Web Analytics
More
    Reklāma

    Sony WF-1000X bezvadu austiņu apskats

    Jaunākie raksti

    Pieprasījums rada piedāvājumu. Un tieši tas attiecas uz Bluetooth austiņām, jo pēdējā gada laikā viedtālruņu ražotāji uzsākuši aktīvi iznīdēt 3.5 mm austiņu pieslēgvietas. Samsung vēl pagaidām ar gandrīz gadu veco Galaxy S8 sēriju piekopj vēsturisko netikumu izmantot 3.5 mm austiņu pieslēgvietas, bet Apple, Huawei, Google ar Pixel 2 un Motorola Moto Z no 3.5 mm austiņu pieslēgvietas ir atteikušies.

    Ko tieši zaudē lietotājs, ja viņa viedtālrunim nav 3.5 mm austiņu pieslēgvietas? Daļēji, protams, ērtības, izvēloties starp vadu vai bezvadu austiņām. Bet vienmēr der paturēt prātā, ka austiņu vads tiek izmantots FM radio par antenu. Tātad, ja nav 3.5 mm pieslēgvietas, nebūs arī viedtālrunī FM radio. Vai vismaz vairumā gadījumu nebūs. No otras puses gan, mūsdienās retā telefonā ir FM radio.

    Reklāma

    Man atteikšanās no 3.5 mm austiņu pieslēgvietas būtu īstens peininziēss, jo pat nevēlos domāt par Bluetooth tehnoloģiju automašīnā. Iebūvētās Bluetooth sarunu ierīces ir nekam nederīgas, vienkārši tevi neviens nedzird, toties kājāmgājēji uz ielas dzird visu, pat ja logi ir ciet. Turēt Bluetooth austiņu mašīnā… Tur tāpat ir akumulators, kas necieš ziemas aukstumus. Un tad vēl ir skaņas kvalitāte, kas Bluetooth ne vienmēr ir izcila.

    Apple AirPods austiņas koncentrējušas spēkus uz izskatu, kompaktumu un savienojuma stabilitāti. Jabra un Samsung ir drīzāk sporta produkti, kas ir izturīgi, bet skan kā pirdiens konservu bundžā zem ūdens. Sony WF-1000X Bluetooth austiņu modelis ir vienas no retajām austiņām, kur padomāts arī par skanējumu.

    Izskats un uzbūve

    Sony WF-1000X austiņas pieejamas divās krāsas – zelta un melnā. Melnā gan drīzāk ir pelēcīgi zilgana, bet lai tas paliek uz ražotāja sirdsapziņas. Sony WF-1000X austiņas nāk komplektā ar kastīti, kas paredzēta austiņu uzlādei un pārnēsāšanai.

    Pašas austiņas turas tikai lietotāja ausīs, nekādi papildus drošības elementi nav iekļauti. Sony WF-1000X austiņu dimensijas visai jūtami izlien ārpus cilvēka galvas aprisēm, tāpēc var būt problēma ar ciešāku cepuru nēsāšanu. Tāpat ir ļoti jāuzmanās, lai austiņas ar kaut ko neaizķertu, jo tad gan tās viegli izkritīs no lietotāja ausīm.

    Sony WF-1000X austiņas ļoti ērti ieguļas ausīs, turklāt līdzi tiek dotas arī papildu uzlikas dažādos izmēros. Katra austiņa sver 7 gramus, tāpēc tās no ausīm ārā nekritīs, ja arī ātri iesi pa ielu. Sportam Sony WF-1000X austiņas nebūs piemērotas, tik stingri tās ausīs neturas. Turklāt austiņas nav uzskatāmas par ūdensdrošām. Sony gan uzsver, ka Sony WF-1000X austiņas ir nokrišņu drošas, bet to laikam nevajadzētu pārbaudīt. Jāpiezīmē, ka nupat CES 2018 izstādes laikā Sony prezentēja šļakatu drošas sporta bezvadu austiņas – Sony WF-SP700N.

    Uz katras austiņas ir poga – kreisajā Sony WF-1000X iestrādāta ieslēgšanas poga, ko gan varēsi ignorēt, jo austiņas pašas ieslēdzas un izslēdzas, kad tiek ievietotas kastītē. Ātrs uzspiediens uz kreisās austiņas pogas aktivizēs vai atslēgs apkārtējās vides skaņas slāpēšanu. Labās austiņas poga atbild par mūzikas pārvaldību, ar to var izsaukt Siri vai Google Assistant atkarībā no izvēlētās operētājsistēmas. Pietrūkst vienīgi skaļuma regulēšana, to gan nāksies paveikt ar viedtālruņa palīdzību.

