Web Analytics
More
    Reklāma

    BlackBerry Passport apskats

    Perfekti lietojams biznesa rīks, bet ne visiem būs pieņemama BlackBerry OS došanās Android virzienā, kaut tai labāk piestāvētu iOS filozofijas ievirziens.

    Jaunākie raksti

    Pat šobrīd, pāris nedēļas pēc BlackBerry izmēģināšanas, man ir grūti raksturot savu attieksmi pret šī ražotāja izstrādājumiem. Latviski rakstošos noteikti mulsinās BlackBerry mūžīgi piekoptā mazo valodu ignorēšana savās ierīcēs (baumo gan, ka nu tā būs klāt pavisam drīz). Pirms BB OS 10 laikiem vēl bija iespēja dīvainos veidos skrecelēt latviskās rakstzīmes, bet nu pat šī iespēja ir izskausta. Tiesa, mūsu lasītāji jau nākuši klajā ar informāciju, ka tomēr latviski rakstīt ir iespējams pēc dažiem manevriem. Pat Microsoft ir spēji iekļaut latviskās rakstzīmes gan Windows, gan Windows. Precizēšu – Windows, gan Windows (iepriekšējais nosaukums Windows Phone).

    BlackBerry ar dažādiem trikiem šobrīd mēģina no iOS un Android skāvieniem atvilināt atpakaļ lietotājus uz savām viedierīcēm. Pirms kāda laika iznāca BlackBerry Messenger lietotne, tagad BlackBerry Android un iOS lietotājiem piedāvās arī BlackBerry Experience Suite lietotnes. Iespējams, šāda vilināšanas tehnika pat varētu izdoties, jo svešās operētājsistēmās ne visas BlackBerry iespējas var ieviest un to pat var nedarīt, saglabājot pāris priekšrocības tikai paša BlackBerry viedierīcēm.

    BB Passport 007

    Šajā apskatā koncentrēšos uz tām iespējām, kas pieejamas parastam lietotājam, nevis urķim. Urķiem ir Android tā dažādās izpausmēs – Nexus ierīcēs atrodamais, CyanogenMod utt. BlackBerry operētājsistēmu nekādi nemēģināšu ar trikiem piejaucēt, nekādus Google Play veikalus neuzstutēšu, jo to, visticamāk, negrasās darīt ierindas BlackBerry klients.

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: BlackBerry OS 10.3.1
    • Ekrāns: IPS LCD, 4.5 collas, 1440 x 1440 punkti, ap 453 ppi, Corning Gorilla Glass 3
    • Procesors: Qualcomm MSM8974AA Snapdragon 801 procesors, četri 2.26 GHz Krait 400 kodoli, Adreno 330 video apakšsistēma
    • RAM: 3 GB
    • Atmiņa: 32 GB, microSD līdz 128 GB
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Hotspot, Bluetooth 4.0 (A2DP, LE), DLNA, 4G
    • Kameras: 13 megapikseļi, 4128 x 3096, optiskā attēla stabilizācija, autofokuss, LED zibspuldze, HDR. 1080p ar 60 fps video. 2.0 megapikseļu priekšējā kamera ar 720p video
    • FM Radio: ir, ar RDS
    • GPS: ar A-GPS un GLONASS
    • Papildus: nanoSIM, kapacitīva trīs rindu BlackBerry QWERTY klaviatūra
    • Izmēri un svars: 128 x 90.3 x 9.3 mm, 196 g
    • Akumulators: lietotāja nenomaināms Li-Ion 3450 mAh
    • Krāsa: melna
    • Cena: sākot no 510 eiro interneta veikalos

    BB Passport 003

    Izskats un uzbūve

    BlackBerry izlēmis, ka Passport derētu „būvēt” ap kvadrātveida ekrānu. Ekrāna malu attiecība 1:1 nodrošina visai interesantu skatījumu uz dzīvi, bet nestandarta ekrānu izšķirtspējām ir arī savi mīnusi tieši lietotņu pielāgojumu jomā, bet par to vēlāk. Pats viedtālrunis par laimi nav kvadrātveida, jo zem ekrāna izvietota fantastiskā BlackBerry QWERTY klaviatūra. Tai gan noskausta fiziska ciparu rinda, kuru ik pa laikam demonstrē ekrāna lejas daļa. Toties klaviatūra ir skārienjūtīga un to var izmantot par sava veida skārienpaliktni.

    Ekrāna ieslēgšanas/bloķēšanas poga atrodas Passport augšējā skaldnē, kas jau ir gandrīz pavisam izskausta 4.5, 5.0 collu un lielākos Android un Windows viedtālruņos. Labajā Passport sānā ir skaļuma regulēšanas pogas un vēl viena mazāka poga, kas ik pa laikam maina savu pielietojumu.

