Web Analytics
More
    Reklāma

    Eiropā tiks vienkāršots sadzīves tehnikas energomarķējums: no A līdz G  

    Jaunākie raksti

    EP deputāti otrdien deva zaļo gaismu sistēmai, kas patērētājiem ļaus vieglāk izvēlēties energoefektīvu sadzīves tehniku un samazināt tēriņus par elektrību.

    Deputāti vienkāršāku un pamatotāku alfabētisku skalu no A līdz G apstiprināja ar 535 balsīm pret 46, 79 deputātiem atturoties.

    Reklāma

    Jaunā sistēma patērētājiem ļaus vieglāk izvēlēties energoefektīvāku sadzīves tehniku. Tā samazinās elektrības rēķinus un mudinās ražotājus ieguldīt vēl energoefektīvāku produktu izstrādē.

    Preces ar jaunajiem elektromarķējumiem bez “+” zīmes (A+/A++ u.c.) veikalu plauktos varētu nonākt ne ātrāk kā 2019. gada beigās. Lai nezaudētu saikni ar tehnoloģiju attīstību, sistēmu paredzēts pārskatīt, kad 30% ES tirgū pārdoto preču atbildīs augstākajam energoefektivitātes novērtējumam A, vai 50% preču atbildīs divām augstākajām energoefektivitātes kategorijām A un B.

    Marķējums būs atrodams gan uz preces iepakojuma, gan preces aprakstā tiešsaistē. Informāciju par produktu varēs meklēt un lejuplādēt internetā. Ja ražotājs atjauninās jau nopirktu preci un šīs izmaiņas ietekmēs tās energoefektivitāti, par to būs jāinformē arī pircēji.

    Jaunais energomarķējums būs jāizmanto arī preces reklāmā. Lai veicinātu patērētāju izpratni, energomarķējuma skaidrošanai un popularizēšanai tiks izvērsta informācijas kampaņa.

    Eiropas Komisijai jāizveido datu bāze, kurā iekļaujamā tehniskā informācija ļaus dalībvalstu varas iestādēm uzraudzīt jauno nosacījumu izpildi. Tāpat jāizveido portāls, kas sniegs papildu informāciju patērētājiem.

    “Iedzīvotājiem būs pieejama skaidra digitāla sistēma. Pateicoties viegli pieejamiem datiem, pircēji varēs salīdzināt preces un izdarīt izsvērtāku izvēli. Viedierīces ļaus precīzi mērīt elektrības patēriņu. Es sagaidu, ka Eiropas Komisija pildīs savas saistības un izstrādās kompensācijas mehānismu, kas pārsniegs divu gadu garantijas robežas,” norādīja EP ziņotājs Dario Tamburrano (EFDD, Itālija).

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma