Web Analytics
More
    Reklāma

    Jabra Elite 85h apkārtējās vides skaņu slāpējošo austiņu apskats

    Jaunākie raksti

    Skaņa, ko drīzāk būtu jādēvē par troksni, ir piesārņojums. Pārlieku liels troksnis iespaido dzirdi, atstāj iespaidu uz miegu un vispārējo veselības stāvokli. Taču tas nav vienīgais ļaunums. Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem, gandrīz 2% visu nāves gadījumu cēlonis ir liels troksnis. Latvijā spēkā esošajos normatīvos noteikts, ka trokšņa līmenis nedrīkst pārsniegt 60 decibelus dienā un 30 decibelus nakts stundās.

    Klusums mūsdienās ir vērtība, tāpat arī privātā telpa un iespēja netraucēti pastrādāt, koncentrēties vai vienkārši atpūsties. Apklusināt apkārtējo vidi (lasi – kolēģis datora tastatūru lieto nevis ar pirkstu galiem, bet laikam dauza ar āmuru) ne vienmēr izdosies, tomēr pastāv iespēja ar austiņu palīdzību vismaz nodalīt trokšņus no sevis.

    Reklāma

    Tieši šī iemesla dēļ arvien biežāk pieejamas mūzikas austiņas ar apkārtējās vides skaņu slāpēšanu. Jau iepriekš esam apskatījuši vairākas austiņas ar apkārtējās vides skaņu slāpēšanu, piemēram, Sony WH1000-XM3, Sony WF-1000X un Jabra Elite 65t.

    Šoreiz izmēģināšanai saņemtas Jabra Elite 85h tā saucamās over-head tipa austiņas ar aktīvo apkārtējās vides skaņas slāpēšanu. Jabra Elite 85h austiņas piedāvā pamatīgu akumulatora darbības laiku, augstvērtīgu uzbūvi un nano pārklājumu pret mitruma iedarbību.

    Teorijā Jabra Elite 85h austiņu modelim būtu jābūt par aptuveni 50 eiro lētākām, nekā veikalos maksā jau minētās Sony WH-1000XM3 austiņas, Jabra Elite 85h pie mums ir ļoti maz izplatītas, turklāt šo austiņu cena nez kāpēc veikalos ir par 60 līdz 70 eiro augstāka par Sony WH-1000XM3. Mēs šeit runājam par austiņām, kas maksā ap 300 vai nedaudz virs 300 eiro.

    Pirmie iespaidi un lietošanas uzsākšana

    Ja gadījumā esi iegādājies Jabra Elite 85h austiņas, noteikti ieteiktu sākt ar instrukcijas pētīšanu, jo Jabra Elite 85h piejaucēšana pie viedtālruņa ir nedaudz nesaprotama, tā ir atšķirīga no citām Bluetooth austiņām. Austiņu kastē ir iekšā lapiņa, uz tās ir gandrīz skaidri parādīta Jabra Elite 85h Bluetooth pievienošanas pie viedtālruņa filozofija. Lapiņu, protams, nepamanīju, tāpēc kādas piecas minūtes bez rezultāta cīnījos ar Jabra Elite 85h līdz tomēr nolēmu prasīt padomu instrukcijai. Te gan jāatzīst, ka Jabra viedtālruņa lietotne arī palīdz tikt galā ar pievienošanas niansēm, bet lietotnē parādītie attēli ir sīki, tos ir ļoti jāpēta, lai tiktu ar pievienošanas darbiem galā.

    Kamēr Jabra Elite 85h ir salocītas un skaļruņi pavērsti vienā plaknē, austiņas ir izslēgtas. Tikko tās saliec ar skaļruņiem vienu pret otru, tā Jabra Elite 85h ieslēdzas. Pie šādas ieslēgšanas ir nedaudz jāpiedomā, lai Jabra Elite 85h nepaliktu ieslēgtas vairāku dienu garumā. Te gan jānorāda, ka Jabra Elite 85h pašas izslēdzas pēc 72 stundu bezdarbības. Tāpat mani ar maniem stagnējošajiem ieskatiem par austiņām pārsteidza to spēja apturēt mūziku, kad austiņas ir noņemtas no galvas. Jāsaka, ka pār saviem mūzikas klausīšanās paradumiem pats labprāt valdītu, nevis ļautu pauzēt mūziku pēc austiņu ieskatiem. Pieļauju, ka ne visās lietotnēs Jabra Elite 85h noņemšana no galvas nozīmē mūzikas apturēšanu. Par laimi Jabra izstrādātā austiņu pārvaldīšanas lietotne ļauj šo atslēgt.

    Jabra Elite 85h iespējams pievienot līdz astoņām ierīcēm, piemēram, tavu viedtālruni, mājās televizoru un darba datoru, lai veiktu balss zvanus.

    Jabra Elite 85h austiņas līdzi ieguvušas puscietu maciņu, kas paredzēts to pārnēsāšanai un uzglabāšanai. Maciņā atradīsi arī uzlādes vadu, skaņas vadu un 3.5 mm austiņu pāreju, kas paredzēta izmantošanai lidmašīnās (lidmašīnu izklaides sistēmām).