    BB Passport 008

    BlackBerry Passport uzbūvē izmantota matēta, mīksta plastmasa ar metāla ielaidumiem. Plastmasa, visticamāk, neskrāpēsies, ja ar viedtālruni uzvedīsies pieklājīgi. Man īsti pa prātam nebija nedaudz neprecīzais Passport plānojums un uzbūve, jo metāla ielaidumi ir iedziļināti korpusā kā spīdīgi grāvji gludā, melnā laukā.

    Drusku par sarežģītu uztaisīta Passport atvēršana nanoSIM kartes un microSD ievietošanai. Nākas augšdaļu uzlauzt ar maksājumu kartes stūri, jo nagi tādam darbam ir par vāju. Passport aizmugures augšdaļa atveras ar daudznozīmīgu krakšķi.

    Pie BlackBerry Passport kopējiem izmēriem būs jāpierod. Ikdienā staigāju apkārt ar Xperia Z Ultra (179.4 x 92.2 x 6.5 mm, 212 g), kas arī ir ievērojama izmēra viedtālrunis, tāpēc Passport nelikās nekas milzīgs. Mazāku viedierīču lietotāji varētu būt kā minimums pārsteigti par Passport izmēriem.

    BB Passport 009

    BlackBerry Passport komplektā nāk USB vads, sienas lādētājs, kā arī pēc skata visai vērtīgas austiņas. Austiņas ir ar plakano vadu, lai tās nepiņķerējas, kā arī to forma liek domāt, ka beidzot komplektā saņemts kas augstvērtīgs. Diemžēl izrādās, ka austiņas ir salīdzinoši klusas, tām ir vāji basi. Izskatās daudz labāk, nekā tās darbojas. Žēl!

    BB Passport 004

    BlackBerry pacenties, lai Passport būtu pamatīgi iepakots un uzbūvēts. Jā, ir manāmas arī neveiklas dizaina nianses, tomēr šis viedtālrunis uzbūves ziņā pārsitīs lielu vairumu Android dārgā gala viedtālruņus. 3450 mAh akumulators to padara gandrīz 200 gramus smagu, bet tas ir to vērts.

    Ekrāns

    BlackBerry Passport saņēmis IPS LCD tehnoloģijas ekrānu ar 4.5 collu diagonāli, 1440 x 1440 punktu izšķirtspēju, kas dod ap 453 ppi. Ekrānu sedz Corning Gorilla Glass 3 aizsargstikls.

    BlackBerry saskarnē izmantota daudz melnā krāsa, kas smuki attēlojas ekrānā. Manuprāt, ekrānam ir visai zemi atspīdumu līmeņi un Passport lietošana uzskatāma par patīkamu.

    BB Passport 021

    BlackBerry nav ne pirmais, ne pēdējais ražotājs, kas izlēmis veidot nestandarta ekrāna izšķirtspēju vai malu attiecību. Vēsturiski viens no pirmajiem šādiem (visai stulbiem) soļiem izdevās HTC ar ChaCha modeli. Ja pareizi atminos, Facebook un daudzas citas lietotnes tika attēlotas horizontāli, dažas pavisam negāja. Mūsdienu šedevri ir Meizu dīvainās izšķirtspējas, kas var liegt atsevišķu lietotņu darbību un arī LG G3 augstā izšķirtspēja tobrīd stājās ceļā lietotnēm.

    BlackBerry Passport no sava dzimtā veikala nevar iegūt, piemēram, Waze, bet šī pati lietotne no Amazon veikala strādā. Kroplīgi, bet strādā. Tiesa, Passport pieļauj arī lietotņu darbināšanu to dzimtajās malu attiecībās, atstājot melnus laukumus ekrāna malās. Attiecīgi problēma nav lietotņu palaišanā, bet BlackBerry tiešsaistes veikals neatpazīst Passport ekrāna malu attiecības specifiku un liedz ielādēt (paslēpj Passport–prāt nesaderīgās) lietotnes.

    Viedtālruņa kopējās formas vizuāli dzēš Passport kvadrātveida ekrāna neierasto malu attiecību, tāpēc ikdienā nevajadzētu būt nekādām pretenzijām pret BlackBerry Passport.

    BB Passport 006

    Operētājsistēma un lietotnes

    Jau sākumā noskaidrojām, ka BlackBerry vēsturiski ignorē latviešu valodu ne tikai saskarnē, bet arī rakstībā. Iepriekš pastāvēja iespēja piejaucēt savu BlackBerry arī rakstīšanai latviski, bet kopš BlackBerry OS 10 laikiem šī iespēja ir zudusi. Tika baumots, ka līdz ar BlackBerry OS 10.3.1 atnākšanu būs arī paplašināta rakstzīmju iespēja, tagad baumo, ka latviskās rakstzīmes būs BlackBerry OS 10.3.2 versijā.

