Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS TUF Gaming H5 austiņu apskats

    Jaunākie raksti

    ASUS turpina attīstīt spēlēm paredzēto aksesuāru sēriju, šoreiz priekšroku dodot lētākiem spēļu datoru aksesuāriem ar TUF zīmolu. TUF Gaming H5 ir spēļu entuziastiem paredzētas austiņas, kas cenas un arī kvalitātes ziņā piekāpjas ASUS ROG sērijas produktiem. Protams, TUF Gaming H5 cena arī ir zemāka par ASUS ROG sērijas austiņām, bet – vai TUF Gaming H5 cena ir pietiekami konkurētspējīga?

    “Uz papīra” ASUS ar TUF Gaming H5 nav taupījis neko, austiņu specifikācija gandrīz nav atšķirama no gandrīz trīs reizes dārgākajiem ASUS ROG produktiem. TUF Gaming H5 piedāvā teorētiski tos pašus 50 mm Essence skaļruņus, 7.1 virtuālo skaņu un gana plašu ierīču atbalstu. TUF Gaming H5 pat pavada Armoury II programmatūra.

    Reklāma

    Tehniskā specifikācija

    • Saderība: PC, Mac, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, viedtālruņi
    • Skaļruņi: 50 mm, neodīma magnēts
    • Pretestība: 32 Ohm
    • Frekvences: 20 ~ 20000 Hz
    • Mikrofons: uni-directional, 100 ~ 10000 Hz, jutība -40 dB ± 3 dB
    • Vads: 1.2 metri
    • Svars: aptuveni 252 grami
    • Aksesuāri komplektā: 3.5 mm pāreja uz USB, pievienojams mikrofons
    • Cena: sākot no aptuveni 100 eiro interneta veikalos

    Izskats un uzbūve

    TUF Gaming H5 austiņas iepakotas pamatīgā kastē, tomēr kastes diženums pamatīgi atpaliek no ASUS ROG sērijas austiņām. Vienlaikus ar TUF Gaming H5 austiņām saņēmu arī TUF Gaming M5 peli un TUF Gaming K5 tastatūru, kas arī bija iepakotas ASUS apmēriem pieticīgās kastītēs. Ar vieglu sirdi nododam TUF Gaming H5 iepakojumu pārstrādei un dzīvojam bez raizēm tālāk.

    Iepakojumā līdz tiek dota USB pāreja, kas noder austiņu iestatīšanai, kā arī papildu mikrofons un 3.5 mm vada pagarinātājs. Vada pagarinātājam nav atrasta speciāla vietiņa iepakojumā (USB pāreja un mikrofons smuki iepakoti atsevišķi), kas liek domāt, ka kāds pēc austiņu saražošanas sapratis, ka nebūs aršana ar 1.2 m garu vadu. Nekādas papildu austiņu uzlikas netiek dotas līdzi, kā tas bija ASUS ROG austiņām. Turklāt TUF Gaming H5 mīkstās uzlikas nemaz nav nomaināmas.

    TUF Gaming H5 austiņas pilnībā izgatavotas no plastmasas, vien loks virs lietotāja galvas aptuveni plaukstas platumā ir no metāla. ASUS nav nekur norādījis precīzu TUF Gaming H5 svaru, bet tas nav pārāk mazs, kas jau atkal austiņas salīdzina ar ASUS ROG sēriju. Virtuves svari rāda 252 gramus. Izmantotā plastmasa šķiet nedaudz par vienkāršu šādas cenas austiņām, var redzēt, ka TUF Gaming H5 austiņas jau iepriekš izpakotas un palietotas – nodilušas pāris asākie austiņu izvirzījumi.

    TUF Gaming H5 vizuāli atšķir TUF logotips uz austiņām un dzeltenās joslas. Ja labi ieskatās, austiņām šur tur izvietots arī neuzkrītošs, sīks raksts, kas veidots no paralēlām strīpām. Pārējās plastmasas detaļas ir neizteiksmīgi pelēcīgas, turklāt lielākās detaļas pat nav vienādās krāsās.

