Web Analytics
More
    Reklāma

    Ubuntu Phone platforma saņēmusi izstrādes atjauninājumu OTA-9

    Jaunākie raksti

    Ubuntu Phone, kas ir Canonical kopā ar virkni partneru izstrādāta mobilā operētājsistēma un lietotņu platforma, ir saņēmusi kārtējo izstrādes atjauninājumu OTA-9. Šobrīd Ubuntu Phone nav oficiāli pieejams patērētājlīmeņa produktos, taču tā izstrāde lai gan lēni, bet turpinās. Šis atjauninājums pievieno tādas lietas kā telefona ienākošā zvana nomaiņa, noklusētā pārlūka jebkura formāta failu lejupielāde (iepriekš tas tika limitēts uz tev pieejamajām lietotnēm un to reģistrētajiem MIME tipiem), kā arī daudz citus labojumus. Tas ir arī tikai viens no pirmajiem  atjauninājumu sērijā (atjauninājumi OTA-9.5 un OTA-10 iznāks februārī), kas kopumā sola daudz vairāk jaunu funkcionalitāti un uzlabojumu. Jāpiezīmē, ka katram no šiem atjauninājumiem ir jāiziet rūpīgam kvalitātes kontroles procesam uz visām atbalstītām iekārtām pirms tas tiek izlaists – līdz ar to izskaidrojama šo atjauninājumu “čupošanās” nelielā laika posmā.

    Daudzi platformas lietotāji, kā arī interesenti jau ir izteikuši skepsi par Ubuntu Phone platformas dzīvotspēju un kā piemēru min Sailfish OS, kuras izstrādātājkompānijai Jolla no Somijas – kuru veido bijušie Nokia darbinieki, kas strādāja pie Meego Linux bāzētās platformas – arī neklājas viegli (tā investoru intereses un stabīlu piegādātāju trūkuma dēļ ir spiesta atteikties no planšetdatora projekta, kā arī tās piegādes visiem kompānijas atbalstītājiem), bet kura ir daudzuprāt daudz attīstītāka un tiek uzskatīta par labu alternatīvu Android sistēmai. Ubuntu Phone platformas pusē savukārt ir Canonical attīstītās un uzturētās, neapšaubāmi populārākās Linux darbvirsmas operētājsistēmas Ubuntu Linux ekosistēma, kā arī daudz skaidrāki un precīzāki spēles noteikumi attiecībā uz lietotņu izstrādi. Ir arī vērts norādīt, ka Canonical finansiāli ir mazāk atkarīga no investoru labvēlības un manuprāt Marka Šatlvorta (Mark Shuttleworth) mobilā vīzija pat pēc visiem šiem gadiem ir daudz plašāka, vērienīgāka, kā arī tehniski attīstītāka. Canonical arī prātīgi nekad nav vēlējušies izstrādāt savu aparatūru (ko vēlējās darīt Jolla), bet ir strādājuši ar mazpazīstamiem mobilo iekārtu ražotājiem, lai izplatītu Ubuntu Phone. Lai gan tirgus iekarošanas plānu realizācija izpaliek un visur valda dziļa skepse par jebkuru no šīm Linux bāzētajām mobilajām platformām (par uzvarētāju uzskatot Google attīstīto Android platformu), Ubuntu Linux popularitāte nodrošina zināmu nišu Ubuntu Phone popularitātei – ja Canonical izdosies turpināt un pabeigt iesākto.

    Reklāma

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    03.02.2016 14:51

    Ir informācija, ka Canonical strādā kopā ar partneriem lai palaistu planšetdatoru šā gada pirmajā pusē. Būs interesanti.

    P.
    04.02.2016 23:22

    Protams, ka cilvēki ir skeptiski, arī es. Pirms 2.5 gadiem iegādājos Nexus 5, cerot uz tā darbināt Ubuntu OS, par kuru tolaik rakstīja preses relīzes, ka “tūliņ, tūliņ” iznāks pirmā versija, kuru visi varēs lietot.

    Nexus 5 tā arī netiek atbalstīts. Ubuntu Phone developments joprojām notiek uz veciem Nexus 4 telefoniem, nu vēl BQ un Meizu. Meizu izlaida MX4 Ubuntu Edition. Realitātē tie bija tikai daži tūkstoši iekārtu, telefons vairs nav nopērkams. BQ nevienu neinteresē.

    Planšete? Priekš kam? Ja tās pamatā būs Ubuntu Touch, tā būs izgāšanās. Ja liks virsū tīru Ubuntu, tad to jau tagad jebkurš entuziasts var darīt, nopērkot planšeti ar intel CPU.

    Reklāma