Web Analytics
More
    Reklāma

    Intel darbināts Ubuntu HDMI datoriņš maksās vien 110 dolārus

    Jaunākie raksti

    Šī gada sākumā Intel izziņoja Compute Stick – USB zibatmiņas izmēra datoru, bet nu to pašu ceļu grasās doties Canonical ar nelielu Ubuntu datoru. Ubuntu HDMI datoriņš maksās vien 110 dolārus un to var vērtēt kā kaut ko starp izklaižu centru un datora aizvietotāju. Tiesa, iepriekš tika norādīts, ka Linux datoriņa versijas cena nepārsniegs 90 dolāru atzīmi.

    Ubuntu HDMI datoriņš saņems 64-bitu Ubuntu 14.04 LTS operētājsistēmu un to visu darbinās Intel Atom 1.3 Ghz četru kodolu procesors ar 1 GB RAM un 8 GB atmiņu, kas papildināma ar microSD karti. 110 dolāru cena ir niecīga, ja Ubuntu HDMI datoriņu salīdzina ar 150 dolārus vērto Windows versiju, tomēr Windows datoriņam ir nedaudz labāka tehniskā specifikācija. Datoriņš būs pieejams iegādei jau nākamajā nedēļā, bet precīza diena netiek atklāta.

    Reklāma

    Windows versiju darbina četru kodolu Intel Atom Bay Trail procesors, 2 GB operatīvā atmiņa, 32 GB iebūvētā atmiņa un Windows 8.1. Ierīcei ir 802.11n Wi-Fi un Bluetooth savienojumu atbalsts, kā arī microSD atmiņas kartes pieslēgvieta.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    15 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    x
    02.07.2015 20:09

    Cena nemaz nav niecīga par to, kas tur ir. Nav arī briesmīgi augsta cena, nu bet nevajag uzskatīt ka šis ir labdarības projekts.

    Midix
    02.07.2015 21:52
    Reply to  x

    Aha, ņemot vērā, ko šie te https://www.kickstarter.com/projects/1598272670/chip-the-worlds-first-9-computer/description sola dabūt gatavu par nieka $9, no Intel gribētos sagaidīt kaut ko krietni lētāku nekā $110.

    02.07.2015 22:06
    Reply to  Midix

    Oho, interesants verķis. Jācer, ka tas arī reāli tiks radīts. Raspberrijs aiziet stūrītī nervozī pīpēt.

    Midix
    02.07.2015 23:02

    Es paspēju šiem noziedot, un viņi ir savākuši visu gaidīto summu, tā ka projekts, visticamāk, tiks veiksmīgi realizēts.

    Ķīniešu Allwinner SoC sistēmas tiešām ir nepieklājīgi lētas. Jau labu laiku ir arī tāds BananaPi, kurš par RaspberryPi cenu piedāvā vismaz 2x vairāk jaudas un iespēju. Un bulgāri ir izveidojuši līdzīgu plati – Olinuxino. Bet, cik dzirdēts, atvērtā koda “fani” ir skeptiski pret Allwinner, jo tā ražotājs daudzus draiverus izplata binārā veidā, kas nozīmē, ka nav iespējama pilnīga atvērtā koda politika un draiveru ziņā nākas paļauties tikai uz ražotāju. Tiesa, arī Raspberry Pi “smadzeņu” ražotājs Broadcom šajā ziņā mazliet grēko.Raspberry Foundation ir īpašs kontrakts ar Broadcom, tāpēc vismaz RPi tiek pie visiem labumiem. Taču Broadcom ir kompānija ar reputāciju un stabilu atbalstu saviem produktiem, kamēr Allwinner viss ir pilnīgi “ķīnisks”.

    Ilgi gan jāgaida, kamēr tas $9 CHIP atnāks – līdz nākošā gada februārim. Un var gadīties, ka piegādes laikā būs čakarēšanās ar muitu (kas man būs īpaši sāpīgi, jo nedzīvoju Rīgā), jo kopējā summa ar piegādi sanāca $32.

    02.07.2015 23:06
    Reply to  Midix

    Jā, tiešām jācer, ka džeki spēs saražot to mazo verķi. Skatos, ka Kickstarter kampaņā savākta liela kaudze naudas, bet tas ne vienmēr ir labi, jo var padarīt sarežģītāku produkta ražošanu. Labs piemērs ir Pebble, kam pēdējā kampaņa ir necerēti veiksmīga, bet tik un tā uzņēmumam ir problēmas ar finansējumu.

    Broadcom gadījumā gan jāatceras, ka šo uzņēmumu nesen nopirka Avago Technologies (http://kursors.lv/2015/05/29/avago-technologies-par-37-miljardiem-asv-dolaru-iegadajas-broadcom/). Jācer, ka tas nelāgi neietekmēs tā darbību šajā lauciņā.