    Bet vislielākā sūdzība man ir par TUF Gaming H5 vadu. Tas ir tikai 1.2 m garš, kas varbūt der tiem, kuri salīkuši uz priekšu sēž klēpjdatora priekšā. Ja galddators atrodas kaut kur tālākā galda kaktā vai zem galda, austiņas būs gandrīz neizmantojamas. Austiņu vads nav noņemams un tas ir ļoti stīvs – kā tas būs sagūlies iepakojumā, tā arī to nāksies izmantot. Pagarinošais vada gabals gan ir daudz kvalitatīvāks. TUF Gaming H5 vads un pagarinošā daļa ir ieausta, kas piešķir nedaudz labāku iespaidu par austiņām. Uz vada izvietotais mikrofons un skaļuma regulēšanas ritentiņš arī veidoti no paknapas plastmasas.

    Manuprāt, TUF Gaming H5 austiņās izmantoto materiālu izvēle un kvalitāte nespēj pamatot 100 eiro cenu. Konkurentiem veicas nedaudz labāk, nevajadzētu piemirst arī par mūzikai domātajām austiņām, kas pie 100 eiro jau kļūst gana nopietnas.

    Ērtums un skanējums

    TUF Gaming H5 ausu uzlikas ir ļoti dziļas un mīkstas, bet tās varēja būt labāk izplānotas – vismaz man TUF Gaming H5 nedaudz spiež zem ausīm (pie žokļa). Jau pieminētais uz vada izvietotais mikrofons un skaļuma regulēšanas ritentiņš novietoti tuvu lietotājam mutei, nav skaidrs, kas tieši domāts ar stiprinājumu pie šīs vada daļas. Stiprinājums it kā paredzēts, lai mikrofonu izvietotu ērtākā vietā pie krekla, bet vads līdz ausīm ir tik īss, ka varēsi to piespraust sev pie lūpas vai augstākas šalles. Pilnīgi bezjēdzīgi!

    Mikrofons pie TUF Gaming H5 pievienojams ar standarta 3.5 mm spraudni. Arī tas šķiet kaut kur sagramstīts pa noliktavas pārpalikmu kastēm. Diezgan vāji!

    Ja ieskatās dziļāk parametros, tad atklājas, ka austiņās izmantoti ASUS Essence skaļruņi, kuriem pats ražotājs piedēvējis 20 Hz – 40 kHz, kaut arī TUF Gaming H5 tehniskajā specifikācijā norādīti ierastie 20 Hz – 20 kHz.

    Tīri no skanējuma viedokļa var skaidri noprast, ka austiņas paredzētas spēļu entuziastiem – nevarētu teikt, ka TUF Gaming H5 skan tā, ka tās gribētos izmantot mūzikas baudīšanai. Dažas labas parastās stereo austiņas no citiem ražotājiem jau par puscenu skan būtiski patīkamām. TUF Gaming H5 skaņa ir visai griezīga, bez basa, ko gribētos sagaidīt no 50 mm skaļruņiem. Pārlieku nelīdz arī ASUS Armoury II programmatūras izmantošana skanējuma koriģēšanai.

    Jā, ASUS uzsver, ka TUF Gaming H5 ir virtuālā 7.1 skaņa, bet tās nepieciešamību arī neesmu spējis līdz galam izprast. Modernajās šaušanas spēlītēs (PUBG, Call of Duty: Black Ops 4) ir jādzird no kuras puses uz tevi šauj vai kur atrodas pretinieks, bet virtuālā 7.1 skaņa var tikai maldināt.

    Atļaušos tomēr uzskatīt, ka 100 eiro ausīm būtu jāskan jau ļoti jēdzīgi, arī vadam būtu jābūt noņemamam.

    Programmatūra

    TUF Gaming H5 austiņas pavada ASUS Armoury II programmatūra, kas pieejama tikai PC lietotājiem. Tev nāksies izmantot USB pāreju, lai dators atpazītu pievienotās austiņas. Armoury II programmatūra šoreiz atbild nevis par gaismiņām, bet tieši par skanējumu. Uzreiz norādīšu, ka virtuālā 7.1 skaņa pieejama tikai Windows datoriem un tikai izmantojot USB pāreju. Uz pašas pārejas ir poga, lai būtu iespējams aktivizēt 7.1 virtuālo skaņu.

    Te būtu jānorāda, ka TUF Gaming H5 austiņām nav iebūvēta nekāda veida atmiņa, attiecīgi austiņu pielāgojumi ar Armoury II programmatūras starpniecību darbojas tikai kopā ar USB pāreju un Windows datoros. Pie PS4, Mac datora un viedtālruņa TUF Gaming H5 ir parastas stereo ausis, kuras pielāgojamas tikai ar ierīcēs esošām iespējām.