    BlackBerry OS 10 piedāvā ierobežotu vairākuzdevumu režīmu. Vienlaikus var darbināt 8 lietotnes, kas tiks parādītas sākuma ekrānā. Pāris lietotnes piedāvā ko līdzīgu Android vidžetiem, bet tas drīzāk uzskatāms par izņēmuma gadījumu.

    BB Passport scr 047 BB Passport scr 001 BB Passport scr 003 BB Passport scr 004 BB Passport scr 007 BB Passport scr 008

    BlackBerry Hub ir vienots paziņojumu centrs, kas attēlojas atsevišķā ekrānā. Līdzīgi strādā, piemēram, HTC BlinkFeed, bet BlackBerry Hub ir pavisam cits līmenis, jo rāda derīgu un paša lietotāja pievienotu informāciju, nevis jaunākās ziņas ar grūti kontrolējamu tēmu izlasi. BlackBerry Hub attēlo informāciju par e-pasta ziņām, zvaniem, kalendāra atgādinājumiem, sociālajiem tīmekļiem, LinkedIn, sistēmas paziņojumiem utt. Ražotājs pat izveidojis apjomīga izmēra instrukciju par Hub lietošanu. BlackBerry Hub informāciju demonstrē arī slēgekrānā, bet tā patiesais spēks redzams tikai izvēloties Hub mājas ekrānu.

    BlackBerry Assistant ir pavisam nesen ienācis BlackBerry lietotāju ikdienā. Šis, manuprāt, ir lieliski nostrādāts digitālais asistents, kas pieņemami darbojas arī Latvijā. BlackBerry Assistant neatpazīs latviešu valodu, toties ar angļu valodu tam nav vispār nekādu problēmu.

    Līdz ar BlackBerry OS 10.3.1 versiju pieejama arī akumulatora taupīšanas iespēja, kas var aptumšo ekrānu, atslēgt kādu savienojumu, bet kopumā tas BlackBerry viedierīcē izskatās perversi. Esmu liels enerģijas taupošo iespēju fans, bet BlackBerry šāda funkcija neiederas. Vismaz ne Passport.

    BB Passport scr 016 BB Passport scr 021 BB Passport scr 022 BB Passport scr 007 BB Passport scr 019 BB Passport scr 020

    Jebkura sistēma ir tik stipra, cik stiprs ir tās vājākais posms, jeb šeit nonākam uzreiz pie BlackBerry lietotņu tiešsaistes veikala. Kā izcili kašķīgam cilvēkam, man prātā uzreiz nāk Windows Phone satura ziņā pašvakais lietotņu veikals. Arī BlackBerry dzimtais veikals nav neko apjomīgas un pieejamās lietotnes ir vai nu maksas vai ne pārāk augstvērtīgas.

    Te talkā nāks iespēja izmantot Amazon Android lietotņu veikalu, kas jau ir uzstādīts BlackBerry Passport. Amazon veikals ir mazāk cimperlīgs, tam ir vienalga, ka Passport ieguvis nestandarta ekrānu. Atļaušos norādīt, ka Amazon veikals arī nav nekāda panaceja, jo daudzas lietotnes tajā ir novecojušas un nav pat gadiem atjauninātas, tomēr pēdējā pusgada laikā arī Amazon saņēmušies un lietotnes nu jau tiek jauninātas samērā laicīgi.

    BB Passport scr 043 BB Passport scr 044 BB Passport scr 042 BB Passport scr 041 BB Passport scr 031 BB Passport scr 035

    Urķiem būs iespēja ne tikai uzstādīt Google Play veikalu savā BlackBerry Passport, bet arī izmantot t.s. sideload iespēju, kas ļauj lietotnes instalēt tieši no datora. Forumos ir atrodami šādi uzstādītu saderīgo lietotņu saraksti, bet sīkāk šajā tēmā neiedziļināšos, jo BlackBerry pamatvērtības pamatīgi atšķiras no Android iespējām.

    BlackBerry piedāvās jau viedtālrunī iebūvētas Microsoft Exchange iespējas un pat Dropbox funkcija jau iekļauta operētājsistēmā. Google kontaktu un kalendāra saturs BlackBerry tiek ienests ar Microsoft Exchange ActiveSync palīdzību. Kopumā BlackBerry OS 10.3.1 piedāvā daudzus, saprātīgus risinājumus, bet to atrašana nav pietiekami ērta. Jaunam BlackBerry nāksies bieži griezties pie kāda meklēšanas servisa pēc palīdzības.

    Kursora lasītāji iesūtīja jautājumus par sekojošu lietotņu pieejamību – Nokia Here (teorētiski Amazon veikalā ir, bet nepiedāvā BB), Navigon Europe (ir Amazon veikalā, var ielādēt, maksas lietotne, neizmēģināju tās darbību), Microsoft Office – Word, Excel, Powerpoint, Microsoft Lync (nav pieejamas ne BB, ne Amazon veikalos), Firefox (nav ne BB, ne Amazon).

