Web Analytics
More
    Reklāma

    Ekskursija manufaktūrā, kur top Vertu luksusa klases telefoni

    Jaunākie raksti

    Septembra beigās biju aizdevies uz Lielbritāniju, kur kopā ar Krievijas un Kazahstānas žurnālistiem apmeklēju luksusa klases telefonu ražotāja Vertu galveno ofisu un manufaktūru, kā arī iepazinos ar jaunākajiem uzņēmuma radītajiem produktiem. Jau iepriekš zināju, ka Vertu telefonu ražošana lielā mērā ir roku darbs un beidzot man bija iespēja pašam par to pārliecināties. Vēlos arī jums parādīt kas tad īsti notiek Vertu rūpnīcā un kā kopā tiek likti šie dārgie un krāšņie telefoni.

    2014-09-18 09.46.51
    Vertu galvenais ofiss un manufaktūra

    Vertu galvenais ofiss un manufaktūra atrodas Hempšīras grāfistes pilsētā ar nosaukumu Church Crookham, kas ir aptuveni pusotras stundas braucienā no Londonas. Šī pelēkā ēka no malas nekā neizceļas un arī Vertu logo uz tās ir vairāk neuzkrītoša detaļa nekā izlecošs burtu virknējums. Kompleksu, kas nav diez ko liels, apjož augsts metāla žogs, bet tas mani nekā neizbrīna, jo noliktavā tiek uzglabāti izejmateriāli un gatavā produkcija miljonu vērtībā.

    Reklāma

    Pēc ātras reģistrēšanās un apmeklētāju ID karšu saņemšanas tikām ievesti konferenču telpā, kur uz galda smuki gozējās Vertu Signature Touch viedtālruņi un toreiz vēl publiski neizziņotais jaunais Vertu Aster viedtālrunis, kā arī jaunie Vertu audio aksesuāri. Pēc īsas instruktāžas par mums ļautajām un liegtajām darbībām saņēmām zilus halātus un savāda paskata rīkus, kas bija jāuzliek uz apaviem, lai likvidētu mūsu radīto statisko elektrību. Darbā ar elektroniskajām ierīcēm statiskā elektrība nav vēlama un var sabojāt smalkas ierīces vienkārši tām pieskaroties.

    DSC03456

    Smuki saģērbušies un aplīmējuši apavus ar antistatiskajām lentām, devāmies uz manufaktūras telpu. Pa ceļam gaitenī nevarēju nepiestāt un palūkoties uz Vertu telefonu modeļiem.

    Kad bijām “saņēmuši” mūsu gidu, devāmies uz manufaktūras pusi. Caur stiklu varējām redzēt ar spilgtu apgaismojumu un spēcīgu palielināmo stiklu un veselu lērumu pulēšanas rīku aprīkotu pulēšanas galdu, kur ar rokām no smalkākajām skrambiņām tiek atbrīvoti kopā saliktie telefoni. Bildē zemāk varam redzēt, ka dotajā brīdī pulēts tiek klasiskās Signature sērijas telefons.

    DSC03489

    DSC03528

    Atšķirībā no citiem mobilo telefonu ražotājiem, kam ir dažādās pasaules malās izvietoti ofisi un ražotnes, Vertu joprojām viss tiek koncentrēts šajā kompleksā. Šajās telpās tiek vadīts uzņēmums, dizainēti un izstrādāti jaunie produkti un ražoti aktuālie modeļi.

    Šeit lejā kopš 2001. gada ar rokām tiek kopā likti visi Vertu telefoni un šobrīd visā pasaulē ir pārdoti jau vairāk nekā 400 000 Vertu telefoni. Sākotnēji ražošana notika pēc konveijera principa, kad vairāki cilvēki apstrādāja pa lentu slīdošus produktus, taču 2008. gadā, kad tika uzsākta Signature sērijas telefonu ražošana, pilnībā mainījās ražošanas pieeja. Šobrīd katru telefonu pilnībā saliek viens cilvēks un beigās to paraksta ar savu uzvārdu. Tas ļauj radīt sajūtu, ka telefons ir personiskāks un otra tāda paša vairs nav. Kopumā Vertu ir nodarbināti aptuveni 800 darbinieki no kuriem puse strādā šajā ofisā un manufaktūrā.

    DSC03496

    No pagājušā gada Vertu saviem klientiem piedāvā vēl plašākas telefonu un to aksesuāru personalizācijas iespējas. Vertu tīmekļa vietnē klienti var sakomplektēt savu vēlamo Signature vai Signature Touch viedtālruni izvēloties sev tīkamāko ādas materiālu un krāsu. Attēlā zemāk varam apskatīt printeri, kas var veikt dažādu krāsu apdrukas uz Constellation sērijas telefonu vāciņiem un to aksesuāriem. Proti, nepietiek ar to, ka tavu jauko telefonu kopā salicis dzīvs cilvēks, bet to vēl arī rotā, piemēram, tavi iniciāļi.

