Web Analytics
More
    Reklāma

    Lietotnes tevi spiego tūkstošiem reižu nedēļā

    Jaunākie raksti

    Ir zināms, ka daudzas bezmaksas lietotnes pieprasa pieeju lietotāja atrašanās vietai, lai pēcāk piedāvātu atbilstošas reklāmas vai kādā citādākā veidā lietotāja atrašanās vietu nodotu trešajām personām. Jaunā pētījumā izmērīts, ka atrašanās vietas “izspiegošana” notiek ļoti bieži, pat nepamatoti bieži.

    Carnegie Mellon Universitātes veiktajā pētījumā dažu lietotāju viedtālruņi ar to atrašanās vietu dalījās vairāk nekā 5000 reizes divu nedēļu laikā. Tas ir aptuveni 15 reizes stundā. Vairums aptaujāto atzīst – viņiem nav ne jausmas, ka lietotnes var un drīkst dalīties ar viņu atrašanās vietu. Tomēr ir arī labā ziņa – pēc iepazīšanās ar pētījuma rezultātiem, vairums viedtālruņu lietotāju uzreiz izslēdza atrašanās vietas noteikšanu savās ierīcēs.

    Reklāma

    Tiek norādīts, ka katram pašam derētu pārliecināties par lietotnes pieprasītajām pieejām un ar vēsu prātu izvērtēt, vai pieejas ir nepieciešamas un kā tās var ietekmēt lietotāja privātumu. Protams, Android nepieļauj izvēlēties kādas pieejas tiek sniegtas lietotnei, tāpēc uzreiz ir jāvērtē nepieciešamība pēc lietotnes un pieejamās alternatīvas. Un tas neattiecas tikai uz pieejas sniegšanu atrašanās vietas datiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Uldis M.
    27.03.2015 11:50

    Tāpēc es parasti izķeksēju tām lietotnēm “Run in background” opciju un aizverot, aizveru arī procesos. Lietotnēm kam nav sakara ar atrašanās vietu to nemaz neļauju. Atrašanās vietas izmantošanu atļauju tikai tām kam tā tiešām ir nepieciešama…

    x
    27.03.2015 11:51

    tas arī viens no iemesliem, kāpēc androīdam apgāju apkārt ar lielu līkumu.

    Matiss
    27.03.2015 12:12
    Reply to  x

    Ja gribi būt pasargāts no tavas atrasšanās vietas noteikšanas un citas spiegošanas, tad nelieto internetu, datoru un kaut parasto mobilo telefonu. Te nav nekāda sakara ar OS.

    ProxyFromDeep
    27.03.2015 12:35
    Reply to  x

    Pieļauju ka lielajā līkumā kādu no pieturām sauc ios?
    tad man jums ir sliktas ziņas .
    Forensic reportā no šī aparāta var izlobīt visu , sākot ar to kurā vietā/kurā laikā tika apmeklēts tas un šitas un beidzot ar dzēstajām sms bldēm un brouzera kešu – ar visām
    wifi parolēm un ģeolokācijas datiem . .

    Dairis Jankovskis
    28.03.2015 12:56
    Reply to  ProxyFromDeep

    Kam nevar? Tie ir visi tik rutīniski sīkumi.. ražotājs vai nu publiski paziņo, ka redz pilnīgi visu vai arī atbilstoši reglamentiem saka Nē Nē.. Redz tā pat visu. Un ko nu? Alā jādzīvo? :)
    Digitālajā pasaulē parasts lietotājs nenoslēpsies. Tik cik var parūpēties, lai kaimiņu Janka dzerstiņu laikā netiek pie kailfoto vai draudzene pie SMS..

    ProxyFromDeep
    27.03.2015 12:26

    Aber … Lietotājs jau pats to aplikāciju novelk un atļauj tai sevi “spiegot”

    30.03.2015 07:36

    Gribi būt pavisam privāts? Atgriezies uz vecajiem pogu telefoniem, kam pat ne interneta, ne citu ekstru nav – vienīgi SMS un zvanīšanai. Bet, reizēm arī pašam sāk šķist, ka ļautiņi jau sen ir aizmirsuši mobilo tālruņu īsto sūtību.

    Reklāma