    Uzlādes un uzglabāšanas kastīte atpaliek no visai pamatīgās Sony WF-1000X austiņu cenas – tā ir ļoti vienkārša, varbūt pat pārāk vienkārša. Kastīti nevarēsi ērti nēsāt džinsu kabatā, bet ziemas jakā tā iederēsies gana labi. Kastītē iebūvēts NFC modulis, lai austiņas varētu ērtāk savienot ar Android viedtālruņiem, bet atzīšos, ka NFC logo gandrīz nepamanīju uz Sony WF-1000X austiņu kastītes – tas atrodas pašā apakšā un ir ļoti sīks.

    Labā un kreisā Sony WF-1000X austiņa ir ar krāsu kodējumu, tāpat krāsas izmantotas kastītē, lai labo un kreiso austiņu neievietotu nepareizajā uzlādes ligzdā. Teorētiskā austiņu darbība ar vienu uzlādi ir trīs stundas, ražotājs sola, ka kastītē vēl ir gana enerģijas, lai Sony WF-1000X austiņas uzlādētu divas reizes. Tātad pilnībā uzlādētas austiņas un iepakojuma kastīte nodrošina mūziku līdz deviņām stundām.

    Sony WF-1000X austiņas iespējams uzlādēt tikai ar kastītes palīdzību, kastītei ir microUSB pieslēgvieta. Sony tehniskajā informācijā norādījis, ka austiņu uzlāde aizņem divas stundas, bet austiņu un kastītes uzlāde – trīs. Novēroju, ka gandrīz tukšas austiņas kopā ar uzlādei vienu reizi izmantotu kastīti uzlādējas 4.5 stundas, kas mūsdienām ir ļoti ilgs laika sprīdis.

    Iespēju klāsts

    Sony WF-1000X austiņu darbība ir grūti iedomājama bez pavadošās lietotnes Headphone Connect, kas ļoti viegli atrodama Google Play veikalā, ievadot tikai Sony WF-1000X modeļa numuru. Faktiski pietiek ar “Sony 1000X” ievadi meklēšanas logā.

    Visai dīvaina ir izvēle, ko mums uzliek Headphone Connect lietotne – pastāv izvēle starp skaņas kvalitāti un savienojuma stabilitāti. Protams, šāda nianse ir ļoti svarīga, ja grasies izmantot austiņas vietās, kur ir noslogota 2.4 GHz frekvence, piemēram, sabiedriskajā transportā, kur visiem ir bezvadu peles, austiņas, mikroviļņu krāsnis un b/g/n bezvadu maršrutētāji.

    Man jāsaka, ka izvēle par labu kvalitātei var nozīmēt to, ka viedtālruni nāksies turēt jakas krūšu kabatā, jo bikšu kabatā esošam viedtālrunim vismaz pāris reizes dienā pazuda skaņa Sony WF-1000X austiņās. Sony WF-1000X austiņas izmantoju kopā ar Galaxy S8+ viedtālruni.

    Headphone Connect lietotne piedalās Sony WF-1000X austiņu programmatūras atjaunināšanā. Atjaunināšanas process ir ilgs, ap 20 minūtēm. Bet pārāk bieži to nenāksies darīt.

    Sony WF-1000X austiņas piedāvā arī slāpēt apkārtējās vides trokšņus. Atzīšos, ka nekādu dižo atšķirību starp aktivizētu un izslēgtu trokšņu slāpēšanu nemanīju.

    Visai interesanta iespēja ir automātiskā izvēle apkārtējās vides trokšņu slāpēšanai – programmatūra pati nosaka, kādā vidē atrodies, attiecīgi slāpējot vai neslāpējot trokšņus. Viedierīces lietotne visai precīzi izvēlas starp četriem iepriekš definētiem notikumiem – Staying, Walking, Running un Transport.

    Austiņas ir izmantojamas arī bez lietotnes uzstādīšanas, pat apkārtējās vides trokšņu slāpēšana ir daļēji pieejama bez lietotnes, to varēsi regulēt ar pogu uz labās austiņas.

    Nevajag piemirst, ka Sony WF-1000X izmantojamas arī kā Bluetooth bezvadu sarunu ierīce zvaniem. Turklāt sarunu partneri apgalvoja, ka manu balsi sadzird ļoti skaidri, kas ne vienmēr ir raksturīgi citām Bluetooth bezvadu austiņām.