    Andrejs
    22.01.2016 13:43

    Skuteli beidz pīpēt zāli! Avene ir domāta pavisam kam citam!
    Itkā Tu skaities IT spečuks – nokaunies stūrītī, kur aizsūtīji avenīti! :D

    22.01.2016 13:57
    Reply to  Andrejs

    Sarunāts! :)

    Krotow
    22.01.2016 14:56

    Ir kāda pretīga cūcība – vairumtirdzniecībā nopērkamajiem gatavajiem (saliktajiem) datoriem ar preinstalētu Linux pat vienam bāzes modelim dzelžu konfigurācija gandrīz vienmēr ir kaut kādā mērā nīkulīga. Vājāks procesors, mazāk RAM, paaudzi vecāks videočips u.tml. Īpaši laptopos, kur dzelžu nomaiņas iespējas uzlabošanas nolūkā ir gandrīz nekādas. Ir arī uz pirkstiem skaitāmi izņēmumi, taču pamata tendence ir tāda – ja jau OS un softs par brīvu pa lēto, tad arī uz dzelžiem nav ko tērēties. Bitīt matos – tagad taču Linux darbojas pat resursu ēdelīgās 3D spēles un neko sliktāk vienādas konfigurācijas gadījumā.

    22.01.2016 15:00
    Reply to  Krotow

    Man ir datos nebalstīta sajūta, ka datorus ar Linux pērk tikai to mega zemās cenas dēļ. Proti, piemēram, laptops sanāk ļoti lēts, jo tam nav jāmaksā par licenci un arī knapo dzelžu dēļ. Jo nevarētu teikt, ka Linux būtu masām saprotama OS.

    Krotow
    22.01.2016 15:23

    Te varu piekrist. Parastais darbības “modelis” ir lētāk nopirkt datoru ar Linux un tad aiznest pie čoma, kurš tur uzliks vietā pirātisku Windows kopiju. Datoru ražotāji to apzinās diezgan labi, tāpēc peļņas nolūkā, lai nebūtu jāmaksā Microsoft par OEM Windows licencēm (gala lietotājs taču ir stulbs peles bakstītājs Facebook fermā, visi to zina, vai ne) cenšas formāli ierakstīties pirms padsmit gadiem Microsoft izlobētajos slaucamnoteikumos datoru tirgotājiem, kuri aizliedz tirgot datorus bez OS. Uzliekot Linux minimālā konfigurācijā vai FreeDOS, lai tikai būtu kaut kas. kas atkal bojā iespaidu par Linux gala lietotājam, jo minimālā konfigurācija ir vai nu termināls vai arī GUI bez draiveriem, kas ir lēni un gļukaini.

    FYI: Mīts par Linux kā OS tikai gīkiem gan vairs nav taisnība. Jau kādus 6 gadus Linux ir pavisam labi lietojams arī kā desktop-a OS. Un arī lietotāji ir dažādi. Pašam ir paliels bariņš cilvēku, kurus var klasificēt par useris vulgaris un kuri ar Linux ir uz tu, iztiekot bez konsoles pavisam.

    x
    22.01.2016 16:41

    Nupat jau ir izaugusi lietotāju paaudze, kas pavisam skaidri apjēdz ka viņu vajadzības par 100% nosedz visšvakākais celerons ar minimālu RAM apjomu par mazu cenu, tāpēc pērkot kompi, izvēli izdara inetbodē vadoties pēc atlaidēm, nevis dodas uz PC šopu kur gīki rūtainos kreklos iedveš, ka tev pavisam noteikti vajag otro jaudīgāko CPU un augšējā plaukta GPU un nekādā ziņā ne integrēto jo tās izmanto tikai lohi un vispār īsta laime iestājas tikai ar ūdens dzesēšanu. Un lai viss darbotos nevainojami, te jums būs Windows Ultra Pro Enterprise versija – īstā pa dārgo, bet varam uzlikt lauzto lētāk. Un visu šo daili mēs tieši jums saskrūvēsim par nieka…nu, ar atlaidi – par 1500 ērikiem.

    Cilvēki kļuvuši izglītotāki un saprot, ka nekad to visu neizmantos un labāk nopirkt otru, jaudīgāku kompi tad kad to tiešām vajadzēs, nevis šodien iztērēt kaudzi naudas par jaudu, kas varbūt nekad netiks izmantota un atgādinās par sevi vienīgi ar palielinātu elektrības rēķinu.

    22.01.2016 16:47
    Reply to  x

    Bet tik un tā ražotāji iemanās par lētu naudu iesmērēt draņķus. Laptopu gadījumā pat ja lētam produktam būs kaut cik labi ar veiktspēju, tam būs briesmīgi displeji. Kaut kad nesen gribēju nopirkt radiniekiem laptopu un secināju, ka tāpat bez kādiem 500-700 vispār nav variantu, ja vien negribi briesmīgas izšķirtspējas murgu.

    x
    22.01.2016 17:11

    Manuprāt, lielāka atdeve no galda monitora – pirmkārt, kv. cm cena ir krietni draudzīgāka, otrkārt, to var noregulēt cik augstu vajag. Laptopa monis man ir domāts lietošanai ārpus mājas, kad esmu nost no darbarīkiem. Tāpēc es laptopa moni sev neizvirzu kā kritēriju un nemaksāju par to, ka tas man ir, bet lietoju to reizi pāris nedēļās. Mājās lai rāda uz normāla izmēra un kvalitātes monitora ) Ja lietotu ārpus mājas katru dienu, protams, tā būtu cita lieta.

    x
    22.01.2016 17:15

    t.i. celkotrons pa 250 + gluži normāls monis par 150 – radiniekam būtu elegants laika pavadīšanas verķis, ar piespiešanos var cenu samazināt par simtiņu, ja knapāk ar naudu. Un nav tur nekādu 500-700, ja vien runa nav par kompi specializētiem uzdevumiem, kas tiešām maksās sākot ar 700, a to i visus 2700.

    Reklāma