Web Analytics
More
    Reklāma

    Latvijā tagad nopērkama alkilātu degviela – speciāls benzīns mazajiem motoriem

    Jaunākie raksti

    Pirms 30 gadiem Zviedrijā tika radīts revolucionārs atklājums – alkilātu degviela. Tagad tā pieejama arī Latvijas degvielas uzpildes staciju veikalu plauktos. Paredzēta mazajiem dzinējiem – dārza tehnikai.

    Alkilāta degviela tika izgudrota Zviedrijā pirms 30 gadiem, kad Zviedrijas uzņēmuma ‘Aspen’ dibinātājs Rolands Elmangs (Roland Elmäng), kurš iepriekš strādāja uzņēmumā ‘Volvo’ kā degvielas speciālists, iedomājās, ka vajadzētu ražot motorzāģiem piemērotāku degvielu. Viņš nolēma, ka izmantos tikai dažas degvielas sastāvdaļas, un tas izdevās. Tagad viņam ir vairāki sekotāji visā pasaulē – vairāki uzņēmumi ražo alkilātu degvielu.

    Reklāma

    Salīdzinājumā parastais benzīns tiek ražots, izmantojot jēlnaftas rafinēšanas procesu, kura ietvaros dažādas frakcijas tiek dažādos veidos apstrādātas un pēc tam apvienotas. Tāpēc benzīns ir nevis homogēna viela, bet gan vairāku vielu maisījums. Degvielas uzpildes stacijās pieejamais parastais benzīns satur aptuveni simt dažādu vielu ar dažādu ietekmi uz dzinēja darbību, cilvēku veselību un vidi. Daudzas sastāvdaļas ir īpaši bīstamas un toksiskas cilvēkiem un videi.

    Vārds “alkilāts” cēlies no vārda alkilācija, kas ir process alkilāta ieguvei. Alkilāts tiek ražots sintētiski no tīrajām gāzēm, kas rodas jēlnaftas rafinēšanas laikā. Tādējādi tiek iegūts ļoti tīrs benzīns, kura sastāvā ir aptuveni desmit vismazāk kaitīgo vielu un kurš tādēļ praktiski nesatur bīstamās sastāvdaļas, piemēram, benzolu, aromātiskos ogļūdeņražus, sēru un olefīnus. Alkilāts ir viens no tīrākajiem naftas pārstrādes produktiem, kādu vispār iespējams iegūt. Šajā degvielā nav sēra, šķīdinātāja un pat benzola, kas ir kancerogēnākā viela degvielas sastāvā. Rezultātā no dzinēja nākošajiem izmešiem nav tik spēcīga aromāta.

    Alkilātu degvielas sastāvā nav arī etanola, kas ir pazīstams kā dzinējam nedraudzīga viela – tas ir labs šķīdinātājs. Degvielas uzpildes stacijās nopērkamā benzīna sastāvā ir 5% etanola. Ja benzīns tiek lietots vecākās iekārtās, kuru materiāli nav paredzēti saderībai ar etanolu, tiek bojātas (šķīdinātas) gumijas un plastmasas detaļas, rodas noplūdes, gumijas daļiņas veido aizsērējumus u.tml. Tāpat etanols absorbē ūdeni no atmosfēras mitruma, un degvielas sistēmā tiek veicināta korozijas veidošanās, kas atkal var radīt būtiskus dzinēja darbības traucējumus un dārgu remontu.

    Vēl viena praktiska priekšrocība – parastā degviela vienmēr ir jāiztukšo no instrumenta pēc sezonas. Pretējā gadījumā nākamās sezonas sākumā nāksies apmeklēt servisu, jo parastā degviela degradējas un rodas nosēdumi, kas rada bojājumus degvielas sistēmā. Savukārt alkilātu degvielu var “aizmirst” un nākamajā pavasarī instrumentu būs tik pat viegli iedarbināt kā parasti. ‘Aspen’ alkilātu degvielu var glabāt līdz pieciem gadiem.

    “Alkilātu degvielai ir arī praktiskas priekšrocības. Tās izmantošana atvieglo dārza tehnikas īpašnieka dzīvi. Mazākai dārza tehnikai, piemēram, motorzāģim, trimerim, lapu pūtējam u.tml, ir divtaktu dzinēji. To eļļošana tiek nodrošināta, parastajai degvielai pievienojot speciālu eļļu noteiktā attiecībā. ‘Aspen 2’ alkilātu degviela jau ir sajaukta ar eļļu pareizā attiecībā, maksimāli novēršot iespēju, ka šķidrumi tiek sajaukti nepareizā proporcijā un var tikt nodarīts kaitējums dzinējam,” stāsta SIA ‘Getz Nordic’ tehniskais konsultants Valdis Veinbergs. Lielākai tehnikai, piemēram, mauriņa pļaušanas traktoram, arī laivu motoram u.tml. parasti ir četrtaktu dzinēji, kam eļļas piejaukšana nav vajadzīga. Alkilātu degviela ir piemērota arī šādiem dzinējiem, taču uz etiķetes ir norāde ‘Aspen 4’.

    Šobrīd alkilātu degviela ir nopērkama tikai degvielas uzpildes stacijās ‘Circle K’ un ‘Virši-A’ piecu litru iepakojumos. Alkilātu degviela četrtaktu dzinējiem ir nopērkama tikai ‘Virši-A’ degvielas uzpildes stacijās, Drīzumā degviela būs pieejama arī viena litra iepakojumā dārza preču veikalos.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    N
    04.07.2018 14:59

    Cik tad maksā litrs?
    Nekad nav bijušas problēmas iedarbināt zālespļāvēju vai motorzāģi, kur degviela ir nostāvējusi vismaz pus gadu.

    wils
    04.07.2018 15:17
    Reply to  N

    Nezinu cik prasa Virši vai kaplis, bet te ~4 eur/L – https://www.stokker.lv/specialais-benzins-aspen-2t-5l-/-2042535444

    vienalga
    04.07.2018 16:15

    Lai pirktu gandrīz 4x dārgākudegvielu tikai tapēc ka labāk smaržo. Baidos ka vienīgie varētu būt Rīgas dome/Rīgas satiksme, kam patīk smalkas tehnoloģijas par uber cenu. Tur arī cena 40EUR pa kannu + Misteram20% aizes rūkdama.

    x
    05.07.2018 12:37
    Reply to  vienalga

    štrunts par smaku no estētikas viedokļa, bet ja regulāri jāelpo tā draza, var gadīties ka elpojot tīrāku mantu mūžamājā kāpsi kādu gadu vēlāk.

    valantinekaravaev
    05.07.2018 02:22

    Вы бросите курить навечно за одну ночь, если воспользуетесь этим советским методом https://elbo.in/vdoh Не прикладывая никаких волевых усилий я просто забыл о сигаретах и не курю 2 года, а курил 16 лет!2

    Oj
    08.07.2018 23:50

    Es pat speciāli atstāju degvlielu bākā, protams ne līdz malām pilnu, jo savā prātā iedomājos, ka tā neizkalsts visas trubiņas, gumijas un viss pārējais, kas nu tur ir.

    Reklāma