Web Analytics
More
    Reklāma

    Nosaukti pretendenti Eižena Āriņa balvai datorikā

    Jaunākie raksti

    Jau devīto reizi notiks profesora Eižena Āriņa balvas pasniegšana, godinot Latvijas informācijas tehnoloģiju (IT) nozares spožākos un inovatīvākos prātus. Finālam izvirzīti seši pretendenti, kuru izstrādātie risinājumi būtiski sekmējuši vairāku nozaru attīstību un konkurētspēju. Balvas laureāti tiks nosaukti svinīgajā apbalvošanas ceremonijā 21. maijā.

    Profesora Eižena Āriņa balvu datorikā pasniedz uzņēmums “Exigen Services Latvia”, Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA) un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Attīstības fonds. Šogad pretendenti varēja iesniegt pieteikumus divās kategorijās: par nozīmīgu teorētisku ieguldījumu Latvijas datorzinātnes attīstībā, kā arī par praktisku ieguldījumu IT jomā, izstrādājot un ieviešot novatoriskus un sabiedrībai aktuālus IT risinājumus. Izcilākie IT teorētiķi un praktiķi saņems īpašu zelta medaļu, diplomu, kā arī stipendiju EUR 2500 apmērā.

    Reklāma

    “Pretendentu iesniegtie risinājumi ir nozīmīgi un atklāj gan jaunas pētnieciskās nozares, gan attīsta sabiedrībai ļoti nozīmīgas jomas, piemēram, veselības aprūpi. Tieši šie cilvēki ar savu paveikto darbu apliecina Latvijas IT nozares potenciālu, sniedzot nozīmīgu devumu tautsaimniecības attīstībā, kā arī veicina globālo konkurētspēju. Turklāt, ņemot vērā to, ka šobrīd Latvija ir prezidējošā valsts Eiropas Savienības Padomē, un viens no prioritārajiem virzieniem ir digitālā joma, mums ir iespēja savus IT sasniegumus parādīt jau daudz plašākā mērogā,” stāsta “Exigen Services Latvia” valdes priekšsēdētājs Ivars Puksts.

    IMG_8461_1

    Eižena Āriņa balvai par nozīmīgu teorētisku ieguldījumu Latvijas datorzinātnes attīstībā izvirzīti:

    Audris Kalniņš, Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta (LU MII) vadošais pētnieks

    Balstoties uz iepriekš iegūto lielo pieredzi modelēšanas valodu un modelēšanas rīku būvē, ieskaitot GRADE rīku, viņš Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūtā (LU MII) izvērsa jaunu pētījumu virzienu – modeļu transformāciju valodu izstrādi. Viņa vadībā radīta grafiska ērti lietojama transformāciju valoda MOLA, kuru ir ievērojami vieglāk, nekā OMG standartu piedāvātās valodas, izmantot modeļbāzētai sistēmu būvei.

    Egils Stalidzāns, Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) profesors

    Egils Stalidzāns sasaistījis informācijas tehnoloģijas (IT) ar bioloģiju, 1999.gadā sākot izstrādāt savu promocijas darbu, kas tika realizēts speciāli uzceltā bišu ziemotavā. Kopīgais darbs ar savu doktorantu Alekseju Zacepinu vainagojās ar jaunas nozares – precīzās biškopības (precision beekeeping/apiculture) definēšanu. Jaunā nozare tika atzīta Eiropas mērogā ar ERA-net projektu “Application of Information Technologies in Precision Apiculture” (ITApic) par pirmo ERA-net projektu Latvijā, ko koordinē Latvijas partneris.

    Jurijs Merkurjevs, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) profesors

    Jurija Merkurjeva vadībā ir izstrādāti jauni efektīvi risinājumi modelēšanas un simulēšanas metodoloģijā (simulēšanā sakņotā optimizācijā, simulēšanu atbalstošā vizualizēšanā un modeļu kvalimetrijā), kā arī simulēšanas integrācijā ar sarežģītu sistēmu analīzes, optimizācijas un vadības uzdevumiem, tostarp sarežģītu sistēmu ilgtspējīgas attīstības un risku vadības jomās, loģistikas sistēmu analīzes un vadības jomā), atverot jaunas iespējas sistēmu simulēšanas metodoloģijas praktiskai pielietošanai.

    Eižena Āriņa balvai par praktisku ieguldījumu IT jomā, izstrādājot un ieviešot novatoriskus un sabiedrībai aktuālus IT risinājumus nominēti:

    Sergejs Skusovs, SIA “Meditec” Radošais direktors, valdes loceklis

    Ar sistēmas Emy izstrādi, Sergejs bija viens no pirmajiem, kas Latvijā ieviesa dizaina valodu, kuru izmanto Windows 8. Sistēmas Emy arhitektūras izstrādē ir pielietotas pašas jaunākās un modernākās tehnoloģijas – WinRT, Windows Phone 8, MVVM klientu arhitektūras šablonu. Programmēšanas valoda –.NET Frameworks. EmyTab ir Latvijā pirmā mobilā aplikācija, kas veidota kā Windows Universālā mobilā lietotne un ir papildinājums informācijas sistēmai Emy, nodrošinot mūsdienīgu, mobilu un operatīvu mediķu darbu.

    Sergejs Skusovs, SIA “Meditec” Radošais direktors, valdes loceklis

    Sergejs ir vadošais informācijas sistēmas HealthPoint arhitekts, izstrādātājs. Informācijas sistēma HealthPoint – Latvijā pirmā izstrādātā platforma pacientiem, kas vienviet nodrošina dažādu ar veselību un veselības aprūpi saistītu jautājumu risināšanu. HealthPoint ir lielisks piemērs, kā mūsdienu tehnoloģijas var palīdzēt glābt cilvēku dzīvības, kļūstot par neatsveramu palīgu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem brīžos, kad nepieciešams ātri un precīzi noteikt zvanītāja atrašanās vietu.

    Māris Zvirgzdiņš, SIA “Meditec” sistēmu arhitekts un valdes loceklis

    Ārsta Birojs (AB) – vienota informācijas sistēma slimnīcām, klīnikām un individuālajiem speciālistiem, kas palīdz automatizēt darba plūsmu, sākot ar vienkāršiem finanšu uzskaites rīkiem, līdz pat dažāda veida atskaišu un dokumentu veidošanai administratīvajā līmenī.

    2014.gadā Eižena Āriņa balvu par praktisku un sabiedrībai aktuālu IT risinājumu ieviešanu saņēma Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) e-platformas un mobilās aplikācijas autors Viesturs Ozoliņš, kura izstrādāto programmatūru jau šobrīd izmanto vairāki simti tūkstošu iedzīvotāju visā Latvijā. Savukārt mūža ieguldījuma balvu par nozīmīgu ieguldījumu Latvijas datorzinātnes attīstībā saņēma Elektronikas un datorzinātņu institūta vadošais pētnieks Ivars Biļinskis.

    Latvijas datorzinātnes pamatlicēja profesora Eižena Āriņa balva datorikā tiek pasniegta Latvijas IT nozares profesionāļiem un zinātniekiem par ieguldījumu Latvijas informātikas attīstībā. Tas ir augstākais individuālo sasniegumu novērtējums Latvijas IT nozarē. Balva tiek piešķirta kopš 2000.gada, un to var iegūt vienu reizi mūžā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma