Web Analytics
More
    Reklāma

    HButler Orbit Bluetooth atslēgu meklētāja apskats

    Neliela un glīta ierīce aizmāršīgiem ļaudīm.

    Jaunākie raksti

    Atminos, deviņdesmito gadu sākumu, kad pie mums sāka ieplūst dižās Ķīnas brīnumi – viens no maniem mīļākajiem štruntiem bija pie atslēgām piekarināms verķītis sērkociņu kastītes izmēros. Atlika vien uzsvilpt, lai tas sāktu griezīgi spiegt, norādot uz savu atrašanās vietu.

    Modernajā izpildījumā man vairs nav jāmāk svilpt, atliek vien uzstādīt lietotni viedtālrunī un mācēt neizslēgt Bluetooth. Turklāt aizgājušo 25 gadu laikā tehnoloģijas ļāvušas šāda tipa aksesuārus padarīt mazākus izmēros, tiem piešķirt vairākas papildus iespējas.

    Reklāma

    Bluetooth atslēgu meklētāji spēj iekļauties dažādos apģērbu dizainos, tos var izmantot arī pretējā virzienā – lai atrastu viedtālruni. Turklāt vienlaikus var visai ērti izmanto vairākus Bluetooth atslēgu meklētājus, vienu ievietojot somā, citu makā, vēl vienu pie atslēgām.

    Tehniskā specifikācija

    • Izmēri: 34 x 9 mm
    • Svars: 20 g
    • Savienojums: Bluetooth Low Energy (BLE), līdz 30 m
    • Baterija: CR2025, darbības laiks līdz 6 mēnešiem
    • Papildus: mitrumizturīgs, 90 db skaļrunītis
    • Komplektā: vēl viena baterija, atslēgu riņķis un saitīte, ierīces atveramais baterijas maiņai
    • Cena: ap 30 eiro

    Izskats un uzbūve

    HButler Orbit Bluetooth atslēgu meklētājs veidots no alumīnija, tam pa vidu ir silikona josla, kas nodrošina noturību pret mitrumu. Silikona joslā ir neliels izcēlums, kas ļauj nospiest pogu viedtālruņa sameklēšanai.

    Pati ierīce ir ļoti atturīga, maza, pat sīka. Iespējams, es pat gribētu, lai tā būtu lielāka, varbūt pat spilgtāka un izteiksmīgāka, tādējādi aizstājot atslēgu piekariņus. Orbit ražotājs HButler pats nav iedomājušies, bet pavisam noteikti ierīcei varētu piedāvāt nomaināmus alumīnija panelīšus ar dažādām uzdrukām.

    Orbit atslēgu meklētājs ir tikai viena izmēra, bet tas pieejams vairākās krāsās. Man būtu gribējies, lai atslēgu meklētāji būtu pieejami vairākos izmēros, lai kāds būtu mazāks, kantaināks, piemērots ievietošanai makā. Varbūt kāds cits atkal būtu lielāks, ar maniem iniciāļiem un iespēju to piestiprināt pie lidostā nododamās bagāžas.

    Orbit atslēgu meklētājam līdzi tiek doti speciāli caurspīdīgas plastmasas diski, kas paredzēti ierīces atvēršanai un baterijas nomaiņa. Tie varētu uzskatīties pēc iepakojuma, tāpēc jābūt uzmanīgam, lai tos neizmestu vai nepazaudētu. Atvēršana un it īpaši aizvēršana pēc baterijas nomaiņas bez speciālās atslēgas būs ļoti sarežģīta. Jau tāpat ar visu atvēršanas ierīču izmantošanu nav pārāk vienkārši Orbit atslēgu meklētāju dabūt vaļā un ciet.

    Ierīces ražotājs HButler sola, ka Orbit atslēgu meklētājs ar vienu CR2025 bateriju nodzīvos līdz pat sešiem mēnešiem. Nāksies pagaidām uzticēties, jo ierīce pie manis nesabija tik ilgi, lai lietotne ziņotu par baterijas kaut daļēju iztukšošanos.

