Web Analytics
More
    Reklāma

    Philips un AOC iepazīstina ar jaunumiem datoru monitoru pasaulē

    Jaunākie raksti

    Iesākumā – pāris domas par sarežģīto datoru monitoru pasauli. Es bieži dzirdu vīpsnīgus jautājumus – kurš gan šodien pērk monitorus? Laptopi, viedtālruņi, mobilitāte – tas viss nu nekādi neasociējās ar domu par jauna monitora iegādi. Turklāt, datoru monitori ir gandrīz nemirstīgi uz citu gadžetu fona; ja vien nav specifisku vajadzību, tad diez vai tie atrodas vēlmju saraksta augšējā rindiņā. Līdzīgi kā televizori vai ledusskapji. Ne velti globālie tirgus dati uzrāda lēnu, bet konstantu tirgus sarukšanu jau daudzu gadu garumā.

    Par spīti tam, ir kāda kompānija, kuras ražotāju – zīmolu turētāju radurakstus ir vieglāk atšifrēt ar formulu Philips+AOC=TPV=MMD. Un tieši MMD ir tā kompānija, kuras izstrādātie un ražotie Philips un AOC monitori vienīgie šajā diezgan drūmajā tirgus segmentā uzrāda stabilu pārdošanas apjomu pieaugumu. Un tieši MMD tad arī uzaicināja žurnālistus no visas Eiropas uz nelielu preses pasākumu Madridē, lai pastāstītu – kā tad viņiem tas ir izdevies, kādas ir tendences monitoru tirgū un parādītu šīs “sezonas” karstākos pīrādziņus. Bet nu par visu pēc kārtas.

    Reklāma

    Un ne par velti pasākuma ievadā tika runāts tieši par veiksmes stāstu: kā nekā, bet AOC un Philips kopā aizņem vairāk kā 36% pasaules tirgus, kas ir divas reizes vairāk kā tuvākajiem sekotājiem un tālu priekšā tādiem pie mums populāriem zīmoliem kā Samsung, LG vai DELL. Papucējuši spalvas ar šiem sasniegumiem, MMD pārstāvji mūs iepazīstināja ar tendencēm monitoru lauciņā. Kas tad ir tie galvenie dzinēji, ar ko pievilināt jaunus pircējus (un kas savā ziņā atbild uz manis pieminētajiem vīpsnīgajiem jautājumiem)?

    Tendences, ko lielā mērā nosaka piedāvājums un pieprasījums ir nepārprotamas: ieliekti ekrāni, 144 Hz atsvaidzes ātrums, QHD/UHD izšķirtspēja, izmērs, kas lielāks par 27” un IPS matricas izmantošana. No savas puses MMD to papildina ar spilgtu dizainu un savu redzējumu – uz ko būtu jātiecas moderna monitora gadījumā: maksimāli zems enerģijas patēriņš, savienojamība, maksimāla funkcionalitāte. Neiztikt arī bez nelielām “odziņām” – interesantiem tehniskajiem un dizaina risinājumiem. Tika atrādīti arī ducis jaunāko monitoru, kuri vai nu jau ir, vai nonāks tirgū šī gada laikā. Par daļu no jau pārdošanā esošajiem monitoriem Kursors jau ir rakstījis; daži Madridē atrādītie vēl bija prototipu stadijā un dažas tehniskās nianses – miglā tītas. Bet pie tā es vēl atgriezīšos!

    Philips jaunumi

    Kā pirmie savu veikumu prezentēja Philips. Šoreiz lielāks uzsvars tika likts tieši uz profesionāliem monitoriem. Man ir jāatzīstas, ka šādos pasākumos man ir ļoti grūti izsekot garajiem runu plūdiem – man vairāk interesē kaut kas īpašs, kāda nianse, aiz kā manam prātam un sirdij aizķerties. Jo es zinu, ka par katru aktuālo (pie mums) modeli agri vai vēlu atnāks preses relīze ar smukām bildēm un pilnu tehnisko specifikāciju.