    DSC03529

    Esam nonākuši līdz interesantākajai manufaktūras vietai – šeit varam uzskatāmi apskatīt kā kopā tiek salikti Vertu telefoni. Darbinieku priekšā datora ekrānā tiek rādīta pamācība un izmantojamo detaļu numuri. Blakus pie rokas ir konkrētajam telefonam nepieciešamo standarta detaļu karuselis un atsevišķa individuālo detaļu kastīte. Zem darbinieka galda ir pedālis, ko tas nospiež katru reizi, kad telefonam ir pieskrūvējis kārtējo detaļu. Šajā brīdī pagriežas detaļu karuselis (pa kreisi no darbinieka) un izsniedz nākamo detaļu. Detaļu karuselī atrodas aptuveni 150 – 250 detaļas, taču katrs Signature sērijas telefons sastāv no 350 -400 komponentēm. Interesanti, ka Signature Touch viedtālrunis sastāv no “tikai” aptuveni 150 – 200 detaļām.

    Tā kā klients savu telefonu var pamatīgi personalizēt, tad darbiniekam nekad nav garlaicīgi, jo vairums vienas sērijas telefonu tāpat būs dažādi noformēti.

    2014-09-18 10.31.42

    2014-09-18 10.32.03
    Mazākā Vertu telefona detaļa

    Zemāk var apskatīt kādu ļoti svarīgu telpu – tajā notiek no piegādātājiem saņemto korpusa detaļu (piemēram, ādas) kvalitātes pārbaude. Laboratorija ir aprīkota ar ļoti precīziem mērinstrumentiem, kas līdz milimetra simtdaļas precizitātei var pārbaudīt saņemto korpusa detaļu izmērus. Noteiktu piegādātāju produkcijai tiek pievērsta milzu uzmanība un katra saņemtā detaļa tiek ļoti uzmanīgi apskatīta un novērtēta. Dažos gadījumos Vertu cilvēki strādā detaļu piegādātāju ofisos un rūpnīcās, un produkcijas pārbaudi veic tur. Tas viss tiek darīts, lai Vertu spētu nodrošināt pašas augstākās kvalitātes produktus.

    DSC03545

    Slēgtā telpa, kurā atrodas micītēs tērptās Vertu darbiniecies, iespējams, ir uzņēmumā tīrākā telpa, jo tajā uz LCD displejiem tiek uzstādīti safīra kristāla aizsargstikliņi. Tas ir ļoti, ļoti smalks process, jo nav pieļaujams, ka starp displeju un safīra stiklu iekļūtu putekļi.

    DSC03548

    Dabā pieejamais safīrs ir zilā krāsā un tas ne pārāk der izmantošanai telefonos, tāpēc ražotāji to “audzē” paši. Mākslīgais safīrs tiek audzēts uz alumīnija oksīda materiāla, kas iegremdēts 2000 grādu karstas ķīmijas vanniņā. Process ir ļoti laikietilpīgs un tikai pēc vairākām nedēļām darba tiek iegūts telefonam pietiekams safīra daudzums. Iegūtais safīra cilindrs pēc tam tiek sazāģēts plānās plāksnītēs, ko var izmantot telefonu uzbūvē.

    DSC03549

    Šajā stendā katrā telefonā tiek iepūsta “dvēselīte” – uzstādīta Android operētājsistēma un Vertu veiktie programmatūras uzlabojumi.

    DSC03579

    DSC03593

    Kad telefons ir saskrūvēts kopā, tas ceļo uz robotu, kas dažu minūšu laikā tam veic simtiem dažādu testu. Tiek izspaidīti pilnīgi visi taustiņi un izmēģināti visi būtiskākie tehniskie mezgli (antenas, Bluetooth, NFC savienojumus), kā arī kameras un skaņu. Ja kāds no testiem neizpildās veiksmīgi (tas notiek ļoti reti), telefons dodas atpakaļ pie skrūvētāja un tas mēģina atrast kur ir problēma. Signature Touch ~250 testi izpildās aptuveni 4 minūšu laikā.

    DSC03562

    DSC03560

    Šādi izskatās viena no Vertu produktu testēšanas laboratorijām. Tā ir aprīkota ar robotiem, kas kontrolētā vidē pārbauda telefonu izturību. Ierīces tiek mestas no dažādiem augstumiem, locītas un liektas. Ar safīra kristālu klāto displeju izturību pārbauda telefonus “bombardējot” ar 110 gramus smagām metāla lodītēm.

    DSC03498

    Testēšanas laboratorijā ir arī ledusskapji un krāsnis, kurās tiek testēts kā telefoni uzvedas dažādās temperatūrās. Testa laikā telefoni tiek atdzesēti līdz -40 grādiem un pēc tam ļoti strauji uzkarsēti līdz +85 grādiem.

    DSC03508

    Jau iepriekš minēju, ka katru telefonu paraksta tā kopā salicējs. Šis process notiek pašās beigās, kad telefons jau ir gatavs iepakošanai un to veic automātiski ar lāzera palīdzību. Telefonu ieliek robotā, aizver durvis un burtiski dažu sekunžu laikā ar lāzera staru tiek “ieskrāpēts” tā kopā salicēja uzvārds. Tas produktam piešķirt individualitātes piegaršu.

