Web Analytics
More
    Reklāma

    Kursors izmēģina Cupra Ateca jaudīgo krosoveru (video)

    Fotogrāfs: Mārcis Gaujenietis

    Jaunākie raksti

    Jā, jā, atkal mums ir krosovers, bet šis nav parasts krosovers. Cupra Ateca, iespējams, ir tuvu perfekts risinājums visiem tiem, kam ir nepieciešamība pēc lielāka pārvietošanās līdzekļa, bet sirds vēl neļauj iekāpt garlaicīgā minivenā. Jā, 300 Zs nav nekāda raķetes cienīga jauda un ir pietiekami daudz neliela izmēra SUV ar šādu vai pat lielāku jaudu, bet ja mēs ņemam vērā budžetu, tad viss pagriežas pilnīgi citā gaismā.

    Reklāma

    Mazliet CUPRA vēstures

    Seat ir sena sacīkšu vēsture. Kopš 1971. gada Seat speciālo auto divīzija rada rallija automašīnas, kuras līdz 1983. gadam izcīnīja 11 titulus. 1985. gadā tika dibināts Seat Sport, kura misija bija ne tikai turpināt radīt rallija mašīnas, bet arī salonautomašīnu sacīkšu spēkratus un arī veiksmīgi – trīs uzvaras WRC un divas WTCC.

    Cupra pati par sevi nav jaunums, zem šīs abreviatūras Seat kopš deviņdesmitajiem gadiem piedāvā savus sērijveida Ibiza un Leon modeļus mazliet jaudīgākās un interesantākās versijās. Ja par Ibiza vēl nav ļoti daudz dzirdēts, tad Seat Leon Cupra ir ļoti atpazīstams un Latvijā populārs auto.

    2018. gadā Seat dibināja jaunu divīziju Cupra, kurai ir jauna misija – radīt jaudīgās Seat automašīnas ar atsevišķu zīmolu un piedāvājumā pagaidām ir divas – Leon un Ateca.

    Cupra tagad ir atsevišķs brends un gan esošās, gan nākotnes jaudīgie pārstāvji vairs nebūs ar Seat nosaukumu. Cupra vispār ir auglības dieviete – ej saproti, ko ar to spāņi ir domājuši. Cupra gan ir arī varš no latīņu valodas un tas ir iemesls, kādēļ zīmītes un diski ir tieši šajā krāsā.

    Cupra Ateca tehniskā puse

    Seat Ateca mēs izmēģinājām kādu laiku atpakaļ, auto veidols ir tieši tas pats un ietilpība ir tieši tikpat. Cupra ir tas pats auto mazliet sportiskākā veidolā, kā saka – tie paši vēži tikai citā kulītē.

    Nu labi, izmaiņas ir diezgan daudz un primāri jau dzinējā. Auto tagad kustina divu litru turbo benzīna dzinējs ar 300 Zs un 400 Nm, auto ir aprīkots ar 4Drive pilnpiedziņu un DSG divsajūgu automātisko ātrumkārbu. Tas viss auto iekustina līdz 100 km/h 5.2 sekundēs un sasniegt 247 km/h.

    Standarta aprīkojumā ir arī DCC adaptīvā balstiekārta, kura maina cietību atkarībā no izvēlētā braukšanas režīma, kuri kopā ir seši – Comfort, Sport, Individual, Offroad, Snow un šim modelim ekskluzīvais CUPRA režīms. Savienojumā ar progresīvo stūres iekārtu, kura arī maina savu stingrību atkarībā no braukšanas režīmu, auto var pilnībā pielāgot savām vēlmēm.

    With great power comes great responsibility – tā teica zirnekļa tīklus izšaujošam indivīdam un Cupra gadījumā tas ir atbilstoši. Relatīvi liela jauda nozīmē, ka nepieciešamas arī adekvātas bremzes un šeit tās ir. Auto var tikt pie Brembo priekšējām četru virzuļu ventilējamām bremzēm 375mm izmērā un 310mm aizmugurē. Kā jau sapratāt – tas ir papildaprīkojums.