    Kvalitatīva uzbūve ar “nano” tehnoloģiju piešprici

    Tiek solīts, ka Jabra Elite 85h ir izturīgas pret lietu, jo tām ir nano pārklājums. Diemžēl Latvijā vārds “nano” iemantojis ne pārāk labu slavu, to biežāk izmanto sarkastiskos izteicienos. Lietus izturību atļāvos neizmēģināt, diez vai kāds būs tik dulls, lai savas 300+ eiro ausis nēsātu lietus laikā.

    Jabra Elite 85h sver 296 gramus – tātad tās nav ļoti vieglas, bet jāņem vērā, ka izmantoti visai augstas kvalitātes materiāli. Koku Jabra Elite 85h apdarē gan neredzēsim, bet visas detaļas apvilktas ar audumu, nešķiet, ka audums izšķīdīs.

    Jabra Elite 85h ir trīs pogas (uz kreisās auss ir neliela poga skaņas slāpēšanas aktivizēšanai, uz labās auss ir tāda paša izmēra poga zvana saņemšanai un lielāka – Siri, Amazon Alexa vai Google Assistant digitālā balss asistenta izsaukšanai), USB Type-C pieslēgvieta un arī standarta 3.5 mm austiņu pieslēgvieta. Mazās podziņas izvietotas nepārdomāti, tās spaidīju gandrīz katru reizi uzliekot un noņemot Jabra Elite 85h. Droši vien pie pogu izvietojuma var ar laiku piešauties, bet ideāli ērti tas noteikti nav.

    Jabra Elite 85h ir ērtas austiņas

    Iegādājoties tik dārgas austiņas, noteikti būtu tās jāpamēģina uz savas galvas. Uzskatu, ka Jabra Elite 85h ir visai ērtas, tās nespiež galvu, ausis vai žokli, bet briļļu nēsātājiem mīkstās austiņu uzlikas varētu būt par ciešu, tās spiedīs uz brillēm. Protams, jāņem vērā, ka mēs te runājam par apkārtējās vides skaņu slāpējošām austiņām – tām pirmais uzdevums ir pašām nelaist cauri skaņas no ārpasaules. Tātad austiņām ir perfekti jāpieguļ pie galvas.

    Vismaz man pēc aptuveni 40 minūtēm rodas sajūta, ka Jabra Elite 85h karsē ausis, bet laika apstākļi bija drīzāk silti. Iepriekš laikam man nevienas austiņas tik uzkrītoši nebija sutinājušas galvu.

    Pie ērtībām vēlētos pieminēt, ka Jabra Elite 85h gluži nav izcili mobilu austiņu piemērs. Jabra Elite 85h kopā ar iepakojumu būs pamatīgas pusdienu kastītes izmērā. Biežiem ceļotājiem noteikti gribēsies piemeklēt kompaktākas apkārtējās vides skaņu slāpējošas austiņas.

    Skaņas slāpēšana

    Jabra Elite 85h iebūvēti astoņi mikrofoni, no tiem sešus izmanto apkārtējās vides skaņu slāpēšanai. Bet ar Jabra Sound+ lietotnes palīdzību varēsi austiņu slāpēšanu pārvērst pilnīgi pretējā efektā – Jabra Elite 85h prot arī apkārtējās vides skaņas pastiprināt. Tas noderēs vilciena sliežu tiešā tuvumā, metro stacijā, lai sadzirdētu nosaukto pieturu izkāpšanai vai pat braucot ar velosipēdu. Atzīšos, ka man kā velosipēdu entuziastam vienmēr skrien šermuļi pār kauliem, kad redzu kārtējo fiksīša minēju bez ķiveres, toties ar austiņām uz galvas.

    Manuprāt, Jabra Elite 85h apkārtējās vides skaņu slāpēšana nav tik perfekta, kādu to pieredzēju ar Sony izstrādātajām tā sauktajām true-wireless Sony WF-1000X. Atminos, ka Sony WF-1000X bija iespēja slāpēt skaņas, vienlaikus neatskaņojot mūziku, tad tiešām likās, ka atrodies ezerā zem ūdens – bija gandrīz par agresīvu saucams klusums. Jāatzīst gan, pagājis pamatīgs laiciņš kopš Sony WF-1000X apskata. Iespējams – kļūdos ar Sony WF-1000X atmiņām par skaņas slāpēšanas efektivitāti.

    Līdz pat 41 stundas darbība

    Jabra Elite 85h piedāvā ļoti ilgu darbības laiku ar vienu uzlādi. Ar aktīvu skaņas slāpēšanu austiņas darbosies aptuveni 30 līdz pat 34 stundas, Jabra pati uzsver, ka bez skaņas slāpēšanas Jabra Elite 85h darbosies aptuveni 41 stundu. Protams, jāņem vērā arī klausīšanās skaļums un citas nianses, bet pie tik ilgas darbības ar vienu uzlādi šie ir nieki. Atzīšos, ka Jabra Elite 85h izmēģināšanas laikā vienu reizi pašā sākumā austiņas uzlādēju, bet līdz tukšam akumulatoram tā arī netiku. Pieļauju, ka Jabra Elite 85h aktīvi izmantoju aptuveni nedēļu, kas varētu tuvoties 18 līdz 20 stundām.

