Web Analytics
More
    Reklāma

    DARPA strādājot pie precīzākas GPS alternatīvas

    Jaunākie raksti

    DARPA jeb Defense Advanced Research Projects Agency (angļu: “Aizsardzības attīstīto projektu aģentūra”) ir ASV Aizsardzības ministrijas aģentūra, kas nodarbojas ar jaunu tehnoloģiju izstrādi bruņotajiem spēkiem. DARPA uzskata, ka GPS vairs nav uzskatāma par modernu tehnoloģiju. To pašu noteikti teiks arī daudzi viedtālruņu lietotāji – GPS signāls tiek ilgi meklēts, tas nav visai precīzs un bieži sagādā lietotājam tikai galvassāpes.

    DARPA ir ķērušies pie jaunas pozicionēšanas tehnoloģijas izveides militāriem mērķiem un, visticamāk, pāris gadu laikā jaunā pozicionēšanas tehnoloģija nonāks arī pie mums – vienkāršajiem ļautiņiem. Armijai ir nepieciešama tehnoloģija, kas darbotos ātrāk un precīzāk par esošo GPS. Tāpat nevajag piemirst, ka GPS ne visur ir pieejama un precīza tehnoloģija. Biezi meži un šauras ielas starp augtām mājām ir tikai daži no piemēriem, kas pamatīgi traucē GPS signāliem.

    Reklāma

    Projekta ietvaros DARPA veido arī paškalibrējošus žiroskopus un akselerometrus, kas palīdzētu noteikt precīzu atrašanās vietu telpās un pat pazemē, kur nav pieejami nekādi bezvadu signāli. Ja ierīce zinās izejas punktu, tā spēs pateikt kur esi pārvietojies un precīzi varēs kartē parādīt tavu atrašanās vietu. Nākotnē tiekot plānots izveidot tehnoloģiju, kas precīzu vietu spēj noteikt, izmantojot radio un televīzijas signālus, un pat saules gaismu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    28.03.2015 22:27

    Klau, kad absolūtu sviestu publicējat, jūs paši to vismaz pārlasāt? Varbūt tomēr vajadzētu vismaz painteresēties, vai konkrētais raksts nav totāls bullšits, kas paredzēts vienīgi ASV dzīvojošajiem, lai ļautu saglabāt esošajā līmenī lokālo militāro projektu finansējumu.
    GPS kā tehnoloģija publiski ir pieejama tikai autiņu līmenī un biezs mežs vai blīva apbūve vispār ir sīkums, piemēram, jaunajām Japānas un Indijas pozicionēšanas sistēmām, kas ir GPS loģisks turpinājums.

    29.03.2015 08:59

    Klau, kad lecīgu komentāru publicē, Tu pats vispār to vismaz pārlasi? Ko nozīmē “GPS kā tehnoloģijas publiski ir pieejama tikai autiņu līmenī”? Kur konkrētība? Par kurām “jaunajām Japānas un Indijas pozicionēšanas sistēmām” runā? Konkrēti nosaukumi un salīdzinājums ar GPS (vai GLONASS)? Sēdies, trīs-ar-pusi!

    30.03.2015 15:55

    1. Ja jau mēs par konkrētību. No šī brīnišķīgā raksta rezumējot, tieši ko DARPA izstrādā?
    2. Japāna: http://en.wikipedia.org/wiki/Quasi-Zenith_Satellite_System
    3. Indija: http://en.wikipedia.org/wiki/Indian_Regional_Navigation_Satellite_System
    4. Ja tiešām nav sajēgas, cik ļoti maz no GPS mēs izmantojam (mums ir atļauts izmantot) ikdienā: https://www.coursera.org/course/gpslab Ļoti vērtīgi pavadītas pāris nedēļas.

    Reklāma