    BB Passport scr 032 BB Passport scr 033 BB Passport scr 034 BB Passport scr 026 BB Passport scr 028 BB Passport scr 029

    BlackBerry Passport viens no pamatakmeņiem ir ekrāna malu attiecība un izšķirtspēja, kas nodrošina salīdzinoši lielu ekrāna kopējo laukumu. Šoreiz ir grūti salīdzināt klasisku, aptuveni 16:9 vai 16:10 ekrānu ar 1:1 ekrānu. Ekrāna diagonāles garums nestrādās, jo 4.5 collu 1:1 ekrāns laukuma ziņā ir lielāks, nekā 4.7 collu iPhone 6 ekrāns. Neierastās ekrāna proporcijas nāk talkā mirklī, kad ir jādarbina izklājlapas (Excel) vai kāda cita lietotne, kura ekrānā parāda daudzas rakstzīmes. BlackBerry Passport ekrāns veidots, lai lietotājam būtu ērtāk lasīt un uztvert rakstīto.

    Ātrdarbība un akumulators

    BlackBerry Passport darbina Qualcomm MSM8974AA Snapdragon 801 procesors. Tam ir četri 2.26 GHz Krait 400 kodoli un Adreno 330 video apakšsistēma. Procesors ir sapārots ar 3 GB RAM un šāds komplekts darītu godu jebkuram Android viedtālrunim.

    Ikdienas darbības veiklumu ir grūti aprakstīt vienā vārdā. BlackBerry Passport ar BlackBerry OS 10.3.1 saskarnē darbojas vispār bez jebkādām aizturēm, bet var just, ka iespējamo raustīšanos slēpj salīdzinoši ilgas pārejas animācijas. Man BlackBerry OS saskarnē nepatika ilgu darbību, lielu datņu kopēšanas laika informācija – vienkārši kaut kas notiek, griežas rimbulis (labākajā gadījumā) un telefons ir sasalis. BlackBerry varēja uzskatāmāk informēt par darbību skaitu, ilgumu, kaut kā parādīt, ka process iet uz priekšu un viedtālrunis nav uzkāries. Tiesa, lietotņu veikali un Dropbox smuki rāda pārkopētos apjomus.

    BB Passport 017

    Viedtālrunim uzstādīts lietotāja nenomaināms Li-Ion 3450 mAh akumulators. Tas kopā ar Snapdragon 801 procesoru un 4.5 collu ekrānu darbojas ilgi un dikti. Protams, daudz kas atkarīgs no lietotāja paradumiem, bet ar ieslēgtu Wi-Fi un ievietotu SIM karti viedtālrunis gaidīšanas režīmā var nostāvēt arī četras, piecas dienas. Un tas ir bez aktivizēta enerģijas taupīšanas režīma.

    Fotogrāfijas

    BlackBerry Passport saņēmis 13 megapikseļu kameru ar 4128 x 3096 maksimālo izšķirtspēju, optiskā attēla stabilizāciju, autofokusu, LED zibspuldzi un HDR. Video uzņemšana noris 1080p izšķirtspējā ar 60 kadriem sekundē.

    Passport kameras aplikācija piedāvā izmantot 1:1 fotogrāfiju malu attiecību, kā arī 4:3 vai 16:9. Maksimālā izšķirtspēja pieejama vien 4:3 režīmā. 1:1 režīms veido 3120 x 3120 fotogrāfijas. Nav skaidrs, kāpēc BlackBerry nepiedāvā 3:2 režīmu, kas noderētu dokumentu pārfotografēšanai.

    BB Passport foto 005 BB Passport foto 008 BB Passport foto 012

    Manuprāt, BlackBerry Passport 13 megapikseļu kamera ir viena no vadošajām savā klasē, bet, piemēram, OnePlus One veidos asākus attēlus. Precīzi darbojas Passport kameras baltās krāsas balanss un par lietojamu var atzīt iebūvēto HDR režīmu, kas ir ātrs un nepārspīlēts. Diemžēl ar HDR režīmu var būt grūti sadzīvot, jo tam ir mainīgi panākumi, kas var pabojāt fotogrāfiju.

    Nepietiekamas gaismas apstākļos Passport neapstulbst, bet ir jārēķinās, ka tiks izmantotas augstas ISO vērtības, jo viedtālrunim patīk tumšu ielas skatu padarīt gaišāku, nekā tas ir īstenībā.

    BB Passport foto 003 BB Passport foto 006 BB Passport foto 007

    Kopumā BlackBerry Passport kamera ir kaut kur pa vidu pārējo flagmaņu 13 megapikseļu klasē. LG G3 un OnePlus One sniegs minimāli labākus rezultātus, Moto X 2014 – nedaudz vājākus. Nekādus pārsteigumus BlackBerry Passport nesagādā, atliek vien 1:1 malu attiecību pārslēgt uz ko ikdienā praktiskāku (ko es, protams, neizdarīju).

