Web Analytics
More
    Reklāma

    Latvijas atvērto datu portālā pieejamas vairāk nekā 160 dažādu datu kopas

    Jaunākie raksti

    Kopš 2017. gada sabiedrībai pieejams Latvijas atvērto datu portāls, sniedzot bezmaksas pieeju dažādiem valsts pārvaldes datiem. Pašlaik portālā publicētas jau vairāk nekā 160 datu kopas, tostarp bez maksas tiek publicēti ģeotelpiskie dati, kas iepriekš bija pieejami tikai par maksu.

    Ar Ministru kabineta lēmumu šogad noteikts, ka Valsts zemes dienestam (VZD) un Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūrai (LĢIA) jāatver ģeotelpisko datu kopas, tās sabiedrībai padarot pieejamas bez maksas. Jau pašlaik portālā pieejama tāda informācija kā topogrāfiskā karte mērogā 1:50 000 visas Latvijas teritorijai, Latvijas pārskata karte mērogā 1:250 000 visas valsts teritorijai un digitāls reljefa modelis ar regulāro tīkla soli 20 m visai Latvijas teritorijai. Bez maksas atrodama arī Latvijas vietvārdu datu bāze un ģeodēziskā tīkla datu bāze. Pavisam drīz plānots publicēt arī Latvijas ortofoto karti krāsainā spektrā.

    Reklāma

    “Līdz ar mobilo lietotņu, mākslīgā intelekta, mašīnmācīšanas un citu jauno tehnoloģiju uzplaukumu, kas izmanto liela apjoma datus, ir ievērojami mainījusies mūsu ikdiena. Dati ir jaunu vērtību radīšanas resurss, to apjomi un nozīme ar katru dienu pieaug, un Latvijas Atvērto datu portāls kļūst par arvien vērtīgāku avotu gan žurnālistiem, gan pētniekiem, gan studentiem un skolēniem u.c. sabiedrības locekļiem. Publicēto datu kopu skaits pieaug gandrīz ik dienu, un tas ir būtiski, domājot par arvien plašāku moderno tehnoloģiju integrāciju valsts pārvaldē, kā arī inovatīvu produktu un pakalpojumu radīšanu nākotnē,” saka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretāra vietnieks informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jautājumos Edmunds Beļskis.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    digitalk
    10.12.2018 14:04

    Rīgas Satiksme officiālo appu vai API taisīt neprot/negrib, bet vismaz ielikusi sabtransporta sarakstus. dac kūl!

    Reklāma