Web Analytics
More
    Reklāma

    Latvijas Uzņēmumu reģistrs atver datus

    Jaunākie raksti

    Latvijas Uzņēmumu reģistra pārstāvji preses konferencē paziņojuši, ka UR dati, kas klasificēti kā publiski pieejami, tiks periodiski sagatavoti mašīnlasāmā formātā un būs publiski pieejami jebkuram interesentam vietnē dati.ur.gov.lv. Publicētajā atvērto datu failā pieejami reģistra pamatdati par visiem reģistrā reģistrētajiem subjektiem, kuros nav ietverti personu dati. Šis fails tiek aktualizēts reizi diennaktī. Atvērtie dati sniedz iespēju mašīnlasāmā formātā lejupielādēt datus, lai tālāk tos ērti varētu atkalizmantot, veidojot visdažādākās statistikas un analīzes materiālus par uzņēmējdarbības vidi Latvijā.

    Pieejams arī UR materiāls par atvērtajiem datiem (DOCX).

    Reklāma

    Atvērtie dati ir valsts pārvaldē esošie pamata dati, kas atbilst šādiem nosacījumiem – ievērojot datu aizsardzības normas, tie ir gan tiesiski, gan arī tehnoloģiski brīvi pieejami un ērti atkalizmantojami ikvienam.

    Lai veicinātu atvērto datu principu izplatību Eiropas Savienībā, ir pieņemta PSI (Public Sector Information) direktīva par valsts sektora informācijas atkalizmantošanu. Direktīvas mērķis ir nodrošināt godīgus, samērīgus un nediskriminējošus nosacījumus šādas informācijas atkalizmantošanai, lai veicinātu pēc iespējas plašāku valsts sektora iestāžu dokumentu atkalizmantošanu. Direktīva paredz, ka dokumentu atkalizmantošanai ir jābūt pieejamai visiem potenciālajiem tirgus dalībniekiem, pat ja viens vai vairāki tirgus dalībnieki jau izmanto produktus ar pievienoto vērtību, kuru pamatā ir šie dokumenti. Direktīva Latvijā ir ieviesta ar Informācijas atklātības likumu.

    Visattīstītākās valstis atvērto datu jomā ir Anglija, Norvēģija un Dānija. Šajās valstīs juridisko personu reģistri atvērto failu formātā ir pieejami 90 -100% apmērā. Latvijā atvērtos failus piedāvā tikai dažas iestādes, tai skaitā, arī Statistikas pārvalde un tagad arī Uzņēmumu reģistrs.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kursors.lv
    30.05.2014 12:48

    Vai tad šādus datus nesargā likumi?

    30.05.2014 14:22

    Rakstā aizmirsts pieminēt, ka lielos apjomos pirmie atvērtus datus piedāvāja VID.

    Reklāma