Web Analytics
More
    Reklāma

    Jo ilgāk lietosi vienu viedtālruni, jo dārgāks kļūs tavs nākotnes pirkums

    Jaunākie raksti

    Viedtālruni mainām katrus divus vai varbūt trīs gadus, kas no pircēja/patērētāja skatu punkta šķiet pieņemami. Viedtālruņu ražotāji arī paļaujas uz šādu statistiku, rēķinot vēlamos pasūtījumu apjomus jauno modeļu detaļām.

    Apple pat ir pielāgojis jaunu viedtālruņu izlaišanu šiem maģiskajiem diviem gadiem (jā, pa vidu gadās arī pa kādam “s” modelim, bet statistiski tie uzskatāmi par atjauninājumiem, nevis pilnīgi jauniem modeļiem).

    Reklāma

    Šobrīd esam atdūrušies pret it kā patīkamu niansi – Apple saviem iPhone piedāvā iOS atjauninājumus pat piecus gadus, atliek vien par pārdesmit eiro nomainīt akumulatoru un turpināt izmantot iemīļoto iPhone. Google pēdējos gados arī spējusi piedāvāt Android One programmu, kas ir populāra Nokia viedtālruņos un atsevišķos Xiaomi modeļos. No Android One neviens negaida atjauninājumus 5 gadus, bet tas ir būtisks solis uz priekšu.

    Ja tev šķiet, ka šobrīd viedtālruņi ir kļuvuši aplam dārgi, tad vari gatavoties, ka tuvāko gadu laikā to cenas kāps vēl augstāk, jo cilvēki tos šobrīd maina retāk. Daļēji, protams, vainojamas izejvielu cenas, jaunās tehnoloģijas un mārketinga izdevumi.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    20 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kaspars B.
    19.12.2018 09:09

    Maina retāk, jo tehnoloģijas jau ar neattīstās vairs tik straujiem lēcieniem un cilvēki kļuvuši varbūt uzmanīgāki ar mantām :D mazāk nozaudē, sasit utt.. :D + paši ražotāji jau arī kāpj grāvi ceļot cenas. Kurš gan pirks tagad telefonu par 500+ euro, ja to pašu izdara 200+ euro mobilais vai joprojām apmierina pirms gada/pusotra iegādātais, kas nav zaudējis aktualitāti, jo atjauninājumi arī ir regulāri. Savā laikā dēļ atjauninājumu neesamības/neregularitātes utt īsā laikā nomainīju no p8 lite uz p9 lite.. uz šobrīd izmantojamo p10 lite :D bija doma par p20 lite, par mate 20 lite.. bet sapratu, ka pašreizējais mobilais, kas ir saņēmis arī android 8.0 vēl kalpo un kalpos un aktualitāti nav zaudējis, lai es tagad iegribas pēc tērētu naudu. :D
    + vēl sola arī atjauninājumu uz android 9..

    Janis
    19.12.2018 09:31
    Reply to  Kaspars B.

    Viss pareizi. Tikai par atjauninājumiem vienkāršam “ierindas” pilsonim ir nospļauties. Telefons lieliski strādā tāpat (dažreiz pat labāk).

    REALAIS
    19.12.2018 10:44

    Jā, es jau lietoju Galaxy Note 4 tuvu pie 4 gadiem jau. Un realitātē telefons apmierina visas vajadzības, ir labs ekrāns, ir pietiekoši jaudīgs ikdienas vajadzībām un ir maināma baterija. Vienīgais ir probļēma ar usb portu, kas sarežģī nedaudz lietošanu.

    Tā kā esmu ierindas cilvēks, tad, lai vai cik man kārotos apgreidoties uz Note 9, tas ir finansiāli pārāk liels slogs šobrīd. Tāpēc tā vietā esmu šonedēļ nopircis vēl vienu Note 4 no Ebay labā vizuālā un tehniskā stāvoklī pa 120€.

    Man bija doma varbūt pāriet uz A9 jauno, bet pat ja “motors” tur ir jaudīgāks, tik un tā, Note 4 pat pēc 4 gadiem ir ar labāku ekrānu. Ja skatās uz pixeļu skaitu. 518 vs 391.

    Un protams A9 ir nemaināma baterija, kas nav man patīkami.

    Skābene
    19.12.2018 15:14
    Reply to  REALAIS

    Note4 bija labs aparāts un godam kalpoja 3 gadus.

    REALAIS
    19.12.2018 15:19
    Reply to  Skābene

    Uz ko tad tu esi tagad pārgājis?

    Skābene
    20.12.2018 08:18
    Reply to  REALAIS

    Note8

    Dzejnieks
    19.12.2018 10:59

    Viss ir pareizi, bet es ceru ka Google neizmantos tadu pašu taktiku kā Aplle ar apdeitiem, kas palēnina ierīces darbibu. Vel jo vairak – 2 gadi ir ļoti švaks rāditājs, ja ņemam par piemeru vecos “podziņniekus” kas kalpoja 10+ gadus, un pec jauna ipasi ari nekārojās … Vel problema driz saksies ar inovāciju. Lidzigi kā ar datortehnikas (cpu, gpu ) attistibu, kas ir paleninajusies, pedejos gados ( jaunie procesori ir ar mazāku jaudas paliellinajuma procentu, ka iepriekšejā paaudze ), tā ari mmobilajiem telefoniem sak aptrukties ideju. Ok, ir smart AI, ir ekrāni, atmiņas, procesori, bet – vai lielaka daļa cilveku izmanto pilnu potencialu no tā paša P20 Pro??? Diezvai. Un tas nozime, ka ja nebus inovācija, par sapratigu cenu, nekas cits kā brutāli ar programmu atjauninajumiem pasliktinat lietotāja dzivi. Lai tiktu pirktas jaunas ierices. Android labi ir tas, ka vecam iericēm ir pieejami “custom ROM”, kas padara veco ierici lietojamu vel pēc tas oficialas dzives beigām ( kā mans HTC M8 ar lineage OS )