    Bluetooth savienojums

    Orbit atslēgu meklētājs paļaujas uz Bluetooth Low Energy savienojumu, kas man nešķiet ideāls risinājums, bet viedtālruņi pagaidām neko citu līdzvērtīgu nepiedāvā. Mājas apstākļos var izlīdzēties ar Z-Wave vai ko citu, bet atslēgu piekars tomēr ir dažreiz jāiznes ārpus mājas. Diemžēl, kā jau izrādījies iepriekš, Bluetooth savienojuma uzticamība ir vāja. It īpaši tas izceļas, kad tiešām esi pazaudējis kaut ko – nav taču laiks sēdēt katrā vietā 10 minūte, lai pielabinātu Bluetooth darboties.

    Izmēģināju Orbit atslēgu meklētāju kopā ar trīs dažādiem viedtālruņiem (Huawei, Xiaomi un jauno Samsung Galaxy S8), konstatējot, ka neviens no tiem nenodrošina izcili uzticamu savienojumu ar Orbit atslēgu meklētāju, kaut tas atrodas 10 centimetru attālumā. Vislabāk veicās Huawei ar Bluetooth 4.2 versiju, Samsung ar savu ultramoderno Bluetooth 5.0 ierindojās otrajā uzticamības vietā, bet Xiaomi ar Bluetooth 4.1 veicās pavisam čābīgi ar Orbit atslēgu meklētāja atrašanu (savienošanos). Diemžēl pie rokas nebija nevienas Apple ierīces, lai pārbaudītu ierīču sadarbības stabilitāti.

    Ar Galaxy S8 atradu vēl vienu viedtālruņa niķi – tas pēc kāda laika pats izslēdz visus savienojumus, arī Bluetooth, kas liedz ar Orbit atslēgu meklētājam atrast telefonu, bet, pieļauju, ka šī enerģijas taupīšana ir atspējojama. Speciāli gan pēc tam nepētīju, kas liek Galaxy S8 atspējot Bluetooth.

    Negaidīti iespaidīgs ir Bluetooth savienojuma attālums. 15 metru attālumā caur divām reģipša sienām Orbit atslēgu meklētāja lietotne uzrādīja 56% signāla stiprumu. Arī ap 30 metri tiešā redzamībā vēl bija viedtālruņa savienojums ar Orbit atslēgu meklētāju. Šis ir negaidīti labs rādītājs, bet vienlaikus tas liek šaubīties par 6 mēnešu baterijas darbību.

    Lietotne

    Orbit atslēgu meklētāja lietotne ir visai vienkāršota, tā uzskatāmi parāda pirmreizējo Orbit atslēgu meklētāja iestatīšanu. Orbit atslēgu meklētājs pats savienojas ar viedtālruni ar lietotnes palīdzību, pat nenākas doties uz viedtālruņa iestatījumiem. Kā jau minēju, ar šo arī Bluetooth savienojuma priekšrocības beidzas.

    Lietotne ļauj apstatīt kartē, kur pēdējo reizi noticis savienojums ar Orbit atslēgu meklētāju. Tāpat iespējams izsaukt Orbit atslēgu meklētāja skaņas signālu. Lietotne ļauj iestatīt, vai tiek ziņots par savienojuma pārtraukšanu, bet ir jābūt ļoti labam iemeslam, lai kāds to aktivizētu. Pieļauju, ka šāda iespēja būtu noderīga lidostā, ceļojot ar bērniem un vairākām somām. Bet pret bērnu pazaudēšanu ir arī uzticamākas tehnoloģijas izdomātas.

    Orbit atslēgu meklētāja lietotnei ir atsevišķa sadaļa, kas ļauj mazo ierīcīti izmantot par fotoaparāta slēdzi. Orbit atslēgu meklētāja lietotne piedāvā pāris iespējas, kā pielāgot attēla uzņemšanu, piemēram, ekspozīcijas fiksēšana.

    Lietotne ļauj pievienot vairākus Orbit atslēgu meklētāju vienlaikus, piešķirt katram no tiem savu vārdu. Tāpat var piešķirt Orbit atslēgu meklētājam drošības zonu (Safe Zone) – drošajās zonās Orbit atslēgu meklētājs neaktivizēsies un neklaigās. Safe Zone noteikšana norit ar Wi-Fi tīkla starpniecību – ja atrodies noteiktu Wi-Fi zonās, Orbit atslēgu meklētāju nevarēsi piespiest bļaustīties.

    Tīmeklī atradu informāciju, ka Orbit atslēgu meklētāju nav iespējams savienot ar iPad un iPod touch, kaut tiem abiem ir Bluetooth 4.x, bet šo informāciju neesmu pārbaudījis.