    DSC03586

    Kad telefons ir sakrūvēts, iztestēts un parakstīts, tas nonāk pie iepakotājiem. Telefoni vēlreiz tiek notīrīti, pārbaudīti uz skrāpējumiem vai  bojājumiem un tiek iepakoti gaumīgās kastītēs, kas savukārt tiek vēl iepakotas mazāk gaumīgās, bet drošākās transportēšanas kastēs, kas manufaktūras stūrī krājas garos plauktos.

    DSC03597

    DSC03595

    Ar to tad arī noslēdzas Vertu telefonu smalkais kopā salikšanas process. Tagad paša acīm esmu redzējis, cik daudz darba tiek ieguldīts šo produktu ražošanā. Uzņēmums nav liels un manufaktūrā vispār visi strādā kopā kā liela ģimene. Pārsteidzoši liels ir dažādu produktu kvalitātes pārbaužu skaits un pamatīgums. Bet savādāk nemaz nevar būt ierīcēm, kas maksā milzu naudu.

    Brauciena laikā man bija izdevība aprunāties arī ar Vertu izpilddirektoru Maksimiljano Poljani. Drīzumā pieķeršos tās atšifrēšanai un publicēšu Kursors.lv interviju sadaļā. Pacietību! :)

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    14 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Māris
    06.10.2014 15:40

    Klau, var to slengu – “manufaktūra” likvidēt? Derdzas lasīt.

    edgku
    08.10.2014 09:06
    Reply to  Māris

    Slengs… pats tu esi slengs!

    Mārtiņš Vanags
    06.10.2014 17:17

    RAŽOTNĒ!!!

    06.10.2014 17:32

    Kungi, atlikt cepienu par nebūtiskām lietām! :) Palūkojam termini.lza.lv vai tezaurs.lv un atradīsim, ka eksistē arī tāds termins kā “manufaktūra”. Tas varbūt nav pats svaigākais, taču apzīmē ražotni, kur lielākais darba īpatsvars tiek veikts ar rokām. Un tieši tāpēc arī šajā rakstā esmu izvēlējies izmantot šo apzīmējumu.

    Artis
    06.10.2014 19:44

    MANUFAKTŪRA

    Izcelsme – franču manufacture < itāliešu manifattura, latīņu manufactum ‘izgatavots ar rokām’.

    1. Uz amatniecisku darba dalīšanu balstīts ražošanas veids (16.-18. gs.).

    2. Darbnīca, uzņēmums, kurā darbs organizēts šādā veidā.

    3. Tekstilrūpniecības izstrādājumi.

    uz amatniecības darba dalīšanu balstīta kooperācija. Kā raksturīga kapitālistiskās ražošanas forma R-Eiropā dominēja apmēram no 16. gadsimta vidus līdz 18. gadsimta pēdējai trešdaļai (klasiskajā formā Anglijā). Manufaktūra sagatavoja ceļu kapitālistisku fabriku attīstībai. Latvijā pirmās manufaktūras veidojās 19. gadsimta pirmajos gadu desmitos tā saucamajā pirmsindustrializācijas posmā. No sīkražotājiem veidojās kapitālistiskās manufaktūras, kur izmantoja brīva līguma darbaspēku. Pēc Kurzemes un Vidzemes zemnieku brīvlaišanas (1817 un 1819) kapitālistiskā manufaktūra kļuva par noteicošo. Nozīmīgu vietu saimnieciskajā dzīvē ieņēma kokapstrādes, papīra, metālapstrādes, tekstilražošanas, pārtikas apstrādes kapitālistiskās manufaktūras.

    Artis
    06.10.2014 19:44

    Bet piekritīšu, ka stulbi izklausās.

    06.10.2014 19:54
    Reply to  Artis

    Aha, nepierasti :)

    Skats
    07.10.2014 12:10

    Bet vismaz tiek izmantots un iedzīvināts tradicionāls jēdziens,
    nevis izfantazēts kaut kas jauns un tups no angļu mēles.:)

    Naurelijs
    06.10.2014 21:33

    Paldies par rakstu :)

    Proxy.from.Deep
    07.10.2014 04:17

    Vai “pamatplates” jau “nāk” ( tad no kurienes ? ) ar salodētiem čipiem un smd?

    07.10.2014 08:44

    Par pamatplatēm nejautāju, bet nekas neliecināja par to, ka tās tiktu lodētas kopā uz vietas.

    Kaspars
    07.10.2014 08:54

    uz isturību testēti (mētāti un dauzīti) tiek pilnīgi visi telefoni? :)

    07.10.2014 09:11
    Reply to  Kaspars

    Nē, pilnīgi visi telefoni netiek dauzīti, jo diez vai pircēji būtu ar mieru saņemt apdauzītus un apskrambātus produktus. Viņi tur kaut kā no noteiktām partijām atlasa aparātus testiem un tad moka izvēlētās ierīces.

    KKTK
    09.10.2014 09:35

    Ar tām siksniņām un lentām bija jāsasien tās žurnālistes ;) :P

    Reklāma