    Prusljix
    19.12.2018 11:22
    Reply to  Dzejnieks

    Kurā brīdī IOS atjauninājumi padara tālruni lēnāku? Esmu pie Iphone 2gadus, bet ne mans Iphone7, ne kolēģu Iphone 6 nav palicis lēns vai nelietojams. Viss strādā. Ar iepriekšējo LG G3 gan nevarēja teikt to pašu…

    Kristaps Skutelis
    19.12.2018 11:25
    Reply to  Prusljix
    digitalk
    19.12.2018 13:13

    tas nav vienīgais gadījums. “rūpes” par bateriju bija plānota diversija, bet vēl bija arī iP5 “nokaušana” pēc jauna iOS iznākšanas. āboļinženieri laikam pamatīgi pārrēķinājās.

    Roberts Smitins
    19.12.2018 16:18
    Reply to  digitalk

    Ja par konspirācijas teorijām, tad tu piekrīti, ka Visuma kā tāda nav un, ka zeme ir plakana + atrodas zem stikla kupola?
    Interesē tavs viedoklis.
    Paldies!

    digitalk
    19.12.2018 19:42

    tad tev jāgriežas pie tādu “diskusiju” speciālista šai tēmā par 5G.

    Roberts Smitins
    19.12.2018 19:44
    Reply to  digitalk

    Paldies par ieteikumu!

    Roberts Smitins
    19.12.2018 19:44
    Reply to  digitalk

    🏋️‍♂️

    Prusljix
    19.12.2018 16:57

    Ja par šo, tad tā ļoti par to necepos. Labāk, ka paliek lēnāks, nevis kā Sam***g savā laikā slēdzās ārā pie 55% akumulatora uzlādes. Bet, protams, būtu bijis labi, ja mēs par to iepriekš tiktu brīdināti…

    REALAIS
    19.12.2018 18:21
    Reply to  Prusljix

    Nu tas jau nozīmē, ka vienkārši baterija ir beigta un būtu laiks to mainīt.

    ProxyFromDeep
    19.12.2018 17:02

    Neviens jau neliedz arī mūsdienu , moderno lāpstiņu lietot X gadus . Uzturi to kārtībā , nomaini akumulatoru un lieto . Zvanīt un SMS sūtīt var takš vēl gan ar vecāko androīdu un pirmo ābolu .

    Google pavisam nesen paziņoja , ka pārtrauc supportu ( lasām nebūs jaunu aplikāciju , aplikāciju apdeitu utt ) Ice Cream Sandwich . ( relīzēts 2011 gada oktobrī ) – 7 gadus veca OS .

    Neiet feisītis un vacapiņš ? Vectēvs jau arī savos 80+ nekāds žirgtais nebūs …

    Midix
    20.12.2018 10:22

    Es vēl sēžu uz HTC M8s, kas tika iegādāts 2016.gadā. Kaut gan neesmu aktīvs lietotājs, tomēr sāk kļūt par šauru viena iemesla dēļ – telefonā pēc noklusējuma instalēto lietotņu atjauninājumi sāk aizņemt arvien vairāk atmiņas. Tas vispār ir diezgan nejauki no ražotāju puses, ka noklusētajām lietotnēm atjauninājumi tiek instalēti nevis pa virsu, bet gan papildus, tādējādi aizņemot vietu. Dažām lietotnēm nācās atinstalēt atjauninājumus un dzīvot ar vecākām versijām, lai nepaliktu galīgi bez brīvas vietas. Daudzas pārnesu uz SD karti, taču vēl arvien telefonā labās dienās ir tikai 200Mb brīvas atmiņas. Nu jā, saprotu, ka laikam jau vecās programmu versijas tiek uzglabātas, lai varētu jebkurā laikā pilnībā atjaunot telefonu stāvoklī kā tikko no rūpnīcas … bet ņemot vērā, ka ir ticis jau atjaunināts viss Android, nesaglabājot veco versiju, tad nez, kāpēc nevarēja to pašu darīt arī ar lietotņu atjauninājumiem. Vai arī vismaz piedāvāt opciju, instalējot atjauninājumus noklusētajām lietotnēm – instalēt pa virsu vai tomēr saglabāt veco versiju “arhīvā”, lai var atinstalēt atjauninājumus, ja nu rodas tāda vajadzība. Jebkurā gadījumā, izskatās, ka mūsdienās ar 16Gb iebūvētās atmiņas ir par maz, pat ja neinstalē telefonā spēles, bet grib iztikt ar standarta komplektu – facebook, maps (+offline maps dažiem apgabaliem), waze, whatsapp (tas gan… Read more »

    Brutto
    20.12.2018 20:58

    Es gan vēl turos pie Symbian OS. Nākamgad paliks 10 gadi, kopš Nokia 5800XM dien-dienā ir ar mani. Lūk tā bija Nokia ar lielo burtu!

    11.02.2019 11:01
    Reply to  Brutto

    Manā pieredzē telefons kalpo ~4 gadus kamēr ierīce fiziski nolietojas – mitrums, putekļi, kritieni. Nokia 5800, Nokia N8, Sony Z5 Compact nu jau virs 2 gadiem.

    Reklāma