    Daudz plašāks pilnas izšķirtspējas fotogrāfiju krājums pieejams Dropbox.

    Gala vārds

    BlackBerry Passport ir visai netipisks viedtālruņa risinājums. Ražotājs centies vienā ierīcē iemānīt stilu, drošību, skārienekrānu, fantastisku klaviatūru, veiktspēju, labu akumulatoru utt. Tas arī viss ir izdevies, bet mani uzmanīgu dara BlackBerry tieksme ar BlackBerry OS balansēt kaut kur pa vidu starp Apple iOS (nepieejamību un attiecīgi arī drošību) un Google Android (nosacīto atvērtību un lietotnēm). Ar „atvērtību” šajā gadījumā domāju tieši iespēju ieķeksēt atļauju lietotņu uzstādīšanai ne no pašu uzturētā tiešsaistes veikala.

    BlackBerry OS tomēr vajadzētu būt pamatīgam mūrim, nevis dot iespēju lietotājam pašam izvēlēties lietotņu iegūšanas vietu un attiecīgi arī to saturu, un drošību. Šajā ziņā iOS vismaz manās acīs kļūst par uzticamāku operētājsistēmu. Nebūtu pieļaujams, ka BlackBerry OS gūst popularitāti no Android lietotņu uzstādīšanas iespējas, tajā pašā laikā, iespējams, zaudējot savu pamatakmeni – drošību. Gan jau tur viss ir kārtībā, bet Android iekļūšana BlackBerry OS ikdienā man nav līdz galam pieņemama.

    Nedaudz dīvaina izveidojusies situācija ar Android lietotņu uzstādīšanu un darbināšanu BlackBerry. Amazon lietotņu veikala saturs ir švaks, kad to salīdzina ar Google Play, bet vismaz Amazon jau uzstādīts viedtālrunī. Google Play uzstādīšana norit pa aplinkus ceļiem, kas atkal ir nesavienojami ar BlackBerry pamatvērtībām.

    BlackBerry OS 10.3.1 versija ir atnākusi ar daudziem uzlabojumiem, kuru skaitā ir arī digitālais asistents. Neesmu milzīgs bļaušanas uz viedtālruni fans, tomēr BlackBerry balss asistents šķiet biznesīgs, nevis rotaļīgs kā iOS gadījumā. Es nemeklēju asprātīgu, izrunātu atbildi, bet gan saturu viedtālrunī vai tīmeklī. Un to BlackBerry paveic godam. BlackBerry OS pārsteidza ar pārdomātu žestu ievadi. Pieejamo žestu klāsts ir neliels, tomēr tie visi strādā un ir nenormāli ērti. Žesti ir kvalitatīvi iekļauti BlackBerry OS saskarnē. Šajā spēlē standarta Android iespējas „netur līdzi”. BlackBerry OS 10.3.2 versijā būs beeeeiiiiidzot sagaidāma latvisko rakstzīmju ievade, kas tik nenormāli trūka visus šos gadus.

    BB Passport 019

    Kopumā jāatzīst, ka šīs pāris nedēļas ar BlackBerry Passport ir izvērtušās ļoti interesantas. Neesmu spējis kļūt ar BlackBerry OS guru, jo tas prasa iedziļināšanos pie katras nianses un te atkal gribētos piesaukt iOS saprotamo lietošanu. BlackBerry nianšu izzināšana prasa pārāk daudz laika pavadīšanu pie datora, meklējot operētājsistēmas piejaucēšanas nianses.

    Paldies BlackBerry oficiālajām izplatītājam Latvijā ASBIS par sarūpēto testa ierīci.

    Perfekti lietojams biznesa rīks, bet ne visiem būs pieņemama BlackBerry OS došanās Android virzienā, kaut tai labāk piestāvētu iOS filozofijas ievirziens.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    7
    Displejs
    7
    Kamera
    7
    Veiktspēja
    9
    Programmatūra
    8
    Baterija
    10
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    39 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Nettwerk
    06.03.2015 11:56

    Dikti skaists, bet man noziimiigu applikaaciju truukums pagaidaam attur no taas iegaades.

    Vietējais
    06.03.2015 12:01
    Reply to  Nettwerk

    lietojumu :P

    06.03.2015 12:20
    Reply to  Nettwerk

    Drīzāk satraucošs ir nevis app trūkums, bet gan to iegūšana. Amazon veikalā šis tas ir, bet ne tuvu viss tas, kas ir iekš Google Play. Savukārt Play ir jāuzmāna uz BB. Vēl ir jautājums par app saderību.

    Turklāt nemaz neesmu pārliecināts, ka BB mērķa klients stutēs augšā Play veikalu.