    Skanējums

    Lietotnes sniegtās Adaptive Sound Control iespējas ir grūti izmērāmas, jo pilnībā apkārtējās vides trokšņus slāpēt austiņas nespēj. Staying režīmā kaut kādi trokšņi tiek laisti cauri, bet arī Transport režīmā apkārtējās vides skaņas bija nojaušamas. Varbūt tās bija mazāk manāmas, bet… vienkārši pagriez savu rokenrolu skaļāk! Te būtu jāpiebilst, ka Sony ir pirmais ražotājs, kurš iedrošinās tik mazās austiņās iebūvēt aktīvo trokšņu slāpēšanu.

    Lietotnē ir iebūvēts arī vienkāršots ekvalaizers. Manuprāt, tas varēja arī nebūt, jo neviens no predefinētajiem skanējumiem nav lietojams. Atstājot noklusējuma iestatījumus, Sony WF-1000X austiņas skanēja vislabāk.

    Mūzikas baudījums ar Sony WF-1000X austiņām varbūt nebūs pats dižākais, bet Sony WF-1000X ir pirmās no Bluetooth austiņām, kas skan atbilstoši gaidām. Iepriekš esmu lietojis Samsung, Jabra un TomTom sporta pulkstenim līdzi dotās austiņas, kas bija pilnīga vilšanās.

    Necentīšos aprakstīt Sony WF-1000X austiņu skanējumu, bet tās noteikti skan saklausāmi labāk par aptuveni 40 eiro in-ear tipa vada austiņām.

    Šeit pieķeršos nedaudz pie Sony mājaslapā lasītājām lietotāju atsauksmēm par Sony WF-1000X austiņām, kas man sākotnēji radīja pamatīgas bažas. Galvenā problēmā Sony WF-1000X modelim esot bijusi skaņas aizkavēšanās, kas nav piedodama filmu skatīšanās laikā. Varu apgalvot, ka pēdējais austiņu atjauninājums ir šo problēmu pilnībā novērsis – Sony WF-1000X austiņas gan YouTube, gan VLC lietotnēs darbojās bez problēmām, skaņa gāja līdz ar attēlu.

    Izlasīju, ka programmatūras atjauninājums šobrīd ļauj veidot pašam savus ekvalaizera iestatījumus, bet šādu iespēju neatradu (ekvalaizera iestatījumi nebija manuāli pielāgojami, bija pelēki, iespējams, tas bija saistāms ar kādu citu manis aktivizētu austiņu iestatījumu) vai arī nemācēju to aktivizēt. Protams, vienmēr pastāv iespēja uzstādīt kādu ekvalaizera lietotni vai izmantot viedtālrunī iebūvēto ekvalaizera iespēju. Tiesa, reti kurš ražotājs iebūvē ekvalaizeru viedtālruņa programmatūrā.

    Nobeigumā

    Ja vēlies izmantot bezvadu austiņas mūzikas baudīšanai ārpus mājas, Sony WF-1000X būs lieliska izvēle. Gluži par brīvu Sony WF-1000X nenāk, to cena ir ap 210 eiro, kas ir visai pamatīga cena pat melomānu austiņām ar vadu. Turklāt Sony WF-1000X nebūs iespējams izmantot sportošanas laikā, kas arī ir būtisks šī modeļa mīnuss.

    Man ļoti patika Sony WF-1000X lietotne – tā ir saprotama, tā pilda savas funkcijas, nav nepieciešams ielādēt papildus 83 citas lietotnes (kā tas ir Jabra austiņām). Lietotne ir stabila, kas arī ne vienmēr izdodas konkurentiem. Tieši tādu kvalitāti gaidu no Sony.

    Nedaudz varētu sūdzēties par Sony WF-1000X uzlādes kastītes materiāliem un uzbūvi, bet kopumā pat tā ir visai ciešama, ja nedaudz piever acis uz Sony WF-1000X cenu. Akumulatoru darbības laiki bija drīzāk atbilstoši Sony sniegtajai informācijai, bet uzlādes laiki gan ir ļoti gari.

    Austiņu skanējums ir pieklājīgs, tas gan nav gluži 210 eiro vērts. Ja šīs būtu vada in-ear austiņas, vairāk par 60…70 eiro par tādām neatdotu.

    Kā jau visām bezvadu austiņām, arī Sony WF-1000X ir ļoti jāuzmanās no to pazaudēšanas. Diemžēl nekādi atrašanas rīki, piemēram, skaļāks skaņas signāls no austiņām, nav pieejami.