    Interjers varēja būt kvalitatīvāks

    Es, protams, saprotu, ka šis ir viens no pieejamākajiem VW grupas zīmoliem un tas prasa kvalitātes upurus, bet ir noteiktas lietas, kuras vismaz vienam no jaudīgākajiem un dārgākajiem modeļiem varēja piedāvāt savādākas.

    Panelis ir veidots no relatīvi mīkstas plastmasas un tur man nav kur piesieties, bet pārējās detaļas ir ļoti plastmasīgas, bet arī ar to es varētu viegli sadzīvot. Visvairāk man pietrūka kārtīgas info-izklaides sistēmas, jo tā no VW grupā pieejamajām atpaliek vismaz par pāris paaudzēm – ekrāns ir ne tikai mazs, bet arī korpuss nav tas glītākais. Tas man šķiet ļoti dīvaini, jo vadītāja displejs ir modernākais, kas tagad ir pieejams – īpaši pielāgots 10.2 collu pilnībā digitāls LCD ekrāns, kuram ir CUPRA skats, kurš rāda dažādu sportisku informāciju. Heh, SUV tas ir ļoti vajadzīgs. Tas bija sarkasms.

    Es gan arī saprotu, ka tikai piesienos, un cenšos Ateca salīdzināt ar premium automašīnām, bet labi komplektēta versija maksā diezgan daudz un par to cenu man gribētos saņemt arī pretī. Kapitālisms.

    Auto ir ļoti glīta un ērta stūre. Es gan neesmu milzīgs oglekļa šķiedras materiāla fans, bet slikti neizskatās. It īpaši ar vara krāsas Cupra logotipu pa vidu, kurš gan vairāk izskatās pēc geimeru datora logo.

    Ir pieejami divu veidu priekšējie sēdekļi un tas ir kaut kas neredzēts krosoveriem – ir pieejami viengabala sporta sēdekļi, kas gan arī ir papildaprīkojums, bet tie ir pieejami. Standarta sēdekļi, ar kuriem ir aprīkots izmēģinājuma auto, gan arī ir pilnīgi pietiekami un ar labu atbalstu.

    Pārsteidzošas braukšanas īpašības

    Kaut gan auto man bija tikai uz vienu dienu, savu maršrutu ieplānoju, lai tiktu nosegts gan labs asfalta segums, gan arī mežs un zemes ceļš. Stipri apšaubu, ka šāds jaudīgs pilsētas krosovers ar lieliem diskiem bieži brauks pēc malkas, bet tāda iespēja ir jāparedz.

    Es šķiet katrā savā VW grupas krosovera izmēģinājumā esmu čīkstējis, ka šie auto bez adaptīvās balstiekārtas brauc slikti. Modulārā platforma, protams, ir forši, bet inženieri arī ir tikai cilvēki un tik ļoti plašu spektru auto tipu ar vienu MQB nevar perfekti nosegt, tāpēc nākas kaut ko upurēt. Labi, ka Cupra adaptīvā balstiekārta ir standarta aprīkojumā. Neskatoties uz 19 collu diskiem un diezgan zemo riepas profilu, ar Ateca var gan Sport, gan Cupra režīmā braukt pat ikdienā. Auto ir stingrs, bet ne ciets un nekomfortabls un šis mani kārtīgi pārsteidza.

    Braucot Siguldas virzienā, izlēmām nogriezties uz tieši to pašu meža ceļa posmu, kuru ziemā atklājām ar Jeep Wrangler, un izskalotie smilšainie ceļi šķita neizbraucami. Pārsteigums gan sanāca liels arī šeit, jo pamatīgos smilšu kāpumus, kurus norakstīju praktiski uzreiz, Ateca izbrauca praktiski bez jebkādām problēmām. Tātad auto var izbraukt arī kaut kādus bezceļus. Skaidrs, ka bezceļā tikpat svarīgas ir riepas, auto klīrenss un vēl citi faktori, tāpēc būs jāpēta, kur ar šo auto var iebraukt, bet baidīties noteikti nevajadzēs, ja sanāks apmaldīties mežā pēc kārtīgas sēņošanas.