    MarisJ
    07.03.2015 00:14
    Reply to  Artis Abols

    Arti, vai LMT mobilo internetu izdevās palaist?

    07.03.2015 09:12
    Reply to  MarisJ

    Izdevās gan palaist. Bija problēmas ar APN ievadi, bet pēc restarta aizgāja. Mobilais hotspots mēdz gļukot, mest ierīces ārā no tīkla.

    MarisJ
    07.03.2015 13:01
    Reply to  Artis Abols

    Biju pircis Q10, APN neizdevās ievadīt. Vai Tavā gadījumā tā ievade notika ar kaut kādu mānīšanos?

    07.03.2015 19:01
    Reply to  MarisJ

    Nē, konstatēju, ka APN (internet.lmt.lv) nevar saglabāt, visu laiku atmet uz blackberry.net. Pēc restarta uzreiz aizgāja.

    Nettwerk
    06.03.2015 13:31

    Es buutu gatavs likt Play Store, ja no turienes manis lietojamaas applikaacijas var uzlikt un straadaa. Es varetu pieveert acis dazhaam applikaacijaam kuras nav un atrast alternatiivu.

    bombelats
    07.03.2015 01:59
    Reply to  Nettwerk

    Mūžu dzīvo, mūžu mācies ;)
    No skaidrojošās vārdnīcas, lai nav jautājumu:
    aplikācija -as, s.
    1. Dekoratīvs veidojums (piemēram, uzšuvums, uzlīmējums) uz kādas virsmas.
    2. Apliekamais (ārstniecībā).

    x
    07.03.2015 14:11
    Reply to  bombelats

    ja jau gribās pa smuko, tad jāsaka spēļveikals, nekāds ne Play Store.

    bombelats
    07.03.2015 15:34
    Reply to  x

    He, he. Baigā tēma te. PlayStore ir nosaukums, bet spēļveikals ir sugas vārds. Sakot spēļveikals, tu runā vispārīgi, par visiem tāda tipa veikaliem. Sakot PlayStore ir skaidrs, ka runa iet par Google spēļveikalu. Nosaukumus jau netulko.

    x
    06.03.2015 22:58

    iekārta cilvēkiem ar platām plaukstām….vai skolēniem, kuri tās aizgrābti tur ar abām rokām.

    07.03.2015 09:13
    Reply to  x

    Nu nav jau tik traki!

    bombelats
    07.03.2015 02:19

    Aparāts, šķiet savdabīgs un interesants, bet BB, tomēr, ir pārāk attālināts no ierindas lietotāju loka mūsu pusē. Ja kādu ekosistēmu var salīdzināt ar skudrupūzni, tad ar BB šai pusē jūties kā nomaldījusies skudra pāri lielceļam. Periodiski ir iespēja pačakarēties ar sieviņas Boldu. Tur gan 7.x OS. Pamatpārlūks no mobilajiem datiem neiet (Opera izpalīdz), e-pastu nokonfigurēt nevar, BBM neiet (šeit jau Viber nāk talkā),un jau pieminētā latviešu valoda… Par laimi, viņai tas ir otršķirīgi, toties savdabīgs, rets tālrunis ar pilno QWERTY, magnētiskais maciņš. Apmēram tāds ir mans redzējums par BB mūsu zemē.

    07.03.2015 09:14
    Reply to  bombelats

    Ar BB 10 OS nekas tāds nav iespējams, viss darbojas bez speciāliem BB maksas servisiem.

    bombelats
    07.03.2015 15:23
    Reply to  Artis Abols

    Tad jau labi, var pat norīt latviešu valodas trūkumu un čakaru ar lietotnēm.
    Toties tālrunis ar ko izcelties uz pierastā tālruņu fona.

    07.03.2015 19:09
    Reply to  bombelats

    Nākamais BB OS jauninājums atnesīs arī latvisko ievadi, bet ne saskarni, ja pareizi esmu sapratis.

    bombelats
    07.03.2015 19:18
    Reply to  Artis Abols

    Tā jau no raksta sapratu. Saskarne man personīgi pat nav svarīga. Bet ievade gan. Aizraautīgs rakstītājs gan telefonos neesmu (pārsvarā gan visi šie komentāri tā tik vien tiek rakstīti

    x
    07.03.2015 11:19
    Reply to  bombelats

    runājot par pilno klaviatūru…..vai to var saukt par pilnu, ja nav ciparu? tas attiecas arī uz virtuālajām, starp citu.

    tiesa, es nesaprotu vai podziņas ir labākas par virtuālo klavieri uz ekrāna….nu, lielāks ievades laukums – tas ir būtiski?
    no otras puses, starp taustiņiem ir kur sakrāties putekļiem, ir kam potenciāli izbeigties.