    Pielietojums

    Man gribētos, lai pastāvētu iespēja regulēt Orbit atslēgu meklētāja signāla skaļumu. Turklāt vienīgais esošais skaļuma līmenis ir kādu nieku par klusu, ja atslēgas iekritušas dīvānā starp spilveniem vai aizmirstas otrā jakā skapī. 90 decibeli esot aptuveni tikpat, cik skaļš ir motocikls un klavieres, bet, manuprāt, Orbit atslēgu meklētāja ir tālu no tiem.

    Orbit atslēgu meklētāja spiedziens ir tiešām spalgs, kas arī varētu radīt problēmas, jo uz vecumu cilvēki sāk sliktā dzirdēt augstu frekvenču skaņas. Bet vienlaikus Orbit atslēgu meklētāja skaļums nav tik uzkrītošs, lai traucētu, ja netīšām to aktivizē.

    Ja atmetam sūdzības par skaļumu, tad Orbit atslēgu meklētāja potenciālu tieši redzu nevis ikdienā, bet ceļojumos. Tādējādi var izvairīties no nepatikšanām ar kaut kur aizmirstu somu vai telefonu. Ikdienā vismaz man Orbit atslēgu meklētājs šķistu kā apgrūtinājums. Tas ir par daudz agresīvs, kliedzot katru reizi, kad attālinies no atslēgām ar telefonu kabatā. Bet atkal – aktivizējot drošo zonu mājās un tur arī pazaudējot atslēgas, no Orbit atslēgu meklētāja nav īsti jēgas.

    Ja izdodas kaut kur smuki atbalstīt viedtālruni, tad arī pašportretu iespējams uzņemt ar Orbit atslēgu meklētāja palīdzību. Varētu būt, ka pāris reizes mūžā noderēs. Teorētiski lielie puikas saviem tūkstošus un tūkstošus vērtajiem fotokomplektiem arī izmanto attālinātu slēdža palaišanu, bet viedtālrunis laikam īsti nebūs tam piemērots. Tiesa, mūsdienās arvien biežāk dārgajos viedtālruņos atradīsi Pro vai Manual fotolietotnes sadaļu, kas ļauj izmanto zemākas ISO vērtības un garākus ekspozīcijas laikus, bet Orbit atslēgu meklētāja lietotne to nepiedāvā.

    Nobeigumā

    HButler Orbit atslēgu meklētājs ir mūsdienīgs nieciņš aizmāršīgiem ļaudīm, kuriem tīk dauzīties pa lidostām. Vismaz es tā skatos uz Bluetooth atslēgu meklētājiem. Protams, vienmēr var Orbit atslēgu meklētāju izmantot arī ikdienā, lai neaizmirstu mājās darba atslēgas vai caurlaidi. Faktiski darba caurlaidei Orbit atslēgu meklētājs būtu ideāls, lai negadītos sevi atstāt aiz durvīm darbavietā, kad izskrien pēc rīta avīzes uz blakus esošo veikalu.

    Patīkami, ka Orbit atslēgu meklētājs ir divvirzienu ierīce – ar to varēsi meklēt arī pazudušo viedtālruni. Viedtālrunis sāk skaļi zvanīt, kad nospiedīsi uz Orbit atslēgu meklētāja esošo pogu. Protams, ja gadījumā tas nav atslēdzis Bluetooth…

    Tāpat Orbit atslēgu meklētājs atļauj uzņem pašbildes vai grupas bildes, neskraidot atkal un atkal pie viedtālruņa. Viedtālruņa oriģinālo kameras lietotni gan Orbit atslēgu meklētājs nemācēs darbināt.

    Orbit atslēgu meklētājs nāk komplektā ar speciālu ierīci tā atvēršanai un baterijas nomaiņai. Bez līdzi dotās plastmasa ierīces nomainīt bateriju būs aplam grūti, varbūt pat neiespējami. Tā kā bateriju jāmaina gana reti, tad atvēršanas ierīci būtu jāglabā kādā vietā, kur to pats vai kāds ģimenes loceklis nenotur par iepakojumu un neizmet ārā.

    Lielākā Orbit atslēgu meklētāja problēma ir Bluetooth savienojuma neuzticamība. Nereti Orbit atslēgu meklētājs nespēja ātri savienoties ar viedtālruni, kaut izmēģināju trīs dažādu cenu kategoriju un ražotāju viedtālruņus. Dažkārt pogu uz Orbit atslēgu meklētāja nākas spaidīt pat divas minūtes, lai viedtālrunis atsauktos. Tāpat Orbit atslēgu meklētājs varēja būt skaļāks.

