Web Analytics
More
    Reklāma

    Izdrukāts kosmosa kuģa “USS Voyager” mikroskopisks 3D prototips, kas var pats pārvietoties

    Jaunākie raksti

    Leidenes Universitātes pētnieki izdrukājušu kosmosa kuģa “USS Voyager” (plašāk varētu būt zināms no leģendārā zinātniskās fantastikas seriāla “Star Trek“) 3D versiju. Šī sīkā kosmosa transportlīdzekļa garums ir tikai 5 mikrometri jeb 0.005 milimetri. Būtiski, ka šis nav pētnieku vienīgais garadarbs. Daži Kursors.lv lasītāji noteikti atcerēsies arī sīciņo 3D laivu, kas spētu pārvietoties pa cilvēka mata iekšpusi. Bez tiem pētnieki radījuši vēl virkni citu mikropeldētāju.

    Interesanti, ka šie 3D mikropeldētāji izpeld cauri šķidrumam ar ķīmisko reakciju palīdzību. Platīna pārklājums, kas ir katram mikropeldētājam, reaģē ar ūdeņraža peroksīda šķīdumu, kas tad arī virza objektu cauri šķidrumam. Parasti šāda veida pētījumos tiek izmantoti sfēriski objekti, taču, eksperimentējot ar neierastiem dizainiem, var padziļinātāk izpētīt bioloģisko mikropeldētāju pārvietošanos pa šķidrumiem. Tieši tāpēc, piemēram, Leidenes Universitātes pētnieki izdrukā un eksperimentē ar dažādiem 3D mikropeldētājiem.

    Reklāma

    Leidenes Universitātes pētnieku veikums – dažādas formas mikropeldētāji

    Pētnieku darbības mērķis primāri ir labāk izprast bioloģiskos mikropeldētājus, piemēram, spermu, baktērijas un baltās asins šūnas. Tādā veidā viņi cer noskaidrot, kā mikropeldētāju simetriskums un forma ietekmē to kustīgumu un kustības modeļus. Tāpat tas ļauj labāk izprast un kontrolēt mikropeldētāju uzvedību, kas ir noderīgi tādās jomās kā terapeitiskā diagnostika un medikamentu lietošana.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    05.11.2020 12:22

    Reāla jēga no šiem peldētājiem parādīsies, kad tiem izdosies izveidot kustīgas vicas vai citas fiziskās daļas un aktuatorus pārvietošanās nodrošināšanai. Un manipulatorus darbību veikšanai. Tad varēs sākt tunāt par medicīnas u.c. nanobotiem (mugahahahahahaha).

    Reklāma