    07.03.2015 11:43
    Reply to  x

    Fiziskus taustiņus var sataustīt fiziski un rakstīt neskatoties uz tastatūru. Ar virtuālajām tas praktiski nav izdarāms, jo tu nezini/nejūti ko esi sadrukājis.

    x
    07.03.2015 11:45

    t.i. šis aparāts paredzēts galvenokārt sekretārēm u.c. stenografētājām ? ))

    Ggu
    08.03.2015 16:45

    Uzliec Swiftkey, zemniek.

    08.03.2015 16:50
    Reply to  Ggu

    Nekāds Swiftkey nevar radīt iespēju fiziski sajust taustiņu un tādējādi nav iespējama (produktīva) rakstīšana neskatoties ekrānā.

    bombelats
    07.03.2015 15:20
    Reply to  x

    Ir cilvēki, kuriem fiziskā tastatūra patīk labāk. Un viss. Salīdzinot fiziskās tastatūras, tad šī, tomēr, ir pilnā. Un savā pieredzē vēl nekad neesmu saskāries, ka fiziskā tastatūra noklātos.
    Iestarpinot par virtuālajām, tad, piemēram, SwiftKey pieļauj arī pastāvīgu ciparu rādīšanu.

    07.03.2015 19:04
    Reply to  x

    Drīzāk pieraduma jautājums. Jā BB fiziskā klaviatūra ir superīga, bet ar SwiftKey tāpat rakstīšanas ātrumā un precizitātē jabkurā valodā paņems un sadauzīs to BB QWERTY vienos vārtos.

    Gatis
    16.03.2015 00:51
    Reply to  bombelats

    Ja gribās lietot visas BB OS 7 iespējas, tad pie Bites ir speciāls BlackBerry pieslēgums.

    x
    07.03.2015 17:11

    Nevaru atturēties no piebildes par kameru – tā ir štruntīga, bet kopumā tas nav telefona mīnuss. Bilde ir 10 g. v. lēto kompaktiņu līmenī :( ko gan var gribēt no mazas matricas apvienojumā ar, visdrīzāk, standarta attēla apstrādes algoritmiem. Tomēr palieku pie uzskata, ka nav jēgas pārmaksāt par kameru telefonā, jo šobrīd par saprātīgu naudu var nopirkt lielisku kameru kurai ne tuvu nestāv ne flagmaņu, ne velkoņu kameras neatkarīgi no pikseļu skaita (kas vispār nav nekāds kvalitātes rādītājs).

    07.03.2015 19:06
    Reply to  x

    Kameras sniegums tiek pretstatīts citiem telefoniem. Tas, ka pat kompaktkamera ar īstu objektīvu un varbūt par kādu manuāli iestatījumu būs labāka, nevienam nav noslēpums.

    Skats
    07.03.2015 22:52
    Reply to  x

    Uzskatu, ka kvalitatīva kamera telefonā ir viens no galvenajiem kritērijiem konkrētā modeļa izvēlei.
    Laba kamera telefonā izgriež pogas vismaz lētā gala ziepjutraukiem un spēj pietuvoties nakamajam līmenim.
    Vismaz manas Nokia N8 (četrus gadus vecs modelis) kamera to paveic godam un telefonu kameru attīstība iet uz priekšu nepāŗtraukti.
    Nēsāt līdzi telefonam papildu ziepjutrauku nav ērti.
    Bet profesionāla kamera ir aizrautīgu fotografētāju izvēle.

    x
    08.03.2015 08:50
    Reply to  Skats

    acīmredzot, vajadzētu vienoties par jēdzieniem kompakts un prof. kamera :)
    atkārtošos, tikai dažus simtus vērts kompakts ar “mazo” (fototehnikas jēdzienos) m43 sensoru skaidri parāda, cik tālu ir telefonu kameras no īstiem fotoaparātiem. Prof. kameras ar pilnizmēra sensoru, ātro AF, lielo buferi u.c ikdienas bildētājam nevajadzīgām īpašībām ir tik tālu no šīs tēmas, ka nebūtu korekti tās pat pieminēt kā salīdzināmas ar telefoniem.

    p.s. ziepjutrauku mūsdienās tā īsti vairs nav, jo ar šo vārdu apzīmē kompaktu bez ekspozīcijas un fokusa regulēšanas iespējām. Tad jau drīzāk tie ir telefonos ar kameru bez autofokusa, lai arī tur ir gana iespēju ietekmēt ekspozīciju.

    08.03.2015 09:26
    Reply to  Skats

    Ja atmiņa neviļ, iPhone 5/5S bija ar 1/3.2″ sensoru. Ap 4.5 x 3.5 mm.

    Kompaktkamerām ir parasti ap 1/2.3″ tātad sensors mazāks par Lumia 1020. Z sērijas Sony Xperia modeļi pārsvarā arī ir ar 1/2.3″ sensoriem. Ap 6 x 4.5 mm.