    Jabra Elite 85h pilnībā uzlādējamas 2.5 stundu laikā, 15 minūšu uzlāde nodrošina 5 stundu darbību.

    Skanējums

    Jabra Elite 85h izmantojamas Bluetooth bezvadu savienojumā, bet varēsi austiņas izmantot arī ar 3.5 mm standarta vadu. Vads iekļauts austiņu komplektācijā.

    Savienojumam tiek izmantota Bluetooth 5.0 versija, bet Jabra Elite 85h neatbalsta aptX, aptX HD vai LDAC. Austiņas neatbalsta arī Apple AAC. Te gan jāpiezīmē, ka tīri teorētiski ar Bluetooth 5.0 datu caurlaidības spēju vajadzētu pietikt gana kvalitatīvas skaņas pārraidei, bet internets stāsta, ka tomēr labāk, lai viedtālrunis un austiņas atbalsta specifiskos skaņas bezvadu pārraides standartus.

    Biju izbrīnīts, jo no Jabra Elite 85h biju gaidījis basīgāku skanējumu. Viedtālruņa lietotne it kā piedāvā ekvalaizeri, bet tas tāpat neko daudz nedod. Vidi un augšas skan drīzāk pieņemami, bet tāpat rodas sajūta, ka kaut kas trūkst.

    Manuprāt, Jabra Elite 85h skanēja plakani un bez entuziasma gan ar Bluetooth, gan vada savienojumu. No šādas cenas austiņām to nebiju gaidījis.

    Nobeigumā

    Aktīvā apkārtējās vides skaņas slāpēšana ir jauka lieta, bet tai nevajadzētu nostāties pār mūzikas skanējumu, vismaz es tā atļaušos uzskatīt. Tāpat vismaz raksta tapšanas laikā Jabra Elite 85h austiņas iegādājams Latvijā tikai pie viena pārdevēja tiešsaistē par aptuveni 360 eiro, kas nebūt nav tā cena, kurā Jabra bija plānojusi ierindot Elite 85h. Ieteicamā Jabra Elite 85h cena ir 299 eiro.

    Pāris konkurenti jau minēti iepriekš, tīmeklis vēsta, ka arī Sony WH-XB900N būtu lielisks konkurents par cenu zem 200 eiro, toties Sony WH-XB900N, piedāvājot labākus basus un arī balss zvani esot ar skaidrāku skaņu. Nedrīkst šajā cenu kategorijā nepieminēt Bose QuietComfort 35 II, kas vismaz pie mums ir populāra izvēle skaņu slāpējošajām austiņām. Bose QuietComfort 35 II maksā ap 320 eiro. Aptuveni 280 – 300 eiro maksā Beats Studio3 Wireless, kas arī tikušas pie aktīvās skaņu slāpēšanas. Beats Studio3 Wireless noteikti būs riktīgi basīgs bezvadu austiņu modelis.

    Patika

    • austiņas tiek labi galā ar skaņas slāpēšanu
    • izturīgas pret lietu
    • daudzi novērtēs austiņu spēju pašām izslēgties
    • iespēja pievienot vairākas ierīces
    • ilgs akumulatora darbības laiks

    Nepatika

    • nav skaņas pārraides kodējumu atbalsta
    • visai lielas un smagas
    • karsē ausis
    • man negāja pie sirds skanējums
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Janko Franko
    31.07.2019 13:36

    Interesētu salīdzinājums ar BOSE QC 35, bet ne jau pēc cenas :)

    Fudo
    31.07.2019 14:07

    Labākais variants šajā cenu kategorijā (300-350 EUR), viennozīmīgi ir un paliek Sony WH-1000XM3. Tā kā ceļot darba vajadzībām sanāk ļoti bieži un lidmašīnā gribas klusumu, tad man personīgi labākas alternatīvas nav. Skanējums ir pilnīgs, var pielāgot skaņu savai dzirdei pa frekvencēm (izmantojot aplikāciju), basi ir gana (ne tik daudz kā Beats, bet nevēlos lai basu dēļ smadzenes iekš galvaskausa nevajadzīgi kratās). Pirms sapratu ka šīs ir labākais risinājums man, tad iemēģināju arī “ausis” no Bose (QC25, QC35, QC35 II), Senheiser PXC 550. QC35 II ir, iespējams, nedaudz labāka skaņas izolācija, bet skanējums pats par sevi ir salīdzinoši pliekams.
    1. skaņu slāpējošās “ausis” Sony MDR-100x vēl stāv mājās, kā rezerve un tiek lietotas diezgan regulāri ģimenē.

    Reklāma