    Kas tad mani aizķēra Philips prezentācijā? Sāksim ar USB-C! Philips redzējumā tā ir universāla atslēga, ar kuras palīdzību atrast jaunas pircēju sirdis. Viens no piedāvātajiem modeļiem pat nodrošina 100W jaudu, kas ir pietiekama portatīvā datora uzlādēšanai. Viens USB-C kabelis visiem dzīves gadījumiem – vai tā būtu dokstacija vai mobilā tālruņa pieslēgšana pie ekrāna, vai arī vairāku iekārtu pārvaldīšana, izmantojot vienu tastatūru un peli. (Gaidu USB-C uzlādi arī savam epilatoram!) Tas viss nebūtu iedomājams bez trakās idejas, ka 16:9 ekrāna formāts vairs galīgi nekur neder. Un kā būtu ar 32:9? Jā, tas ir dulli. Jā, ne visiem tas ir vajadzīgs, bet šāds ekrāna formāts dod jaunas, līdz šim nebijušas iespējas – piemēram, vienā ekrānā attaisnot divu datoru saturu un vienkārši starp tiem pārslēgties. Ar top modeli – Philips 499P9H Brilliance 32:9 SuperWide varat iepazīties te.

    Mani uzrunāja “Power sensor” tehnoloģija, kuru Philips cenšas ieviest savos monitoros. Pavisam īsi, ideja ir šāda: Esot pie monitora, tu atrodies infrasarkano staru laukā. Šo lauku pametot, ekrāns samazina spilgtumu, kas ļauj ietaupīt pat 80% enerģijas. Enerģijas taupīšana un atjaunojamie materiāli vispār ir šodienas jājamzirdziņš, kurš lepni iejājis arī Philips staļļos. Philips 241B7QGJEB Full HD tiek saukts par videi draudzīgāko monitoru, kurš ir ražots ne tikai no atjaunojamiem materiāliem, bet arī patērē tikai 11W elektrības!

    Blakus šīm zvaigznēm, vēl tika atrādīti vairāki skārienjūtīgi monitori, kas paredzēti tirdzniecības vietām, viesnīcām, restorāniem vai izglītības iestādēm un kuri tagad var lepoties ar IP54 aizsardzību.

    AOC jaunumi

    Ja ar Philips zīmolu katram no mums ir kāda garāka vai īsāka pieredze, tad ar AOC stāsts jau ir pavisam cits. Es pat gribētu teikt, ka ražotājam ir jācenšas pierādīt sevi ar daudz lielāku jaudu. Un nevar noliegt, ka AOC ir tieši šāds gadījums. Šīs jaudas vai pūļu atslēgas vārdi ir Porche Design un AGON. Pirmais neprasa nekādus komentārus, lai gan pasaules pieredze mums atklāj daudz skumju stāstu par slavenu dizaina studiju neveiksmēm sadarbojoties ar dažādiem ražotājiem. Hyundai Lavita slavenās itāļu dizaina studijas Pininfarina izpildījumā ir, manuprāt, Top 10 neglītāko automašīnu sarakstā.

    AOC U32U1

    Lai nu kā, šoreiz Studio F. A. Porsche ir pastrādājusi godam un jaunie monitori izskatās patiešām glīti. Te, protams, ir ne tikai smalks dizains, bet arī tehniskā specifikācija (cenu ieskaitot) tieši norāda uz AOC mērķa auditoriju – turīgiem biznesa klientiem. Te ir viss, ko sirds var vēlēties – 4K izšķirtspēja, HDR10 standarta atbalsts, visas iespējamās pieslēgvietas, USB-C ar 65W jaudu ieskaitot. Jāpiezīmē, ka šis bija pirmais pasākums, kura laikā šos monitorus varēja apskatīt dzīvē. Pēc pašu AOC pārstāvju teiktā, šis ir nopietnu ambīciju pieteikums “premium” monitoru segmentā.

    Līdz šim es neesmu neko minējusi par tādām svarīgām tehniskajā niansēm kā ekrāna reakcijas laiks un atjaunošanās frekvenci un G-Sync tehnoloģijas atbalstu. Jo šie trīs parametri galvenokārt tiek locīti datorspēļu sakarā. Un ja mēs runājam par datorspēlēm, tad AOC zīmols ir teju vai sinonīms ar AGON un AOC Gaming.

    Sākot ar vienkāršāko galu, jāpiemin atjaunotā G2 monitoru ģimene, kas par salīdzinoši zemu cenu spēj piedāvāt IPS paneļus ar 1080p/144Hz/FreeSync/1ms. 229 eiro par 27 collu monitoru – nav slikti priekš tāda iesācēja komplektiņa. Stendā, protams, gozējās vēl pagājušajā gadā izziņotie un Kursorā jau aprakstītie top modeļi.