    Telefonu matricas ir skaitās niecīgas, drusku lielāka matrica ir Lumia 1020 (2/3″, jeb 1/1.5″). Ap 8 x 6 mm.

    Nokia 808 ir 1/1.2″ sensors, kas jau skaitās diezgan liels pat priekš labas kompaktkameras. Ap 10 x 8 mm.

    Tad nāk Olympus pārstāvētais 4/3 standarts (17 x 13 mm), kas laukuma ziņā ir ~4x lielāks par Lumia 1020 sensoru.

    APS-C jeb korpmatrica (sākuma līmeņa DSL, piemēram Canon 70D, 750D, Sony NEX sērija u.tml.) ap 23 x 15 mm.

    Tad nāk pilna kadra matrica, piemēram, Canon 6D, Sony Alpha 7 II – 36 x 24 mm.

    Ir arī t.s. mid-formāts ar aptuveni 44 x 33 mm matricām.

    x
    08.03.2015 11:14
    Reply to  Artis Abols

    Mūsdienās kompaktkameras sensors sākas ar m4/3, de facto standarts ir APS-C tomēr. Tiesa, ir arī kameras ar mazajiem sensoriem – Fuji X10/20, Sony RX100, kas ir ļoti OK vairumam pielietojumu neprasīgam lietotājam.

    Bet šeit ir svarīgi saprast, kas cik maksā. Atkārtojos, mūsdienās kompakts ar APS-C sensoru vairs nav luksuss bet plašpatēriņa prece. Par 300 eiro (puse no šī BB cenas veikalos, kuros nečakarēs smadzenes, bet uzņemsies atbildību) var nopirkt kompaktu, kas telefonam ir nesasniedzams kosmoss, un otri 300 paliek šikam telefonam.

    Šīs aplēses parāda, ka nav jēgas pārmaksāt par kameru telefonā, jo tās atdeve ir niecīga attiecībā pret cenas pieaugumu.
    Par kameras praktiskajiem plusiem telefonā neviens nestrīdas, ir lieliski ka telefonā vienmēr ir līdzi iekārta cenu piefiksēšanai un tmldz. nozīmes kadriem. Telefonā var krāmēt sazin kādus megapikseļus, tas viss ir kā barot blusu ar zeltu cerībā, ka tā izaugs par dinozauru :)

    Ksspars Lccis
    08.03.2015 15:44
    Reply to  x

    kā cilvēkiem patīk sviestu dzīt…. sensora izmēts var būt kāds ir – svarīgi saprast vnk lietu – jo lielāks sensors, jo lielāks objekt’va diametrs un tālāks tā novietojums pret matricu. šo (nezinu pat kā lai nosauc) optikas/fizikas vai vnk matemātikas likumu nekādi nav iespējams apiet! Panasonic ir iestūmis telefonā 1 collas sensoru un ar 2.8 diafragmu var redzēt kāds sanāk biezums. Un tas ir pie ļoti plata leņķa.

    Tālab… filosofi par tēmu telefons vs ziepjutrauks – pastudējiet topiku pirms gudri izpausties.

    x
    08.03.2015 19:33
    Reply to  Ksspars Lccis

    kāpēc tāds satraukums par vārdā nenosauktu optikas likumu?

    tam taču nav nozīmes, ka daži ražotāji ir ietūcījuši kompaktnieka objektīvu telefonā, kurš gan tādu krokodilu gribēs lietot?!?

    aigi
    09.03.2015 08:39

    Man interesē tikai viens: vai tik zemu novietota klaviatūra nav neērta, respektīvi, vai lielā pārkare (displejs) nevelk tālruni ārā no rokām? Baigi sarežģīti sanāca, ceru ka sapratāt.

    09.03.2015 10:32
    Reply to  aigi

    Nē, no rokas ārā nelauž, jo tāpat tiek pieturēts ar rādītājpirkstiem. Cilvēks ir mērkaķis ar visai veiklām rokām.

    Sergejs
    17.04.2015 11:25

    Jūs varāt teikt vai ir iespējams rakstit latviešu valoda?

    19.04.2015 10:36
    Reply to  Sergejs

    Nē, pagaidām šādas iespējas nav.

    mynegation
    15.03.2016 10:59

    Esmu noskatījis šo tālruni, bet pirms iegādes man ir viens ļoooti svarīgs jautājums, kuram nekur nevaru atrast atbildi. Vai sarunu var beigt ar vidējo pogu telefona malā? Androidā tādu iespēju var aktivizēt. Tas ir ļoti ērti, ka pēc katras sarunas ar pirkstu kā rītārdam nav jāvelk ekrānā lai noliktu klausuli. Paldies par atbildi jau iepriekš!

    Reklāma
    Perfekti lietojams biznesa rīks, bet ne visiem būs pieņemama BlackBerry OS došanās Android virzienā, kaut tai labāk piestāvētu iOS filozofijas ievirziens.BlackBerry Passport apskats