Web Analytics
More
    Reklāma

    “Datu skola” aicina rīdziniekus dalīties ar velomaršrutu ierakstiem, lai “veidotu Rīgu braucamu”

    Jaunākie raksti

    Bezpeļņas iniciatīva Datu skola aicina Rīgas iedzīvotājus, kas ikdienā pārvietojas ar velosipēdu, padalīties ar sava ikdienas velomaršruta ierakstu. Ieraksti tikšot apkopoti tiešsaistes kartē, parādot, kuros posmos rīdzinieki brauc visvairāk, un kā tie pārklājas ar esošo un plānoto veloceliņu tīklu.

    “Ikdienā pārvietojoties ar velosipēdu, man ir patiess prieks par jaunajiem veloceliņiem Rīgas centrā, taču tos izmantot man sanāk diezgan reti. Iemesls ir pavisam vienkāršs – tie man nav pa ceļam,” pieredzē dalās projekta iniciātore, Datu skolas vadītāja Nika Aleksejeva. “Manu gadījumu nevar attiecināt uz visiem, tāpēc nolēmām izpētīt, kā citi Rīgas velobraucēji pārvietojas un cik lielā mērā izmanto veloceliņus,” skaidro Aleksejeva.

    Reklāma

    Projekta rīkotāji cer ievākt vizmaz tūkstots ierakstus. Tas ir minimālais datu apjoms, kas ļaus veikt secinājumus par pilsētnieku velobraukšanas paradumiem un kopā ar Rīgas velokopienu līderiem vērsties Rīgas Domē ar datos balstītiem ieteikumiem.

    “Mūsu mērķis nav kratīt Rīgas Domei ar pirkstu, bet gan iegūt vairāk informācijas, kas palīdzēs veikt pārdomātākus lēmumus par Rīgas veloinfrastruktūras attīstību,” iniciatīvas nolūkus skaidro Aleksejeva, “Vēlamies parādīt, ka dati nav tikai akadēmiķu instruments. Kvalitatīvi datos balstīti stāsti un projekti spēj atklāt patieso ainu par mūsu ikdienu un uzlabot dzīves kvalitāti.”

    Datu vākšanas posms sākas šodien un turpināsies līdz rīkotāji iegūs pietiekami daudz ierakstu.

    Lai ierakstītu velo maršrutu ir nepieciešams viedtālrunis ar kādu no sporta aplikācijām, kas fiksē ģeogrāfisko atrašanās vietu. Aplikācijas ierakstus saglabā “bibliotēkā” un ļauj tos eksportēt GPX faila formātā. Rīkotāji lūdz GPX failus iesūtīt uz projekta lapā norādīto epastu (velodati@datuskola.lv). Vairāk informācijas par projektu pieejams šeit: http://velodati.datuskola.lv/

    Datu skola ir daļa no School of Data – starptautiska tīkla, kas radīts datu lasītprasmes veicināšanai. Latvijā Datu skola strādā kā kopiena, kas, apvienojot datu radītājus, programmētājus un žurnālistus, veicina prasmju un zināšanu apmaiņu darbā ar datiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    as
    02.05.2016 14:02

    Nosūtīju. Ir jau kāda bilde ar kopējo rezultātu apkopojumu līdz šim?
    Kā to apkopos, nestādos priekšā, bet lai izdodas!

    Jānis A
    02.05.2016 14:58

    Baigi dīvaini, it kā mājaslapu nav taisījis RTU pirmā kursa students, kāpēc viņi nevarēja uztaisīt upload funkcionalitāti ar diezgan primitīvu validāciju?…
    Nav jau tā ka tulīt krievu un ķīniešu hakeri sāks meklēt ievainojamības upload funkcionalitātē.

    Kā arī karte trūkst kā “as” minēja.

    edzuslv
    02.05.2016 15:37
    Reply to  Jānis A

    Tieši to pašu iedomājos. :D

    Reklāma