    Un tad paliek Orbit atslēgu meklētāja cena. Protams, mums tiek piedāvāta mitruma noturīga ierīce smukā izpildījumā ar strādājošu viedierīces lietotni, bet līdzvērtīgi Bluetooth atslēgu meklētāji (pēc neliela, bet dziļi zinātniska pētījuma gearbest.com) maksā sākot no 3 eiro. Kurš var apgalvot, ka tie ir daudz sliktāki? Desmit reizes sliktāki?

    Neliela un glīta ierīce aizmāršīgiem ļaudīm.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    7
    Programmatūra
    6
    Akumulators
    8
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Andris
    19.04.2017 14:11

    Man personīgi ir Track-R ierīce. Pēc dizaina krietni skaistāka. Funkcijas tādas pašas un cena arī tā pati. Track R attiecīgi var piestiprināt jeb kam, piemēram, ritenim, kuru nozagšanas gadījumā var atrast. Tik viena būtiska lieta ir, tas Track R ir labs, ja tās ierīces ir ļoti daudz visapkārt, jo tad viņas savā starpā pārraida signālu un tādējādi telefonā ir iespēja redzēt pēdējo atrašanās vietu, kaut arī bluetooth savienojums sen zudis. Tā teikt, jo vairāk lietotāju, jo labāk.

    as
    19.04.2017 14:36

    Kādu laiku atpakaļ skatījos šādu startup iekārtu TRACKR (https://www.thetrackr.com), bet nepārliecināja 2 lietas:
    1.cena (30$+ piegāde no ASV uz LV, vairumā stipri lētāk)
    2.kā tas darbojas ar pūļa bluetooth cilvēkiem. Tipa, ja esi atļāvis šiem citu ļaužu verķiem pievienoties pie sava telefona un viņi ir ļāvuši vienoties pie saviem, tad redzēsi šo verķi kartē. Ja tas tiešām darbojās, tad tas būtu reāli derīgs kā atslēgu piekariņš, kad varētu savas atslēgas notrackot arī tad, ja neatrodies 30m attālumā no tām, bet kāds no “trackr pūļa” atrodas knubulīša reindžā! Pagaidām gan es šim nenoticēju!

    KKTK
    19.04.2017 15:45

    Tātad – ja tev kāds ir nospēris atslēgas, tad tu tās nekad neatradīsi. Pariezi sapratu?

    Edgars Sosnars
    20.04.2017 11:24
    Reply to  KKTK

    Es ar tā sapratu. Tas drīzāk ir atgādinātājs paņemt kaut ko līdzi.

    Stanley Buls
    31.05.2017 15:37
    Reply to  KKTK

    A tev kāds nozags atslēgas, tad caur aplikāciju telefonā varēsi izsekot viņu atrašanas vietu.

    KKTK
    31.05.2017 16:02
    Reply to  Stanley Buls

    Izstāsti kā? Visu laiku cenšoties no zagļa nebūt tālāk par 30m? :D

    JS
    19.04.2017 22:28

    Es arī šobrīd lietoju vairākus Track-R. Ar mazo ierīci esmu visai apmierināts, bet vienīgā problēma ar to, kas ir pielikta pie atslēgu piekariņa … redzu, ka netur slodzi …ārējais alumīnija korpuss sāk deformēties un noteikti, ka drīz ierīce izjuks … :( – Orbit izskatās izturīgāks.
    Track-R pluss ir, ja piem. atslēgas nozaudētas.. jebkurš tavs draugs var ieinstalēt Track-R aplikāciju un līdzarto ja viņš būs ierīces tuvumā Tu saņemsi GPS koordinātes savā aplikācijā.
    Būtu interesanti redzēt Orbit ierīces testu pēc kādu dažu mēnešu testa …

    es
    20.04.2017 12:33

    Drukas kļūda: “Diemžēl, kā jau izrādījies iepriekš, Bluetooth savienoja uzticamība ir vāja”. Laikam bija domāts “savienojuma”

    22.04.2017 08:39
    Reply to  es

    Paldies, salabots!

    Reklāma
    Neliela un glīta ierīce aizmāršīgiem ļaudīm.HButler Orbit Bluetooth atslēgu meklētāja apskats