    Patika

    + skanējums
    + komforts
    + austiņu kvalitāte
    + lietotne
    + akumulatoru darbības laiks

    Nepatika

    – uzlādes kastītes kvalitāte
    – uzlādes ilgums

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    13 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Lapsinieks
    24.01.2018 10:08

    pirmajā rindkopā nebūtu koreki sasviest kopā ražotājus ar tālruņa modeļiem. No visa saraksta tikai apple pilnībā ir atteicies no 3,5 caumura likvidēšanas. huawei ligzdas nav tikai vienam modelim.

    Artanis
    27.01.2018 15:06
    Reply to  Lapsinieks

    Daudziem jaunajiem flagmaņiem nav ligzdas. Paskaties tak gsmarena.com

    Lapsinieks
    27.01.2018 19:55
    Reply to  Artanis

    es nenoliedzu, ka tā ir neizbēgama nākotne, bet tieši šodien aplūkoju LMT plauktus – tieši četri modeļi diviem (!) ražotājiem bez ligzdas. mans komentārs jau nebija par to.

    Andis Jurjans
    24.01.2018 12:58

    “pat nevēlos domāt par Bluetooth tehnoloģiju automašīnā. Iebūvētās
    Bluetooth sarunu ierīces ir nekam nederīgas, vienkārši tevi neviens
    nedzird, toties kājāmgājēji uz ielas dzird visu, pat ja logi ir ciet.”
    Divējāda pieredze. Viens un tas pats auto, divi dažādi telefoni. Samsung Galaxy S7 Edge – viss ļoti labi, visi visu dzird. Hujovij P9 – mēmās šausmas, savienojas ne vienmēr, skaņas kvalitāte kā caur spaini. Nē, otru pusi dzirdēt var apmēram tā pat, kā ja viņi apgultos un kāds uz sejas, sarunas laikā, lietu ledainu ūdeni.

    Yorg
    24.01.2018 14:11

    Līdzšinējā pieredze ar iebūvētajiem HF iekš Toyota, Honda, Skoda neatstaja nekā negatīva sadarbībā ar Samsung aparātiem (N3, S5, S7). VIss ir darbojies ļoti korekti. Tiesa dzirdamību no āras nav sanācis pārbaudīt.

    Krotow
    24.01.2018 14:33

    Nu nez, neviens man nav sūdzējies par nespēju sadzirdēt manis teikto caur auto iebūvēto Bluetooth bezroku sistēmu. Laikam tomēr BT bezroku sistēmas kvalitāte no auto un telefona ražotājiem atkarīga. Telefons gan joprojām Samsung – varbūt tur tas āķis.

    G
    24.01.2018 16:08

    Par kādam tieši Bluetooth austiņām ir runa, kad piemin par citu austiņu kvalitātēm?
    Es lietoju Samsung Level U Pro austiņas gadu un nevaru sūdzēties par neko, skaņas kvalitāte perfekta un arī par skaņas atpalikšanu nevaru sūdzēties, jo neesmu saskāries.

    Jupe
    26.01.2018 19:08

    Man vairāk liekas, ka savienojums ir atkarīgs no telefona. Sony SBH-80 uz Nexus 5 ik pa laikam zuda savienojums, tās pašas ausis uz Samsung s7 idēāli…

    Artanis
    27.01.2018 15:07

    “pat nevēlos domāt par Bluetooth tehnoloģiju automašīnā. Iebūvētās Bluetooth sarunu ierīces ir nekam nederīgas” Varbūt nevajag vērtēt pēc sistēmām, kas ir uzstādītas kaut kādos Opeļos? Lielākoties pēdējos piecos līdz astoņos gados ražotajiem auto BT brīvroku sistēmas ir lieliskas.

    Gastons Gašpuitis
    07.02.2018 15:21

    Patika skaņas kvalitātes salīdzinājums Jabra Samsung austiņam ar konzervbundžu…!
    Ja salīdzina S8+ komplektā esošās AKG pasluškas ar šīm sony, kurām būtu labāka skaņas kvalitāte?

    10.02.2018 10:25

    Man lietošanā ir pliks S8+ bez lādētāja, bez ausīm, bez VR brillēm – demo modelis. Nevarēšu komentēt.

    Kristaps Skutelis
    10.02.2018 10:59
    Reply to  Artis Ābols

    AKG austiņas skan krietni labāk par šiem Sony mazuļiem.

    Mārcis Paņēvics
    26.03.2018 12:28

    Neredzu jēgu no Sony 24-bit/192kHz audio ja izņem ārā 3,5mm štekeri. Telefonu izmantoju mūzikas vajadzībās pie skaņu pults. Noderīgi. Bluetooth neder tādām lietām.

    Reklāma