    Nobeigumā

    TUF Gaming H5 austiņas saņēmu ar visai lielu entuziasmu – tās ir lētākas par ASUS ROG sērijas produktiem (piemēram, ASUS ROG Strix Fusion Wireless vai ASUS ROG STRIX Fusion 700), teorētiski piedāvājot līdzvērtīgas un varbūt pat labākas iespējas. Protams, zemāka cena nozīmē arī dažu patīkamu nianšu zaudēšanu, bet man radās sajūta, ka TUF Gaming H5 austiņas ir zaudējušas pārāk daudz.

    Ja no uzbūves viedokļa varētu piedot plastmasas izvēli, tad tik stīva un neiztaisnojama vada lietošanu 100 eiro austiņām piedot nevar. Kā tas nākas, ka vada pagarinātājs ir no laba materiāla, kamēr no austiņām nenoņemamais vads ir pilnīgs kvalitātes ārprāts? Šī austiņu nianse ļoti pabojāja iespaidu par produktu.

    TUF Gaming H5 skanējums ir drīzāk vājš, protams, skanējumu ietekmē katra lietotāja pieradums un miljons citu nianšu. Manā mājsaimniecībā esošās UrbanEars (ap 50 eiro) un AKG (jūtami zem 100 eiro) skan nesalīdzināmi labāk. Labāk skan pat par 20 eiro Amazon iegādātās Arctic Cooling Bluetooth austiņas (tām pilna cena ir tuvu 45 eiro). TUF Gaming H5 katastrofāli trūkst basa.

    Tā arī neesmu spējis iemīlēt virtuālo daudzkanālu skaņu, tā gandrīz vienmēr pabojā skaņas kvalitāti, kā arī spēlēs tā īsti nedod neko. Varbūt kādā autosacensību spēlē virtuāla 7.1 skaņa ir interesanta, bet FPS tipa spēlēs tā drīzāk traucēs. Teorētiski ir TUF Gaming H5 Lite versija bez 7.1 skaņas, bet par šī modeļa pieejamību Latvijā neesmu pārliecināts.

    TUF Gaming H5 skanējumu nespēs saglābt arī Armoury II programmatūra. Austiņām nav nekāda izgaismojuma, tātad šajā niansē Armoury II nemaina neko.

    Tīmeklī atrodama informācija, ka TUF Gaming H5 austiņu mikrofoni ir drīzāk vāji, tie būtiski atpaliekot no ASUS ROG sērijas kvalitātes. Te būtu jānorāda, ka ASUS ROG austiņas ir arī teju trīs reizes dārgākas.

    Ar ko šīs austiņas konkurē?

    Diemžēl TUF Gaming H5 austiņas ir viens no retajiem produktiem, kuros pamatīgi vīlos. Jau ap 80 eiro spēļu entuziastiem tiek piedāvātas neskaitāmas stereo austiņas ar mikrofonu vai bez tā. Creative Draco HS880 (raksta tapšanas laikā ar 70 eiro), Razer D.Va MEKA (75 eiro), Steelseries Arctis 3 (ap 85 eiro), Audio-Technica ATH-AVC500 (ap 85 eiro), Corsair HS60 (zem 90 eiro), Logitech G PRO (ap 100 eiro), Razer Tiamat 2.2 V2 (ap 110 eiro) ir tikai dažas no plašā piedāvājuma. Visticamāk, TUF Gaming H5 vairākos parametros piekāpsies arī daudzām 50 eiro vērtām austiņām. Starp citu, izlasi arī Patriot Viper V361 austiņu apskatu. Tās maksā ap 50 eiro un ir krietni skaļākas.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    03.01.2019 12:59

    Es pašlaik arī esmu austiņu meklējumos. Man ir ~10 gadus vecās Sennheiser HD 418, viss ideāli, bet prasās ar lielākiem basiem un labāku skaņas izolāciju. Laikam arī jāizvēlas no Bose vai Sennheiser, vai Pioneer. Kādu brīdi metu acis uz Audio-Technica ATH-M40x . Ļoti iespējams, ka Koss arī būs manā izvēlē.

    Elvis Meisters
    03.01.2019 16:47
    Reply to  Artis Ābols

    Jap, tāpēc tīri paļaujos uz Amazon Review. Vēl vērts krievus pačekot, tie no mūzikas bieži daudz ko saprot.

    Reklāma