliecies traucēts par tā pamatīgo izmēru un ieliekumu. Tu monitoru izmanto darbu veikšanai un nedomā par liekām lietām. Tā vietā novērtē kvalitatīvo ThinkVision P44w-10 uzbūvi, gaumīgo dizainu un noderīgos sīkumus – izbīdāmo pieslēgvietu bloku, rokturi aizmugurē un USB Type-C portus, kas ne tikai pieņem video un audio, bet reizē arī uzlādē. Šis ir patiešām glauns un kvalitatīvs monitors, taču tam ir arī visnotaļ kodīga cena.

    Par šo Lenovo monitoru prasītie nepilni 1300 eiro nav maza summa un tāpēc der aplūkot konkurentus. Tālu nav jāmeklē, jo Samsung C43J890 piedāvā ļoti līdzīgu sniegumu, bet maksā mazliet virs 800 eiro. Tikpat ieliektā displeja izmērs ir tās pašas 43 collas, izšķirtspēja ir tie paši 3840 x 1200 pikseļi un tāpat monitoram varam pieslēgt un uzlādēt ierīces pie diviem monitora USB Type-C portiem. Samsung monitoram pat skaļruņi jau ir iebūvēti. Tiesa, 144 Hz vietā saņemam 120 Hz ekrāna atjaunošanās ātrumu un mazāku 300 cd/m2 spilgtumu, kā arī tikai vienu HDMI portu. Visādi citādi tie ir ļoti līdzīgi monitori. Par tādu pašu naudu varam nopirkt arī 49 collu Dell UltraSharp U4919DW.

    Ja meklējam pēc iespējas lētāku 43 collu monitoru un nav svarīgs ieliekums un USB Type-C pieslēgvietas, tad par aptuveni 550 eiro varam nopirkt Philips 436M6VBPAB/00. Ja VA paneļa vietā gribam IPS, tad par aptuveni 650 eiro var nopirkt 43 collu 4K izšķirtspējas Iiyama LE4340UHS-B monitoru.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    01.08.2019 10:02

    Kāpēc uz leju tikai 1200 pikseļi? Pat 1440 jau īsti nav daudz…

    Igors
    01.08.2019 10:12
    Reply to  KKTK

    1200 ir stipri par mazu. Lg 34 jau lietoju 5 gadi. 1400 ir minimums

    hehe
    01.08.2019 10:35

    Tekstiem 1200 vēl ir ok, bet programmēšana no pieredzes 1440 ir minimums, lai komfortabli strādātu.

    Rūdolfs Rancāns
    01.08.2019 13:56

    43 collu monitors ar malu attiecību 16:9 galīgi nav alternatīva šim monitoram.

    Reklāma