    Atpakaļ uz šosejas izlēmām atgriezties stipri vēlāk un turpinājām braukt par diezgan bedrainu un kalnainu zemes ceļu. Tikai praktiski pašās beigās, izbraucot no meža, pamanīju, ka auto vēljoprojām atrodas Cupra režīmā, tātad cietākajā un sportiskajā režīmā, kas noteikti nav piemērots meža un zemes ceļiem. Vai tiešām? Brīdī, kad ieslēdzu komforta režīmu, auto viegli izšūpoja visas atlikušās bedres un kalniņus un man vienu brīdi pat šķita, ka vieglāk ir braukt tieši ar stingru balstiekārtu. Jā, mazliet vairāk krata auto, bet vismaz tas ir viegli kontrolējams.

    Protams, uz šosejas viss ir lieliski un auto tikpat labi uzvedas kā cietajos režīmos, tā arī komforta režīmā. Vienīgais pārmetums man būtu, ka Sporta un Cupra režīmā izplūdes sistēma varēja būt skaļāka, daudz skaļāka. Jā, tā ir dzirdama un lēni braucot pat mazliet atšauj, bet es domāju, ka visi potenciālie šī sportiskā SUV pircēji man piekritīs, ka sportiskam auto vajag sportisku skaņu un tās šeit pietrūkst.

    Ar degvielas patēriņu arī viss ir labi – pilsētā man sanāca trāpīt 12L/100km robežās un uz šosejas pat zem 8 litriem, kas ir labs rādītājs šāda izmēra un jaudas krosoveram.

    Cenas? Cik maksā Seat Cupra Ateca?

    Cupra Ateca sākuma cena ir 39 510 EUR un tajā cenā ir iekļauts diezgan daudz. Dinamiskā balstiekārta, progresīvā stūres iekārta, pilnie LED lukturi priekšā un aizmugurē, digitālais mērinstrumentu panelis, lielā navigācijas sistēma ar viedtālruņa integrāciju un bezvadu uzlādi, 360 grādu kamera, bezatslēgas piekļuve un dažādi drošības asistenti. Faktiski nekas vairāk nav arī nepieciešams.

    Ja nu tiešām gribas vēl patērēties, tad tāda iespēja ir. 19 collu vara krāsas riteņu diski maksā 1200 EUR, Brembo bremzes 3000 EUR, panorāmas lūka 1000 EUR, Beats audio sistēma 500 EUR un Emergency pack, kas dod kaudzi papildus asistentu gandrīz 900 EUR. Manis pieminētie sporta sēdekļi, ar kuriem izmēģinājuma auto nav aprīkots, maksā 1800 EUR.

    Kopā tas izmēģinājuma auto ir nostādījis sevi lieliskā 49 500 EUR cenā, bet nu jāņem vērā, ka lielu daļu no tā aizņem bremzes.

    Secinājumi

    Es neatkāpjos no sava teiktā raksta sākumā – Cupra Ateca ir tuvu ideāls auto visiem tiem, kuriem ir nepieciešams lielāks ikdienas kompanjons, bet tomēr vēl gribas jaudu un stilu. Ne par 40 tūkstošiem, ne pat 50 tūkstošiem EUR 300 Zs krosoveru neatrast un tas pagaidām nostāda Ateca diezgan lieliskā pozīcijā. Jā, ir diezgan daudz nepilnību un noteikti daudzas lietas varēja būt uzbūvētas savādākas, bet no braukšanas viedokļa un izskata viss ir vislabākajā kārtībā, it īpaši braukšanas sportiskumā un komfortā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Cuprists
    18.07.2019 13:15

    ~Interjers varēja būt kvalitatīvāks~ šo nesapratu!? Tur 99% ir VW interjēra elementu. Seat pats neko neražo no tā vispār! Vienīgais kur piesieties ir multimēdiju sistēma no 2017. VW, kas patiesībā man patīk labāk nekā glancētais stikls, kurš noķēpājas rāvienā. Nu jā tas nav MB, vai X6M.. bet nemaz arī nepretendē uz šķebīgo glamūru! Šis ir traks ezelītis ar dvēseli! ;)

    Reklāma