    Tas, par ko tika daudz runāts, bet ko reāli neizdevās aptausīt (un pēc daudzu apskatnieku vērtējuma – vēl nav līdz galam izdevies samērot tehnoloģijas un cenu) ir nākotnes spēļu monitors. Ambīciju virsotne ir maksimāls atsvaidzes ātrums, reakcijas laiks, izšķirtspēja, G-Sync un HDR atbalsts. Spēļu terminoloģijā runājot – katra milisekunde svarīga – izšaut pirmajam, vai arī tikt nošautam pašam! Un kas tad mums ir azotē, biedri? 3440×1440 izšķirtspēja, HDR1000, 1ms, iebūvēts G-Sync HDR atbalsts un tas viss 200Hz atsvaidzes ātrumā. Un cena, kas varētu uzlidot virs 2000 eiro. Jā, geimeri ir nopietni keksi, bet par to vairāk nākamajā rakstā. Jo 2000 eiro nav griesti. 200Hz nopietnām spēlītēm – arī. Un kā izrādās, tad maksātspējīgo geimeru segments Amerikā drīz pārsniegs 200 miljonus, jeb Netflix maksājošo abonentu skaitu!

    Kādu monitoru tu tagad pirktu?

    Ja tev tagad būtu nepieciešamība iegādāties monitoru, kādus parametrus izskatītu primāri un kuram zīmolam dotu priekšroku?

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    itanium
    07.05.2019 10:50

    Kādu monitoru tu tagad pirktu?
    AOC Q3279VWFD8: 31.5″, QHD, IPS, 75 Hz, FreeSync, <200 EUR. Pašam ir MVA versija (AOC Q3279VWF), kas iznāca gadu iepriekš, bet IPS versija tomēr patīk labāk matētā ekrāna dēļ.

    Jā, nav VESA un kājai ir tikai Tilt regulēšanas iespējas, bet vismaz man tas nav šķērslis.

    eziitiss
    07.05.2019 12:13

    Negribu neko reklamēt, bet iesaku apmeklēt tft central lapu. Tajā diezgan profesionālā līmenī tiek aplūkoti dažādi monitori.
    Tā ka manām vajadzībām diezgan svarīgas ir korekts krāsu attēlojums , tad pašreiz mans favorīts būtu DELL U2717D vai DELL U2719D.

    KKTK
    07.05.2019 15:31

    Es savu ekrānu vēl gaidu – vismaz 32″, 4K vai arī kāds kārtīgs platekrāns (????x1440), IPS, USB-C lādēšana (arī ar parasto USB hubu ekrānā), ne ASUS dizains, cena zem 500€.

    Krotow
    07.05.2019 19:52

    Kurš gan šodien pērk monitorus? Būs izaugusi paaudze, kuriem viss ar datoriem saistītais asociējas tikai ar telefona ekrānu. Nekas, nekas – sāciet strādāt un mazliet novecojiet.

    Kursors.lv
    07.05.2019 22:34
    Reply to  Krotow

    Tieši tā, vidusmēra darbā bez monitora vai vairākiem nav nekāda aršana.

    Kursors.lv
    07.05.2019 22:36

    Iedvesmojos no šī raksta un šodien beidzot pats sev pasūtīju jaunu monitoru: LG Electronics 34UM88C-P. Beidzot esmu gatavs Ultra Wide monitoram un šis LG šķita OK variants.

    08.05.2019 08:50

    Vai apsvēri 27″ klasisko 16:9 monitoru + 24″/27″? Pieņemot, ka noteikti apsvēri, kāpēc tomēr ne? Teorētiski mazs ieguvums http://www.displaywars.com/34-inch-21×9-vs-27-inch-16×9
    Pats nesen paņēmu lielisko Dell U2419H un skatos, ko pielikt blakus. Pagaidām galvenie varianti ir Dell P2419HC, U2419H, S2719DGF. Svarīgi, lai ergonomiski un nav jāmet ārā pēc 4 gadiem.

    Kursors.lv
    08.05.2019 10:52
    Reply to  kristaps194

    Es beigās paliku pie atziņas, ka tomēr vēlos vienu monitoru uz galda nevis taisīt bardaku ar divām ierīcēm un vairāk vadiem. Es saprotu, ka divu monitoru gadījumā pikseļu sanāk vairāk un atsevišķos gadījumos vienkāršāk menedžēt logus, bet kaut kā vēlme pēc viena monitora uzvarēja. Kaut kad šodien vai rīt savākšu un tad jau redzēs vai ikdienas lietošana būs tik skaista, kā tagad esmu sadomājies :)

    08.05.2019 15:59

    Paldies! Gaidīšu mini-atziņu apkopojumu :)

    Reklāma